Filmový výhled do června 2011

Článek

Tento týden si dávají filmové novinky ještě pohov a místo nich MM servíruje filmový výhled na první polovinu roku 2011. A že je na co se těšit! S novými filmy přijdou Darren Aronofsky, bratři Coenové, Danny Boyle, Clint Eastwood, Zack Snyder či Jan Hřebejk. Dozvíte se, na co se těšíme a na co se chystáme vyrazit do kina, určitě i vám se bude hodit nějaké to doporučení.

V době domácího kina a internetu je prima občas zajít do kina. Usadit se v sále, ponořit se do tmy, nechat se obklopit zvukem a obrazem a na chvíli zapomenout na všední svět tam venku. A na co vyrazit do kina v první polovině roku 2011? Výběr je opravdu široký a o kvalitu, zdá se, nebude nouze. Tak pojďme na to.

Leden

Rok můžeme začít rodinným dramatem Děcka jsou v pohodě (6.1.), které by i bez výborných recenzí přitahovalo diváky především svým obsazením. Annette Bening a Julianne Moore jako lesbický pár vychovávající dvě dospívající děti se střetnou s Markem Ruffalem, biologickým otcem dětí. O týden později můžeme přeskočit do žánru komiksové komedie se Zeleným sršněm (13.1.), komedií veskrze netypickou. Nejenže ji režíroval autor lyricky a filosoficky laděných filmů Michel Gondry, ale scénář k ní napsal a hlavní role se ujal (kdysi) obtloustlý komik Seth Rogen. Pro fanoušky britského filmu je tu drama Další rok o obyčejných lidech a jejich obyčejném životě, velice dobře hodnocené. Psychologické (současné a apolitické?) dramata o obvinění ze zneužívání a odhalování starých tajemství Nevinnost nám 20.1. předloží Jan Hřebejk a 27.1. konečně spatří světlo světa snímek Cizinec (The Tourist), který tak dlouho měnil režiséra a obsazení, až skončil s atraktivním párem Angelina Jolie a Johnny Depp v rukou Němce Floriana Henckela von Donnersmarcka. To vše v osudových Benátkách.

Únor

S blížícími se Oscary se k nám do kin dostanou na zahraničních festivalech oceněné snímky. Hned 3.2. si budeme moci vybrat mezi snímky uznávaných režisérů s fantastickými výkony hlavních představitelů. S Jamesem Francem strávíme 127 hodin na skále v Utahu a budeme sledovat jeho dramatické vysvobození pod taktovkou Dannyho Boylea a s Alejandrem Gonzálesem Iňarritu prožijeme s bývalým narkomanem Javierem Bardemem cestu za smířením s rodinou i smrtí v dramatu Biutiful.

Příznivci Jana Wericha a české animace si mohou zajít v únoru na Fimfárum – Do třetice všeho dobrého 3D (10.2.). Se dalším a dle některých reakcí a festivalů zatím nejlepší filmem Sofie Coppoly zamíříme Odnikud někam (Somewhere). Komorní drama o hollywoodském herci, který se snaží najít cestu ke své dceři, získalo v Cannes Zlatého lva. Pro fanoušky japonského spisovatele Harukiho Murakamiho tu máme zfilmované Norské dřevo (10.2.) a aby toho od velkých režisérských jmen nebylo málo, se svou troškou do mlýna přispěchají i bratři CoenovéOpravdová kuráž je remake westernu z roku 1969 a příběh dívky, která se společně s Jeffem Bridgesem a Mattem Damonem vydává pomstít smrt svého otce. Nejen Bizzara potěší také filmový debut Christiny Aguilery v příběhu o tom, jak venkovská dívka s velkým hlasem ke štěstí a slávě ve Varieté (Burlesque) přišla.

Hlavní událostí bude však bude 10.2. psychologické drama z baletního prostředí Černá labuť našeho velkého oblíbence Darrena Aronofského. Trailer je úchvatně strhující a na výkon Natalie Portman pějí kritici jen hlasitou chválu.

Březen

A ani v březnu nám distributoři nedopřejí oddechu. Milovníci akce a emzáků se mohou podívat na jednu z verzí ničivé mimozemské invaze ve filmu Světová invaze: Bitva o Los Angeles. V témž týdnu (od 10.3.) se nám v ryze britském dramatu King's Speech představí Colin Firth jako král Jiří VI, učící se pod vedením Goeffreyho Rushe a své ženy (Helena Bonham Carter) mluvit na veřejnosti. Variaci na Vymítače ďábla předvede Anthony Hopkins ve snímku Obřad Mikaela Håfströma (17.3.), dalekou cestu ze sovětského lágru nastoupí Colin Farrell, Ed Harris a Saoirse Ronan v Útěku ze Sibiře (24.3.) a drogu, jež dovoluje maximálně využívat kapacitu lidského mozku, vyzkouší Bradley Cooper v thrilleru Limitless. Filmovou verzi své hry Odcházení nám v témž týdnu představí režisér Václav Havel. A poslední březnový den vtrhne do kin mistr Zack Snyder s akční fantasy Sucker Punch plnou bojujících krásných mladých dívek, draků a obřích strojů.

