Články

přeposlat článek tisknout
OBSCURA, REVOCATION, BEYOND CREATION, RIVERS OF NIHIL

OBSCURA, REVOCATION, BEYOND CREATION, RIVERS OF NIHIL

  • kdy: 4.11.2016
  • kde: Praha, Nová Chmelnice

Nejočekávanější akce podzimu vyšla a pro všechny fanoušky technického death metalu byla vrcholným zážitkem.

Když jsem před časem litoval, že v USA jedou tour Beyond Creation s Rivers of Nihil a The Zenith Passage a já u toho nebudu, nevěděl jsem, jak brzy se alespoň dvou ze svých oblíbených bandiček dočkám. Obě prvně jmenované, doplněné o tandem Revocation a Obscura, zavítaly do Prahy, aby pro fandy technického death metalu připravily dokonalé orgie hráčských dovedností a kompoziční zdatnosti.

Rivers of NihilNová Chmelnice se na několik hodin proměnila ve smrtonosnou hlukovou enklávu, když jako první odpálili svůj set Rivers of Nihil z pennsylvánského Readingu. Perpetual Growt MachineMonarchy otevřeli poměrně krátký playlist čítající šest skladeb. Zatěžkaný silový technický death Amíků poznamenal těžko čitelný zvuk, se kterým se bojovalo během večera ještě několikrát. Dobře byly slyšet kopáky nazvučené triggerem, ale rytmičák v náklepech zanikal. Přesto bylo potěšením sledovat nového bubeníka Dylana Pottse, stejně jako nasazení celé kapely, kterou kupředu na zteč hnal zpěvák Jake.

Rivers of Nihil pokračovali stejně jako na desce s Reign of Dreams, na první kapelu byl sál slušně zaplněný a bylo vidět, že death inspirovaný metafyzickými tématy a vesmírem má i u nás nemálo příznivců. To se projevilo odezvou na první ze dvou skladeb z první desky, když zazněla tutovka Rain Eater. Následovala Monarchy a Sand Baptism, aby se blok vyhrazený RoN uzavřel starší Soil & Seed. Dá se říct, že kdyby tahle banda nehrála jako první, měla před sebou trochu rozehřátější palice a zvukař se víc snažil, mohlo to být mnohem lepší tóčo. Muzikanti v tom všem byli z obliga a se svým vystoupením můžou být spokojení stejně jako lidi v klubu.

Beyond CreationCoby hlavní tahoun večera se ukázalo být technodeathové božstvo z Montrealu, kanadští Beyond Creation. Ačkoliv mají na kontě teprve dvě alba, pomalu, ale jistě získávají kultovní status. A není se čemu divit, svým vystoupením čtveřice potvrdila, proč tomu tak je. V tu chvíli bylo v sále asi nejvíc plno a vystoupení sledovalo tak 300 hlav. Kytarista a zpěvák Simon Girard se vybavil, stejně jako jeho kolega Kévin Chartré, hnědou osmistrunkou Strandberg se zkrácenou menzurou, aby to oběma pánům pěkně ladilo.

Místo geniálního basáka Dominica Laponte obsadil Hugo Doyon-Karout, který se s šestistrunným nástrojem ukázal jako důstojná náhrada svého předchůdce. Vlasatý profesor s brýlemi za škopky Phillipe Boucher je taky kapitolou samou pro sebe. Jeho styl a muzikantská invence jsou dechberoucí. Když se rozjel otvírák Omnipresent Perception osazenstvo se okamžitě pustilo do divokého kotlení. To kapelu do začátku pořádně nakoplo a následná Coexistence, opět z první desky Aura, drtila vše silou tanku. Zvuk se o poznání zlepšil, i když teprve druhá polovina vystoupení přinesla výraznější změnu.

Beyond CreationNa začátku mocné hitovky Earthborn Evolution se Simon postaral o drobné pobavení, když se špatně domluvili a na poprvé mu nevyšel úvod skladby. Na podruhé už vše v pořádku a také Hugo začal předvádět, co v sobě má. Tenhle drobný chlapík šestistrunku nenechal vydechnout a v podstatě většinu koncertu sólil. Ostatně pohled na celý kvartet byl pastvou pro oči, stejně jako pro uši.

