Články

přeposlat článek tisknout
MINSK, FLOOR

MINSK, FLOOR

  • kdy: 14. 4. 2015
  • kde: Praha, 007

Z koncertu Minsk jsem odcházel se smíšenými pocity - vystoupení mělo sílu, vesměs dobrý zvuk a jen potvrdilo kladné dojmy z nové desky. Na druhou stranu ale nezaznělo nic z jejich nejlepšího alba. U Floor můžu pochválit masivní zvuk, jinak vlastně bída.

O existenci FLOOR jsem až do oznámení společného tour s mými oblíbenci MINSK neměl ani tušení. Už při pohledu na obal loňské desky Oblation a jejich logo na něm jsem pojal podezření, že to nejspíš nebude hudba pro mě. Spojení s Torche (které opravdu nemusím) skrze zpěváka a kytaristu Stevea Brookse a letmý poslech jejich tvorby mě v tom jen utvrdil. Nicméně, i tak jsem jim šanci dal a zpočátku mě jejich vystoupení díky dvěma faktorům celkem bavilo. Jednak měli až překvapivě mocný a drtivý zvuk, a to i přes to, že hráli jen se dvěma kytarami bez basy - mám dojem, že alespoň jednu z nich hnali kromě kytarového i přes aparát basový. Druhým kladem bylo to, že Steveův vokál, který mě na nahrávkách dost iritoval, nebyl zpočátku téměř slyšet, což mi vyhovovalo. Co se týče kytar a bicích, tak by to mohl být vlastně celkem ucházející, byť hodně primitivní stoner metal, chvílemi snad i trochu do sludge/doomu, který se ale sem tam snažili ozvláštňovat otravně „sluníčkovými“ melodiemi evokují mi nějaké ty MTV pop/“neopunk“ kapely. Přemíra tohoto druhu až příliš chtěného optimismu, kterým oplýval i trochu nejistý zpěv, jenž se postupně stále více vynořoval z nástrojového hlomozu, mě asi v půlce jejich vystoupení vyhnala před klub a rozhodně jsem tam nebyl sám. Své fanoušky si ale jejich vystoupení dle potlesku našlo.

MinskMinskDevátá odbila, Floor skončili, takže rychle zpátky dovnitř zabrat místo v první lajně, na MINSK se dost těším. Nervózně koukám na hodinky, 21:10 - Minsk zvučí a řeší nějaké menší technické problémy, s plánovaným, hodinu a čtvrt dlouhým setem to vypadá bledě. Naštěstí se vše rychle vyřeší a Chicagští konečně začínají - celkem očekávatelně otvírákem To the Initiate  z nové desky, brnkací atmo intro, skvěle funkční metalový nástup, i ta trochu divná (skoro-)sypačka naživo vyzněla o něco lépe než z desky.

MinskMinsk

Zvukově - co se týče nástrojů, tak vlastně vše v pořádku, mohutné i čitelné zároveň, křik a řevy jakbysmet, škoda jen, že čisté zpěvy, které mám u Minsk tak rád, občas trochu zanikají. Částečně za to asi mohlo i místo, kde jsem stál, a také výkon Chrise Benneta mi sem tam nepřišel úplně přesvědčivý, klávesák Tim Mead s „krakonošovskou“ vizáží ale své pěvecké party zvládal dobře. Jako na desce se navazuje s Within and Without, tahle věc je dost úderná a naživo funguje skvěle, ale až s následující Three Moons z předchozí desky dostává vystoupení ty správné grády, nový bubeník Kevin Rendleman se může konečně pořádně ukázat a rozjet. Jak mám k With Echoes… určité výhrady, tak zrovna Three Moons je výjimka - vynikající, promyšlená, našláplá a skvěle gradující pecka, v živém provedení strhující. Paráda, aplaus, publikum nadšené, já taky, jen tak dál. Cože, poslední skladba? To snad ne. Zaznívá When the Walls Fells - zavírák a jedna z nejsilnějších věcí na nové desce s hodně melancholicky-doomovým začátkem a zajímavě se proplétajícími vokály a (opět) perfektní gradací.

