IMMUNOLOGY

rozhovor

Pražská kapela IMMUNOLOGY, označující svůj styl za Cybercore (kombinující EBM s tvrdou kytarou, živými bicími a ostrým vokálem) vydala již své druhé CD s názvem NewGate, podílela se také na soundtracku k filmu Choking Hazard (kde si zadrtili i Fleshless). A o tom, že se Immunology stali pojmem uznávaným i v zahraničí svědčí hojná koncertní činnost za hranicemi naší zemičky. Nejen o jejich svébytné koncertní show je následujících pár otázek směřovaných k hlavnímu mozku kapely, skladateli a zpěvákovi Kryštofovi.

Takže na úvod bys mohl představit Immunology a vůbec EBM jako celek. Na co bys nalákal posluchače, kteří nemají s elektronickou hudbou žádné zkušenosti?

interview_24_px2

Členové Immunology se sešli na inzerát a jsme celkem čtyři. Naše hudba má těžiště mezi tvrdou kytarou, bicíma, karboflexou a kompjutrem přibližně uprostřed jmenovaných zdrojů zvuku. Protože to není metal, ale není to ani EBM tak jsme pro naši hudbu vymysleli, kvůli takovým rozhovorům jako je tento, pojme-nování CYBERCORE.

Prodigy také míchají elektroniku se "špínou" kytar. Ovlivnila vás nějakým způsobem tahle kapela? Nebo co tebe, jakožto autora hudby, ovlivnilo nejvíce?
Na začátku mě ovlivnila hudba Project Pitchfork, tam jsem se poprvé setkal s užitím počítače v tvrdší hudbě tak, aby to dávalo smysl a zachovalo si to podobu písně. No a v poslední době se mi líbí noví KMFDM.

Říkáš, že nehrajete ani metal ani EBM, jaký druh publika tedy navštěvuje nejvíce vaše koncerty? Oslovuje vaše hudba i příznivce metalové muziky?
Upřímně řečeno, to, co hledá milovník metalu na metalu, v naší hudbě asi nenajde. Na naše koncerty se chodí lidi bavit a nabít se energií. Neřekl bych, že máme vyhraněné publikum. A pochopitelně se na našich koncertech metaloví fanoušci vyskytuji.

Jak vaše koncerty vypadají? Určitě nepůjde jen o hudební složku, ale velkou roli sehraje i ta vizuální...
Od samého počátku Immunology až do dnes jsme zůstali já a Karboflexonos. Ten vycizeloval svoji hru na traverzu za 9 let na solidní úroveň. Takže tvoří na podiu nejen vizuální, ale i rytmickou složku. Za dobu, co spolu hrajem, mě říznul kotoučem do ruky, to bylo v Bratislavě. A teď málem do spánku to bylo v Berlině. To se mu stává, když se rozohní a přestane se kontrolovat, to je nám pak podium malé :-)

Hm… takže příště třeba vražda přímo před zraky diváků...? :-) Když se podobné nedopatření stane, sleduješ reakce lidí třeba v předních řadách? Musí se tvářit docela vyděšeně… Nebo vše zahrajete na to, že to vlastně bylo schválně jako součást show :-)
Zatím se to stalo jen dvakrát, takže reakce lidi nemám podrobně prostudované. Nicméně po koncertě v Bratislavě mi nějaká fanynka nabízela vlastní použitou náplast, aby mi přestala téct krev z ruky :-)

Když jsme u těch koncertů, kde se ti nejlépe hrálo, kde máte nejvíc fanoušků?
Nejlépe se nám hrálo v oblasti bývalého Západního Německa, je tam perfektní produkce a jsou tam štědří. Nejskalnější fanoušky máme pochopitelně v našem rodném klubu a sice Rock Café.

Když se ohlédneš za vaším dosavadním působením na scéně, je něco, co bys udělal jinak, co bys změnil?
Já myslím, že to všechno tak nějak přirozeně vyšlo, jen jsem myslel, že budu desky vydávat o pět let dříve než teď vydáváme :-)

interview_24_px3

Pojďme k textům. Přibliž nám trošku jejich obsah a témata, kterými se v nich zabýváte.
Textama nikam nemíříme, sestavuju je tak, aby tam bylo pár dobrých obratů, a aby to bylo zvukomalebné, jako někdejší bubeník si potrpím na to, aby se dobře frázovalo, a aby se to rýmovalo. Všechny jsou na našich stránkách ://immunology.cz.

Co má znázorňovat obal na vaší nové desce NewGate? (mimochodem velice vydařený – pozn. dmc). Pokud se tedy jedná o něco konkrétního...
S myšlenkou toho, jak obal nové desky vypadá, přišel náš grafik RAIST, který nám dělá i stránky a má to znamenat, že Immunology prošli skrz NewGate (nazev CD)- máme zdeformované tváře a jsme vidět skrz rozbité sklo vitríny jeho otce, kterou jsme rozbili u něj ve sklepe právě kvůli nafocení obalu.

Vydává vás jistá Advoxya, můžeš nám o nich prozradit trošku víc. Jste s jejich prací spokojeni?
S Dimiti Smirnovem, který tvoří maďarskou část ruskomaďarské agentury, jsme se potkali náhodou, když jsme hráli s HOCICO v Segedu. Tam nás kontaktoval, odebral od nás bednu naší první desky a nějaké mikiny a pak nám asi za půl roku volal, že to prodal a jestli u něj nechcem vydat další desku, kterou celou zaplatí. Tak jsme ji u něj vydali a zatím vše dodržel tak, jak slíbil a tak, jak máme napsáno ve smlouvě.

