Články

přeposlat článek tisknout
NOOSTRAK, THE SOUTHERN ORACLE, SUFFOCATE WITH YOUR FAME, VICTIMS, NIAS, INTO DUST, RISE OF SURYA

NOOSTRAK, THE SOUTHERN ORACLE, SUFFOCATE WITH YOUR FAME, VICTIMS, NIAS, INTO DUST, RISE OF SURYA

  • kdy: 8.9.2012
  • kde: Praha, Matrix

Jsme rádi, že můžeme být svědky toho, jak to s tuzemskou scénou jde vzhůru.

Rise Of SuryaNa druhý zářijový sobotní večer strávený v klubu Matrix jsem se velmi těšil. Schopná organizátorka Kateřina Jará spolu s Jirkou Vošáhlíkem a jeho formací Suffocate With Your Fame uspořádali výživný koncert, na kterém vystoupily některá nadějná želízka České republiky na poli moderního extrémního metalu. Hlavní hvězdou byli Maďarští metalcoristé The Southern Oracle, kteří nahradili původního headlinera - melodické hardcoristy As Enemies Arise z Nizozemí. Dohromady sedm kapel za pouhých 80,- se mi jevilo od začátku coby velmi lákavá nabídka k zábavě.

Na místo jsem dorazil krátce před začátkem samotné produkce. K pódiu jsem se přiblížil během prvních tónů RISE OF SURYA, kteří večer otevírali. Oni byli kapelou, na kterou jsem byl nejvíc zvědavý. Jejich demonahrávky i poutač umístěný na bandzone zní velmi slibně, a tak jsem rád využil příležitosti tuto talentovanou kapelu vidět poprvé i naživo. Moderní metalcore s progresivními tendencemi - tak by se dala onálepkovat tvorba této zdánlivě mladé formace. Její kořeny sahají do roku 2006 a jménům Thrashed Balls a Asynthetic. Předností této kapely je bezesporu vokalista Zdenda, který disponuje výbornou barvou řevozpěvu, frázováním a artikulací. Je také schopen zpívat čistě, byť v této poloze ještě není zdaleka tak jistý jako ve zkreslené. Další předností je kytarová sekce. Za očekáváním zůstaly bicí, které zněly velmi fádně, částečně proto, že bubeníkova souprava postrádala přechody, ale především to byl zvuk, který nedával žádný prostor kopákům. Pod pódiem bylo v tu dobu celkem prázdno až na tři „karatisty“ a několik zvědavých, pozorných posluchačů.

Druzí v pořadí byli, nejen personálně, spříznění INTO DUST - pohrobci metalcoristů Disaster, kteří holdují trochu hardcorovější tvorbě. V jejich případě pro změnu zvuk nepřál kytarám, takže vynikal zpěv s notnou dávkou hall efektu, což mi vůbec nevyhovovalo. Lepší dojem dělaly bicí, které zněly o hodně kreativněji než v případě předchozí kapely. Celkově však byl zvuk ještě o fous horší než u ROS, nicméně vystoupení už pod pódium přilákalo slušný hlouček posluchačů, kteří reagovali docela živelně.

NIASNásledovalo vystoupení asi nejméně zkušené formace večera - NIAS, která se skládá z ex-muzikantů kapely Marina a zpěváka poslední inkarnace The Blackstone Chronicles - Vaška. Pravděpodobně přispěním Tomáše Raclavského (Modern Day Babylon) za mixážním pultem byl zvuk o dost lepší než v případě obou předchozích kapel. Také pod pódiem bylo už dost lidí, jako by se jednalo o hlavní kapelu večera. Tato pouze pár měsíců existující kapela se zhlédla v dnes dost populárním djentovém proudu s nemalou dávkou breakdownů a velmi hrubým řevem. Jejich singl na bandzone zněl slibně, nicméně vystoupení v celé nahotě ukázalo, že pouze zdatně kopírují postupy djent/deathcore hvězd a nepřináší, oproti ostatním kapelám tohoto večera, prakticky vůbec nic původního. Nias mají značný instrumentální potenciál, včetně „bezpřechodového“ bubeníka z první kapely, kterému tentokrát zněly i kopáky, takže dojem z bicích byl o poznání lepší. Rád bych, aby členové tyto schopnosti zužitkovali ve skladbách, které nebudou znít jako slepenec pasáží hudby jejich vzorů. Tímto byl blok pražských kapel u konce.

