Články

přeposlat článek tisknout
DREAM THEATER, PORCUPINE TREE

DREAM THEATER, PORCUPINE TREE

  • kdy: 11.10.2000
  • kde: Praha, Brumlovka

...tak teda, po popisani fantastickeho koncertu Deep Purple sa pustam do reportu o koncerte mojej naj kapely - Dream Theater......:) koncert sa konal na druhy den po DP, a dost som ocakaval, ako dopadne porovnanie z ich julovym koncertom v Zline, ktory bol podla mna uzasny...... po kratkom bludeni Prahou (tymto vzdavam hold orientacnym schopnostiam Mata a Peta, ja by som to mozno hladal este doteraz:))) ) sme sa dotrepali do prazskej Brumlovky, kde to mali prepuknut v miestnom Sky Klube..... trosku som sa obaval toho nazvu "klub", a tak trosku sa

moje obavy aj naplnili...... islo o "halu" asi tretinovej velkosti oproti Noveste v Zline...... skoda, ludia boli na seba natlaceny ako sardinky, len sme vosli dnu, a uz sme boli spoteni aj..... presne tam :))) mno peklo......:) tak isto kapela mala zo sebou len torzo toho, co mali v Zline, a to sa tykalo hlavne svetelneho aparatu......

Ako predkapelu mali zo sebou Porcupine Tree, o ktorich som doteraz absolutne nic netusil.... viem len, ze vznikli niekedy koncom 80tych rokov, a ze su to anglicania.... hrali taku "psycho" hudbu :), nieco na sposob Fates Warning (aspon miestami sa mi to podobalo, hlavne takou potemnelou atmosferou piesni....), niekedy to znelo dost monotonne, no celkom zaujimavo vyuzivali sample a rozne zvuky a hlasy..... bol som celkom prijemne prekvapeny tym, ze mali v podstate dost kvalitny zvuk ("to sa mi len zda, alebo sa trasie podlaha??" - Ell, ked bubenik spostil dvojkopakovu palbu :))))) ), aj osvetlovaci sa celkom snazili, co nie je vzdy pri predkapelach pravidlom..... este bolo zaujimave, ze zacali hrat asi o pol osmej, pricom koncert bol ohlaseny na osmu........ hrali asi tristvrte hodinu, a ludom sa pacili.... mali dobry ohlas........:)
 
Ale vsetci uz cakali na to, koli comu tam prisli, na DREAM THEATER! Predskokani sa zbalili, zvukari podozvucovali (bednaci si medzitym na podiu aj zatancovali... taky nejaky irsky tanec :))), poutierali mikrofony, a asi 15-20 minut od poslednych tonov Porcupine Tree sa zhaslo svetlo......... a chlapi lepsie ani nemohli zacat....

1. Metropolis pt.1 > The Miracle and the Sleeper
...absolutna bomba, podla mna najlepsia vec, aku DT zlozili.... efektny zaciatok za

report_140_px3

blyskania stroboskopov, uz toto bol priznak toho, ze program bude od zakladu iny, ako pred tromi mesiacmi........ asi stvorminutove solo zahrane uplne genialne (nechybal stoptime, kde si Mike spravil oblikatnu fotecku :))) mozno sa uvidime na nete :)))))... mno, skoda reci, treba zazit! :)))))

2.-4. Overture 1928, Strange Deja Vu, Fatal Tragedy
trojica veci z pokracovania predchadzajucej piesne z albumu Metropolis pt.2 ..... zahrali to bez klavirnej medzihry medzi Strange... a Fatal... , cim cely blok dostal omnoho vacsiu razanciu, ako na CD..... v tej chvili uz boli opluvane cele bicie (Portnoy neuveritelne na koncerte pluje..... to boli neslutocne sprsky...:)) to som este nevidel..... samozrejme, nemohol si odpustit opicky, je to fakt skupinovy saso.... plieskanie po hlave, vyhadzovanie paliciek (do vzduchu, do publika, zvukarovi....)... mno proste sasino...:)))))). Hosi podali standartny vykon (v pripade DT to znamena standartny, v porovnani s ostatnymi..... excelentny...:))), Mike sa mi zdal uvolnenejsi ako v Zline, dovolil si omnoho viac kadejakych zmien a "kudrliniek"......

