FEKAL PARTY 2009

report

report_801_px1

Fekal Party sleduju z povzdálí už několik let, ale nikdy jsem se na ni nedostal, přičemž nejvíc mě to mrzelo loni, protože to bylo opravdu o fous a já přišel o své největší oblíbence z gore luhů a hajzlů - Rompeprop . Loňskej plakátek Indulona Jones a Tajemství kakaové komůrky mě totálně rozsekal a dodnes ho mám naproti posteli, tudíž jsem se (stejně jako všichni ostatní chlíváci) těšil, s čím přijdou pánové z L'Inphantile tentokrát. Freedom for Bidet a Pan Tau mi opět naložili, ale může mi někdo vysvětlit, co dělá na letáku FEKAL PARTY reklama na tenhle shop? Nakoukl jsem dovnitř, ale žádný dívčí trikot s pitvou hovna a nápisem 'v zájmu lidstva!' jsem tam neobjevil :D
O Modrý vopici jsem měl obrázek ze stručnejch informací od kámoše z Prahé, kterej ji definoval zhruba jako 'pankáčskou díru u silnice'. Dřevěná bouda s výčepem, před kterou je plácek s pár bednama a pobitejma paletama místo podia, prostě underground (grindcore), takže mi bylo jasný, že vanilková nebude :)
Mno, podnik se fakt nachází u hlavní silnice v Libni a hned vedle je výkup starýho železa, kam po celou dobu přijížděla spousta pěkně opálených lidí, ale není to zdaleka taková díra, jak jsem předpokládal. Taky se toho od poslední kamarádovy návštěvy dost podstatnýho změnilo, byla postavena stage, plac pod ní byl vysypán štěrkem (bohužel ne úplně jemným a spousta lidí v kotli o kameny zakopávala a padala) a k mému překvapení se nám dostalo patrně nejlepší kelímkové Plzně v životě. Pro ty, kdo nebyli přítomni, jen krátce uvedu areál za velkými železnými vraty. Naproti podiu a trsplacu je dřevěný klub s výčepem, sezením, fotbálkem, podobnými cypovinami a záchody (od zhruba šesté hodiny večerní se mezi záchody počítalo i umyvadlo, jelikož dvě podpůrné toiky byly na cca čtyři-pětset hlav málo). Po pravé straně venkovní sezení, bar, klobáska, pičovinky a po straně levé stánky s nejnovějšími výkřiky módy - já vybral retro model Devourment z kolekce 1.3.8. Co mě překvapilo, byl poměrně kvalitní zvuk celý den, to patří tramvajákům všechna čest.
První kapelou byl pražský gore chlíveček Decomposing Manure s novou akvizicí za čtyřmi strunami. Pánové hrají kvalitní rychlý goregrind, bohužel ale doplatili na pálící slunko a na fakt, že ‘koncert pro všechny slušný lidi‘ otvírali, určitě by zasluhovali víc tanečníků a víc lidí pod kotlem než pod slunečníkama a ve výčepu. Kdyby bylo víc lidí, možná by se nechali strhnout a dali tomu větší živelnost, což by show, která je výborná po hudební stránce, vylepšilo o desítky procent. Mno, možná bych to ještě posadil trošku níž a zahustil zvukový aranžmá, takže pánové prostor pro vývoj určitě mají a dost možná to dotáhnou na český vrchol štěpení jádra.
Pisstolero jsem doposud znal jen podle jména a nevěděl, co přesně mám očekávat, tušil jsem jen nějakou přítomnost kóru. Nakonec grind střižený metalcorem (či naopak) - ve zkratce 'metal gore' začal rozhýbávat lidi za doprovodu zpěvu na zpomalovacím a zkreslovacím efektu, kterého jsme se ten den dočkali ještě dvakrát, ozývajícího se zpoza elvisáckého mikráku. Vcelku zábavná show byla později doplněna o organizační zmatky při křtu nové desky Pissturbed za doprovodu Buraaka z Jig-Ai (sorry, ale nevzpomenu si, kdo byl ten druhej). Á propos, když jsme u Jig-Ai, potkal jsem Buraaka na hajzlu a prej už mají novýho bubeníka, tak jsem zvědavej.
Purulent Spermcanal nejsou žádní nováčci, ale přesto jsem je viděl poprvý. Hráčsky mi to přišlo slabší než u Rozkládající se močůvky, ale to není až tak podstatný, protože vystoupení mělo koule a bavilo, o což jde u grindu především, že. Mizar, standardní grindový marast od našich východních bratří, nenadchne, ale neurazí. D´opiče. Tvorba Distaste se z velké části zakládá na hardcoru a to včetně vokálu, což není ta pravá káva pro účastníky Fekal Party, takže jsem je z většiny, stejně jako na OEF, zazdil.
..nejinak se mi to povedlo ve Svojšicích s drtiči kacířských pohlaví Spasm (kdybych napsal, co jsem dělal, tak mi to nikdo neuvěří). „Konec kočkování, chlapci! A teď načneme zábavu z jiného

