Články

přeposlat článek tisknout
METALGATE MASSACRE 5 - 3. základní kolo

METALGATE MASSACRE 5 - 3. základní kolo

  • kdy: 13. 2. 2014
  • kde: Praha, Music City

Ve třetím základním kole 5. ročníku soutěže MetalGate Massacre se představili Draco Hypnalis, Break the Rules, From Day to Day a BreakDown of Hate.

Ve třetím základním kole se pokračovalo v nastaveném standardu z kola předešlého, tedy organizačně opravdu na výbornou. Návštěvnost mírně poklesla na, i tak úctyhodných, 62 hlasujících. Drobní zbloudilci neuznávající soutěže, ale jen pivo a metal, jsou mimo součty.

Draco HypnalisPrvní rozlosovaní pro soutěžní večer byli zlínští matadoři. Draco Hypnalis, kteří fungují na scéně dlouhých 15 let, byli i jediným metalovým uskupením večera. Jejich symfonický death/black přitom není atrakcí o pár klávesách, ale najdou se opravdové aranže, kterých naneštěstí, dle mě, je nemálo a výsledek zní až přeplácaně. Kontrastuje sice se zbytkem hudby kapely, ale její vyznění tak na mě působí mírně nesourodě. Technicky jsou na tom všichni hráči výborně, ale celkový dojem vyznívá jako plejáda riffů, ne jako opravdový celek, který z mé strany navíc potápí i absence bubeníka, který jede ze samplu, jenž měl mnohdy za výsledek onu pověstnou zvukovou kouli.

Break The RulesBreak the Rules jsou pětičlenná formace, jejichž členové sotva přesáhli hranici dvaceti let. Mladická dravost je rozhodně znát stejně tak jako chuť zahrát po čtvrt roce s obměněnou sestavou. Kapele je nejblíže metalcore a hodně melodií. Jak už kytarových, tak i zpěvů, které ale bude chtít naživo ještě trénovat, nasazením jsou však chyby smazány. I přes svoji krátkou historii a obměněnou sestavu BtR působili opravdu sehraně a tedy to, co chtějí hrát, s přehledem zvládají. Co do výčtu nástrojů, doplňuje je i Dj, od kterého však kvůli zvuku bylo slyšet jen pár úderů do elektronického padu, který měl největší účinek s právě hrajícími breakdowny. Pražská formace měla samozřejmě nejpočetnější a paření se nezdráhající obecenstvo, z něhož následně na jednu skladbu vypomohl pár slov zařvat i kamarád kapely. Z mého pohledu byli BtR nejsehranější a měli nejlepší prezentaci večera, která i díky počtu svých fans mohla větřit výhru.

From Day To DayFrom Day To Day z Litvínova pojí s předchozím uskupením stejný styl, ale FDtD na to jdou přímočařejší cestou a lehce svižněji. Od bicích se linul spíše punkový rytmus, nic přehnaně složitého, ale do hudby seděl. Krom zpěváka se do řvaní aktivně zapojoval i basák, načež je neodradily ani vypnuté zpěvy směrem k publiku v jedné ze skladeb. Bylo ale zas vidět, že pokud si česká kapela zvolí melodické vokály, pořád to lehce drhne, takže zde opět zapracovat. Menší rozmanitostí a přímočarostí mě Litvínovští neuchvátili, ale vyloženě špatný výkon nepředvedli.

Breakdown of HateStále populárnější variace na „core“ hudbu mezi mladšími ročníky táhne nejen posluchačsky, ale i herně. A tak i poslední kapela večera dostála svému jménu a bylo vidět, odkud vítr vál. Metalcore tu byl spíš jen startovní pozicí, protože Breakdown of Hate jinak více směřovali do deathcorových vln. Tudíž spousty valivých breakdownů. Je určitě dobré vidět je učebnicově zahrané, ale trošku vlastní invence by nevadilo a cest, kam se rozvinout, se určitě taky pár najde. Přesto působili sehraněji než předchozí From Day To Day a dle mého kluci měli ten večer i nejsilnější a nejčitelnější zvuk. Odezvu v publiku pak, oproti předchozím spolkům, už měli poněkud slabší, přesto však klub Music City asi viděl svůj první wall of death. Za mě tedy pověstný palec nahoru a získaný hlas.

Třetí čtvrtfinálový večer byl opravdu ve znamení mladých nadějí a i u publika metalcore jasně dominoval. Tabulka výsledků k zhlédnutí na webu MetalGate Massacre.

DRACO HYPNALIS - 24
BREAK THE RULES - 38
FROM DAY TO DAY - 10
BREAKDOWN TO HATE - 8

Tabulka výsledků
Pozvánka na závěrečné základní kolo

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

aktuálně

diskuze