O vokály se Simon dělil s Kévinem, společné dvojhlasy měly pekelný účinek a černovlasý čahoun Kévin se pořád potutelně usmíval. Nejvíc v momentech, kdy jeho dlouhé prsty předváděly neuvěřitelné ekvilibristiky přes pět pražců. Když jsme si po vystoupení s tímhle šestadvacetiletým týpkem u merche povídali, překvapil nás hláškou, že na kytaru vůbec necvičí a herní dovednost je pro něj věcí instinktu. V kapele prý vládnou velmi blízké vazby, a to je klíčem k tak sehrané a kvalitní instrumentaci. Něco na tom bude.

Beyond Creation vytáhli z rukávu další eso v podobě The Great Revelation a radost ze hry byla naprosto patrná. Lidi Kanaďanům z Québecu zobali z ruky i při uvolněnější hymně Theatrical Delirium, kde opět Hugo preludoval neskutečné party – mazec! Stejně jako RoN odehráli BC šest skladeb. Jejich stopáž je o něco delší, tak to naštěstí neuběhlo tak rychle. Vystoupení zakončili závěrečnou peckou z druhého alba Fundamental Process. Naprosto skvělá nálada panovala na pódiu i pod ním a mocný circle pit i závěrečné ovace to potvrdily.

RevocationPo vítězné jízdě BC měli Revocation poněkud nesnadnou pozici. Navíc se vzhledem k sestavě kapel na tour jediní vymykali ostatním spolkům. Nebylo to ovšem na škodu. Bostonští kombinují death a thrash v technicky míchaném koktejlu s velmi zajímavými momenty a dokonce (Satan mě netrestej!) „melodickým“ vokálem.

Revocation vsadili na ty více thrashové skladby ze svého repertoáru. Po třech titulech zaznělo z novinkového Great is Our Sin od úvodní Arbiters of the Apocalypse, dále pak Crumbling Imperium a Communion. Z předchozího záseku v diskografii Deathless taktéž tři kousky Madness Opus, Scorched Earth Policy a závěrečná Witch Trial. Překvapivě nezaznělo nic z eponymního Revocation z 2013 a setlist doplnila stará nakládačka Dismantle the Dictator z desky Existence is Flutile.

Soundu Amíků dominovaly bicí Ashe Pearsona, relativně nové postavy v kapele, když přišel v roce 2015 z 3 Inches of Blood. Jeho hra je velmi pestrá a dravá, plná zvratů a změn, což se do Revocation hodí. Jenže zbytek kapely celkem brzdil utopený zvuk kytar a nevyrovnaná hlasitost vokálu. Někdy se ptám, jestli jsem ve stejné místnosti jako zvukař. Zpěvák a kytarista David Davidson dobře střídal polohy hlasu a byl uvěřitelný jak v growlingu, tak melodických partech. A druhý kytarista Dan Gargiulo mu byl zdatným sekundantem. Zato basu sympatického divouse Bretta Bambergera si bylo třeba domýšlet a zvuk se po celé vystoupení nezlepšil.

Revocation na mě působili srovnatelným dojmem jako před rokem v Meet Factory, ale jakoby jim chvílemi padal řetěz. Dokáží riffováním i tempem strhnout, má to spád a řada postupů je přinejmenším dost neotřelých. Někdy ale jakoby na sebe lepili části skladeb moc šroubovaně a výsledek je pak rozplizlý. Slušné vystoupení, na albech mi však připadne kapela lepší.

ObscuraObscura nám vyrostla. Častým koncertováním se Němčouři dopracovali k dalšímu headline turné a scéna byla vybarvená ve stylu poslední fošny Akróasis. Nástrojovka, co dosud na pódiu kapely používaly, zmizela i s druhými bicími, a kapela se zapojila jen do linky s odposlechy do uší. Když zazněly první tóny Ten Sephiroth, byl zvuk výrazně lepší než u předchozích kapel. Kdy už konečně tenhle nešvar rozdílného zvuku pro headlinera a ostatní úplně vymizí? Pokud je kapela kvalitní, prosadí se i jinak, než na úkor druhých.