report_801_px2

soudku, ze soudku umění!“ Na tohle umění, přesněji drum 'n bass gigolo gore grind jsem byl nadrženej jak Sněhurka ve věži. Definice stylu je podezřelá, že? No ano, jsme tady bez kytary, zato ale máme krásně podladěnou basu, výbornej vokál a co víc, skvělýho bicmena. Nad tím bych se chtěl trochu pozastavit, protože kapely tohoto ražení mají často s hledáním bubeníka problém, protože ti nechtějí gore grind hrát a natož bez kytary. A tady jsme v úplným extrému, protože druhá Lukášova kapela není nikdo jinej než Translunaria, takže všechna čest, že je schopen nejenom filozofovat, ale taky obout utažený slipáče, masku á la GUT a čistě se bavit. Copretina666 má po nehodě na motorce a zvažoval, jestli gig nezruší, ale Fekal Party je Fekal Party a co by tomu řekl Radim Uzel, že.. Takže kromě boratovek, téček a vkusného modelu 'pejsek' měl taky půl prdele v gypsu, což mírně kazilo celkový estetický dojem, ale za jeho humorná ántré a neustálé vyhlašování manželky mu jistě módní policie odpustí :) Nejvtipnější koncert letošního roku a to by stačilo jen číst názvy songů. Hrálo se především z nové desky, nejvíc bych vypíchl Miss Piss Junior, Batiqued by Diarrhoea nebo třeba Paedophilic Kindergarten Party..a samozřejmě nesmíme opomenout cover od Tatu :))
Holandsko je dnes patrně největší gore grindovou velmocí, což měli potvrdit Rectal Smegma. Mě teda z desky snad kromě Boftygrindera hrozně nudí a nejsou zdaleka tak vtipní a nápadití jako třeba Dirty Dr. Dente a jeho parta, ale loni jsem je viděl na Obscínu a naživo je jejich hopsavá gore prasečinka rozhodně zábavná dost, zvlášť, když začne do dunivých tanečních rytmů zpěvák Yannic kvičet jak ono příslovečné prasátko a dle svého zvířecího vzoru taky řádně zrůžoví ve svém albínském ksichtě, to je sranda k popukání a člověk si musí valčíček na westlandskou lidovku skočit :) Jinak tato sebranka působila velice sehraným dojmem a nakonec odehrála druhou půlku setu bez tracklistu, o který přišli patrně při něčím stage divingu.
Prasata - známá heavymetalová kapela z Vyškova (pičo! :D) se vrátila z tour po USA, ale angličtina na Topinkovi evidentně žádný stopy nezanechala a mezi songama vtipkoval tím svým charakteristickým moravským akcentem, to se člověk opravdu musí smát, i kdyby nechtěl. Valašským králem je možná Bolek Polívka, ale (valašským) králem pigsqueelu je rozhodně Topi, protože, když na to přijde, tak čumí i borci z Despised Icon. Pigsty všichni znají za těch deset let dobře, takže pánové fasovali speciální tabáček rovnou bez ptaní, stejně tak jako Demon Alcohol, což je nejpovedenější song z nového alba, kterej střídá skvělou psychedelickou vybrnkávačku a s riffovým assaultem a vším, co je pro Pigsty typické, to jest sypačkou, sborovým řevem, kvílejícím a válejícím se Topinkou, různými kórovými vlivy, a hlavně je to celý vo chlastu a řve se tam kurva :D Z uvedeného jasně vyplývá, že hudba Pigsty má všechno, stejně jako má kapela dost fanoušků, tudíž nechápu, co znamenají řeči o konci kariéry na sklonku roku, protože já chci víc! Fekálka sedla čtyřem čuníkům určitě líp než letos OEF, mělo to větší sílu a koncert působil agresivněji. Hyperspeed a Pig Football či Deviant byly, ale jinak se hrálo převážně z novinky Planet of the Pigs a nedošlo ani na fanoušky nejočekávanější Thief of Ganja. Závěrečný cover místo obvyklých Nightwish a Manowar obstarali Citróni s peckou Vypusťte psy, což mě hodně rozsekalo (ale sere mě, že jsem ještě pořád neviděl ty Nightwish).
Dr. Doom se v našich končinách pohybují často, já je viděl na OEF, kde