A jak to vypadá s další deskou. Opět Advoxya, nebo máte i jiné nabídky?
Máme nabídku od Advoxye, kterou využijeme. První desku jsme vydali v Německu a žádný zázrak se nekonal. S Advoxyi jme spokojeni.

Je podle tebe v ČR pro podobnou hudbu dobré zázemí? Nebo je téměř nutnost podívat se po něčem venku...
Pro tuto hudbu je nejlepší zázemí internet, máme plno reakcí, abych tak řekl, z celého světa :-). Jinak to není žádný mainstream, aby se o to zajímala televize nebo jiné rádio než Radio 1.

interview_24_px4

Měl jsem na mysli spíš třeba to, jestli vám přišla nabídka na vydání desky i z ČR.
Nikdy, já sám jsem desku nabízel snad všem vydavatelstvím v Čechách a utratil jsem za poštovné a balné promonosičů a lezdop*delních dopisů 10 000,-

Jaké máš ještě s kapelou ambice? Je ještě něco, čeho bys chtěl docílit, nebo už jsi spokojen?
Teď zkoušíme takový projekt, že nacvičujeme naše písně v neotřelém aranžmá, kde se ženského vokálu ujala zpěvačka z Profunk Unit Eva (Evitta) Kopecká a na Violu s náma hraje Petr Kukovic z filharmonie. Budeme ještě aranžovat party pro tympány a klavír.
Dnes jedeme hrát do Budapeště a zítra 24.záři, tato sobota, budeme hrát v Paláci Akropolis společně se Švédskou kapelou Colony 5 a jako hoste v jedné písni zahrají jmenovaní hudebníci.

Jak hudbu rád posloucháš ve svém volném čase?
Dřív jsem jezdil do práce autem, tak jsem na to měl hromadu času, teď chodím do práce pěšky asi 7 minut a tím pádem se k poslechu hudby vůbec nedostanu. Pokud nepočítám tu, kterou poslouchám ve studiu v práci :-)

Když ti přeci jen nějaký ten čas zbude, čím ho rád vyplníš. Nějaké záliby...
Rád cestuju a když nemám čas, tak si alespoň prohlížím místa, kam bych se chtěl podívat pomocí programu Google Earth, který dokáže téměř libovolné místo na Zeměkouli ukázat vyfocené ze satelitu a pak přiblížit tak, že jsou vidět auta na ulici :-)

Jak se teď, s odstupem času, díváš na celou tu kauzu kolem CzechTekku?
Naše hudba nemá s ničím, co se týká politiky nebo ekologie nebo jiných populistických témat, nic společného a byl bych rád, kdyby to tak zůstalo. My jako členové máme nějaké vlastní názory, které si tvoříme na základě informací, které máme k dispozici, ale to s kapelou nemá nic společného. Já mám kamarády jak mezi technaři, tak u speciálních jednotek :-). Takže určitý nadhled tu je, ale jak říkám, to sem nepatří.

interview_24_px1

Jak vidíš budoucnost hudby v souvislosti s moderními technologiemi. Je dle tebe možné, že se za pár desítek let z hudby úplně vytratí ten lidský element?
Toho jsem se bál v roce +- 97. Měl jsem pocit, že to nikam nevede. Ale už mám dojem, že jsem to prohlédl. Hudbu budou vždy dělat lidé, co to mají rádi, jako vždy budou dělat obrazy nebo sochy. Mám dojem, že obecně lidé vystřízlivěli z počátečního přívalu neotřelých moderních zvuků, které počítače nabízejí a už pomalu zase začínají vyhledávat umělce, kteří opravdu do hudby vkládají něco ze sebe, ať k tomu využijí potenciál počítače nebo ne.

Takže to by bylo asi tak vše. Děkuju ti za tvé odpovědi a za tvůj čas. Pokud máš ještě něco na srdíčku, prosím...
Já ti taky děkuju za rozhovor a těším se na další spolupráci :-) Kryštof.

IMMU files:

Line-Up:
Kryštof Peterka – zpěv, skládání
Jirka Sedláček – kytara
Filip Mestek – bicí
Radim Brom – karboflexa

Matro:
Thorn Dive, CD’03
NewGate CD’05

singly a samplery:
X. Castle Party, CD’03
Blown To Pieces 2, CD’03
soundtrack from movie Choking Hazard, CD’04
promosingl Fallen Angel, CD’05
sampler Post Alcoholic Body Syndrome, CD’05
remix na cd Okozla skupiny Riviera Playboyz, CD’05

aktual gigz:
23/09/2005 pá
IMPACT PULSE feat NOTHING NADA (hu) + IMMUNOLOGY + Z PROCHEK (se) + COLONY 5 (se) Kek Lyuk club (Blue Hole), Budapest (HU)

24/09/2005 so
IMPACT PULSE feat NOTHING NADA (hu) + IMMUNOLOGY feat. Petr Kukovic z Ceske Filharmonie + Z PROCHEK (se) + COLONY 5 (se)
Palác AKROPOLIS, Kubelíkova 27, Praha 3 - pozor začátek v 18:00

06/10/2005 čt
IMMUNOLOGY & TEAR, unikátní spojení těchto dvou souborů v jeden celek a setlist složený z remixů (Depeche Mode, Project Pitchfork, Front 242 etc.) + RODENT
RockCafé, Národní třída, Praze

://immunology.cz

Vložit komentář

bw - 12.11.05 18:02:04
jj dobra kapelka doporucuju...

Zkus tohle