Novinky ze světa filmu (49.týden)

Článek

article_878_px1

moWie-$:hOtWs :>>

Čtvrté dobrodružství agenta Jasona Bournea nebude režírovat Paul Greengrass. A to hned z několika důvodů. Universal nechal připravit dva scénáře a ve finále upřednostňuje dílo Joshe Zemutera, nikoli spoluautora Bournova ultimátaGeorge Nolfiho. Režisérovi se však přirozeně nelíbí, že Zemuterův scénář ani výběr s ním nebyl konzultován. Greengrass je také znám tím, že jeho režijní styl je finančně náročný, vyžaduje mnoho dotáček a odkladů (náklady irácké válečné Green Zone prý šplhají k 150 milionům). A jakkoli bylo Ultimátum chváleno, celosvětové tržby se zdaleka nepřiblížily představám studia. A vzhledem k tomu, že Greengrass vyžaduje volnou ruku a o peníze jde vždy až na prvním místě, jeho spolupráce na značce Jason Bourne končí, ačkoli právě on z ní udělal to, čím dnes je. Svou účast prý v této situaci zvažuje i režisérovi blízký Matt Damon. Ale kdo ví, třeba jde jen o vyjednávací taktiku.

Tvůrčí dvojice Anna Boden a Ryan Fleck, mající na kontě především herecký koncert Ryan GoslingaHalf Nelson, začala natáčet další projekt pod ochranou Focus Features. Jedná se o tragikomedii It's Kind of a Funny Story, jejímž centrem je šestnáctiletý Craig (Keir Gilchrist), který se dostává do psychiatrické léčebny, nicméně z důvodu zrušení dětského oddělení rovnou mezi dospělé pacienty. Navazuje vztahy s pacienty (Zach Galifianakis, Emma Roberts) s lékaři i se svými rodiči. Premiéra plánována na listopad 2010.

Jihoafričan Neil Blomkamp zaujal kraťasem a dostal možnost natočit District 9. Podobnou cestou se chce ubírat

article_878_px2

také Fede Alvarez z Uruguaje, který za méně než 500 USD natočil pětiminutový útok mimozemšťanů na Zemi pod názvem Panic Attack (ke shlédnutí zde). Po úspěchu na internetu podepsal s režisérem smlouvu Sam Raimi a jeho společnost Ghost House Pictures tento kraťas převede do celovečerní podoby. Produkční ruku bude nad Alvarezem držet sám Raimi. Bude to chtít hodně scénáristické invence, abychom se nakonec nedočkali vykrádání Války světů či Dnu, kdy se zastavila Země, ale smlouva na milion USD a obrovská příležitost se neodmítá.

article_878_px3

Britský herec Christopher Eccleston (Královna Alžběta, Hrdinové) podepsal s BBC Four a Blast! Films smlouvu na hlavní roli ve snímku Naked Lennon. Příběh se bude odehrávat v letech 1967 z 1971, jež zahrnuje první manželství Johna Lennona, vstup Yoko Ono do jeho života, smrt manažera Beatles Briana Epsteina a jejich dlouho oddalovaný rozchod. Yoko Ono si zahraje japonská herečka Naoko Mori a například Paula McCartneyhoAndrew Scott. Tak kdo tedy sakra ty Brouky rozeštval?

25. ročník Spirit Awards odhalil své nominace, což nám dává příležitost nahlédnout pod pokličku amerického nezávislého filmu a třeba výhledu pro Febio Fest 2010. Mezi nejčastěji nominované patří snímek Lee Danielse Precious, natočený na motivy románu Push zpěvačky a básnířky Sapphire, který vypráví o těhotné dospívající dívce z Brooklynu, jenž se snaží v alternativní škole změnit svůj život. Ve snímku se objeví i Lenny Krawitz. Zajímavě také vypadá snímek Michaela Hoffmana o posledních dnech Lva Nikolajeviče Tolstého s britským obsazením The Last Station (trailer), který získal taktéž pět nominací. Nominováno bylo také válečné drama režisérky Kathryn Bigelow The Hurt Locker (trailer) a romantika (500) Days of Summer. Samozřejmě nesmí chybět A Serious Man (trailer) bratří Coenových.

article_878_px4

Česká literární sci-fi je bohatá, na českou filmovou sci-fi však nejsou peníze ani odvaha. Změnit to chce producent Tomáš Krejčí a polská režisérka Agniezska Holland (Úplné zatmění), kteří chtějí rozpohybovat Čapkovu Válku s Mloky. Zatím není ještě ani napsán scénář, jehož by se měla ujmout Jana Ozoráková, která s Krejčím spolupracuje na výtvarně ambiciózní fantasy Poslední děti Aporveru, která zasadí živé herce do počítačově animovaného prostředí. Na obrázku se můžete podívat na jeden z prvních výtvarných návrhů pro Válku s Mloky, ostatní ke shlédnutí zde.

Vložit komentář

D. - 03.12.09 13:55:24
hm, novinky tentokrat solidni! ja se tesim hlavne na ty Coeny, to me zas rozseka (jako vzdy :)
brutusáčik - 03.12.09 08:55:19
ejhle krejhle....
Baara - 03.12.09 00:04:55
já 17. nemůžu...mysleli jsme s Loočkem sobota 19.
brutusáčik - 02.12.09 17:33:24
jinak..nějakej booking lupenů na avatar, premiéra se blíží a očekávám plno...a rád bych zašel toho 17, den předtim zlý neasi
Baara - 02.12.09 15:27:42
to mi povídej, novej klip Alice v njůskách a já si ho nemůžu hned pustit, to je pech:-)
bizz - 02.12.09 15:19:58
asi jako Spiderman bez Sp, ale se Supermanem? :) ale jinak Mloci by mohl bejt cool, pokud to neposerou. na Panice budu muset mrknout dom, tady v praci youtube jaxi blogovan
brutusáčik - 02.12.09 15:14:18
mě se ten atak líbí, byl jsem vždy fanda robotofilmů, jestli pak někdo zná ROBOT JOX hehe....celovečerák může být fajn.......bourne bez "met dejmon" bude slabej v lodnu
bros - 02.12.09 13:14:59
na Válku s mloky jsem fakt zvědavej
jkl - 02.12.09 13:05:23
Ha, ten Atak paniců vypadá spíš jak intro ke Quakovi....!
  • Zkus tohle