???? (FOUR QUESTION MARKS) > Nejsme kopie Meshuggah

???? (FOUR QUESTION MARKS) > Nejsme kopie Meshuggah

O francouzské kapele s nezaměnitelným názvem ???? (Four Question Marks) jsme vás před nějakou dobou informovali v podobě recenze na jejich debutovou desku Aleph. Prostřednictvím oficiálního Meshuggah-fora se mi podařilo navázat kontakt s bubeníkem Julienem Grangerem. Není náhodou, že jsem ho potkal právě zde. ???? jsou další ze stále se rozšiřující řady kapel následujících hudební vizionářství švédských hudebních úchylů a je pravda, že okolností neznalý poslouchač by obě kapely mohl po zběžném poslechu snadno zaměnit. Juliena jsem měl možnost trochu poznat, a tak vám MarastJakCyp nabízí rozhovor mimo jiné o budoucnosti metalu, plagiátorství, nadžánrové hudbě, turné, Praze a Milanu Kunderovi…

Co se děje v kapele nyní? Vím, že po vydání Aleph letos opustil kapelu zpěvák Sebastien…
Ano, Sebastien se rozhodl opustit kapelu z důvodu radikální změny pohledu na život. Uvědomil si, že působení v naší kapele nebylo to, co by ho vevnitř nějak uspokojovalo. Jeho volba si ale zaslouží respekt. Je pravda, že je trochu těžké uvědomovat si, že momentálně nejsme schopni vylézt ven a hrát pro lidi. V současné době hledáme toho správného, který by se do naší smečky zapojil. Co se týče nás, prostě děláme, co obvykle dělají kapely v naší situaci. Komponujem hudbu. A musím říct, že potěšení, které pociťuji při hraní našeho nového materiálu, je skutečně ohromující. Myslím, že energie, kterou do toho dáváme, bude ve výsledku znát.

Postihla kapelu po odchodu Sebastiena nějaká krize? Není to moc veselá událost, věci se zdají být dost na prd, když kapelu opustí zpěvák po první desce. Už jste narazili na nějaké konkrétní adepty na post zpěváka?
Ne, žádná krize se neděla. Náš původní zpěvák se rozhodl odejít po roku a půl působení v kapele a jednom albu. Jeho motivace se neshodovaly s těmi našemi. A naše pohledy na život se prostě definitivně oddělily. Co se budoucnosti týče, zrovna pracujem na hodně "heavy" věcech. Bývalý zpěvák přišel do kapely, když už byl materiál na první desku skoro nahraný. Prostě se musel naučit texty a zajít do studia. Jo, už jsme viděli pár týpků, kteří by o to měli zájem, ale nic přesvědčivého. Hledáme a víme, že najdem!

interview_29_px2

Doufám, že máte pravdu. Můžeš být ohledně vašeho nového materiálu trochu konkrétnější? Bude patrný nějaký posun oproti Aleph?
Nové věci jsou rychlejší a agresivnější. Aleph bylo položené do středního tempa. Tohle album bylo komponováno s důrazem na "groove". Tahle pomalá energie, kterou cítíš při poslechu celé desky, je to, co jsme se snažili vyjádřit.

Nepřemýšleli jste o instrumentální desce?
Ne, ???? je metalová kapela a lidi chodí na naše koncerty, aby si poslechli a viděli metal. Nejsme žádná progresivní metalová kapela. Přestože se naše hudba může zdát hypnotická, jsme prostě takoví, jako spousta jiných - chceme před sebou vidět lidi šílet, když jsme na podiu. Každá kapela potřebuje nějakého charizmatického kovboje, který ten vlak potáhne vpřed. To je bez debat. ???? potřebují zpěv.

