Finská psychedelie I. - Wastement a Tampere: LSD v pitné vodě

Článek

O partičce finských metalových psychedeliků z Tampere/Wastementu už jsme toho napsali opravdu hodně. Shrnutí, tipy a postřehy.

Záměr udělat něco obsáhlejšího o finské psychedelii tu byl už dlouho. Letošní „finské jaro“ je samozřejmě ideální příležitostí. Původně mělo jít o pořad na Streetculture, které je ovšem vzhledem k problémům na Klinice opět bezprizorní, takže jsme se rozhodli finskou psychedelii rozdělit na několik okruhů a postupně se jim věnovat. První část znamená právě kapely z Tampere nějak spřízněné s projektem Wastement. Jenže pak si MetalGate napsali průvodce, který (asi v rámci vyvracení onoho hrozného podezření, že metal je nová dechovka) mimo jiné odkazuje na Deleuzeho, a lehce nám sebrali vítr z plachet. Takže speciálně v tomto případě půjde spíš o koláž našich starších textů a tipy na poslech. (Ano, příště bude líp. A lépe už bylo.)
 
Dark Buddha Rising - v Praze 1.4.2016 (soutěž o lístky)Dark Buddha Rising

Klíčové a dnes již kultovní je Juklovo zvolání z Dark Bombastic Evening: „Buddha valí bomby jak cyp.“ Právě je vnímám jako středobod scény kolem Wastementu, který k sobě stahuje a ovlivňuje další projekty. Psychedelický doomový (to v podstatě znamená paralelu stoneru bez jeho klišé) kolos, který umí semlet kily, ale také dlouhé minuty tiše meditovat. Srdcaři.

„Když hrajeme, jako kdyby nás něco ovládalo. Jako by nás tlačila nějaká síla a ukazovala nám směr, kterým se máme vydat.“

Co číst?

Rozhovor: 1. část Oslava všeho a ničeho, 2. část Možná máme ve Finsku LSD v pitné vodě

(Inteview je zaměřené především na DBR, ale dává dobrou představu i o celkovém fungování Wastementu a propojení kapel, které se v něm sešly.)

Reporty: Rakousko 2015Německo 2014Rumunsko 2012

Recenze: Dakhmandal

Alba měsíce: Říjen 2015Červen 2013

Co poslouchat?

Dakhmandal. „Ultimátní psych/doomový rituál, jedna z vůbec nejlepších desek (sub) žánru,“ pravil AddSatan a nedá se s ním nesouhlasit. Poslouchat nejlépe vcelku, ale třeba vzývání K se dá vypíchnout.

Inversum. Jak říkají autoři: „Kratší věc, ale dobrá. Nejde k věci, nejde nikam. Prostě jde.“ Podobně fascinující výlet.

 
Mr. Peter HaydenMPH / Mr. Peter Hayden - v Praze 28.4.2016

Průlet psychedelickou hvězdokupou? Jak píše AddSatan, MPH „pomocí pestré zvukomalby tvoří vlastní svět, svou vlastní hudební (arch)dimenzi a dá práci se v ní zorientovat a zabydlet. Po celou dobu dominuje pocit cesty do neznáma, návštěvy fantaskních, snových, nereálných světů.“ Doom/stoner/sludge, post-rock/metal, noise, ambient, psych rock.

Nikdo neví, kdo nebo co vlastně Mr. Peter Hayden je. Vesa Ajomo z DBR, který je rovněž členem MPH, tázán, odpovídá: „Nevím. Je to zapeklité. Peter Hayden není osoba, je to něco, co jednoho dne bude.“ Jukka Rämänen upřesňuje: „Něco jako Dark Buddha Rising.“

Co číst?

Report: Německo 2014

Recenze: Archdimension Now!

Alba měsíce: Říjen 2014

Co poslouchat?

Archdimension Now!

 
AbyssionAbyssion

Dalším členům Wastementu temní buddhisté pro změnu pomáhají naživo. Abyssion hrají black metal s jakousi kanální upřímností, pěkně hrubě, spíš ve středních tempech, s decentní dávkou melancholie a psychedelie. Nic originálního, často to drhne, ale ta nejlepší místa jsou v rámci současné blackové sterility balzám. Referenční body? Směrem od klasického BM k Urfaust, Armanenschaft, Oranssi Pazuzu, anebo, jak řekl mIZZY, „psychedelický Darkthrone“.

Co číst?

Report: Rakousko 2015

Co poslouchat?

Poslední dva songy jejich loňského alba.