Duben

Filmový duben bude velice pestrý a přinese několik kousků, kterých se nemůžeme dočkat. Jako pohasínající hvězda amerického country se ve snímku Country Song (14.4.) představí Gwyneth Paltrow. Týden poté se (21.4.) nám režisérka série Twilight Catherine Hardwick představí svou thrillerovou verzi Červené Karkulky s modrookou Amandou Seyfried v hlavní roli. V relativně nezvyklých žánrech ukáží své schopnosti uznávaní režiséři. Kenneth Brannagh vyměnil projednou Shakespeara za komiks a uvede ThoraJoe Wright vyšle mladou Hannu (Saoirse Ronan), vychovanou v izolaci jako dokonalého zabijáka, do skutečného světa, a Clint Eastwood donutí Matta Damona jako médium pomáhat pozůstalým v Životě po životě. To vše 28.4.

Květen

Talentovaná Mia Wasikowska se představí jako umírající dívka, žijící naplno svou poslední lásku ve snímku Guse Van Santa Restless (5.5.). O týden později se můžeme přesvědčit, jak svou první velkou mainstreamovou roli zvládne Paul Bettany v komiksovce Kazatel (12.5.), odlehčení nabídnou Emma Stone a Ryan Gosling v romantické komedii Crazy, Stupid, Love a režisér Todd Phillips se ve dvojce pokusí vyrovnat Pařbě ve Vegas (26.5.). Velkou romanci v cirkusovém prostředí zažijí Reese Whiterspoon a Robert Pattinson, přát jim to však nebude Christoph Waltz, shánějící Vodu pro slony (19.5.). A také uvídíme, zda Rob Marshall vylepší klesající úroveň série Pirátů z Karibiku ve čtyřce nazvané Na vlnách podivna.

Červen

V červnu bude pokračovat nebo spíše znovu začínat mutantské série X-Men spin-offem First Class, tentokrát v režii Matthew Vaughna (2.6.). Premiéry se 9.9. konečně dočká také české historické drama Petra Nikolajeva Lidice a Simon Pegg k sobě po nějaké době pozve svého flákačského kámoše Nicka Frosta a s hláškujícím mimozemšťanem Paulem se pokusí vyrovnat svým předchozím komediím (Hot Fuzz, Shaun of the Dead).

A na co se chystáte do kina vy? Další tipy vítáme a v červnu přikvačíme s výhledem od prázdnin do Vánoc.