Teď jsi mi přímo nahrál do karet. Milujete všichni Meshuggah tak moc, že jste chtěli znít stejně jako oni? Myslím, že je dost možné vnímat vaši muziku jako plagiát Meshuggah a svým způsobem jím i jste. Byla to pro vás výzva?
Jasně! Milujem Meshuggah! Co pro metal udělali je úžasné. Ale nechtěli jsme napodobit jejich zvuk. Hodně lidí si to může myslet a fakt je, že nenajdeš moc kapel, které hrají tak "hluboko". Aleph zní přesně tak, jak jsme to chtěli. Ostatní kapely hrají muziku blízkou stylu Meshuggah. My nejsme "fusion" kapela. Do naší hudby nebudeme přidávat jazz, klávesy a podobný sračky. Uznáváme čistý metal. A tak to chceme dělat. No a teď co se týče této oblíbené otázky "plagiátů". Řekněme, že Meshuggah vytvořili úžasnou abecedu. ???? z ní dělá poezii. Naše výzva tkví v tom, že chceme dělat dobré songy a zahrát si kdekoliv na tomto světě. Ne kopírovat Meshuggah. Představ si, že za pár let budou tuny kapel hrajících polyrytmy a tak. A lidi si řeknou: Meshuggah byli první. To je pravda, ale vezmi si black metal. Kolik lidí může říct, co byla první black metalová kapela. Nemyslím, že mnoho. My víme, že Meshuggah tu byli před námi a máme k nim respekt. Nezapomeneme, odkud jsme přišli. Nemáme co skrývat a vrháme se na nový album!

Takže jste použili jen věci, které se vám na Meshuggah líbí, což je přirozená věc. Co jsi řekl, koresponduje s vaší muzikou. Absolutně souhlasím, že Meshuggah se stali synonymem k metalové revoluci. Předělali ho zevnitř, ve svém jádru, nejen slupku. Ale tenhle žánr se nebude vyvíjet bez nějaké hlubší invence, jak to dělají a udělali Meshuggah. Jasně, sám vnímám imitace hudby Meshuggah trochu rozdílně než kopírování ostatních kapel, čehož důkazem je můj názor na vás. Nemyslíš, že do téhle snůšky spadáte i vy? Co si myslíš o dalších Meshuggah-plagiátech?
Co se týče těch větších inovací, čas ukáže. Ale rád bych znova zdůraznil, že se nepovažujeme za "fusion" kapelu. Časem se ???? může rozvinout, ale ve způsobu, jak budem produkovat brutalitu. Avšak nepovažujeme se za průkopníky. To je daleko od toho, co chceme dělat. Kapely, které se snaží formovat evoluci, o nichž mluvíš, jsou většinou daleko od toho, oč jim jde. Všechno, o co se snažíme je dát lidem silnou, agresivní hudbu. V žádným případě se nesnažíme být chlápky, kteří budou míchat jazz a metal. V mých vlastních očích je tohle dost o hovně. A nemyslím si, že existuje hodně plagiátů Meshuggah. To by bylo příliš mnoho cti pro kapely, které jsou za ně považovány. Myslím, že není zas tak těžké hrát polyrytmy a řvát do mikrofonu a pak zkusit dělat něco "odlišné" zahrnující dotek oněch "odlišných hudebních žánrů". Mně to přijde absurdní. Pro mě metal není fúze. Fůze je fúze a metal je metal. Dnes jsou také kapely, které se pokouší vstřebat do své hudby novou krev. A tak si nemyslím, že je hodně Meshugah kopírek. Možná, že jsme nejhorší, ale dokud budou ???? existovat, budou produkovat jasnou a mohutnou muziku neovlivněnou nějakými jinými hudebními žánry.

interview_29_px3

Můžeme na Aleph najít nějaký koncepční význam? Jste inspirováni nějakou tematikou?
Neměli jsme v úmyslu udělat koncepční album. Aleph (první písmeno hebrejské abecedy) znamená "A" nebo "1". Zdálo se nám, že je to dobrý způsob, jak nás představit, jak představit naši první desku. Pak už tam žádný koncept není, jen muzika. Co se textů týče, jsou tam určitá omezení. Nepoužíváme časová slovesa, zájmena a slang. Naše texty na Aleph jsou o lidském pochopení, porozumění, vnímání a podobně. Ale znova opakuji, že Aleph není koncepční nahrávka, naším cílem je pouze dělat dobrou muziku.

