KILL THE CLIENT, FEASTEM, GOMORA

report

Další skvělá akce ve Vopici s bezprostřední atmosférou, jakou má podobný koncert mít, takže i diváci blbnuli. Zahraniční osazenstvo bylo silné, domácí ostudu neuřízlo.

Čas podzimních chřipek a angín v plném proudu, ale touha vidět zajímavou sestavu kapel na osvědčeném místě a s osvědčeným pořadatelem je silnější. A tak se posilněni antibiotiky a paralenem vydáváme do grindcorového víru přetopené a překvapivě zalidněné Modré Vopice. Podzimní plískanice konečně zahnaly fanoušky pod střechu a do klubů, koncertní sezóna je v plném proudu a atmosféra snad nemůže být lepší.

Jak je zde dobrým zvykem, program šlape jak hodinky a podle harmonogramu, takže přes relativně časný příchod se s úvodní kapelou večera, pražskými crust/metalovými MÖRKHIMMEL, těsně míjíme. Na jejich přímočarou produkci tak odkazujeme alespoň na Bandzone, ale naživo to může být úplně jiné kafe.

I druhý účinkující je „domácí“, a to doslova – GOMORA uvádí za svou domovskou obec Žižkov, takže do Vopice to mají opravdu pár kroků či zastávek. Po zvukovce delší, než je u podobných kapel a akcí zvykem, se kapela konečně dává do pohybu jako neúprosný parní válec. Na svých stránkách se sice prezentují jako crustová úderka, ale realita má více tváří – rychlá tempa jsou často prostřídána středními, vedle crustu je zde i dostatek metalových, punkových či až sludgeových prvků. GOMORA jsou především srdcaři, kteří do toho dávají hodně emocí a upřímnosti, jejich produkce rozhodně stojí za pozornost, ten večer by snad jen možná stačil set kratší o deset patnáct minut.

FeastemPo mnohem kratší zvukovce je zde to, na co se celý den těšíme. Finské kvarteto FEASTEM je z rodu kapel, které přij(e)dou, (u)vidí a (z)vítězí. Krom precizní a poutavé hudby jsou to navíc ohromní sympaťáci (které je i radost fotit v akci). Zpěvák Petri se na úvod neopomene přivítat s diváky, pochválit staré známé tváře, že na kapelu pravidelně chodí, kdykoli u nás hraje… a basák Antti pro jistotu připomene, že FEASTEM vystupují v Praze počtvrté a že už je to pro ně skoro druhá domovina (aby ne, když spadají pod Čurbyho stáj). Takže již třetí „domácí“ toho večera – atmosféra ani nemůže být jiná než domácká. A pak že jsou Finové studení čumáci. Na první pohled je jasné, že česká a finská mentalita spolu skvěle fungují a to se i vzápětí potvrzuje.

Z usměvavých kluků se s prvními údery do strun stávají řvoucí bestie, které však mají pod kontrolou každý tón. Technicky bezchybná neogrindová zběsilost s prvky deathu, thrashe a dalších žánrů… FEASTEM zkrátka dali Praze další lekci z moderního skandinávského grindcoru – střídající se tempa, melodie, pestré vlivy, ani na vteřinku se nemáte šanci nudit, na pódiu i v muzice se pořád něco děje. Spousta písní jsou doslova hitovky, na které publikum reaguje oslavným tancem i hukotem, dokonce se rozjíždí drobný improvizovaný stagediving, do poga se pak zapojují i samotní muzikanti. A přestože se končí snad po 25 minutách, člověk má pocit, že zaznělo vše, co mělo, a že to rozhodně nebyl ani trochu ošizený set. Méně je prostě někdy více.

VKill The Clientečer zakončuje americké grindcorové komando KILL THE CLIENT, jehož nástup připomíná spíš nálet a kobercové bombardování než hudební vystoupení. Neúprosná palba bicích po celou dobu, tlak kytar, tlak vokálu… Tihle hoši nepolevují ani na pikosekundu a dávají si publikum ve Vopici k pozdní večeři na malé kousíčky. Je vidět, že mají také něco za sebou, nazkoušeno a nakoncertováno až na půdu, takže celý ten masakr prezentují s prstem v nose, ale s trochu vážnějšími výrazy. Zpěvák Morgan (s vizáží pumpaře ze středozápadu střihnutého ruským mužikem) permanentně vypadá jako pět minut před mrtvící a se svým lehce podmračeným výrazem do toho jde na maximum, trio za ním pak svou zvukovou bouří zalepuje všechny skuliny v klubu.

Objektivně se jejich produkci nedá prakticky nic vytknout, takže nastupují subjektivní pocity a zde přeci jen vede Evropa nad Amerikou 1:0. Oproti trochu těžkopádnějším a monotónnějším KILL THE CLIENT, kteří si po většinu času jedou v jedné lajně, jsou pro nás Finové FEASTEM kapelou o chlup zábavnější a pestrobarevnější – ten nadhled a dobrá nálada (navzdory ne vždy veselým textům) z nich čiší jaksi víc a samozřejmě se i přenáší na publikum. Zatímco při minulé štaci v rámci Kinder Grinder byla konkurence opravdu tvrdá, dnes jsou pro nás jednoznačnými králi večera.

Ať tak či onak, další skvělá akce ve Vopici – pozvané kapely opět dokázaly vytvořit bezprostřední atmosféru, jakou má podobný koncert mít, diváci se vyblbnuli a dostali příděl kvalitní hudby. Každý si vybral to své sousto, zahraniční osazenstvo bylo reprezentativní a domácí určitě neuřízli ostudu.

Vložit komentář

AddSatan - 02.11.12 13:16:48
no, i zvenčí to znělo dobře :), jsem byl tentokrát jen pokecat a něco zařídit, lidi dle známých tentokrát právě poměrně (až moc) vyklidnění, Feastem před půl rokem tamtéž byli naživo super, trochu škoda, že na té poslední desce už je to (i zvukem) hlavně Rotten Sound, předchozí byla originálnější - víc těch thrash vlivů atd. Kill the Client trochu mrzí, ale co už... včera jsem vsadil na Doom s La Casa Fantom a Fear of Extinction a "vyhrál" :), raport ve výrobě...
brutusáček - 02.11.12 08:36:40
přésně první věta se mě týka...a dost toho lituju jak je vidno bylo to parádní :(

Zkus tohle