Samozřejmě zněly hlavně vály z AkróasisThe Monist,Sermon of the Seven Suns, titulní věc či vypalovačka Perpetual Infinity nebo Ode to the Sun. Dále jsme slyšeli první a poslední skladby z CosmogenesisAnticosmic Overload a Centric Flow.Omnivium bylo zastoupeno Ocean Gateways. Přiznávám ale, že mám z Němců poněkud rozpačité dojmy.

Už jsem je několikrát viděl a vím, co od nich čekat. Asi mi přijdou trochu přeceňovaní, a BC by klidně snesli úlohu hlavní kapely. To se potvrdilo i tím, že na ně ve výsledku takový nával jako na Kanaďany, nebyl. Po odchodu Hannese Grossmana a Christiana Münznera z kapely přišla Obscura nejen o muzikanty, ale také o určitý spirit. Fanoušci ale čtveřici vedenou Steffenem Kummererem po celý koncert mocně povzbuzovali, takže to možná většině nevadí.

ObscuraSteffen jakoby zlehka načerpal hvězdných manýrů, stále se strojeně usmíval a jeho komentáře působily tak trochu žoviálně… no… skopčácky. Dvakrát z pódia pozdravil ostatní kapely s výjimkou Rivers of Nihil, což působilo podivně. Že by si chlapci nepadli do oka? Úlohu frontmana si Kummerer užívá, to je vidět. Vokálně mu podle mě vyhovují nižší polohy, kdy má barvu hlasu fakt skvělou, ta vyšší působí obyčejně. Více než slušný výkon podal basák Linus Klausenitzer. Oproti svému kolegovi z Beyond Creation nevypadá jeho styl tak okázale, je více úsporný, ale také efektivní. V rockových pózách si ovšem bohužel libuje obdobně jako zpěvák.

Obecně vzato Obscura šlape perfektně a především v rychlých pasážích má svoje špičky. Drummer Sebastian Lanser z Panzerballet mi sice nepřijde tak nabušený jako Grossmann, ale výkon podal skvělý, to je bez diskuze. Nový kytarista Rafael Trujjilo taktéž odvádí svou práci na max, není co vytknout. Stále ale ve mně přetrvává základní dojem ten, že bývalí hudebníci Obscury se svými sólovkami nebo seskupení Alkaloid, přinášejí zajímavější tvorbu. To je ovšem jen názor. V průběhu poslední skladby už jsem odcházel nasycen.

Pro mě nejočekávanější akce podzimu vyšla a byla vrcholným zážitkem pro všechny, komu vyhovuje technický death metal. A ještě k tomu v podání line-upu z říše snů. Nikdo výrazně nepropadl, metalheads se bezvadně bavili, ale subjektivně to u mě vyhráli Beyond Creation pro svou neuvěřitelnou nabušenost a sympatický projev. Horns up!

Jiné názory

Nejlepší kapela večera? Jednoznačně Rivers Of Nihil. Na své písně a výkon soustředěná pětice trošku statičtějších mladíků (především zpěvák Jake - před bicími stál asi jen na padesáti centimetrech čtverečních) sice po podiu vyloženě nelétala (ono ale bylo vlastně docela plné, jelikož Obscura na něm už měla předpřipraveno), ale vystoupení i tak mělo energii a především atmosféru. A tu má přes určitou komplikovanost i jejich muzika. Navíc i přehlednost, kdy si v každé skladbě vychutnáte její základní pilíře, nálady a změny. A Rivers překvapivě dokonce měli i nejlepší zvuk celého večera. Pokud Amíci dál laťku udrží, věštím jim skvělou budoucnost, čemuž i lidé z Metal Blade, jak mi pak Jake po koncertu řekl, jdou naproti.