Vidím, že si uchováváte docela konzervativní pohled na komponování a tvorbu hudby. Jak to vidíš s kytarovými sóly na příští desce? Upustili jste od nich kvůli přítomnosti pouhé jedné kytary? Ptám se v souvislosti s Meshuggah. Bude vaše příští album také tolik ovlivněno touto kapelou?
Je pravda, s jednou "elektrikou" v kapele může být těžké dělat sóla. Ale to není jediný důvod. Mám rád sóla, ale musí to jít od kytaristy. A Remy se v současné době necítí na to, aby v našich písničkách sóla hrál. Možná v budoucnu... ale jedna věc je jistá. Nebude se jednat o druh sól, jaká dělá Allan Holdsworth. Co se vlivu týče, zníme jako ????, to je to, co chceme a to, co děláme. Někteří lidé s námi mohou ztrácet čas, naši fanoušci ne.

Vydání Aleph předcházel ještě split s dalšími francouzskými kapelami Stroll a Feeding sahající až k počátkům vaší kapely. Je vyprodané. Můžeš mu věnovat pár slov?
Jednalo se kompletně o naši vlastní produkci. A ty písně už vůbec nehrajeme, tudíž není ani žádný důvod k případnému remasteringu. Jak jsem již řekl, zaměřujeme se směrem na naši novou desku.

Máš docela jasný pohled na metal, což napříč metalovým spektrem není nic neobvyklého. Co nějaké další vlivy? Na kterých kapelách jste vyrůstali?
Co se našich vlivů týče, pro mě je Pantera nejlepší kapelou celé metalové historie a vůbec. Znamená pro mě strašně moc. A jsem si jistý, že ostatní z kapely by o těchhle velikánech řekli takřka totéž. No a pak všichni posloucháme různé věci. Mé hudební spektrum se pohybuje někde mezi Stevem Colemanem, Crowbar a Warhorse konče někde u Cock nebo Ball Torture. První desky Metallicy, Goratory... je toho moře. Vyrůstal jsem na mnoho kapelách, ale Pantera pro mě byla něco jako zjevení.

Jsou nějaké kapely, se kterými by sis rád zahrál?
No, moc rádi bychom udělali koncík se spoustou kapel. Hrát s Panterou je náš sen. Taky bychom strašně rádi sdíleli podium s Meshuggah. A skvělé by bylo zahrát s Crowbar, Down, Soilent Green, Blood Duster... tyhle kapely pro nás hodně znamenají.

Evroské turné jste absolvovali s Psychofagist, které mám osobně moc rád, nebo s Textures a Zubrowska. Tyto kapely dělají hudbu možná s podobným náhledem, z určitého úhlu pohledu, ačkoliv si uvědomuji, že to je hodně relativní tvrzení. Je nějaké kritérium, když si vybíráte kapely se kterými hrát?
Tyhle kapely jsme si ve skutečnosti nevybrali. Tour jsme jeli s Misery Index a na tyhle kapely jsme narazili také. Ve všech případech to byly party skvělých lidí a užili jsme si to, když jsme s nimi mohli sdílet podium. Co se oné "podobnosti úhlu pohledu", o níž mluvíš, týče, řekl bych, že si také hrají s rytmy a intenzitou. A Psychofagist mi dost připomínali Gorguts, které opravdu miluji.

interview_29_px4

Řekl bych, že jsou hodně ovlivněni takovými Dillinger Escape Plan. To je téma, o kterém jsme mluvili. Jak vidíš budoucnost metalu a metal-coru?
Nevím, jak to bude... ale doufám, že bude násilnější, tvrdší a mohutnější.

Takže tyhle tři elementy jsou pro tebe nejvíc určující? Nebo co podle tebe jsou největší determinanty metalu?
Fakt, že děláš muziku, aniž bys hleděl na trendy. Upřímnost. Metal musí být technický, dobře zahraný.

Co pro tebe na turné bylo největším zážitkem? Překvapilo tě něco? Jak pozitivně tak negativně. Mezi lidmi i mezi kapelami.
Každou noc jsme si užili spoustu legrace. Vždy se našli lidi, kteří si s námi užívali život na turné. Nic nebylo špatně. Jet turné je pro nás skutečně čest a ti, kteří říkají něco jiného, by měli přehodnotit svá stanoviska. Život na turné může být tvrdý, ale to je důvod, proč hrajem hudbu!

