Mia Wasikowska a Michael Fassbender

Novinky ze světa filmu (14. týden)

Aprílový týden přinesl ve filmovém světě několik novinek, které však (některé bohužel) aprílovými vtipy nebyly. Tak pojďme do nich.

Ashton Jobs

Že bude životopisný film o Steveu Jobsovi, to víme. Budou dva. Jeden od Sony Pictures, založený na autorizované biografii Matta Whiteleyho, a druhý nezávislý pod názvem Jobs. Teď se dozvídáme, že toho „nezávislého“ režiséra Joshuy Michaela Sterna má hrát Ashton Kutcher, Stern si pravděpodobně myslí, že s hezkým slavným ksichtíkem to půjde líp. Ashton už si prý čistí diář, aby se na roli mohl řádně připravit. Nedomníváme se, že to pomůže. A pak, že o mrtvých jen dobře.

 
Další bohužel ne aprílovou zprávou je, že nějaký filuta vymyslel, že je dobrý nápad natočit volné pokračování Scorseseho klasiky Zuřící býk. Má pojednávat o událostech života Jakea LaMotty před a po ději Scorsesho filmu. Sám LaMotta se spoluautory vydal nedávno knihu Raging Bull II, která by měla sloužit jako námět projektu a hlavní roli by měl dostat William Forsythe.
 
Chystá se anglicky mluvený remake francouzského fantasy hororu Livide. Jedná se o příběh pečovatelky, která získá práci v odlehlé usedlosti, kde se má starat o pacientku v komatu. Při hledání cenností, které by měla mít paní domu někde schované, se začne dům a ne tak nemocná paní chovat podivně. Originál natočili Julien Maury a Alexandre Bustillo (Uvnitř).
 

Liam Neeson

Scénárista a režisér Paul Haggis (Crash) oznámil, že jeho dalším projektem bude snímek Third Person. Půjde o romantické drama, které se bude odehrávat mezi několika postavami v Římě, Paříži a New Yorkem. A jak je již dnes zvykem, jejich osudy se budou protínat i přes oceán. Americký pár by si měli zahrát Liam Neeson jako psychicky nemocný spisovatel a Olivia Wilde jako politická novinářka. A Liam Neeson obecně nezahálí. Po Bitevní lodi a Mezi vlky (a bohužel i Hněvu Titánů) si zahraje v akčním thrilleru Non-stop. Jeho hlavním hrdinou je letecký „policista“ (air marshall čili ten, který se divně dívá kolem a hledá případné teroristy v amerických letadlech), který musí zabránit zatím blíže nespecifikovanému nebezpečí.
 
Režisérce Sophie Barthes se spolupráce s Paulem Giamattim a jeho duší natolik zalíbila, že ho obsadí i do svého dalšího filmu, kterým bude adaptace románu Gustava Flauberta Paní Bovaryová. Příběh krásné mladé ženy, která se provdá za maloměstského doktora, ale není schopna života bez romantických ideálů a vášně. Její milenecké vztahy ji doženou k sebevraždě. Snímek se bude odehrávat v původní době, nicméně bude prý akcentovat témata, která jej spojují se současností. Giamatti si zahraje lékárníka a přítele Karla Bovaryho. Emmu Bovary si zahraje Mia Wasikowska, která zazářila v jiné klasické adaptaci Jana Eyrová.
 

John Williams

Fanoušci filmové hudby, slyšte. Pražský filmový orchestr zahraje 29. dubna od 19:30 v Rudolfinu to nejlepší z Johna Williamse. Právě tento legendární skladatel (dvorní pro Stevena Spielberga) se letos totiž dožívá 80 let. Koncert doprovodí představením skupiny 501-st Legion a Rebel Legion, které se představí v kostýmech vybraných hrdinů, a také Filharmonický sbor. Měl by také být přečten dopis mistra Williamse, který zaslal  dirigentovi a zakladateli Pražského filmového orchestru, multiinstrumentalistoviJiřímu Koryntovi. Více na stránkách orchestru.
 
Několik významných režisérů se spojí, aby natočili filmovou antologii Tales from the Hanging Head. Mělo by jít o příběhy ze starých literatur a mytologie zemí jednotlivých režisérů, jejich společným prvkem bude motiv metamorfózy. Snímek bude určen především dětem, proto žádné opulentní triky a hrůzy, pracovat se bude hlavně se světlem, stínem a kamerovými efekty. Z režisérů jmenujme Emira Kusturicu (Černá kočka bílý kocour), Michela Gondryho (Nauka o snech), Alfonsa Cuarona (Potomci lidí) či Marjane Satrapi (Persepolis). 

aktuálně

diskuze