Vložit komentář

LordSnape - 11.01.11 11:35:52
Sud: Tak ten trailer je fakt lol megaúlet
Sud - 11.01.11 06:17:53
vzlhedem k tyhle diskuzi mi prijde ze bonton..to ani nema cenu rikat http://fffilm.fuxoft.cz/2010/11/umite-vymyslet-vtipny-cesky-nazev-filmu.html
gorth - 10.01.11 15:46:19
jak říká Snape... imo nejlepší adaptace knihy vůbec /nemluvě o dokonalém spojení obsahu, obrazu a zvuku, o tom, že to je jeden z nej filmů atp:)/ jinak od Strugackých jsou super třeba Vlny ztišují vítr, Les, Miliardu let před koncem světa, ... na toho Glukhovského kouknu...
LordSnape - 10.01.11 14:30:58
leif: Stalker od Tarkovského je jakoby rozšíření knihy. Sami Strugačtí spolu s ním napslali i scénář. Je to schválně jiné...
leif - 10.01.11 13:51:45
o sci-fi se sice moc nezajímám, ale bratří Strugackij jsou skutečně na výši, jejich knihy mě ohromily originalitou a myšlenkovou hloubkou. mimochodem, Tarkovského Stalker má jen pramálo společného s knižní předlohou Strugackých, v podstatě jen pár pojmů jako stalker a Zona.
LordSnape - 10.01.11 10:06:47
Tarkovskij super (dobře zfilmoval Stalkera), nebo Yakov Protazanov a knižně mám rád bratry Strugackij, Glukhovsky, vzpomínaný Lukjaněnko... Další si už z hlavy nevybavím, většinou čtu jen sci-fi a fantasy, beletrii většinou jen asijskou. Musel bych se podívat do knihovny, kterou mám ve starém bytě ještě. Ale co se týče ruské fantastiky, tak stačí sledovat autory oceněné Aellitou.
bruth - 09.01.11 22:01:42
teda já myslel knižně
bizz - 09.01.11 21:06:28
bruth - 09.01.11 17:00:14
starší ruský sci-fi prej super
DW - 09.01.11 16:25:04
Noční hlídka je strašlivá pičovina:)
leif - 09.01.11 15:14:49
LordSnape tos mě překvapil)). spíš bych řekl, že stejně jako v ostatních zemích mívají jednou za čas dobrý nebo dokonce výborný film a jinak je to spousta braku. v poslední době mě zaujal třeba "Jak jsem strávil tohle léto" nebo "12", "Noční hlídku" jsem ovšem vypnul po 15 minutách)). o současné ruské literatuře nevím skoro nic - znám jen Pelevina a Akunina. slyšel jsem, že knihy Sorokina přirovnávají k goregrindu)). samotní Rusové lamentují pořad nad špatným stavem svý literatury. annal: :-D
annal - 09.01.11 00:31:43
Jak se kalila ocel
gorth - 08.01.11 22:46:45
ruský knížky mám hodně rád, nahoď nějaký tipy
LordSnape - 08.01.11 22:39:04
Sorry za chyby, jsem tak trochu nalitej...
LordSnape - 08.01.11 22:37:53
leif: Jj, rusové v poslední době mají celkem hodně nabito a nejen na poli filmovém. Ruští autoři v poslední době i knižně válcují. Nemusí to být ale jen v poslední době tlačený Lukjaněnko.
bizz - 08.01.11 15:57:40
DW, souhlas, ale to stejny muzes rict i o filmu - jak se zlepsuje obraz a celkove s nim pracuje postupne s tim, jak se vyvijej kamery, technika naberu zvuku atd., ne?
leif - 08.01.11 13:50:45
DW 07|01|11 [15:48] haha, to jsou teda hoodně divný argumenty. tím, že se uzavřeš před myšlenkami a estetikou cizí kultury, svoji nezachráníš. nemluvě o tom, že Vesnice není zdaleka "rasově čistý" film. souhlas s Lord Snape - východoasijská kinematografie je velmi zajímavá a překvapivě nesestává jen z animé. kdes na to přišel? :))) vůbec pohled na aktualně propagované a známé filmy (které pocházejí nejčastěji z Hollywoodu nebo ČR, méně častěji z Evropy) je většinou strašně unylý, to bych se taky už na nic nedíval. proto jsou filmy z jiných geografických oblastí nebo i euroamerické indie filmy velmi osvěžující. zajímavá je třeba taky izraelská, íránská, latinskoamerická, ruská kinematografie. DW 08|01|11 [13:04] tak s tímhle příspěvkem o knihách a aktuální hudbě souhlasím do puntíku.
DW - 08.01.11 13:08:49
nic to je ode mě vše, budu se filmovým diskuzím vyhýbat obloukem:D
gorth - 08.01.11 13:08:31
nechci se tu zamotávat do debaty o obsahu knih, ale jen: já rozhodně neřekl: "už bylo všechno napsáno":)
DW - 08.01.11 13:04:42
právě naopak, knihy budou mít vždycky co říct, protože jejich čtením rozvíjíš vlastní fantazii, obsahově mrtvý je naopak spíš filmový médium, i když moderní člověk má tendenci to zaměňovat. bizz: v hudbě je právě poslední roky neuvěřitelnej vývoj - i když kapely hrajou často dávno ohraný riffy, vývíjej se zvukově a u některejch i atmosféra poměrně pěkně vyjadřuje duch doby ale třeba je to jen moje zdání.. Nevim, to je věc každýho:) Vesnici nejvíc žeru ale nikdy to nebyl film pro všechny a podle toho taky dostával hodnocení - každopádně poslední indův film, kterej nebyl naprostá sračka:D