Nejkomplikovanější kapela večera? Rozhodně Beyond Creation. Příliš mnoho not, příliš mnoho změn, příliš mnoho riffů. Debut Aura mě baví, ale nová deska mi přijde udělaná až moc na efekt a bez výraznějšího nápadu. Chybí mi tu záchytné body, kapela jede furt naplno a i přes její naposlouchání jsem se v muzice často ztrácel. Nenapomohl tomu ani nečitelný zvuk. Jako génius se ale ukázal Phillipe Boucher za bicími. Na základní soupravu o dvou kreších a číně předvedl hru, která ji využila na 200 % a ani chvíli nepolevila. Dobré, ale na mě moc profesorské.

Nejzábavnější kapela večera? Samozřejmě Revocation. Na začátku sice chvíli trvalo, než se lidi u podia zmobilizovali, ale ani to nevedlo k tomu, že by se Amíci předtím uchýlili k jakémukoli hecování. Za ně promlouvá jejich energická muzika, která ve výsledku de facto zní jako pořádně našlapaný rokenrol. Nová deska mi sice přijde zvukově i hudebně ne tak povedená jako ty předchozí, ani bubny mi nepřijdou tak výrazné jako ty bývalého bubeníka Phila, ale novic Ash Pearson se ukázal jako fantastická náhrada a svou razantní hrou technického Johna Tempesty mě dostal. Byť i já jsem na začátku chvíli váhal, nakonec i mé třetí live-setkání s Revocation bylo úspěšné.

Obscura, největší standard večera. Neberte to jako odsudek, koncert to byl opět výborný, ale že Němci oproti předchozím kapelám prostě zněli normálně, to je fakt. Jednak tu hrají velmi pravidelně, takže je návštěvník tech/prog deathových koncertů má nakoukané (já sám jsem je tu viděl už aspoň osmkrát), ale „na vině“ je spíše hudba. Ta oproti předchozím spolkům zněla moc hodně, urovnaně, neškodně. Však Obscura je takový prototyp přístupného hitového deathu pro fanoušky metalu obecně. Melodie, nekomplikované struktury, refrény. Co mě ale zarazilo, na to, že Akroásisané měli nachystán zvuk už před samotnými předkapelami a pochystané po celou dobu nádobíčko, pověstná německá pedantnost se na zvukové úrovni, i když všechny kapely měly svého zvukaře, zásadně neprojevila.

Závěr? Skvělý koncert, parádní návštěvnost (250?), atmosféra dobrá, kapely odehrály sety na maximum, zvuk ne katastrofální, ale horší rozhodně. Merche dost, u některých kusů ceny solidní, u některých vyšší. Spokojenost. Dal bych si to ještě jednou!


Přispěj do diskuze

áno áno áno, od těch sedmi do jedenácté večerní to byl jeden dlouhý notový zápis ale kvalitní. Rivers of Nihil naštěstí nejsou klaustrofobici takže na těch pár cm co měli vyklopili solidní technotlak pro již dost zaplněnou chmelnici. Jejich techno na mě působí spíš modernějším pojetím ale není to tak onanistické jako třeba...beneath the massacre. Vše tak akorát, jen na mě zbytečně přetriggerované bicí. Beyond Creation byla profesořina, pravda místy trošku krkolomně navazující ale takový pocit jako Šéf jsem z toho neměl. Asi nejvíc jsem se paradoxně těšil na Revocation, jejich thrash/death mě baví a čekal jsem, že tak jak to tlačí na deskách to bude i naživo a zklamání, nevím jestli to bylo výběrem skladeb a i když kapela makala, tak mě to úplně nevzalo :/. Přesto Revocation maj můj respekt, na scéně jsou deset let a makaj jak diví - na kontě mají 6 desek. Zpěvák/kytarista s holou lebkou evokoval Devina. :) No a na závěr Obscura, to už byla vyšší dívčí ve všem, spousta notiček, spousta melodií, basa mňoukala. Preciznost, profesořina...legendy techdeathů mohou být novou vlnou spokojeni..

aktuálně

diskuze