Festival poesie Potulný dělník - Libor Krejcar & Tamers Of Flowers, Dáša Vokatá & Band

report

TOF zní syrověji a především naprosto zabíjí bicí. Důrazné, přesné, vcelku jednoduché, spolu s basou tvoří většinu zvuku: samply jsou během skladeb slyšet málo, kytara přechází od konvenčního zvuku k parádní špíně, dvojhlasná deklamace surrealistických textů, které mě na desce místy iritují, je upozaděna. Takže jen nezbývá než nechat se unést rytmem… a dívat se na zpěvačku/houslistku a občas na ten kousek promítaného obrazu, který je vidět: vedle mraků ovce, zrůdnosti, abstraktní objekty, většinou v černobílém.

report_1106_px1

Náhoda, přestože nesmyslná, vládne světu. Díky poměrně dlouhému řetězci náhod jsem se dostal na akci zvanou „Festival poesie Potulný dělník“. Chtěl jsem vidět, jak vyzní naživo Tamers Of Flowers (underground říznutý industrialem? Plastic People, Vanessa a WWW?).
Osud mi zabránil dorazit na místo včas, ale naprosto to nevadilo. Poeticky rozvolněný program nabral více než dvouhodinové zpoždění, tudíž mám spoustu času na prohlížení místa a lidí. V pomenším sklepním klubu Boru chlastá tak nějak každý s každým, starší dlouhovlasí dlouhovousí pánové, normální lidi, pár punks, pár indíků a velice příjemné procento krásných dívek (místy se objímajících s až dvěma staršími dlouhovlasými dlouhovousými pány), mezi nimi se potácejí velké postavy českého undergroundu - například řádně opilý Magor. Libor Krejcar z Tamers rovněž budí svou chůzí obavy o zdárný průběh koncertu. Zatím vedle hraje Dáša Vokatá & Band. Rock, prostě rock. Dobře, takový písničkářský, trochu inspirovaný třeba Janis Joplin. „Do prdele, rozsvitťe, nevidím na tečky, já totiž neznám akordy a hraju podle teček.“ Někdo tančí, lidem se to líbí a ani nevypadají, že by to bylo kvůli třicetileté nostalgii. „Šedesátková euforie“ končí, pár kapel prostě vypadává a začíná „sedmdesátková kocovina“ (beztak vyvolaná zákazem LSD) Tamers Of Flowers. Roky jsou úplně jiné, ale to je jedno, prostě už nebude tak příjemně.
„Ona hroby, ty urny, já rozptýlen větrem.“
Kapela připravuje pódium: vedle bicích tu jsou jakési barely, elektroniky je

report_1106_px2

překvapivě málo, jen klávesy se samply a notebook s projekcí. Sochař Krejcar si k mikrofonu přistavuje jakousi plastiku – torzo anděla, okřídlené tělo bez rukou. Později vychází najevo, že v tomto výtvoru schovává texty a během vystoupení anděl pelichá. Projekce je konečně jakžtakž funkční a může se začít. Pod mraky a stíny hlav na stěně se rozjíždí parádní nářez: TOF zní syrověji a především naprosto zabíjejí bicí. Důrazné, přesné, vcelku jednoduché, spolu s basou tvoří většinu zvuku, samply jsou během skladeb slyšet málo, kytara přechází od konvenčního zvuku k parádní špíně, dvojhlasná deklamace (asi otec a dcera; trochu se nabízí srovnání s WWW, ale u TOF je suverénnější žena) surrealistických textů, které mě na desce místy iritují, je upozaděna. Takže jen zbývá, než se nechat unést rytmem a dívat se na zpěvačku/houslistku a občas na ten kousek promítaného obrazu, který je vidět. Vedle mraků ovce, zrůdnosti, abstraktní objekty, vše většinou v černobílém. Hrají se songy z jediného alba

report_1106_px3

Lesní hřbitovy (2004) trochu obohacené o vynikající improvizace se saxofonem. Naživo je vidět pořádný rozdíl mezi tanečnějšími a industriálnějšími kusy a dá se jen litovat, že kapela nejde ještě více směrem ke špíně. Vrcholnými momenty jsou pasáže s barely, u kterých se střídá zpěvačka a bubeník. Set netrvá nijak dlouho, zvlášť oproti předcházející zbytečnosti, působí vcelku profesionálně, za což jsem vzhledem k mrazivosti hudby vděčný. Vystoupení ve mně zanechává pocit: Dobré, ale máte na ještě lepší hudbu.
Mimochodem: Kolik je v ČR kapel, které hrají na kytaru smyčcem?

Vložit komentář

gorth - 01.01.11 22:25:03
tak doraz, bizzi:) http://www.last.fm/event/1787039+Tamers+Of+Flowers+at+Divadlo+29+on+14+January+2011
bizz - 14.12.10 11:49:01
posloucham Lesní hrbitovy a je fajnééé! mix hopovyho industrialu Dälek, trosku WWW a fakt i te Vanessy, do toho mam pocit, ze mi tam prelezaj i slapavejsi robotictejsi veci/napevy treba a la Laibach - snad az Rammstein, bavi, bavi - zajimavy!
Sud - 31.10.10 22:37:43
tývole, nám funguje vyhledávání podle klubů, to je ovšem výborný! sem zase jednou objevil ameriku
bizz - 31.10.10 21:45:07
Boro musi fachat uz leta, vsak Vanena tu ma reporty z nej uz z 2001 :))
gorth - 31.10.10 20:04:05
hm... ten zmíněný dlouhý řetězec náhod začal tím, že jsem u někoho na last.fm zahlídl, že poslouchá celé album, já měl do té doby jen ukázky od nich z webu, takže jsem to našel a stáhl, a jak jsem byl v poslouchání, tak jsem se nějak dostal na jejich bandzone, kde měli ohlášenej tenhle koncert... ten klub je kousek na východ od hlaváku (cca Zábrdovice), zastávka Masná a co tam je jinak za akce opravdu nevím, ale ten prostor působí dost originálně)
Sud - 31.10.10 19:45:29
jak ses o tom dozvedel? a kde je vubec ten klub? a co tam bejva normalne za akce?
Sud - 31.10.10 03:08:58
skoda ze sem o tom nevedel

Zkus tohle