ŘÍP FEST 2010

report

report_1064_px2

Letošní festivalová sezóna již skončila a potýkala se mimo jiné s dosud největší konkurencí, jakou si člověk může představit. Obyčejný posluchač a návštěvník festivalů to má opravdu těžké a při představě, že třešničkou na dortu má být stárnoucí rocková legenda OZZY OSBOURNE, určitě mnoho fanoušků chtělo využít návštěvou prvního ročníku Říp Festu.
Při pořádání festivalu takového rozsahu to chce hlavně dvě věci. Zkušenosti a trochu toho štěstí. Organizátoři této akce naneštěstí neměli ani jedno. Už při příchodu vás překvapilo, že jste nedostali klasickou pásku na ruku. Bohužel, tuto dnes již tradiční pomůcku pořadatelé nějak opomněli a tak ti, co přijeli již dopoledne zhlédnout řádku českých kapel, neměli v prvních hodinách šanci areál opustit. Až pak nějakého vševěda napadlo donést aspoň razítko. Já jsem dorazil tak akorát, když dohrávala poslední česká kapela KRUCIPÜSK, která již poslední dvě alba nemá vůbec co říct a tak mi zbylo jediné: koukat se jak se živě ztrapňují svým výstupem. Po nich přišel vůbec první zahraniční interpret a tím byla DEBORAH BONHAM, sestra dnes již zesnulého Johna Bonhama z LED ZEPPELIN. Ta nezapřela svůj muzikální talent a výsledkem byla svěží sehraná rocková společnost, kterou kazil jen déšť a vítr neustále unášející zvuk někam do háje. Problém celého zvukového aparátu totiž tkvěl v tom, že se při stavění stage vyskytly problémy s příliš měkkou zeminou a tak zůstaly zavěšeny pouze 2 centrální řady reprobeden, které nemají takovou výkonnost, aby hrály slušně znatelně až k zadním řadám fanoušků. Satanžel, tento problém kazil dojem z muziky asi nejvíce. Pokud jste šli na stranu, abyste viděli, tak jste zase nerozuměli zpěvu atd. Zvukaři se s tímto problémem nedokázali poprat a výsledkem tak byl solidní zvuk akorát pro pár nadšenců před pódiem, zatímco druhá půle prostranství poslouchala takové „živé rádio“.
Nechtěnou kudlou do zad festivalu byl i KEN HENSLEY. Jakožto bývalý frontman slavných URIAH HEEP měl dav připraven více než solidně. Spousta fanoušků na festival vyrazila hlavně kvůli němu, co čert ale nechtěl, zase se něco podělalo. Ken je také známý tím, že je i výborným hráčem na elektrické varhany Hammond, které se prostě po všech zvukových peripetiích nepodařilo rozchodit. A tak nezbývalo než se všem omluvit, zahrát dva songy a s písní Lady in Black na rtech odejít z pódia. To už pár fanoušků nevydýchalo a jalo se hlasitě křičet, jak zmalují organizátorům zadnice. Skotští NAZARETH měli uklidnit už tak napjatou situaci, a to se i

report_1064_px3

částečně povedlo. Kapela začala jak jinak než intrem s dudami. Hlas Dana McCaffertyho provázel průřezem toho nejlepšího, co NAZARETH natočili. Kapela byla ve výborné kondici a frontman při hitu jako Dream On nešetřil směrem do publika spokojenými pohledy. V ten večer to byl první plnohodnotný set se vším, co k němu patří, a NAZARETH si odnášejí cenu za úspěšný rozjezd festivalu, který do té doby spíše připomínal chaotické bitevní pole plné zuřivosti a špatné nálady. Nu-metaloví tatínci KORN jsou v ČR častými a vítanými návštěvníky. Tentokrát s sebou přivezli i novou desku, která se sice vrací ke svým tvrdším kořenům kapely, ale ve zbytku mi přijde spíše jako bloudění v kruhu. Bál jsem se, jak to zamíchá setlistem. Naštěstí to nebylo tak hrozné. Z nové desky zazněly povedené záseky Oildale (Leave Me Alone), Fear is a Place to Live a tutovka Let the Guilt Go a zbytek patřil již tradičně osvědčeným a léty prověřeným flákům. Zklamáním pro mě byla ale tentokrát rytmika, která zkrátka nešlapala tak dobře jako jindy a opět, tradičně zvuk, který prakticky bral Jonathanu Davisovi plyn z pusy. Ano, on to zpíval, ale my jsme místy prostě neslyšeli! Bubenické skrupule vynucené producentem novinkové desky také moc nepřidaly, jelikož je jejich interpret není schopen zahrát v živém podání dosti odhodlaně a tak jediné ovace opět patří baskytaře. Na poměry KORN to byl ryze průměrný koncert, totálně bez komunikace. Ti, co je neviděli v Praze, mohou jen litovat, protože místo