report_801_px3

předvedli strhující show, kdy vokalista Eli nechal na podiu úplně všechno, mezi songama nemohl ani dejchat, ani mluvit a jen se bezmocně válel po zemi, pro spoustu lidí objev ročníku, jenže letos na Fekálce mě po chvíli přestali bavit a radši jsem šel na pivo a odpočívat. Dead nechám bez komentáře, protože jsem jim ještě pořád nepřišel na chuť, naživo mě nebaví, z desky mě nebaví a už nevím, co s nima mám dělat.
Kolem osmé večerní vylezl na stage takový divný plešatějící pán, který vydával chorobné zvuky, slintal si na košili a pak si rozbil mikrofonem hlavu, to už všichni věděli, co bude následovat..It's back! ‘Se soûler et faire du bordel!‘ Nejupřímnější show co může bejt, nekompromisní grind s nádechem smrti zahraný hezky od podlahy, Chris pobíhající a poskakující po podiu nakopával basáka do řiti a mlátil kytaristu pěstí, zatímco sám krvácel z čela a vytrvale vydával nelidské skřeky, živelnost sama. Na Inhumate bylo vidět, že si hraní před 'velkým' publikem opravdu užívají, protože v Žabožroutsku na ně přijde tak leda pár kámošů, takže si nakonec pozvali půl publika na podium, aby s nimi dali taneček. Vskutku dojemné, jedna vagína nezůstala suchá :)
Kohout a míč mučení je kapela, která asi nenechá nikoho v klidu, jedni je za jejich inovativní rytmické a prstylámoucí kytarové postupy nesnáší, druzí je naopak milují a velice rádi si bez předsudků hudebních kritiků zahopsají jako gumídci na speedu. Osobně se řadím k druhé skupině, protože gore porn grind je především o zábavě a tu CBT nabízejí. Z Obscenu si z nich pomatuju jen velice málo, protože jsem zkonzumoval přehršel zlatavého (a jiných) moků a tak vím jen to, že brutálně chcalo a já si při stage divingu nabil kokot a roztrhal hadry, což mi naštěstí letos nehrozilo. Libé tóny o lásce a základních lidských potřebách nemá cenu hudebně hodnotit; vokál neuvěřitelně zkreslený, že nebylo rozumět ani půl slova a celkově bylo těžké rozpoznat i tak provařené skladby jako Aphrodosianus, Enema Bulldozer, Anal Sex Terror či King Anus III. Jak se dalo očekávat, rozjel se kosti drtící kotel, ve kterém kdo nebyl, nemusel na FP ani chodit. Přídavek Dead Girls Don't Say No od GUT a máme tu deset hodin, zavíráme.

report_801_px4

Záverečný debriefing proběhl jak jinak než v legendárním pajzlu Error na Palmovce, kdo tam kdy nebyl, snad není ani metloš, piči! :D Celkové resumé zní: výborný pivo, šílení fans, z většiny zajímavé a zábavné kapely, zdravá tancovačka..co víc si od Fekal Party přát?

Fotky vyňaty odsuD.

