Prosincové koncerty 2023

Článek

Na grindové sešlosti s Rotten Sound, Warfuck a Insistent ani na křtu Morthymer nebudeme chybět. I dalších koncertů nás ale v prosinci láká dost.

V průběhu roku 2017 jsme začali vydávat články zaměřené na koncerty měsíce. Jaký je jejich účel? Samozřejmě informovat o koncertech a festivalech. Na rozdíl od Alba měsíce se však nezabýváme akcemi, které jsme již absolvovali, ale píšeme o těch, které nás následující měsíc čekají a proč se na ně těšíme.

Níže můžete najít několik dle kalendáře seřazených tipů, které mají Marasťáci v hledáčku.

sobota 2. prosince

KOVNAFEST (Punctum, Praha) – FB event

JSt: Tradičně jedna z nejméně pravděpodobných akcí. Hodně zajímavý by mohl být Marek Hlaváč, u Siřem uvidíme, jak se podepíše změněná sestava, ale v základu to byl velký námel, Flush Buttons by měla být zábava, DJ Dáseň je démon.

neděle 3. prosince

HÄXAN – JENA JANG & INGRID FRIVOLD (Punctum, Praha) – FB event

AddSatan: Promítání kvltovního, švédsko-dánského, němého sataňizmo-brujerismo z roku 1921. O živý soundtrack se postarají „čarodějnice“ Jena Jang (vokály i instrumenty, rozšířené techniky) a Ingrid Frivold (trubka, live processing atd.).

PRO-PAIN + STATUS PRAESENTS (Rock Café, Praha) – FB event

Sicky: Cítím, že po všech těch metalech je třeba přehodit výhybku směr hc a parta kolem Garyho Meskila nabízí ideální příležitost. Když jsem je slyšel naposled (asi před pěti lety), makalo to fajn, tak doufám, že se věci nezměnily.  

A. A. WILLIAMS + KALANDRA + LYS MORKE (Kasárna Karlín) – FB event

vihkav: Po poslední zkušenosti s Kalandrou před Leprous už je zásadně nevynechám, navíc se rád přiučím o ostatních hudebnících a koncertním prostoru v kasárnách.

pondělí 4. prosince

THE NECKS (Palác Akropolis, Praha) – FB event

mIZZY: The Necks bývají naživo většinou dost hustí. Takoví akustický Supersilent. Když to půjde, dám si je znovu rád.

úterý 5. prosince

KVARTET PRO KONEC ČASU (Kostel sv. Vavřince pod Petřínem, Praha) – FB event

AddSatan: Taky „kvlt“ skladba od Oliviera Messiaena – v Rudolfinu to bylo před pár lety magické (mj. trošku i rio/staří Kayo Dot feeling), v kostele to bude asi ještě magičtější. A premiéra Kvartetu od Jonáše Jana Starého.

FEAR FACTORY + BUTCHER BABIES + IGNEA + GHOSTS OF ATLANTIS (Praha, MeetFactory) – FB event

LooMis: Kdo nemá lístek, má už smůlu. Fear Factory bez hlavní ostudy u mikrofonu a zatím to, co Milo Silvestro živě předvádí, slibuje naprostou anihilaci.

středa 6. prosince

ROTTEN SOUND + WARFUCK + INSISTENT (Rock Café, Praha) – FB event

AddSatan: Letošní deska Warfuck mě bavila (přes výhrady ke zvuku) a před lety byli dobří i naživo, sype Mak z Eastwood. Rotten Sound už mě z desek neberou, ale živě to nejspíš pořád nakládat bude.

Sicky: Tento grindcore trojboj nevypadá vůbec špatně. Trochu se bojím příliš bordel zvuku v RC, věřím ale, že to klapne a bude to masakr.

DR: Mikulášská nakládačka s finskými matadory i Frantíky, kterým letos vyšla povedená deska. Vše odstartují tuzemáci Insistent. Asi budu chybět.

brutusáček: No hurá! Konečně klubovka pro finopal s neméně kvalitní asistencí!