report_1064_px4

pořádné sekanice jsme dostali jen malou porci sekané. Nicméně i tak jsem se zabavil a pěkně rozházel krční páteř. Jen jsem zkrátka čekal více než jen set zahraný ve spěchu a bez pověstné kornovské šťávy.
Hlavní hvězda festivalu OZZY OSBOURNE to měl jako vždy jednoduché. Nadšené davy naservírované v brutálně hutném bahně jen čekaly, až se rozeznějí kytary. Mistr i přesto přiběhl o něco dříve, než bylo plánováno a jeho koncert se vezl v klasickém duchu, jak jej známe z jeho posledních vystoupení. Neustálé pobíhání po pódiu, hecování publika a falešný zpěv. To už k němu zkrátka patří. Ozzy již není rockovým zpěvákem, je prostě už jen ikonou. Nezaměnitelně změnil rockový svět a dokud stojí na nohou, musí chtě nechtě rozdávat radost. Koncert hvězdy každý viděl jinak, záleží, s čím na něj přišel. Dle očekávání se hrálo z nové desky Scream. Nová kapela působila dosti schopně a odhodlaně, zvláště pak kytarista Gus G., který je znám jako Wyldeův nástupce. Ano, kapela byla sehraná a Ozzy opět ujížděl. Když došlo na staré sabbathovské klasiky jako Iron Man nebo závěrečný Paranoid, přišlo mi to spíše jako parodie. Nicméně, vlastní skladby I Don\'t Want to Change the World, Mr. Crowley nebo Crazy Train měly o trochu větší říz, i když to pořád bylo na hranici únosnosti. Ale po pravdě jsme to všichni čekali. Po starém pánovi nikdo nemůže chtít zázraky. Fanoušky potěšil, neznalce zas překvapil, to je celý Ozzy. Netroufám si již více jeho koncert hodnotit, i když mám opět s čím srovnávat a mohl bych tu vytáhnout několik dalších příkladů, kdy to všechno bylo o hodně lepší. Nemilým překvapením pak už jen zůstal (po vzoru KORN) zpěvákův urychlený odchod z pódia a to i přesto, že pořadatelé slibovali plnohodnotné devadesátiminutové sety.
Říp Fest byl propadák jako hrom. Kapely jakoby nechtěně

report_1064_px1

zkoprněly špatným počasím a organizační neschopností. Zvuk byl jedna veliká tragédie, kterou jsem ještě nikdy na festivalu nezažil a drobné mouchy v podobě absence pásek a programu prostě a logicky celou situaci jen znepříjemňovaly. Já už jen doufám, že to bylo poprvé a naposled. Z odhadovaných dvaceti tisíc fanoušků, nakonec při střízlivém odhadu dorazila tak polovina a věřím, že pořádající agentura je dost v mínusu. Vážení, pořádat festival není prdel a v tak těžké konkurenci jste zkrátka totálně pohořeli! Jen samé sliby a žádné skutky. V tak vysoké cenové kategorii (včetně stánkového jídla) jsem čekal úplně něco jiného. Je mi opravdu upřímně líto takového konce sezóny. Nakonec mi dovolte, abych se v závěru článku rozloučil větou z úst jednoho z fanoušků, který při odchodu trefně poznamenal: „Tady nešlo vůbec o muziku, nýbrž o to si rychle vydělat prachy!“ Tato věta snad mluví za vše.