Vložit komentář

brutusáček - 05.01.10 00:35:49
v supermanovském obleku ! :)
brutusáček - 05.01.10 00:35:26
Šéf nechce hrát pro houpající se šéfíky na oef? :)
JUC. Sud - 05.01.10 00:32:48
a proto rikam Guttural Killa Drum Fella.)
bizz - 04.01.10 11:28:02
ja byl taktez tazan, ale na tohle ja nesu ;-)
schizmo - 04.01.10 05:54:11
Lukáš byl v jednání na evropské tour, dokonce se kvůli tmu měly rušit i nějaké TRX koncerty, ale nakonec se ta šňůra odložila... určitě by se do Jig Ai hodil, ale je už tak vytížinej, koncertů se Spasm maj nabookováno tři prdele, takže fakt nevím, kdy by to dělal, nota bene, když je tam rozdíl 400 km
antihumanoid - 03.01.10 18:56:25
Luko Spasm by byl skvělá volba, viděl jsem ho v akci cca před 2 týdnama se Spasm a sype jak US mašina.
JUC. Sud - 03.01.10 02:14:46
teď sem to poslouchal a fakt, hehe, solidni chybicka. ale pokracoval jsem ten vecer do Erroru a druhej den byla trinactihodinova kalba v Tovarne, takze se omlouvam, ze si nepomatuju presne
DW - 01.01.10 21:29:47
Distaste jsou učebnicovej grind :)
bizz - 01.01.10 12:25:47
nevim, jak to je, ale pan Spasma byl zhave zelizko :)
JUC. Sud - 31.12.09 19:24:38
tý Bizzi, tak mě napadlo, když Epicardiectomy pořádně nefungujou a já se o novýho bicmena Jig-Ai v reportu neprimo otřel.. Nebude to Milan z Epicardiectomy? Je to Pražák a stíhal by.)
Sud - 27.09.09 17:41:20
no mucinky, pyčo :D
slayervali - 11.09.09 16:33:23
Sud to je hyena, píše hezké reporty, pije mnoho piva a moshovat umí tak dobře asi jako skákat z podia.Dobře tedy paří, chytá a polyká...a to jsem asi neměl řikat. Na další akci, ty hyeno!!!:P
brutusáčik - 10.09.09 00:20:55
právě že jsem nebyl...
annal - 09.09.09 16:45:37
Na Obscenu CBT valeli
brutusáčik - 09.09.09 14:57:50
CBT bych někdy rád viděl...
...:::i - 09.09.09 12:19:24
me na fekalu nejvic bavili klasicky pigsty ... vlastne jsem tam na nic jinyho plus minus neprisel.)...ted s idavam planetu prasat a je to pohoda nejvetsi.)
pf - 07.09.09 23:23:24
kdyby někoho zajímalo splitko DR DOOM/COLLISION, tak u mě v distru za 180-
Sud - 07.09.09 22:36:18
pepe, bys mel vedet, ty vedes ten gore projekt s harmonizerem, ne?.)) beherium: vlivy sem tam cejtil dooost silen, ale treba mi jen prazilo slunko na hlavu.)
beherium - 07.09.09 13:19:11
bizz:to klidně řekni viď-c...... .] sud - distaste hardcore ? :D
jkl - 07.09.09 11:54:19
Že zpěvák zní jak zpomalený ?
antihumanoid - 07.09.09 09:23:28
hej suDe, Pisstolero mají nějak efektem zpomalenej vokál? :-D Jak se takovej efekt projevuje?
bizz - 07.09.09 01:45:20
sude, no lehce naznacim, ze se tam o toho cloveka v reportu skoro az otiras :) kamos - jj, je to dany do cajku pomerne nedavno, ale jeste jsem tam nebyl
kamos z prahe - 07.09.09 01:39:24
jeste jednou sorry za mystifikaci, podle vseho to je predelany behem posledniho pul roku, takze sem nebyl sam kdo cumel jak panic na kozy, kdyz misto pajzlu docela luxury podnik :)
Sud - 07.09.09 01:28:28
Taky sem premejslel, na koho je mirena ta reklama na skejt shop na plakatu...pak sem tam zase videl Vejsku aka Higtowera aka Brainythuga v tech cernoskejch hadrech, asi jedinej mozne potencionalni zakaznik, co sem se tak koukal..ale Epicardiectomy je hrozna prdel :D http://www.youtube.com/watch?v=MupoYoY_ah0 taky mi prislo, ze kazdej treti kdo na Fekalce byl, sam nekde hraje..samy hvezdy jako Kino 66y6 a tak.)) Jo jeste dik Valimu za pomoc s reportem.
Sud - 07.09.09 01:23:46
neco vis? Buraak nechtel moc rict
bizz - 07.09.09 00:20:14
premyslim, zda uvest nejaky ty recicky ohledne novyho dramra Jig-Ai ;-) jinak pekny prevleky, koukam dle galerie, byly letos na FP :)

Zkus tohle