gorth - 08.01.11 12:25:15
bizzi, tak tak... navíc se mi nezdá, že by toho filmy (proti knihám) až tolik řekly:)
bizz - 08.01.11 11:16:38
DW: kecy. takhle je to i s hudbou, vse receny. a Vesnice.. zla neni, ale ze by to byl zrovna posledni film, co nekoho zaujal?
D. - 07.01.11 21:02:48
DW: ja mam takovy pocit, ze cim vic je clovek o filmech informovany, tim tezsi je se pro nejaky nadchnout. takze rad koukam na filmy o kterych vubec nic nevim a obcas objevis fakt pecku na kterou bys jinak vubec neprisel. a nejlepsi je, ze odpada problem s vyberem filmu :)
DW - 07.01.11 16:26:22
ta druhá část je @Snape..
DW - 07.01.11 15:48:34
Baara: to byla Vesnice od M. Nighta :) Od tý doby naprosto nic včetně ultra mega děl typu Dark Knight který jsem prospal nudou.. leif: jsem spíš na euro-americkou kulturu, i když nepopírám, že i u rejže se daj najít solidní díla (srandy typu Oldboy). Jen řekněme, že se snažim zůstávat "u svejch", protože dneska je to samý anime a proti tomu dost bojuju:) Takhle evropská kultura opravdu dost brzo vymizí. Asi jsem ztratil sílu tu filmovou scénu sledovat - co mělo být řečeno už bylo řečeno mi přijde
Baara - 07.01.11 09:57:48
Tak dnes večer nebo zítra do toho jdu, když už i Disease chválí :-)
Disease - 06.01.11 15:16:49
No tak pro mě Black Swan jednoznačně film roku. Určitě to dám i v kině.
LordSnape - 06.01.11 14:05:19
DW: Zkus asijskou scénu, tam jsou občas výborné perly. Problém je jen v nepřeberném množství kýče, ale na to si rychle zvykneš. :)
leif - 06.01.11 13:22:37
ještě jsem v tom výčtu zapoměl na Biutiful - rozhodně jsem zvědavý. bizz: Centurion na mě působil rozporuplně - na jednu stranu taková ta komerční klišé, hlouposti v ději, na druhou stranu obrazově moc povedené, krásná atmosféra ponurého Albionu v barbarských dobách, a jak říkáš, dobrý bitky a honička. vůbec mě strašně baví filmy o cestách neboli road-moviez. takže 3/5 DW: takže proč? :-) Já jsem se právě začal zajímat o filmy až poslední dva-tři roky - kdy jsem se naučil je stahovat)). do kin dorazí jen málo dobrých filmů.
bizz - 06.01.11 11:31:13
Leif: taky se ti Centurion libil? me dost, ty bojovky byly super a celkove i ta honicka byla povedena ad Valka s mloky - kamos, co dela fanmovie.cz, delal s tim producentem rozhovor, zkusim neco zjistit
Baara - 06.01.11 10:36:01
DW: A na co ses těšil v roce 2004?
Baara - 06.01.11 10:35:30
Na Burke and Hare se těším taky a moc! Zatím nemá stanovenou českou premiéru :-( Strom života u nás v červenci!
Baara - 06.01.11 10:33:00
DW - 05.01.11 22:12:38
do piče proč se od roku 2004 netěšim vůbec na žádnej film...
leif - 05.01.11 21:54:41
těším se na Norské dřevo, Aloise Nebela, Burke and Hare, nový Coeny, Thora(nevím-nevím, příběh je dost divnej, ale Branaghovi věřím), The Eagle (římani ztracení v Británii - super, doufám v rehabilitaci námětu po Centurionovi), a úplně nejvíc na Malickův Strom života.
stana - 05.01.11 17:41:51
Baaro věděla bys něco víc než co se můžu dočíst na čsfd o Válce s mloky? Kdy by to mělo bejt?
Baara - 05.01.11 17:16:52
Přéésně, šla bych asi na 20 filmů během prvních čtyřech měsíců a realita bude tak max. 2 a něco doma na monitorečku... když už má člověk prachy, tak nemá čas... ale budu se letos víc snažit!!!
bruth - 05.01.11 16:27:53
a kdo to má stíhat.... thor a piráti asi určo :-) jinak docela stud a krčení ramínek, protože vloni brutík ani jednou v kině nebyl...
LordSnape - 05.01.11 13:39:11
Dobrý bože, jak chtějí zfilmovat Norské dřevo? No to jsem zvědavý. P.S. Marvel bude v kinech téměř non-stop, takže jsme zvědavej za jak dlouho ty komiksy lidi omrzí.
killer - 05.01.11 13:09:41
juj, dikec;-) ja fimfarum, zel srsen mozna, mozna cerna labut, thor !!!!!, zivot po zivote !!, pirati a x-men, mozna lidice ;-)
bizz - 05.01.11 13:02:14
psychologické drama z baletního prostředí Černá labuť našeho velkého oblíbence Darrena Aronofského. Trailer je úchvatně strhující a na výkon Natalie Portman pějí kritici jen hlasitou chválu - a šéf chvali taktez, i kdyz teda tema baletu.. no, ale nakonec nelituju a Natalie válí!!! recka soon!

Zkus tohle