Mohl bys jmenovat konkrétní příklad nejlepší akce na turné? Hráli jste s nějakými dalšími kapelami?
Musím říct, že si skutečně nevzpomenu na nějaký bližší příklad. A to z jednoho prostého důvodu - pokud takové případy nastaly, nepamatuju si z nich vůbec nic! Ale můžu ti říct, že lidi na nás byli moc příjemní. Po koncertech jsme pořád pařili někde v klubech. Byli jsme tam, aby se kalilo! Víc ti neřeknu. Miluju, když mohu být na turné, miluju, když mohu hrát před lidmi. Každá sekunda na turné je zároveň ta nejlepší!

Hehe, to si dovedu moc dobře představit. Které země bys během některého dalšího turné rád navštívil? Doufám, že se potkáme i u nás.
Každá země si zaslouží být navštívena! A pokud by naše turné trvalo třeba rok, bylo by to skvělý. Jak jsem už řekl, milujem turné!

Zajímáš se o francouzskou metalovou scénu? Myslíš, že je něčím specifická?
Moc se o naši národní scénu nezajímám. Ve skutečnosti nehledím na původ, pokud je hudba dobrá. Ale lokální kapely mě moc nebaví.

Co je pro tebe nejdůležitější na hraní v kapele?
Hrát muziku, kterou miluju s lidmi, které miluju!

Kdysi jsi mi říkal, že jsi nějaký čas bydlel v Praze. Co tě nejvíc na Praze a České republice zaujalo? Co si myslíš o nás - Češích?
Praha byla přelidněná a zároveň úžasná. Lidé nás vítali a vždy byli připraveni poskytnout jakékoliv informace. Viděl jsem zde mnoho krásných věcí. A vědět, že někdo jako Kafka se narodil v Praze, není zanedbatelná věc! Ale rád bych věděl, kdy tohle město navštívit bez tolika lidí. A jistě, rád bych hrál na jakémkoliv místě, kde ve vaší zemi budeme vítání.

Hehe, musíš být kouzelník, abys mohl navštívit Prahu bez těch davů. Ale nemyslím, že Paříž je v tomhle jiná :-). Mimochodem, mnoho Francouzů si dělá nárok na Milana Kunderu, který žije v Pařízi.
Kundera je skvělý autor! Měl jsem možnost číst několik knih, ale bych pravdu řekl, lidé by měli vědět, že jeho jméno nezní moc francouzsky. Pamatuju si Nesmrtelnost (Julien uvádí jméno knihy v českém znění). Úžasné!

interview_29_px1

Přesně tak. Spousta Čechů ho oslavuje jako národního hrdinu… stejně jako ve Francii :o). A jemu je to zcela upřímně jedno a je tím známý.
Jak jsem řekl, doufám, že se někdy potkáme na všem turné po Evropě, které tentokrát bude (doufám) zahrnovat i Prahu! Hodně štěstí při nahrávání nového materiálu, těšim se. Moc díky za rozhovor, bylo to příjemné. A abych se držel rozhovorových klišé: nějaká poslední slova?
Tak v tomhle ohledu nejsem moc produktivní.
Ale buď si jist, že přijedeme do vaší skvělé země, abychom ocenili tohle skvělé místo a následně ho rozsekali! A díky moc za podporu!!!

???? files:

Line-Up:
.?.?.?.?. – zpěv (ex-Sebastien L'Aiguille)
Remy Cuveillier - kytara
Francis Passini - basa
Julien Granger - bicí

Matro:
Aleph (#1) -=- (#2), CD’05

://interrogativemetal.com
://myspace.com/interrogativemetal


Přispěj do diskuze

zobrazit vše

vsak to ja taky, vyjit ne ze sveho, ale ciziho stinu :)

pravda pravda... ???? patří spíš k těm větším "vykrádačkám."
přesto mám Aleph rád.
a na další desku jsem zvědav dost a dost.

heheheheheh bizz ma pravdu :)))))

to trochu prehnal, to je pravda, spis bych rek, ze z ni pouzivaj prvnich 5 pismenek :) zatim tedy..

..."Řekněme, že Meshuggah vytvořili úžasnou abecedu. ???? z ní dělá poezii."....

aktuálně

diskuze