Články

přeposlat článek tisknout
LIONHEART, DEEZ NUTS, KUBLAI KHAN, OBEY THE BRAVE, FALLBRAWL

LIONHEART, DEEZ NUTS, KUBLAI KHAN, OBEY THE BRAVE, FALLBRAWL

  • kdy: 18. listopadu 2019
  • kde: Praha, MeetFactory

Hardcore pěst se 18. listopadu otiskla v MeetFactory. S pořádnou razancí.

Lionheart vydali na přelomu října a listopadu desku Valley of Death a vyrazili na turné. Jízdu Údolím smrti zahájili koncerty v západní Evropě. Kalifornskou hardcore/metalcore skupinu na turné doprovází další čtyři kapely a 18. listopadu konvoj dorazil do Prahy. A bylo vedro.

Večer i moshpit otevřeli Fallbrawl, kteří se svým zvukem blížili headlinerovi večera. Německý beatdown rezonoval halou jako monolit. Growling doprovázely kulometné bicí a první circle pit večera se roztočil na popud zpěváka Andree Krupskiho „proti sexismu, fašismu a homofobii“. První kapela se na rozhýbání diváků vždycky nadře, zvlášť když hraje už v půl sedmé. Fallbrawl to ale s pomocí zbrusu nové desky Darkness dokázali. Dala by se jim však vyčíst až přílišná jednotvárnost, kterou jejich změny tempa dokázaly narušit jen lehce.

Obey the BraveKrátký ale energický set předvedli Obey the Brave z Kanady. Sestava zahrnuje hudebníky z dalších kanadských uskupení, např. Despised Icon. Co se oblečení týče, na svůj původ nezapomínají. Letos vydali desku Balance, která se stylově podobá Stick To Your Guns, a čerpali z ní i na pražském koncertu. Dodali večeru melodičnost a příchuť punk rocku. Dynamiku vystoupení podporovali syntetickým beatem mezi skladbami a střídáním screamingu s čistým zpěvem. Na závěr si frontman Alex Erian vychutnal stagedive i s micem. Na druhou kapelu večera Obey the Brave velmi příjemně překvapili, tak by se na příštím turné mohli posunout v line-upu blíže k vrcholu večera. Za necelou půlhodinu toho stihli na publikum nasypat opravdu hodně a do své hudby se dokáží silně emočně položit. Dojem z jejich vystoupení mohl kazit snad jen problémový levý mikrofon.

Kublai KhanTexasani Kublai Khan, nesoucí jméno mongolského chána a vojevůdce, svému „vzoru“ neudělali ostudu. Show s lehce oldschool zvukem a agresivními vokály, thrashově laděné riffy a extrémně tvrdé bicí podtrhly koncert bojovností. Letos mají venku album Absolute. Díky němu razili Kublai Khan mezi ostatními kapelami večera hlavně surovostí své hudby, kterou jako by hráli starší a tvrdší bráchové Turnstile. Na rozdíl od předcházejících a následujících kapel příliš neudržovali kontakt s fanoušky, ale celkově to byl velmi vydařený set.

Deez NutsDobře známá australská partička Deez Nuts následovala. Oscilují někde mezi HC/punkem a rapcore. V říjnu vypustili šestou studiovou desku You Got Me Fucked Up a spolu s ní přinesli na stage i kus párty a „gangsta“ atmosféry. Svou pouliční identitu potvrzovali i úzkým kontaktem s fanoušky, až při pecce Stay True hodil vokalista JJ Peters mikrofon i se šňůrou mezi diváky. Dělil se o něj taky se stagedivery, kteří u něj přistávali nebo startovali z pódia. Po stížnosti jednoho z diváků „Vepředu tě neslyším!“ neměl Peters problém houknout na zvukaře, aby do beden vepředu přidal. Rapové pasáže hrají u Deez Nuts dominantní roli, stejně tomu bylo v MeetFactory. Svou muziku jsou velmi dobře schopní prezentovat i ve společnosti odlišných, podstatně tvrdších kapel a publikum to dokázalo ocenit. Když opouštěli stage, byla atmosféra elektrizující a scéna připravená na poslední dějství. Spolu s předchozími kapelami dosáhli svého.

LionheartHeadlineři Lionheart se uvedli jedním ověřeným hitem a přešli k novému albu. Stejně jako předvoj se poslední kapela nebála zapojit fanoušky. Při songu Trial By Fire utichly nástroje a fanoušci zpívali prostřední část bez doprovodu. Později jeden z nich předvedl na pódiu vydařený screaming, za což ho při pauze mezi kusy vyhledal v publiku zpěvák Rob Watson a poděkoval mu. Hardcore až beatdown smršť nabírala na obrátkách. Přidávaly jí speciální efekty, kterými se na pódiu nešetřilo. Ani stagediverů nebylo málo. Jeden z nich při skoku z pódia divoce rozhoupal ozvučení zavěšené v banánu na traverze. Nikoho to však příliš netrápilo. V závěru koncertu na pár vteřin utichly nástroje a z beden zazněl osamocený Snoop Doggův verš „Smoke weed every day!“. Lionheart nenechali nikoho na pochybách, kdo je tady headliner, a svým výkonem i kouřovými a ohňovými efekty byli zdaleka nejvíc „pro“. Možná až moc. Kvůli tomu se lehce do pozadí dostávala procítěnost a agresivita, která je divokou krví v žilách fanoušků i umělců.

Našlapaný line-up s pouze čtvrthodinovými pauzami se dal stíhat jen s pomocí hudebníků. Ti se sami zapojili do bedňácké práce a celý večer se vzájemně i podporovali a střídali u stánku s merchem. Trsátka a paličky sice létaly po setech z pódia, ale k přídavku nikdo nesáhl. Pokud ze stage již odešel, nevrátil se. Celá pětice kapel předvedla vydařené sety a zanechala v Praze dobrý dojem. Před sebou má ještě tři koncerty v Německu, kterými společnou evropskou tour zakončí.

Fotky © Jakub Veselý / Fakker

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

aktuálně

diskuze