Novinky ze světa filmu (9.týden)

Článek

Dnešní filmové novinky budou samozřejmě především oscarové; letos to dopadlo vše velice dobře (i bez klobouků)! A co někteří z oceněných plánují dál? Jaká další počítačová hra se dočká zfilmování? Co se děje na divadelních prknech v Londýně?

Christian BaleMáme to za sebou, byly předány Oscary za rok 2010. Podle očekávání jim dominoval britský film Králova řeč, jehož tvůrci si odnesli ceny za nejlepší film, nejlepšího herce (Colin Firth) v hlavní roli, nejlepší režii a nejlepší původní scénář. Technickým kategoriím kraloval Počátek, byl oceněn za kameru, vizuální efekty a zvuk a střih zvuku, střih jako takový ovládl snímek The Social Network, stejně jako kategorie hudba (mistr Trent Reznor) a adaptovaný scénář. Výpravu a kostýmy měla nejlepší Burtonova Alenka v říši divů. Oscarů (a zasloužených) se dočkali také Natalie Portman za Černou labuť a Melissa Leo a Christian Bale (yes!!!) za Fightera. Ačkoli výsledky (kompletně zde) byly vesměs očekávané, málokterý lze letos rozporovat. Ceremoniál byl poněkud slabší, moderování bude zjevně jednou ze slabších stránek Jamese Franca. Zlatým malinám, oscarové anticeně, „vládl“ Shyamalanův Poslední vládce větru.

jane russellV 89 letech zemřela sexuální ikona Hollywoodu 40. – 60. let a také amerických vojáků za druhé světové války a za války v Koreji, herečka Jane Russell. Většina diváků si ji pamatuje jako tmavovlasou přítelkyni Marilyn Monroe ze snímku Páni mají radši blondýnky.

Co ale nelze nepřivítat, je dosti rozsáhlá styčná plocha mezi Oscary jako v podstatě hollywoodskou záležitostí a Independent Spirit Awards, které se zaměřují na filmy vzniklé bez velkého vlivu velkých studií. Mnoho těchto filmů letos získalo nominace na Oscara, včetně Královy řeči za nejlepší cizí snímek (neměla americké producenty). Tato skutečnost eliminovala Colina Firtha a za nejlepší herecký výkon byl oceněn James Franco (127 hodin). Hlavní kategorie ovládla Černá labuť.

boyle's frankensteinDanny Boyle režíruje v Londýně divadlo a Londýn se nemůže dočkat. Všichni se těší na divadelní adaptaci Frankensteina, ve které si budou Benedict Cumberbatch (Sherlock) a Johnny Lee Miller měnit role Viktora a jeho monstra každý večer. Dobrou zprávou pro zájemce mimo Londýn je, že 17. a 24. března bude představení přenášeno do 370 kin po celém světě. Představení se bude hrát denně po 10 týdnů. Vyprodané bylo téměř okamžitě. Minutový trailer na tuto událost najdete zde.

Další nominovaní na letošní Oscary se objeví v nezávislé komediiPredisposed. Mělo by jít o lehce morbidní pohled na nezdravý vztah mezi synem-vysokoškolákem (Jesse Eisenberg) a jeho drogově závislou matkou (Melissa Leo) a děj by měl být zasazen do dne, kdy syn absolvuje přijímací pohovor na akademii Julliard a matka má nastoupit na odvykací léčbu. Bez odpovídajícího zdravotního pojištění však musí nastoupit pod vlivem, jinak nebude přijata. Projekt je založen na kraťasu promítaném letos na festivalu v Sundance. Ale počkat, tohle má být komedie?

Devil May CrySpolečnost Screen Gems koupila práva na zfilmování hry Devil May Cry. Jak fanoušci jistě vědí, původně mělo jít o třetí Resident Evil a v podobný úspěch jako od filmů s Millou Jovovich doufá společnost také v případě této adaptace.

Dánská režisérka Susanne Bier (Bratři, Po svatbě a čerstvě oscarovýLepší svět) a její stálý scénárista A. T. Jensen pracují na scénáři k remaku snímku francouzského snímku Rapt nominovaného na Cézara, jehož premiéra se v kinech teprve chystá. Jedná se o film o únosu podnikatele a sporů jeho rodiny, společnosti a policie o výkupné a případné dědictví. Inspirováno skutečnou událostí.

Vložit komentář

Zkus tohle