Chomutovští sympaťáci VICTIMS, kde v minulosti působil zpěvák Vašek z předchozí kapely, se představili s bubeníkem, tedy poprvé bez programovaných rytmů. Tato formace je už dostatečně zkušená na to, aby věděla, jak udělat dobrou šou. V tu dobu nejenergičtější a také nejextrémnější kapela hrající vlastní mix deathcore, death metalu a grindcore. Přestože lidí pod pódiem trochu ubylo, bylo to vyváženo zatím největší pařbou. Vystoupení mělo spád, nepostrádalo vtip, došlo na párty song od Emmure… Pro mě zatím nejlepší.

Suffocate With Your FameDruhá šestice v programu, pořádající SUFFOCATE WITH YOUR FAME z nedalekých Černošic, se těšila největší přízni návštěvníků v klubu. Tradičně excelovali všichni čtyři kytaristé. I bubeník mi od posledně zněl nějak zajímavěji, přestože nyní hrál na klik, jen vokál frontmana Jirky se mi zdál jaksi unavenější než v minulosti. Ale fans si vystoupení pod pódiem užívali plnými doušky. Došlo i na novější skladbu, která zněla o poznání komplikovaněji, tak se snad máme v případě nového materiálu na co těšit. Zvuk byl asi na stejné úrovni jako u předchozích dvou kapel, tedy celkem slušný.

Okolo půl jedenácté spustili szegedští THE SOUTHERN ORACLE. Pod pódiem bylo v tu dobu pouze pár zvědavců, podstatně méně než na Nias a SWYF. Zvuk byl tentokrát bezmála dokonalý - že The Southern Oracleby zkušenosti? Každopádně i přes relativní nepřízeň návštěvníků byli maďarští hosté nejlepší kapelou večera. Došlo i na hitovky z EP, kdy si ještě kapela romanticky říkala Slaughter At The Engagement Party. Pro mě byl tento přístup fans velkým zklamáním. Za roky, co navštěvuji koncerty, se hostům z daleka vždy dostávalo pořádné podpory ze strany návštěvníků akce a nevzpomínám si, že bych v minulosti něco takového zažil. U mladších fanoušků to asi chodí jinak…

Koncertní večer uzavírali strmě stoupající NOOSTRAK z Havlíčkova Brodu. Po vynikajícím vystoupení na Brutal Assautu jsem se těšil na pořádnou masáž. I přes jisté technické problémy se zvuk povedl, a tak jsem byl svědkem druhého nejlepšího vystoupení večera. Pod pódiem bylo asi tak stejně posluchačů jako v případě TSO, nicméně lidí v klubu stále ubývalo. Přibližně půl hodiny dlouhý blok klepaček, breakdownů a dalších rytmických vylomenin v rychlém a ještě rychlejším tempu byl téměř stejně záživný jako v srpnu na BA, a tak jsem krátce po půlnoci odcházel spokojen. Kapele přeji, aby brzy našla vhodného talentovaného druhého kytaristu a pokračovala dál se stejným odhodláním!

Dojmy z akce mám rozporuplné. Především však kvůli nevyváženému zvuku, diskutabilní podpoře fanoušků některým kapelám a taky mé přetrvávající bolesti hlavy. Příjemně překvapil téměř nevídaný úkaz na české klubové scéně - dodržování časového harmonogramu. Za toto a až na mé subjektivní výtky povedený a dobře dramaturgicky obsazený koncert posílám pořadatelům díky!

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

Závěrečná slova Kejta podtrhuji. Dramaturgicky vyvážený a pořadatelsky naprosto zvládnutá akce, kde diskutabilní byl opravdu pouze zvuk. Naštěstí se ho časem chytil Tomáš a věci se postupem daly do pořádku. Škoda, že pořádně až při Nias.

RISE OF SURYA, kteří při mém příchodu v půl sedmé, což bylo 10 min po oficiálním startu, již hráli, jsem taktéž pokládal za jedno z lákadel. Ale ono jich vůbec bylo celkově vícero. Rise Of Surya, pohrobci Asynthetic, mi živě víc než metalcore zněli jako moderní verze progresivních kapel, které si s důrazem na zvuk a postupy djentu a groove metalu pro inspiraci nejednou sáhnou do tvorby Textures nebo Townsenda (plochy, atmosféra, nejen sekání). Pro mě zajímavé, příště s nadějí lepšího zvuku nebudu nad návštěvou jejich vystoupení váhat.

