Články

přeposlat článek tisknout
DEEP PURPLE

DEEP PURPLE

  • kdy: 10.10.2000
  • kde: Praha, Paegas Arena

Nuz, pravdu povediac, dost som rozmyslal, ci ist na Deep Purple do Prahy, alebo nie..... keby to nebolo nahodou tak, ze na druhy den tam hraju aj Dream Theater, tak neviem, neviem..... ale po vzhliadnuti toho koncertu musim konstatovat, ze to bola absolutna spica!! Rozhodne jeden z najvacsich koncertnych zazitkov, ake som mal na vlastne oci moznost vidiet, vystupenie premakane po kazdej stranke..... a pre usi rockoveho fanusika aj trosku atypicke.... ale pekne po poriadku....
...koncert sa konal 10.10.00 v Paegas Arene v Prazskych Holesoviciach..... velka

report_139_px1

hala, ktora bola prakticky vypredana (odhad, mohlo tam byt takych 7-8 litrasov ludkov).... kedze nie sme nejaky ultra fans DP (ja poznam ich tvorbu zbezne, Ell este menej...), tak sme si pekne priplatili a sadli sme si na zadky do sektoru zo stolickami :)... jak doma pred telkou.... uz len popkorn a pivo do ruky :))))
Prvy dojem bol dost velkolepy, scena bola obrovska, aj ked vacinu miesta zaberal asi 60 clenny orchester (mali tam vsetko, az po harfu a nejaky xilofon, ci co to bolo...:) aj tympany a gong:)))), ktory sa vola "George Enescu" Philharmonic Orchestra, a je to rumunsky filharmonicky zbor...... od kapely boli oddeleny nejakym sklom, asi 2 metre vysokym..... samotny DP nemali priliz vela miesta na nejake salenie sa, zostal im asi troj - stvor metrovy pas vpredu :)
Hrat zacali asi o pol deviatej, dostat sa na nase miesta nebol najmensi problem, koncert bol uz po tejto organizacnej stranke spraveny perfektne...... najprv sa asi 15 minut "nainstalovaval" orchester (to fakt asi nei je sranda, kym sa pousadzaju, doladia..... jak keby sme sli na Mozarta niekam ...:))), nasledne vybehol na podium klavesak DP Jon Lord, ktory nezabudol podotknut, ze pojde o dost odlisne vystupenie, ako bolo v predchadzajucich navstevach DP v Prahe..... na uvod zahral s orchestrom svoju kompoziciu Pictured Within, ktoru odspieval nejaky Miller Anderson spolu zo styrmi celkom fesnymi vokalistkami :))..... islo o taku pomalsiu vec, klavir plus orchester... take rozjimanie....... hned nato dosli ostatny hosani z DP (okrem spevaka) a na podium potom vybehol host vecera, Ronnie James Dio, ktory s hochmi odspieval styri veci: Sitting in a Dream (pohodovka), Love is All (uvod jak Ein Kessel Buntes, ci ako sa to pisalo :)) trubky a tak... ale malo to v strede genialnu

medzihru, vo valcikovom rytme, a tu sa prvy krat vysvihol Steve Morse, ktory bol jednoznacne najviac pocutelnym a vycnievajucim instrumentalnym prvkom kapely...), Fever Dreams and Rainbow in the Dark (toto posledne bolo good..:)).... spievalo mu to dobre, celkom sa mi to pacilo... inac, je to dost velky krpec, ten Dio...:)))
Dio odkracal, a pripochodoval vystrihany Ian Gillan.... a show sa mohla zacat :))) V prvej casti hrali vacsinou skladby, ktore som moc nepoznal (Ted the Mechanic, Watching the Sky, Fools......), v pamati mi ostala hlavne jedna do blues ladena vec, v ktorej opat vynikol Steve Morse (na uvod sa vyhral s potakmi, bolo to naadhernee..:)) ), tak isto aj Sometimes I Feel like Screaming... toto je absolutna vec, predstavte si tu gitarovu vyhravku zahranu s celym orchestrom! :)
Nadherne....... no prave npeklo este len malo prist..... bola nim minimalne polhodinova kompozicia (myslim, ze sa volala Concerto), cisto instrumentalne sialenstvo....... zacal orchester, brnkali asi desat minut (predstavte si to kvantum metlakov, ako pocuvaju klasicku hudbu :) treba povedat, ze vsetci cusali a pocuvali, aj ked sa naslo par buranov, ktory sem-tam dali vediet, ze su tam....))), potom sa pridali aj chalosi z DP, a to bola sila!! Velke symfonicke plochy sa striedali s instrumentalnymi masturbaciami jednotlivych clenov DP (Steve Morse.... musim to opat povedat, ale.... Blackmore mu podla mna nesiaha ani po pas..... Steve je jednoducho extra trieda, hral neuveritelne uvolnene, cisto..... no proste bomba!! :)), Jon Lord si tiez odtrhol svojich par minut aby potrapil klavesy svojho Hammonda, a o bubenikovi Ianovi Paiceovi hadam netreba vela hovorit..... ten blazon si jednou rukou podopieral bradu a druhou robil virbel na rytmicaku......

report_139_px3

mno, kukal som jak puk...:)))) cele jeho solo bolo uplne neskutocne... ako vzdy...:)))).... po skonceni sa strhli skutocne ovacie......... to som este nevidel...... ludia boli z toho fakt mimo, ani jedna vec nevzbudila taky ohlas....:) ........ ale cas utekal a DP zacali vytahovat najvacsie pecky..... velmi ma potesili vecou Perfect Strangers, ktoru nahrali aj Dream Theater...... o Pictures of Home ani nehovorim..:)))) Ian popredstavoval vsetkych zucastnenych, na podiu boli vsetci, vratane Dia...... Steve Mors obligatne zahral vynatky z notoricky znamych veci (napr. Black Sabbath Iron Man :), tu zaspieval Dio :), alebo AC/DC, Led Zeppelin.......), na zaver ktorych zahral riff z Smoke on the Water, a ludom viac nebolo treba....... cela hala bola v jednom vare...... v speve sa striedali Ian s Ronniem, treba povedat, ze nie na skodu veci... bola to fakt silna vec, s orchestrom, uplne sa to tam ponuka..... skutocne silny zaver...:))
Potom odpochodoval orchester, avsak, samozrejme, vecer sa este nemohol

report_139_px4

koncit..... ludia vypiskali DP naspat, len skoda, ze dali len jeden pridavok, zato paradny: Highway Star...... zaver jak svina, aj ked musim povedat, ze by som taku Child in Time zniesol tiez....:))))))
Tot asi vsjo......:))

PS1: zvuk..... bol genialny....! :) nesedeli sme priam idealne, ale vsetko bolo ciste, spev zrozumitelny, akurat sa mi zdalo, ze ked Steve trosku tvrdsie zarifoval, ze to moc nesthalo..... ale to bolo mozno nasou polohou....... inac bomba!!
PS2: svetla...... mno.... uplne po riti! :))) mali osvetlenu este dokonca aj vnutornu konstrukciu svetelnej rampy! paradicka.... vsetko to hralo, jak malo, bola to pekna podivana, to fakt.....:))))

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

Tagy:

DEEP PURPLE

aktuálně

diskuze