Články

přeposlat článek tisknout
ROSETTA, KINGS DESTROY

ROSETTA, KINGS DESTROY

  • kdy: 9.7.2012
  • kde: Praha, 007

Dnešního osazenstva je hodně a je dost pestrý. Od klasickejch hardcorovejch kids přes post-rockový nerdy až k tvrdejm blackmetalovejm trikům. A koncert? Počáteční přebuzenej zvuk zkrocen a nakonec totální vtažení do hudby, husí kůže a mentální surfing po cizích planetách.

Kings Destroy_liveTradiční posezení vedle Sedmičky má tentokrát speciální nádech – mezinárodní osazenstvo včetně asijského fotbalového týmu, jemuž nejsou cizí alkoholový eskapády, rozšířená zahrádka až přes ulici k fotbalovejm hřištím a hlavně, a tohle je zásadní změna, venkovní obsluha – zatím, pravda, spíš sporadická, ale někde se začít musí. Omámeni pokrokem a pozdně večerním sluncem se ještě na chvilku zdržujeme, což nám koneckonců umožňuje i zpráva, že Rosetta dorazí pozdě kvůli problémům s dodávkou. Horkou jehlou se šijou katastrofický scénáře coby kdyby, ale Rosetta nakonec přijíždí lehce po půl deváté. Kings Destroy začínají hrát už kolem tři čtvrtě na osm, což vede k tomu, že se plně osazenej palouček před Sedmičkou alespoň zlehka vyprazdňuje.

A ty vole! Takovej zápach nostalgie jsem teda nečekal, Kings Destroy totiž produkujou dřevní hard rock/stoner, chytlavý riffy a lehce úlisně grungeovej vokál. A cože, zdvojenej výjezd kytar? Blaho - místy mi teda přijde až škoda, že nemám džísku s plachtou nějakejch hardrockovejch mohykánů, vzpomínky sahaj až někam deset let zpátky, kdy jsem tyhle věci poslouchal, a je to vlastně celkem zábava. I lidí je vevnitř docela dost, většinou je teda jasný, že na tohle úplně nepřišli a spíš jen tak jemně pošlapujou nohou do rytmu. Rosetta_liveAle celkově je nálada dobrá a Kings of Destroy vypadaj s reakcí spokojený. Po chvilce už teda nostalgie opadá, dochází mi, že tahle muzika už jde hodně mimo mě, ale naštěstí pozdní příjezd znamená kratší hrací čas, a tak během těch dvacíti minut, co kluci strávili na pódiu, ani nezačli nudit.

Časem už je lehce po devátý, takže následuje jen rychlá pauzička a Rosetta začíná hrát někdy ve čtvrt na deset, což je vzhledem k jejímu pozdnímu příjezdu čas velmi příjemnej - po koncertě se shodnem na tom, že i zcela dostačující. Po minulým Fluffu, kde jsem jejich koncert strávil víceméně v transu – v pět odpoledne, za plnýho sluníčka – mě malej temnej prostor naplňuje očekáváním a už při prvních tónech cejtím šimrání na krku. Ale tak sladký to zase není, po minutce dvou mě začíná iritovat přebuzenej zvuk. Roztříštěno, nejasno, příliš nahlas. Rosetta_liveZlepšení přichází jenom pomalu, ale se třetí písničkou, vynikající TMA-3 ze splitka s Junius, už je všechno na správným místě, melancholický pasáže střídaj hlukový stěny, který postupně během písničky gradujou až k závěrečnejm rytmicky roztříštěnejm kytarovejm výjezdům. I Sedmička, oproti setu Kings Destroy výrazně zahustěnější, se víc a víc probouzí k životu – s tím, že dnešního osazenstva je hodně a je dost pestrý. Od klasickejch hardcorovejch kids přes post-rockový nerdy až k tvrdejm blackmetalovejm trikům. S dobrým zvukem už taky není o čem diskutovat – totální vtažení do hudby, husí kůže a mentální surfing po cizích planetách. Ještě teda s malou pauzou na vytleskávání. Vytleskáno, přídavek, gradace, rozvášnění davu, konec po cca padesátiminutovým setu. Super koncert.

/Autoři fotek: Dariusz "Lazarroni" Łasak, Monika Zawadka/

Jiné názory


Přispěj do diskuze

aktuálně

diskuze