čtvrtek 7. prosince

SONITUS #73: GARETH DAVIS (STOCKHAUSEN, DAHINDEN, NONO) + KUNC & PROCHÁZKA + DEBŘIČKA (Punctum, Praha) – FB event

AddSatan: Pan basklarinetista spolu s elektronikou Mikuláše Mrvy zahraje Sólo pro melodický nástroj se zpětnou vazbou od Karlheinze Stockhausena a Theatre of the Mind Rolanda Dahindena. A prý možná i něco od Luigi Nona? Basklarinet über alles, „koncert prosince“ atd.!

JSt: Top basklarinetista zahraje dva naprosté klasiky 20. století, Karlheinze Stockhausena a Luigiho Nona (navíc ještě s basflétnistou), a novějšího, ale už taky celkem proslulého Rolanda Dahindena, to celé ft. elektronika Mikuláše Mrvy. 

čtvrtek 7. až sobota 9. prosince

NEVER SURRENDER FESTIVAL VOL. III (Columbia Theater, Berlin, Německo) – FB event

mIZZY: Grave Upheaval = jedu. Plus přehlídka pětadvaceti méně než více známých, ale o to více než méně retardovaných war metalů (Blasphemy, Revenge, Death Worship, Morbosidad a Weregoat included). A jako velmi příjemný bonus nejlepší současná post-punk kapela Rope Sect. Poslouchatlených věcí pro většinu asi minimum, ale předvánoční čas si holt říká o barbarské násilí v Berlíně.

sobota 9. prosince

MORTHYMER + BOLEHLAV + NEUROTIC MACHINERY + THE CORONA LANTERN (Baronka, Litoměřice) – FB event

DR: Česká naděje Morthymer bude křtít povedený debut Pedagog. Tady chybět nebudu.

bizzaro: U toho musíme být, když u toho i ofiko máme být! Pedagog bude vyučovat!

LooMis: Tak tohle je nevídané smůla – jelikož do Berlína vyrážíme už v sobotu, nebudu se moci zúčastnit téhle náramné slávy. Veliká omluva a smutníček.

brutusáček: Redakční miláčci konečně Morthymer konečně křtí!

IVO KAHÁNEK (Rudolfinum, Praha) – FB event

vihkav: Doporučuji při příležitosti neprojebat šanci vidět Schubertovy impromptu naživo, pro mě již poněkolikáté jasná volba. Kašpar noci se tu sice hraje furt (radši bych od Ravela konečně slyšel Miroirs), ale v poho.

NOISE ZONE XXIII (Underdogs, Praha) ­– FB event

mIZZY: Top sešlost nejen pražské noisové scény. Paregorik, Schloss Tegal, Magadan, Martin Režný, Instinct Primal, Vladimír Hirsch, Opening Performance Orchestra a další. Co chtít víc vole? Šel bych hned, ale budu tou dobou v Berlíně.

neděle 10. prosince

COLIN STETSON + STIAN WESTERHUS + ERLAND DAHLEN = 10¹⁷ (Pardubice, Divadlo 29) – FB event

AddSatan: Saxofonový, rozšířeně-technický mág, který v posledních letech skládá i soundtracky (Hereditary, The Menu atd.) spojí síly s kytarovým mágem (mj. spolupráce se Supersilent, Ulver, Jaga Jazzist atd.) v novém projektu. Na bicí je doprovodí další, taky trochu mág, Erland Dahlen (mj. Eivind Aarset atd.). Tohle bude asi taky hodně zajímavé / super (?), jen doufám, že Westerhus nebude (moc) zpívat :) … a že se tam dostanu.

JSt: Zkrátka akce měsíce, setkání dvou z nejosobitějších instrumentalistů posledních deseti patnácti let.

EXTREME + THE LAST INTERNATIONALE (Huxley's Neue Welt, Berlín, Německo) – FB event

LooMis: „V prosinci jsou v Berlíně Extreme a Living Colour, nepojedem?“, zeptal se mě piTRs v září. U některých koncertů se nemusím dlouho rozmýšlet. Sice trochu zamrzí, že Living Colour do Evropy nepřijeli, ale nevadí. Tady si pojedu plnit své vlhké pornografické sny z devadesátek. Tady bude hudba More Than Words.

středa 13. a čtvrtek 14. prosince

PRAŽSKÝ IMPROVIZAČNÍ ORCHESTR + FERST DADLER - PIO DYNAMO 4 (Afred ve dvoře / Motus, Praha) – FB event

