Novinky ze světa filmu (12. týden)

Novinky ze světa filmu (12. týden)

moWie-$:hOtWs :>>

article_455_px1

Na úvod si uveďme na pravou míru název plánovaného animovaného projektu naznavého Heavy Metal. Bohužel tu nemáme co dočinění s muzikou…i když ne tak docela. Heavy Metal je název sci-fi/fantasy časopisu, který byl v 70. letech (kam autoři směřují) zajímavý nejen svým obsahem, kombinujícím temné sci-fi s erotikou, ale také umělecky hodnotnou výtvarnou stránkou z rukou autorů jako je například H. R. Giger (tvůrce vetřelce a mikrofonu Johnattana Davise). Inu a v plánu není nic jiného než film skládající se z osmi animovaných částí (mládeži nepřístupných), kterých se jako režisér a producent ujme mimo jiných David Fincher či scénárista Kevin Eastman, který byl už u adaptace příběhů z časopisu v roce 2000.

Warneři, Disney/Pixar se spojí, aby vyprodukovali první hraný celovečerní film jednoho z nejúspěšnějších režisérů animovaných postaviček Brada Birda. Příběh nazvaný prostě 1906 vypráví o vysokoškolákovi, který při pátraní po vrahovi svého otce zjistí, že otec odhalil sérii podvodů a chyb, která učinila v roce 1906 město zranitelným vůči obrovskému zemětřesení, a to se stalo jednou z největších přírodních katastrof století. Brad Bird prozatím režíroval živé herce pouze v některých z Neuvěřitelných příběhů.

article_455_px2

„Specialista“ na adaptace děl Oscara Wildea, britský režisér Oliver Parker (Jak je důležité míti Filipa, Ideální manžel), se chystá na jediný publikovaný Wildeův román Obraz Doriana Graye. Díky svým homosexuálně erotickým tónům byl román nejkontroverznějším autorovým dílem a byl již také mnohokrát zfilmován. Parker se plánuje zaměřit na thrillerové nadpřirozeno příběhu, které se samozřejmě ukrývá v samotném portrétu, do kterého hlavní hrdina přenesl své stáří. Po dvou desetiletích nepřetržitých hříchů (včetně vraždy autora portrétu) se v Dorianovi ozve svědomí, za něj stárnoucí portrét probodne a zemře. Do hlavní role by režisér rád obsadil mladého Brita Russella Branda.

article_455_px4

Helen Mirren byla obsazena do role manželky Lva Nikolajeviče Tolstého ve filmu The Last Station. Historické drama by mělo zachycovat klasika ruské literatury, balancujícího mezi slávou a bohatstvím a praktickou filosofií života nezávislého na materiálnu. Na skolnku života, kdy byl po konfliktu s rodinou donucen opustit domov, cestoval vlakem a zemřel na jedné z ruských vlakových stanic. Jeho žena, původem také šlechtična, trpěla v manželství nejen jeho impulsivností, ale také nesouhlasem s jeho anti-materialistickou a moralizující filosofií. V únoru loňského roku se do role Tolstého ještě počítalo s Anthony Hopkinsem, doufejme, že je tomu tak stále.

Adaptace závěrečného sedmého dílu Harryho Pottera, Harry Potter a relikvie smrti, by měla dle vyjádření Warner Bros. Pictures spatřit světlo světa ve dvou částech. Mnoho fanoušků po něčem podobném volalo, neb těm nejzarytějším doposud vždy ve filmech něco chybělo. Inu, uvidíme, jak nadšení budou z prodlevy mezi první dílem (listopad 2010) a pokračováním (květen 2011). Na režisérskou stoličku je za běhu práce na šestém díle navrhován opět David Yates a scénář napíše autor všech dílů kromě pátého Steve Kloves. Obsazení se nemění.

article_455_px3

Rachel Weisz (Nepohodlný, Mumie) a Maxe Minghellu (Syriana) obsadil španělský režisér Alejandro Amenabar dosvého dalšího anglicky mluveného filmu s názvem Agora. Příběh se odehrává v Egyptě ve 4. století př.n.l. Weisz si zahraje skutečně žijící astroložku a filosofku Hypatii z Alexandrie, která se při povstání otroků snaží v zachránit moudrost Alexandrijské knihovny. Její otrok (Minghella) se musí rozhodnout mezi láskou ke své paní a vidinou svobody, kterou by mu povstání mohlo přinést. Prvním anglicky mluveným filmem režiséra byli Ti druzí s Nicole Kidman.

Tagy:

Zatím nikdo nepřispěl do diskuze

aktuálně

diskuze