KRUZENSHTERN & PAROHOD

report

Neobvyklé místo s koupelnovou akustikou a nevšední kapela se zajímavým nástrojovým rozložením. Už dlouho se mi nestalo, že bych domů odcházel s úsměvem od ucha k uchu. Super zážitek!

Na tenhle koncert jsem vyrazil jen tak z dlouhý chvíle, do školy milion věcí, tak jsem si musel najít lepší činnost. No youtube jsem sjel předem nějaký ukázky, abych zhruba tušil, oč půjde, ale nic mě na tuto nevšední produkci nemohlo připravit.

Tato čtyřčlenná kapela ve složení basa, bicí, klarinet a tahací harmonika přijela z Izraele, kam zase většina členů přijela z Ruska nebo mají aspoň ruské předky (nejspíš i zadky). Během hodiny a čtvrt zahráli zhruba deset skladeb, ale dost těžko se dá popsat, jak to znělo. Zkuste si představit Dillinger Escape Plan hrající na židovské svatbě mínus kytary, plus výše zmíněné nástroje a budete mít velmi hrubej obrázek (když jsem potom panáčkům toto přirovnání říkal, tak byli velmi poctěni, ale spíš než svatbu by to viděli na židovský pohřeb :)).

Kruzenshtern & ParohodAtmosféra byla dost uvolněná, často jsem se smál na celý kolo, teda na celou synagogu, protože lídr kapely – basák, zpěvák (?) a pilista (jo, na jednu skladbu fakt vytáhl pilu se smyčcem a šlo mu to!), velmi připomínající Gluma z Pána Prstenů (to nemyslím nějak zle, prostě tak při zpěvu vypadal), dělal výborný grimasy, který parádně do muziky zapadaly.

Nejvíce se mi líbily hypnotický dechově-harmonikářský momenty rozseknutý dillinovsko neurotickejma výjezdama (mimochodem je to asi poprvý a naposled, co jsem viděl někoho hrát blastbeat v jakékoliv sakrální stavbě, haha), na což nevinné publikum nebylo řádně připraveno.

Super zážitek na neobvyklém místě s koupelnovou akustikou, už dlouho se mi nestalo, že bych domů odcházel s úsměvem od ucha k uchu.
 
P.S. Omlouvám se za report krátkej jako život předkožky v Izraeli, ale každý, kdo si tuhle bandu nechal ujít, se má proč na sebe zlobit, hráli u nás 10 koncertů za sebou! (info bylo k nalezení na marastím fóru, popřípadě ke slyšení v posledním díle pořadu Marast On Air).

Vložit komentář

Stana - 02.12.11 10:55:08
Teď s menším odstupem asi souhlas, ale live to bylo o dost živelnější než z nahrávek. Jinak dost často jsem si taky vzpomněl na Alamaailman Vasarat.
pf - 02.12.11 10:01:23
s těma DEP bych byl opatrnej, spíš SPAZZ nebo něco jednoduššího, zas takovej math to fakt není btw. skoro celá izraelská uěmelcké komunita je ex-ruská
Sud - 01.12.11 23:55:43
klezmer core tyvole, skoda, ze sem to nedal :( ale predkozka :)))

Zkus tohle