AddSatan: Na PIO jsem šel poprvé skoro naslepo, hráli tehdá (mj.?) Rope od Petra Vrby a bylo to až překvapivě dobrý. Loni skladby od Sun Ra taky paráda, vlastně mě to bavilo víc, než koncert Neptunian Maximalism. Letos zahrají nové kompozice inspirované elektroakustickou hudbou Iannise Xenakise, skladby dle grafických partitur od Christiana Wolffa, Milana Grygara aj., novou skladbu od George Cremaschiho + premiéra skupiny Ferst Dadler kterou vede Elia Moretti.

pátek 15. prosince

STONED TO DEATH NIGHT 2/2 (Punctum, Praha) – FB event

JSt: Celkově hrozně milá sestava z labelu zaměřeného na nejrůznější psychedelický, agresivní i něžný bordel, ale nejvíc se těším na křest Dana Meiera, který s různými psychoakustickými technikami na housle čaruje hodně zajímavě. A na albu pracoval asi tři roky.

STEEL CITY ATTACKS!: VENATOR + DEATH RACER + FAÜST (Underdogs, Praha) – FB event

mIZZY: Speedmetalová smršť z Linze. Death Racer je banda, kde mj. hraje Basti z Kringy a Hagzissy. Viděno 2x, a vždycky super prdel.

sobota 16. prosince

THE CORONA LANTERN + OUTWARD + PARAHYL + YARRDESH  (Modrá Vopice, Praha) - FB Event

LooMis: Na pedagogickém křtu pana Morthymera zahraje i Dahlien se svými The Corona Lantern. Jelikož tam ale nebudu, bude třeba zavítat do Vopice. Na konec bude hrát Yarrdesh, takže late night show zaručena.

vihkav: Zde mě bude po dlouhé době možné zcela výjimečně vidět za mikrofonem s Outward. Přijďte mrknout na zajímavé post-metaly okořeněné doomem, blackem či breakbeatem.

SLUNOVRAT FEST VOL.7: TROLLECH + MALLEPHYR (Parlament, Plzeň) – FB event

Sicky: Dvě české black metalové tutovky na jednom pódiu ve fajnovém klubu, sobotní vejlet do Plzně je nasnadě.

Hlavní kapela ze zahraničí prý bude zveřejněna brzy.

TRANSGLOBAL UNDERGROUND FEAT. NATACHA ATLAS + DJ YUKIMURA (Lucerna Music Bar, Praha) – FB event

Sicky: Kdo má rád ethno / trip hop a pamatuje devadesátky, tak vystoupení legendy asi nevynechá.

ARNOLD DREYBLATT + BUBBLE WRAP THEORY + KRYŠTOF PÁTRA (Punctum, Praha) – FB event

JSt: Dreyblatt je evidentně trochu kultovní postava ze 70. let na pomezí výtvarné avantgardy a méně úhledného minimalismu, mohlo by to být dost zajímavé. Kontrabasové plochy s divným laděním.

FETCH! + KISS ME KOJAK + RED TORCH (007 Strahov, Praha) – event

brutusáček: Každoroční vánoční besídka Silver Rocket pro 007!

STILLBIRTH + MONUMENT OF MISANTHROPY + GODLESS TRUTH + SOUL MASSACRE (Barrák, Ostrava) – FB event

bizzaro: Trošku bdm kořeněného techem je před Vánoci třeba!

neděle 17. prosince

PHARMAKON + KOLLAPS + GERTIE ADELAIDO + BRUT RAPTOR (HAYEN B2B C4AT) (Bike_Jesus, Praha) – FB event

Dantez: Pharmakon nepatří mezi nejtvrdší ani nejzajímavější jména hlukové scény, v rámci zvukové abraze je snad až zbytečně moc protěžováno. I přesto může materiál Margaret Chardiet naživot fungovat dobře. Když už ne, Kollaps jejich hraničním testováním tinnitu určitě nezklamou.

mIZZY: Pharmakon mě kdysi před Swans docela bavila, tak si dám rád repete. Kollaps počítám bude rovněž fajn a stejně se tak rychty z Wrong crew.

pondělí 18. prosince

KUMŠT LIVE ANEB VÁNOČNÍ #KŠEFT VOL.2 (Brno, Kabinet Múz) – FB event

Dantez: Živé převedení hudebního materiálu nejlepšího satirického pořadu v Česku Vály jako Jarmilo, Ona je já nebo Je to dobrý musí zafungovat nejen ironicky.