5. Another Day
Tymto ma dost odrovnali, necakal som, ze to zahraju...... ale bolo to prijemne, ide o pomalu vec z Images and Words, trpol som, ako sa vysporiadaju zo saxofonovym solom, ale.... mno, skoda reci, Rudess je Rudess, pekne si tam na tu temu zajamoval, fakt dobra verzia....:)

6. The Mirror
Peklo!! Asi najtvrdsia vec z Awake..... no po riti!!! opat kadejake koncertne variacie, hlavne Portnoy a Rudess.... vsetky hlavy sa natriasali v tom valcujucom rytme... pecka!!:)

7. solo Petrucci
Pani a damy, kto chce vidiet, ako sa hra na gitare, nech sa paci......... bolo celkom

report_140_px4

zaujimave porovnavat Petrucciho s Morseom z Deep Purple, ale John ponal svoju predstavovacku uplne odlisne (aj ked, on ma svoju predstavovacku prakticky v kazdej skladbe :))... mno, dobre! z vynimkou Space-Dye West :))))))))))....... bolo to nadherne, s lahkostou zahrane solo, pekne podfarbene Jordanovymi kilami........ ludi dost rozhybala tema od Metallicy Master of Puppets, ktoru zahral s Portnoyom... mno po riti! vsetci skakali... "Master! Master!" :))))))

8. Home
No comment............. uplna pecka.

9. solo Rudess
Zdalo sa mi trosku monotonnejsie a menej napadite, ako v Zline..... ale mozno preto, lebo som ho uz raz pocul...... v kazdom pripade, normalny clovek by si v tej rychlosti asi polamal na tych klavesach vsetky prsty! :))) paraada.....:))

10. Erotomania
Tak tymto vyrazili dych nie len mne! Instrumentalka z Awake, ale absolutna! :) Mno proste... co dodat..... vyborna a dobre zahrana vec..... len sme cakali, ci bude nasledovat to, co ma........ a nasledovalo! :))

11. Voices
:)) presne tak..... z Myungovho zbehu, ktorym prepojil obe veci, sa spravilo vela ludom v sale nevolno....:)) uplne blaznovstvo...... tato vec je dost obsiahla a hlavne dost narocna na spev, ale myslim, ze LaBrie nesklamal (inac, pekne kysne :)))) asi sa ma dobre :))

12. The Spirit Carries On
Na CD nasleduje po Voices skladba Silent Man, ako posledna z trilogie...... tu ju nahradili inym sladakom, ale vobec som sa nestazoval, pretoze tato vec patri medzi moje najoblubenejsie spomedzi pomalych veci od DT... neda mi opat nespomenut solo..... je uplne nadherne...:)

13. Learning to Live
Hmmmm..... tak tu sa pekne vysaleli........ dost si tu vec prisposobili, ona je uz sama o sebe dlha, mno nemali problemy (hlavne Jordan) nieco prikraslit (presne jak povedal Mato, pri hrani starsich veci sa tvaril asi tak, ze “co to tam ten Kevin (Moore) nahral za banality, pre boha!” :))))))....... pomaly sa ale schylovalo ku koncu........
Hosi odisli s podia, a kazdy asi ocakaval Pull Me Under...... avsak vratili sa s inou bombou!

14. The Change of Seasons
!!!! :)) a zahrali to cele!!! pol hodinu trvajuce sialenstvo....... sem-tam pekne poupravovane (Petrucci tam mal nejake to solo navyse...:)), v instrumentalnej casti The Inevitable Summer celkom vtipne spotvorili tie medzihry, kde sa strieda vzdy nejaky nastroj s bicimi.... mno proste sa pohrali hosi :)))))

report_140_px1

No..... co dodat :) Zvuk bol porovnatelny so Zlinom, mozno trosku horsi, ale na druhej strane som teraz celkom rozumel basu, co v Zline absolutne nie.... bola tam omnoho vacsia tlacenka, co bolo dane salou, avsak bola sranda sledovat, ako ti dvojmetrovi metlosi reaguju, ked videli, kto za nimi stoji :)))) vsetci sa Elen uhybali, az sme mali nakoniec celkom good vyhlad :)))) v jednom momente som sa otocil dozadu, a kukam jak puk..... za nou sa normalne zhromazdili asi styri obdobne malicke dievcatka :)))) chudatka, inde asi nemali sancu vidiet nic :)))))) a este..... zas mi nezahrali tie moje.... Take The Time a Peruvian Sky inac, vsimli ste si? z Falling... nehrali NIC!
Takze... asi tak...... ja by som mal zataal len tolko... ale uz rozmyslam nad Nickom Caveom...... v novembri v stovezatej........ dost odbocenie od stylu, ale nezaskodi trosku morbidnej melancholie..:)))

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

aktuálně

diskuze