Novinky ze světa filmu (45.týden)

Článek

moWie-$:hOtWs :>>

article_605_px1

Sean Connery, jehož posledním filmem byla v roce 2003 Liga výjimečných, na slavnostním večeru Amerického filmového institutu poprvé osobně potvrdil, že jednou a provždy odešel do hereckého důchodu (prý nikoli ze zdravotních důvodů). V 78 letech mu ho můžeme jen přát. Mnohem překvapivější je prohlášení čtyřiatřicetiletého Joaquina Phoenixe (Walk the Line), který v rozhovoru pro E! Online sdělil, že s hraním končí a chce se věnovat hudbě. Ačkoli Phoenix se naučil hrát na kytaru právě až kvůli roli Johnnyho Cashe, za kterou byl nominován na Oscara, jeho prohlášení potvrdili i jeho zástupci. Inu, škoda. Video možno přehrát zde.

Paramount Pictures se rozhodli udělat remake svého vlastního muzikálu Footloose. Snímek z roku 1984 je klasickým vyprávěním o rebelii mládí proti útlaku. Hlavním hrdinou je mladík, který se s rodiči odstěhuje z Chicaga do malého usedlého města, kde je navíc nelegální tanec na veřejnosti a rocková hudba. Hrdina, zvyklý trávit volný čas v ulicích velkoměsta, zorganizuje mezi mládeží vzpouru. Film udělal hvězdu z Kevina Bacona, v novém snímku by ho měl nahradit muzikály pro mládež proslavený Zac Efron (Hairspray, High School Musical).

Neil Gaiman těží ze svých literárních úspěchů i jako filmový producent (podílel se na produkci Hvězdného prachu a Beowulfa). Dalším projektem bude

article_605_px3

adaptace jeho posledního bestselleru The Graveyard Book (2008). Příběh, který je určitou moderní verzí Knihy džunglí, vypráví o chlapci, jehož rodina byla vyvražděna a on byl vychován obyvateli hřbitova, tedy nemrtvými, duchy apod. Dobře vychovaný chlapec (tj. umí si poradit se zlou čarodějnicí) prožívá různá dobrodružství např. díky bráně vedoucí do města orientálních démonů, vyžírajících hroby. Kdyby však Bob chtěl opustit hřbitov, dostal by se do rukou zloducha, který zabil jeho příbuzné. A vzhledem k tomu, že nezná žádného živého člověka, v jeho výchově chybí několik podstatných věcí jako např. strach ze smrti. Studio vizuálních triků Framestore by rádo svou práci samo produkovalo a Gaiman jej v tom hodlá podpořit.

article_605_px2

Ačkoli Adrien Brody (Pianista, Hollywoodland) není fyzicky zrovna typ pro akční žánr, uvidíme ho v hlavní roli nezávislého akčního filmu The Courier. Scénář k příběhu troufalého doručovatele zásilek amerického podsvětí pronásledovaného zkorumpovanými policisty i konkurenčními bossy napsali spoluautoři scénáře Wanted Michael Brandt a Derek Haas. Hlavní dějovou linkou bude snaha o doručení kufříku k jedné z nechvalně známých postav podsvětí, která není k nalezení. Málokoho nenapadne, jak asi Brody obstojí ve srovnání s „kurýrem“ Jasonem Stathamem (Transporter I – III).

Před deseti lety si Martin Scorsese u Davida Mameta (Vrtěti psem) objednal scénář k remakeu Kurosawova snímku Nebe a Peklo (1963). Detektivní thriller na motivy knihy Eda McBaina vypráví o dilematu význačného obchodníka, který se stane obětí vydírání. Zjistí, že únosci omylem místo jeho syna zajali syna jeho řidiče a musí se rozhodnout, zda obětuje svou milovanou práci (zaplatí) či čest a dobré jméno. Obě možnosti mu zničí život. Scorsese bude nakonec snímek produkovat, režii svěřil velezkušenému Mikeu Nicholsovi.

article_605_px4

Sam Mendes (režijní Oscar za Americkou krásu) je uznávaným tvůrcem dramat, jedním z jeho dalších projetků však bude adaptace komiksové knižní série Preacher. Ta je příběhem texaského kněze, posedlého entitou jménem Genesis, vzešlou ze spojení anděla a démona a nadanou neobvyklými schopnostmi. Spojí se se svou bývalou přítelkyní a věčně opilým irským upírem a vydává se napříč Amerikou hledat Boha, který se vykašlal na své nebeské povinnosti, a potrestat ho za jeho lhostejnost k lidstvu. Projekt byl plánován původně v hlavní roli s Jamesem Mardsenem a také jako seriál pro HBO, z obého však sešlo.

Vložit komentář

lemmy - 05.11.08 09:58:00
tak to sem moc zvědavej jak dopadne preacher. jeden z nejzajímavějších komixů
brutusacek - 05.11.08 00:59:11
na webu discworld jsem četl že údajně se měla natáčet adaptace gaimana-pratchetta - dobrá znamení, scénář byl oba andělé, depp a robins vybrání...jen těch 60 míčů nikdo nechtěl dát.....uvidíme co tento projekt...gaimanovo dílo jinak vůbec neznam....dočtu, paperback se do metra vždy hodí
  • Zkus tohle