úterý 19. prosince

NĀV + MÖRKHIMMEL + GRANT HAVOC (007 Strahov, Praha) – FB event

Sicky: Nová deska Náv je cajk, je ale třeba překontrolovat ji naživo.

brutusáček: Vajgárský black metal má novou desku a Mörkhimmel taky, trocha temnoty před tou tichou nocí.

pátek 22. prosince

MOZEK KRANG + CHIXAN + DUSSA + SICK KYLE & TAURUS (Klub Oko, Havlíčkův Brod)FB event

vihkav: Jak jinak zakončit rok než rovnou dvěma pódiovými přítomnostmi. Tímto zvu místňáky i cestovatele na politicky nekorektní rapy, za který zcela jistě dostaneme do držky!

pátek 29. prosince

BENEFIČNÍ KONCERT PRO LOJZÍKA: MÖRGHUUL + VOLE + BEROSSZULÁS + LILIXELBE + GORC + SORGE (Underdogs, Praha) – FB event

mIZZY: Pořádná metal/punk/violence sešlost před koncem roku, navíc pro dobrou věc. Pojď vypotit v kotli veškerej ten bramborovej salát s řízkama a cukrovím, a hoď Lojzíkovi nějakej ten stovák do kasičky!

Vložit komentář

AddSatan - 08.12.23 10:22:33
nasazení RS a WF super, to jo, ale já přišel na dobrou hudbu a zvuk a té/toho jsem moc nedostal :) (v různým poměru dle kapely) včera mi ale hodně spravil náladu Gareth Davis v Punctu - basklarinetová a pak i kontrabasklarinetová a basflétnová (Daniel Davel) magie, surreálno i drama (a samozřejmě i technika) + Mikuláš Mrva mu to nejen elektronicky vazbil/"zkresloval", ale ty linky v ozvěnách posílal zpátky, takže občas jak 3 basklarinety najednou (trošku á la Bang s Henriksenem), místy halucinační "šoky", v Dahindově skladbě Davis i bubnoval na velkej basovej buben a virbl a luskal prsty - pěkně naechovaný ... a skladba od Nona mi sedla ještě víc než v srpnu v Ostravě, asi i díky zvuku (a bez stresu, že mi jede vlak :) ), ještě víc pocit "hodiny duchů" v zasněženým srubu kdesi v pustině, meluzíny v komíně a přízraky už jdou :) - jsem to pak Davisovi říkal (mj.) a že prej to vnímá podobně, fajn týpek na pokec, ukázal se i jako dobrej a vtipnej moderátor/uvaděč :) ... krásnej koncert.
sicky - 08.12.23 08:53:03
Mě přišel zvuk i celkové nasazení u RS v pohodě. Makalo to super a stejně tak i Warfuck :) Naopak BD mi přišli zvukově dost nekonkrétní, kdy kytarám nebylo moc rozumět. Narozdíl od RS i WF kde jsem ty riffy, díky ostřejšímu nazvučení slyšel dobře. RS jsem vlastně viděl poprvé v klubu a jako dost dobrý, příště půjdu zase :)
brutusáček - 07.12.23 10:38:30
no jako mělo to takovej ten rock café zvuk no :) mi tam docela sral člověk co tam celou dobu kouřil icos, proti takový hraně ale nepudu no...
AddSatan - 07.12.23 00:53:48
tak když jsme u těch nejhorších koncertů, tak včera v Rock Café, když vezmu poměr cena vs. výkon, tak bych musel dlouho přemýšlet (možná i x let zpět), kdy jsem měl tak silnej pocit vyhozenejch peněz... nejlepší překvapivě Brutally Deceased - sice se i u nich potvrdilo, že ten švédskej zvuk je prostě strašně ošemetnej, když to nezvučí někdo, kdo fakt ví co s tím (+ místy přehulený kopáky), ale tak min. polovina riffů byla čitelná a hlavně, i když nejsem fanda švédskýho deathu a ty melodie jsou spíš na okraji/mimo můj zájem, tak to mělo nějaký nápady, mj. ty 2 nový skladby, vokál sice monotónnější, ale když se do toho Žlába vopře, tak je to jak jelen/muflon v říji :) Warfuck asi nejhorší zvuk, kytara divná, nepříjemná