Vložit komentář

LordSnape - 08.10.10 11:40:30
DW: To ano. Na publicistice tě učí, že reportáž i recenze jsou subjektivní názory vycházející ze zkušeností a prefesionality daného autora. :)
DW - 07.10.10 15:22:45
Ať recenze či report je vždy ryze subjektivní záležitost. Ano dá se napsat i vyváženě, ale nikdy ne objektivně.
LordSnape - 06.10.10 12:14:49
annal: Ano, takže to byl jen třetí nejlepší. :D bruth: 18 k? Tak to si nejsem jistý. 13 možná. Ono je v celku jedno kde si stál, protože když si nebyl pár hlav od pódia, tak ti zvuk stejně unášel vítr. jinak si ale myslím, že objektivita reprotů na Marastu je dostatečná, zdeno. :) Nesmíš číst jen tento.
bruth - 05.10.10 21:52:21
no zdeno by si asi neměl číst moje recky na soulfly :-))
bruth - 05.10.10 21:52:05
ale řekněme že na KoRn tam tolik lidí nebylo ale na ozzyho 18k a být vzadu? byl tam ten pán vůbec?
bruth - 05.10.10 21:50:44
průser to byl organizačně, bahno ser bohu neuděláš nic jenom to svádí k tomu že si to člověk neužije, vyjímka oef tam je to nutnost :-)...na koRn jenom v originál sestavě, takže nikdy...a pokud je člověk při setu korn asi 15 řadu ok, ale když je někde vzadu a ani plátno, obrazovka nic..to si to pak dokážu skvěle představit a to jsem tam ani nebyl
pf - 05.10.10 16:43:17
zdena by určitě bronzovou medaili v recenzi ocenil ;)
annal - 05.10.10 14:44:41
LordSnape: Taky si moh napsat, ze to byl treti nejlepsi;-)
LordSnape - 05.10.10 14:22:19
zdeno: Já se snažil hledat pozitiva, ale nic jsem nenašel. Co se týče Korn, tak ty jsem viděl již potřetí a tohle byl jejich nejhorší výstup (z těch tří samozřejmě...)
bros - 05.10.10 14:10:44
kámoš co tam byl ale taky tvrdil že to vůbec nebyl takovej průser jak se všude píše
bizz - 05.10.10 14:10:39
zdeno, kritika je spravna, ale nemam pocit neobjektivnosti, ty jsi? :))) annale, jsi milej..
annal - 05.10.10 14:05:11
zdeno: cti bizziho recenze
zdeno - 05.10.10 13:45:14
chyba v reportu: Korn vůbec nehráli Fear is a Place to live, z nové desky pouze další dva zmiňované songy:) Ono naházet špínu na tuhle akci vcelku těžký není, organizace špatná, bahno byl totální průser a zvuk určitě taky nebyl nejlepší. Ale vyzdvihnout alespoň to málo dobrého tady asi taky nikdo neumí. Docela by mě zajímalo, kde autor článku stál při setu Korn...pokud tenhle set mám i já srovnávat s Prahou minulý rok, letošní výstup mě zaujal daleko víc. Ano, pravda, komunikace s publikem stála za hovno, nebyla totiž skoro žádná. Ale ostatní, co se píše v reportu neni pravda. To vystoupení mělo neskutečný "koule", z kapely sršela chuť hrát a narvat nám svoje songy až do chřtánu! celá kapela "pařila", mlátila hlavami o sto šest, což u nich taky nebývá(až na JDho) při některých koncertech slavné...Rayova hra byla výborná...zvuk, je pravda, ze začátku nestál za nic, postupně se ale vše alespon trochu zpravilo a zas takový průser to nebyl:) Upřímně, číst recenze a reporty na marastu je ztráta času, objektivita je tu cizí slovo a negativní kritika každodenní chléb:) tohle byl toho jasný důkaz:)
bruth - 15.09.10 14:33:01
18k lidí a ani jedno promítací plátno či tv..hehe :-) tak se dělá ozzy
pf - 07.09.10 20:48:45
ale proti unholy festu celkem žabařina...
DW - 07.09.10 20:10:07
Tak je snad jasný, že z lásky k bližním to nikdo nedělal..
gianni - 07.09.10 19:24:11
vstup byl hodně...nicméně lidi na to srali a pak se lupeny střílely za sedum kil
jkl - 07.09.10 19:21:19
Hm, rychlé prachy, no nevím. Ozzy, Korn a ta ostatní jména, to si nejsem jistý, že to skončilo v extra plusu. Kolik byl vlez? Někdo možná sehnal prachy, sponzora, rozhodl se udělat kulturu a teď číhá na směnky někde v kanále. Může to být i tak. Nebylo by to ostatně poprvé.
DW - 07.09.10 16:45:57
jak kecá.. :))
LordSnape - 07.09.10 15:29:56
Jo, je to pravda. :) Ale tam jsem skutečně nebyl...
bizz - 07.09.10 13:17:16
tak to je mrda, Akhu :))))
akh - 07.09.10 12:03:56
rip je zakletej, tam se nepovedli ani Eva a Vasek ;)
k.eight.a - 04.09.10 20:40:35
Díky za report, taky jsem slyšel že šlo o propadák...
DW - 03.09.10 09:28:15
tak tohle si fakt přečtu už jen pro tu prdel..
DR - 02.09.10 23:29:45
pěknej report
pf - 02.09.10 16:38:00
podle mě to sou nějaký místní, co zachraňujou místní kulturu. my tancovačky nedáme...
LordSnape - 02.09.10 15:02:17
To snad vzniklo jen za účelem této akce. Vidím to na nějaký rychlý prachy nebo pračku
dreckus - 02.09.10 14:57:14
co to je za lidi, ti mv cover, pokud to je skutecne poradatelska agentura
bros - 02.09.10 14:13:11
taky ten mv cover, co to pořádá...
pf - 02.09.10 13:50:25
dobře napsaný... to musela bejt akce
gianni - 02.09.10 13:28:20
zbytečná akce...
bizz - 02.09.10 13:22:17
slysel jsem, ze to byl pruser, takze fakt jo

Zkus tohle