Into DustPak hráli bratří Křížkovic (ne těch „Mám tě rád…“) INTO DUST a jejich verze řízného metalovějšího core mě ne vyloženě neoslovila, ale nedokázal jsem si z ní pořádně vyseparovat ty nápady, které vás zatlučou do země. Jasně, na vině byl určitě i zvuk. Sem tam pocit metalovějších Slipknot, někdy zas corovějších Slayer, těžko říci. Uvidíme příště, ale jejich flintu do žita neházím, protože následný poslech skladeb na Bandzone profilu mě přesvědčil, že kytarovou práci kapele opravdu pohřbil zvuk.

NIASNa rovinu řeknu, že od NIAS jsem po zveřejněné promo skladbě čekal víc. Hned takhle na začátek asi ne zrovna potěšující slova, ale zbytečné fňukat. Kluci jsou mladí, hraje jim moc dobře, jen bych si představil víc vlastní tváře, která mi, namísto pasáží, kde spolu kytary jely hlavní rytmickou linku (ty, ruku na srdce, v dnešní djent-generaci nepředstavovaly nic výjimečného), v jejich tvorbě nejvíc prosvítala v momentech, kde se kytaristé střídali ve šlapání efektů, sázeli navazbené brnkačky a kytary se celkově překrývaly. Celkově ze svého textu cítím kritiku, ale ne, kdepak, na příští akci, kde Nias prosviští, určitě půjdu, protože co sledovat i poslouchat bylo. Vysoké a přísné hodnocení si „originalita“ souboru zaslouží, nemyslíte?

VictimsZato od VICTIMS jsem nic nečekal. Viděl jsem je nejednou a kapela stabilně drží svou kvalitu pevně v rukou, ale co Chomutovští spustili v sobotu, to byl mazec. Zvuk, i přes to, že bicman bude muset dynamiku a akcent své hry ještě upevnit, najednou dával a bylo na co koukat. Klasicky dva super doplňující se vokalisté, ale kytarám to hrálo a celek držel při sobě. Při deathcore pasážích křupalo ve stropě, při těch deathmetalových se vařil vzduch v klubu. Riffy dávaly smysl, měly sílu, skladby kompozici. Až to Despised Icon daj dohromady, napíšu jim, že pro ně mám support.

Dosud všechny kapely na sebe personálně navazovaly. Rise Of Surya měli basáka z Into Dust, Nias s Rise Of Surya společného - schopného - bubeníka, ve Victims kdysi zpíval Venca (teď Nias), a tím celá pokrevní řada skončila, protože nastoupili SUFFOCATE WITH YOUR FAME. Moje recenze v jejich řadách vyvolala „rozporuplné“ pocity, takže i já měl podobné a na jejich šou jsem si tedy extra rád počkal. A obstál sextet tuto „zkoušku“? Ty vole, jo. S velkým J i O. A to až tak, že se skoro dá říci, že mi SWYF z hlavy vypláchli pocit, který jsem měl ze skvělých Victims. Kapelu především podpořil výtečný zvuk, kdy byly slyšet nástroje komplet tria kytaristů, jejichž nástrojům, i když přes sebe náhodou preludovali, bylo rozumět. To jsem u české kapely při množství těch not snad ještě neslyšel. Do toho jistota i nápaditost v rytmice, bubeník dokonce s úderem. Slyšel jsem správné cd, když kapela živě vyzněla takto energicky? Jasně, co se týče generičnosti metal(death)coru, zde se nic nemění, ale v podání, kterého jsem byl účasten v sobotu v Matrixu, nabývá jiných - až kytarově progresivních - rozměrů. Fakt parádní a jistojisté vystoupení. Jen zpěv se mi, stejně jako na cd, zdál někdy až moc brutal.

NoostrakA ať Kejtu trošku nas..u, THE SOUTHERN ORACLE a NOOSTRAK vemu v cuku letu jedním odstavcem. Noostrak jsem viděl několikrát a o jejich debutní desce jsem psal, tak snad jen že v jejich případě si udrženou laťkou můžete být jisti (všimli jste si těch pěkných bannerů, co s sebou na pódium tahají? ;) ) a že při setu Maďarů jsem se věnoval převážně verbálnímu rozboru předešlých vystoupení s přítomně nepřítomnými, nicméně nápaditý a žánrových přesahů naplněný metalcore v jejich režii byl také příjemnou zábavou.

aktuálně

diskuze