distorze/výšky, málo hutná, jednodušší party jakž takž, složitější často téměř nesrozumitelný, asi nejen zvuk, ale možná to místy i nějak nedohrával/nedomačkával, Mak bicí asi super, ale skrze zvuk si nejsem jistej, pódiovku/show Nico dává super, na to, že je na ní sám, vokál taky, ale chtělo by to stejnak druhou kytaru, nebo basu (?) ... ty skladby jsem poznával tak napůl, kdysi ve Vopici mě bavili víc (i lepší zvuk myslím) Rotten Sound - po 1/3 jsem přemýšlel, že to zabalím, novější skladby převážně strašná nuda, bez nápadu, prostě v těch riffech není vůbec nic zajímavýho, bé-céčkovej crust/grind s debilním zvukem, kytarám v sypačkách skoro není rozumět a když je, tak z toho strašně leze skladatelská rutina až bezradnost, když pak zahráli Targets nebo Decay (a ještě cca 2-3 další), tak to bylo dobrý, ale zase - ta jejich švédsko-finská distorze je prostě na hovno, když to nezvučí někdo, kdo s tím fakt umí, max. v těch pomalých, houpavějších hc/metal pasážích to celkem funguje/bagruje, u crustu nevadí (nuda), ale v sypačkách je to džžžchrrr o ničem... v sypačkách nebyl skoro slyšet rytmičák, přitom v crustech a pomalejších do toho Latva řeže fest... vokál dobrej, Keijo je sympatickej frontman (mj. když securiťák až moc agresivně shazoval stagedivera, tak ho šel "usměrnit"), ale mě prostě tak 60-70% toho koncertu nebavilo, sice asi (?) precizně zahraný, ale většina koncertu precizní nuda, příště bych šel jedině, kdyby hráli nějakej oldschool set (a určitě ne do RC) ... zkoušel jsem u každý kapely x různejch míst po sále a někde lepší / horší, ale dobrý nikde... největším kladem večera byl Pale Ale od Badflashe do skla nahoře na baru, kdybych ty prachy za vstup radši prochlastal, tak bych si to užil víc :) (a že jsem vyfásnul lístek od šatny s číslem 88 - náhoda? nemyslím si! :) ) mno a v neděli jsem v Punctu konečně viděl celej Häxan a mj. zjistil, že obal Chimery od Mayhem je screenshot z toho filmu a snad jako všechny černobílý, němý filmy - částečně nuda/naivně-zastaralý/zdlouhavý, ale některý scény/záběry kouzlo mají, je to vlastně i celkem sranda, občas na rok 1921 až překvapivě rouhavá, ty posedlý jeptišky myslím používali v projekcích i Do Shaska! :), krádež a flusání na jezulátko, Witches Sabbathy, líbání Ďáblovy prdele, zvrácený a zrádní mniši, středověká inkviziční tortura - sice jen v náznacích, ale i tak to zapůsobí, + i nějaký přesahy do psychiatrie atd. ... vlastně mě to převážně celkem bavilo ... live soundtrack tak na cca 65-70% fajn/dobrý, Jena Jang čarodějnicky-okvlt-"strašidelný" vokály, echo až death industrial distorzovaný, vrzání smyčcem na strunný jihokorejský nástroj (název jsem zapomněl), chrastění atd. Ingrid Frivold fajn dark jazzy ambient trubka občas atd., ale někdy do toho cpaly i elektronický pazvuky, co se mi tam moc nehodily ... ale celkově fajn/dost fajn, lepší než projekce Nosferatu s live hudbou tamtéž
radek.bxbx - 30.11.23 10:32:30
Kollaps před lety v Underdogs jeden z nejhorších koncertů, co jsem kdy viděl. hudebně to nemakalo a pódiovka ala "marilyn manson pro tříleté děti" byla trapná, navíc braná naprosto, ale naprosto vážně. hrozný, ještě teď se stydím, že jsem tomu dal 3, 4 skladby šanci a nešel rovnou domů.

Zkus tohle