MinskMinskAplaus, desátá odbila, kapela prý, že už to nejde, fanoušci to ale odmítají akceptovat a nakonec se povoluje ještě jedna skladba. Hlas z lidu: „Play some older songs!“ „I wish I could!“ říká se smíchem bubeník. Já jsem dokonce slyšel basáka říkat: „Orphans of Piety, haha“, ale asi už to byla jen slyšina z toho, jak jsem si jí přál slyšet. Přidává se totiž opět z novinky - To the Garish Remembrance of Failure a je to paráda, ne že ne, ale pak je už opravdu konec. Smíšené pocity - koncert byl vlastně super, vystoupení Minsk mělo sílu a jen potvrdilo kladné dojmy z nové desky. Na druhou stranu mě dost mrzí, že nezaznělo nic z jejich nejlepšího alba The Ritual Fires of Abandonment. Ve fantasmagorické scénáře, že by z ní zahráli víc než jednu skladbu, jsem nevěřil, ale že fakt vůbec nic…? Dle zpráv od špiona mIZZYho se kapela nechala slyšet, že pokud stíhá celý plánovaný set, tak hraje staré skladby dvě. Takže se nabízí otázka, která by byla ta druhá a jestli a proč nemohl celý koncert začít dřív než v osm. I tak jsem ale opravdu rád, že jsem je měl možnost naživo vidět, příště snad s delším a krapet „oldschoolovějším“ setlistem.

Jiné názory


Přispěj do diskuze

Dobrý, ale doufám, že trochu změní set a zahrajou něco z The Ritual Fires... jinak to ještě zvážím... taky by mohli zase přijet s Lamontem.

Minsk is extremely excited to announce a special collaboration with our friends from across the sea, the ever inspiring ZATOKREV. Our split album, entitled BIGOD, will be released October 5, via Consouling Sounds and Czar Of Crickets Productions. A European tour featuring both bands will follow the album’s release.

Oct 23: CZ Prague

Jako, i když to bylo cool, já jsem stejně trochu zklamaný. Dopadlo to přesně tak, jak jsme čekal. Floor přetáhli, Minsk zvučili a nakonec hráli necelých 50 minut, což se v jejich případě rovná pěti songům
Že budou hrát hlavně novinku bylo jasné, ale že ze starších zazní jenom Three Moons (za což jsem teda rád jak cyp, že aspoň něco), bylo teda na prd.
Přitom, když jsem se bavil s Bennettem, tak říkal, že hrají normálně dva starší songy, takže mít trochu více času, mohli dát ještě něco lepšího. Ideální by pro ně prý bylo, kdyby hráli hodinu a 15 minut.
Nové songy jinak fajn, ale naživo to nebylo až tolik pohlcující.
Trochu by to chtělo vytáhnout vokály, na kterých to hodně stojí a na koncertu byly trochu nerovnovážně nazvučené.
Jako jsem hrozně rád, že jsem konečně Minsk viděl, ale jako... Mohlo to být lepší.

z první lajny zvuk nástrojů dobrý, hlavně asi proto, že jsem to slyšel z aparátu kapely, daň za to byly sem tam zanikající zpěvy, jak je člověk stranou od PAčka a Bennet to taky sem tam úplně nedával, Mead v pohodě

koncert hodně dobrý, jen mohl být ještě mnohem lepší kdyby... s tím začátkem nevím, jestli to bylo pozdnějším příjezdem kapel, zvučením, nebo čím, stačilo by začít o 15-20 min. dřív a stihlo by se všechno co bylo v plánu... curfew je zlo jasný, zvlášť když člověk sleduje setlisty a ví, že se kvůli tomu nestihla nějaká zásadní skladba či dvě (loni třeba Yob tamtéž)

ad Torche - + - to samý co proti Floor, až moc hezký, sluníčkový, popový stoner není zrovna moje parketa, to bys už mohl vědět :), hlavně ty vokály brrr...

Na zvuk tu nějaké „stížnosti“ od „konkurence“ byly tak jsem rád že se víceméně vyvrátily. Koncert musel být evidentně dobrý přes výtky, jen ty starty a policejní hodina na kopci je prostě v případě těchto kapel boj. Onehdá co se zdržela Rosetta na cestě tak to tomu setu taky dost ubralo. Co má recenzent proti Torche!? :)

aktuálně

diskuze