 
AtomikyläAtomikylä

Protentokrát společný projekt Oranssi Pazuzu a Dark Buddha Rising, ve kterém se hudebníci pokouší o fúzi těchto dvou rozdílných přístupů. Kostrou jsou spíš DBR, ovšem OP dávají výsledku větší razanci a rychlost. mIZZY mluví o vynikajícím koncertě, který nechává lehce rozpačitou desku daleko za sebou, já bych nahrávku rozhodně nezatracoval, byť tak precizní jako DBR ani hypnotická a nápaditá jako OP opravdu není.

Co číst?

Report: Rakousko 2015

Album měsíce: Červen 2015

Co poslouchat?

 
Oranssi PazuzuOranssi Pazuzu

Asi stále nejznámější kapela v rámci kolektivu. Oranssi Pazuzu sledujeme od té doby, co je na Muukalainen Puhuu napadlo smíchat psychedelický rock s black metalem, a ani na čtvrté desce jejich vývoj neustává. Atmosféra drogového dojezdu na debutu, hypnotický split s Candy Cane, hrubý, vesmírný Kosmonument, hitové Valonielu. Čerstvou novinku, zdá se, pro změnu ovlivnil úzký kontakt s DBR, takže se zaměřuje na delší, plochové skladby.

Co číst?

Reporty: Praha 2016Praha 2014Rumunsko 2012

Recenze: Kosmonumentsplit s Candy Cane

Alba měsíce: Únor 2016, Leden 2016, Listopad 2013, Říjen 2013

Co poslouchat?

Korppi (debut)

Sienipilvi (Kosmonument)

Uraanisula (Valonielu)

 
Kuolleet IntiaanitKuolleet Intiaanit

Psychedelie Wastementu není pro Finsko úplně typická, pojítko tu však je. Frontman Oranssi Pazuzu hrál dříve v Kuolleet Intiaanit, hybridní punk/prog/psych úderce, která se mnohem víc blíží jakési finské stylové hysterii, kterou předvádí třeba členové Circle ve svých vedlejších projektech. Minimálně pro představu o základech OP a jejich spojitosti s dalšími finskými kontexty zajímavé, zároveň však jde o zábavnou záležitost samu o sobě. Tedy pokud nesdílíte pochybnosti Franka Zappy, zda humor patří k hudbě.

Co poslouchat?

Co se dá. Mrtví Indiáni jsou obskurnost, kterou je problém dohledat i v internetovém věku.

 
HexvesselHexvessel - v Praze 30.3.2016

Jak psychedelie, tak finství je v tomto případě diskutabilní, ale propojení s Wastementem je jisté a jeho vliv pravděpodobný, navíc tu budou 30. března hrát. Mat McNerney aka Kvohst si udělal jméno jako zpěvák DHG a především <Code>, ale poté emigroval do Finska a místo black metalu se začal věnovat post-punku (Beastmilk, nyní přejmenovaní na Grave Pleasures) a okultnímu folku. Hexvessel se nicméně k psychedelii hlásí, konkrétně k anglickému psychedelickému folku a folk rocku jako Comus, Fairport Convention, Incredible String Band. Idylky, které se někdy nenápadně zkroutí a netušícího posluchače takříkajíc vyjedou. McNerneyho navázání není nijak zvlášť inovativní, ovšem současný posluchač ocení aktualizaci místy nesnesitelně pastorálního žánru. Navíc McNerney zvládá dané rámce velice dobře a je schopný napsat velice silné, neprvoplánové písničky.

Co číst?

Report: Rumunsko 2012

Recenze No Holier Temple

Alba měsíce: Leden 2016, Květen 2013, Únor 2011

Co poslouchat?

Hostovačku Czrala z Ved Buens Ende a Virus.

Kvohstovu Marju.

Sabbaty.

Vložit komentář

brutusáček - 31.03.16 21:56:44
no je to na tebe i satana moc obyčejný, tomu rozumím
gorth - 31.03.16 19:45:38
no já právě dla jednou novou desku a nějak přestal uvažovat o tom, že bych vyrazil, znělo to docela nudně
brutusáček - 31.03.16 08:57:27
Já teda včera přišel až na Hexvessel a za mě spokojenost, protože hráli převážně nové věci. Zaplněné řady před pódiem doufaly ve více starších tracků a to byl asi důvod proč to postupně prořídlo. Nová tvorba je pro někoho obyč, teplá a pop, ale tenhle hippie trip mi vyhovuje. Kvohst to v hrdle fakt má a nechyběly ani housle ani trubka. Osvěžující retro hodina

Zkus tohle