Elizabeth Olsen

Novinky za světa filmu (9. týden)

Je to oficiální, The Artist je jednoznačně nejoceňovanějším filmem roku 2011, a to jak doma ve Francii, tak v USA. Nicolas Winding Refn a Ryan Gosling točí po Drive další a drsnější drama a Brad Pitt si oblíbil Jonaha Hilla, dal mu další roli.

Komu se líbilo Drive, na které se na Oscarech téměř úplně zapomnělo (jediná nominace za střih zvuku), může se těšit na další společný projekt režiséra Nicolase Windinga Refna a herce Ryana Goslinga Only God Forgives. Gosling si zahraje syna šéfky floridské mafie (Kristen Scott Thomas), který se s bratrem zaplete do obchodu s drogami v Thajsku. Když se jeho bratr dostane do křížku s policistou, který si říká Anděl pomsty, hrdina se pouští do pomsty sám. Tentokrát nás čekají souboje s meči, asijská bojová umění a prý mnohem výbušnější drama než v Drive, což film činí mládeží nepřístupným. Americká distribuční práva získala dceřiná společnost The Weinstein Company Radius-TW.
 
Nedávno jsme se zmínili o herečce Elizabeth Olsen, nyní ji uvidíme v hororu režisérů Chrise Kentise a Laury Lau (Otevřené moře) Silent House. Příběh je inspirovaný událostmi, které se odehrály ve 40. letech v Uruguaji (viz původní uruguayský film La Casa Muda). Laura se svým otcem připravují svůj starý dům k prodeji, když se začnou dít divné věci a Laura zjistí, že se nemohou z domu dostat ven. Film se odehrává v reálném čase (88 minut) a díky kameře a choreografii je prezentován jako jediný filmový záběr. Pokud vás lákají online zážitky, můžete propojit stránku we-all-have-secrets.com se svým FB profilem a nechat se zapojit do „hry“. Pokud se spokojíte s trailerem, zde jest.
 
Co říct k letošním Oscarům? Ceremoniál byl dosti nudný (Billy Crystal už není, co býval, díky za Willa Ferrella, Zacha Galifianakise, Roberta Downeyho Jr. a roztomilou Emmu Stone), na webu se nejvíce diskutovalo o tom, zda byla Jennifer Lopez vidět bradavka či ne, a vítězové v mnoha kategoriích vůbec nepřekvapili. Možná největším průlomem letoška je, že tak americkou cenu jako je Oscar dostalo tolik Francouzů. Takže, pokud ještě nevíte, tak v hlavních kategoriích dominoval The Artist a v technických Hugo a takhle to konkrétně dopadlo:

Nejlepší film: The Artist
Nejlepší režie: Michel Hazanavicius (The Artist)
Nejlepší herec v hlavní roli: Jean DuJardin (The Artist)
Nejlepší herečka v hlavní roli: Meryl Streep (Železná lady)
Nejlepší herec ve vedlejší roli: Christopher Plummer (Začátky)
Nejlepší herečka ve vedlejší roli: Octavia Spencer (Černobílý svět)
Nejlepší původní scénář: Woody Allen (Půlnoc v Paříži)
Nejlepší adaptovaný scénář: Alexander Payne, Nat Faxon & Jim Rash (Děti moje)
Nejlepší zahraniční film: Rozchod Nadera a Samin (Írán)
Nejlepší animák: Rango
Nejlepší hudba: Ludovic Bource (The Artist)
Výsledky v dalších (technických) kategoriích naleznete zde.
 
Snímek The Artist ocenili i sami Francouzi, když ho ověnčili šesti Cézary, mimo jiné za nejlepší film, herečku a režii. Jean DuJardin tentokrát přenechal hereckou cenu Omaru Syovi za výkon v dramatu Intouchables. Na Independent Spirit Awards získal The Artist čtyři ceny. Otázka nejúspěšnějšího filmu roku je tedy definitivně a jednoznačně zodpovězena.
 
Brad Pitt si při natáčení MoneyballuJonahem Hillem asi užil spoustu legrace, takže ho obsadí do nového filmu své společnosti Plan B True Story. Půjde o adaptaci memoárů novináře Michaela Finkela (Hill), který byl propuštěn z New York Times kvůli falšování informací. V tu samou dobu je v Mexiku zatčen vrah Christian Longo (bude ho hrát James Franco), který tvrdí, že žil pod falešnou identitou jako Finkel. Novinář se za ním vydává do Mexika, protože je jediný, s kým je zločinec ochoten mluvit.  
 
Po Oscarovi za nejlepší původní scénář pro Woodyho Allena oznámilo Sony Pictures další režisérův projekt. Jmenuje se Nero Fiddled a do amerických kin půjde 22. června. Půjde o romantickou komedii složenou ze čtyř medailonků, ve kterých uvidíme Aleca Baldwina, Penelope Cruz, Roberta Benigniho, Ellen Page či Jesseho Eisenberga. Woodyho film z roku 1994 Výstřely na Broadwayi se mezitím stane broadwayským muzikálem, jehož součástí bude i původní hudba za 20. let 20. století, ve kterém se děj odehrává. Woody sám napíše k muzikálu libreto.

aktuálně

diskuze