Články

přeposlat článek tisknout

Gutted, Laniena Mentis, Craniotomy

  • kdy: 20.10.2002
  • kde: Praha, Hells Bells

Komornější akce v neděli večer v helsbels, tedy slabší návštěvnost (ale 40 mohlo být...) a k pivu mi přineste i něco ostřejšího na pódium...
Craniotomy jedou s maďarskými Gutted jakési minitour, díky němuž se podívali i k němcům. V Praze se představili jako pohodový otvírák, ale nic víc. Z proma/mcd jsem poznal snad jen 2 - 3 songy, troufnu si tedy napsat, že nejměně polovina setu patřila novým věcem, v kterých jakoby kluci ještě přitlačili na pilu, čímž se odpoutali od disgorge, ke kterým měli "vždy" nejblíže. Křeček s mikrofonem používá i gorové dřezy vokály a větší prostor dal ječákům, tedy i po této stránce to už není jen matti hloubkařina. Bicmen se od dob proma slušně vyhrál, což bylo znát především v střílených brejcích. Na sypačky ale ještě šetří kapacitu svých plic. Jakoby si toho Craniotomy naložili na svá bedra moc, možná by to chtělo trošku uklidnit a každou pasáž, každý riff, zahrát jasně, ne to tam v potu rvát aniž by vyzněl nějaký pevný základ.
Laniena Mentis byla o třídu lepší kapelou a svým melodicky i rytmicky rozmanitým ostrým death metalem byla nejlepší kapelou včerejšího večera. Přesedám, hledám lepší pohled na bubeníka, který při rozehrávce nadhodil moc pěkné akcentové brejky na vyrblík..., to jen tak aby nestála řeč.. Při setu samotném jsem si užil hlavně jeho hezky rychlé průšlapy do středně tempých pasáží, naopak na sypačky přez jednu poloviční nohu by se měl vykašlat, sešívačka mu jde dobře, takže... celkově však dobrý bubeník. Muzika to byla vcelku nápaditá, šlapavá, to zase ne že ne, ale na výrazu by se mohlo zamakat... Ale jak? To vyřeší jen čas..
Nevím tedy, jak to sedí v kapele samotné, ale na pódiu působí sebevědomě, vyhraně, nadšení z nich téměř teče...
Zpěvák (ten s parukou...) prozradil, že na jaře 03 by mohlo být venku něco nového.
Maďarští Gutted by museli být opravdu dobrou kapelou, aby nenarušili kvalitativní posun od jedné kapely k nadcházející..
To sice nebyly, přesto myslím zplnili očekávání "největšího tahouna" akce. Basák šestistrunku, ale muzikantsky byli oproti Lanieně slabší. Bubeník s parádnim hokejovym sestřihem si posadil vyrblík hluboko pod kolena a průpovídka o vyhranosti u něho platila dvounásob. Narvané úderné brejky, velice rychlé sešívačky, ale šel na to přez posilovnu, takže tricepsy bude mít po včerejšku zase o něco silnější. Je to nadnesené, ale pro přiblížení bych o muzice mluvil jako o hyperblastu plném výbuchů sypanic. I zpěvák působil jak ten novic u Cryptopsy, tedy pěkně zběsile. Rytmicky šlo z 80% o tlačenku, lehce mezi kanadou (to nadnesení stále platí..) a vyhraným grindem takových Abaddon Incarnate. Jednoduché riffy létající éterem a já nestíhám jediný pochitit do zásoby..
Partička nadšených brutal deathových segedínů, která chce a hraje pěkně intenzivně, ale nepříliš zajímavě. Dobrá kapela na pařbu a proto dobré zakončení drsné deathové akce (i když se samozřejmě nepařilo...)..

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

aktuálně

diskuze