Rejuvenation Tour 2016 s DORDEDUH zavítalo aj do Prahy

report

Ťažko sa hľadajú slová na opísanie mohutne intenzívneho hudobného zážitku, aký Rumuni (traja členovia Dordeduh účinkujú i v Transceatla) naservírovali. Také vystúpenie sa vryje do pamäti.

Transceatla - HupogrammosRumunskí experimentálni temniaci DORDEDUH sa opäť raz vydali západne od svojho rodiska, prezentovať jedinečnú paletu hudobných štýlov, akými sa prezentujú. Mini-turné pomenované Rejuvenation Tour 2016 zavítalo vo štvrtok 2.6. aj do pražského klubu Exit-Us a nakoľko máme so živými prevedeniami tejto formácie samé dobré skúsenosti, nemohli sme tam chýbať. 

Usporiadateľská družina Infernalismus sa na úvod príliš nezaskvela, na internete i plagátoch totiž avizovala začiatok v 19:00, prvá banda to však odpálila až približne o 20:15. A bola ňou TRANSCEATLA, v ktorej sa činia hneď traja členovia aktuálneho line-upu Dordeduh (jedine Sol Faur má zatiaľ čas na odpočinok). Jeho kolegovia sa v tomto side projecte prezentujú zaujímavo znejúcim progressive death/doom metalom, ktorý občas pripomenie odkaz mocných Novembers Doom, možno trochu Swallow The Sun bez klávesov - len s občasnými samplami. Samozrejmosťou sú prevažne dlhšie kompozície, Hupogrammos sa pritom nebojí pritvrdiť a dokazuje, že ani hlbší growling mu nie je cudzí.
Dnes ho ešte čaká plnohodnotný set jeho hlavnej kapely a to bol zrejme dôvod, prečo TRANSCEATLA hrala ako prvá v poradí. 

SólŠkoda len, že organizátori do pozície domáceho supportu nevybrali niečo zabehnutejšie, než SÓL. Táto blackmetalová partia z Plzne je na scéne pomerne krátko, čo by ani nebol problém. Avšak z ich vystúpenia až príliš sršala neskúsenosť, ba priam amatérizmus. Píšťalka v kombinácii s dvojitým vokálom je síce dobrý nápad a páni na tom určite môžu stavať, na pódiu však pôsobili nezohrato, gitarista sa snáď ani nebavil a väčšinu prítomných odradilo aj extrémne dlhé zvučenie, ktoré ani nepomohlo, nakoľko SÓL mali až do konca veľmi zlý zvuk. 

DordeduhTo hlavné hviezdy dnešného večera, DORDEDUH, boli nachystaní pomerne rýchlo, čo u nich kvôli členitej aparatúre nebýva zvykom. Hupogrammos a spol. majú zatiaľ len jeden full-length album + EP a zo starej éry Negură Bunget už nehrávajú nič, veľký výber skladieb teda nemali a tak oproti minulým rokom aspoň vymenili poradie, žiaľ aj dvoch členov a začali s atmosferickou peckou Zuh, kde dominujú hymnicke spevy. Dámy a páni, ťažko sa hľadajú slová na opísanie tak mohutne intenzívneho hudobného zážitku, aký nám Rumuni naservírovali. Na jednej strane atmosféra hodná velikánov, na druhej ich progresívne cítenie, už tradičné striedanie čistých spevov so škrekmi, cit pre zmenu nálad, chuť experimentovať a umne skombinovaný progressive, atmospheric black i folk metal. Tieto parametre robia z DORDEDUH kapelu, ktorej vystúpenie sa vám vryje do pamäti ako jedinečné. Zvuk možno nebol 100%-ný, ani účasť taká, akú by si zaslúžili (len niečo vyše 50 platiacich), ich hudba je však určená pre úzku skupinu poslucháčov a tí museli byť spokojní.

Dordeduh - Sol FaurK setlistu snáď toľko, že kto nemá debut Dar De Duh, po koncerte si ho určite zoženie. Dôvodov je viac: či už to bol Cumpăt s podmanivou gradáciou, Flăcărarii, ktorú pán frontman ohlásil ako novú v setliste, či emotívny a miestami hypnotický Pândarul, v performance DORDEDUH by ste slabé miesto hľadali márne. Hupogrammos sa okrem angličtiny naučil aj československú frázu „díky moc!“, takže interakcia s publikom nebola problém.
Po ohlásení posledných dvoch skladieb sme mierne zosmutneli, Jind De Tronuri je však aj bez intra takmer 14minútový masaker a zároveň najtvrdšia vec od Rumunov. Svojou enormnou dĺžkou všetkých prítomných uspokojila a pripravila na vrchol večera v podobe poslednej piesne z albumu, klipovky Dojană, čo značí prítomnosť niekoľkých folkových nástrojov. Hupogrammos i Sol Faur vytiahli dlhánske trúby zvané tulnic, Sol Faur sa následne opäť presúva za svoj elektrický xylophone a Gabi postojačky bubnuje na toacă (takovéto to "dřevo", viz. fotka Dordeduh 12 - pozn. bizzaro). Záver ako z veľkej knihy, až trochu zamrzelo, že DORDEDUH dnes odohrali len necelú hodinu v počte šesť trackov, čo je o poznanie kratšie (a menej), než pred dvoma rokmi v rámci Branches Tour.

Vložit komentář

mIZZY - 09.06.16 23:13:39
Hej, neviděl jsem je tolikrát jako někteří (jen 3x) a až na ten poslední koncert ve Vopici mě nikdy moc nesundali, ale tam byli fakt vynikající (za což mohl nejvíce asi ten zvuk) :)
gorth - 09.06.16 18:47:10
na ragnaroku kdysi je taky zazdil zvuk.. moc si vlastně ani nedokážu představit podmínky, ve kterých by D naživo fungovali naplno (ta Vopice by mě zajímala, ale stejně jsme lehce skeptický)
mIZZY - 09.06.16 14:52:32
Já o tom vážně přemýšel a kdybych neměl jiné povinnosti, tak bych i šel, ale z toho zvuku jsem měl přesně strach. Ve Vopici to bylo naprosto geniální (i zvukově) a Exitusu svých zkušeností už prostě nevěřím.
Adrian - 09.06.16 09:15:03
Pre mna co sa zvuku tyka sklamanie. Transceatlu zvucil Sol Faur, to bolo v pohode. Dordehuh miestny zvukar a to uz bolo dost spatne. Velke sklamanie, ktore si urcite D. nezasluzili.
Cronic - 06.06.16 22:08:41
super report ;) v bratislave tiez paradny koncert a cca 80 ludi

Zkus tohle