Články

přeposlat článek tisknout
DEATHTOPIA, ERECTILE DYSFUNCTION

DEATHTOPIA, ERECTILE DYSFUNCTION

  • kdy: 16.9.2016
  • kde: Praha, Hospůdka Nad Viktorkou

Promotérský deník, aneb jak (ne)dělat koncerty.

Asi před měsícem mi přišla nabídka na pro mě zajímavou kapelu. Jojo, tenhle ohranej začátek jsem si nemohl odpustit. Zajímavý to bylo v tom, že ta kapela se jmenuje Deathtopia je to poměrně zajímavej mix gore metalu s troškou grindového koření z Japonska. Hudba poměrně nadprůměrná (alespoň z těch málo nahrávek na youtube), zvukově hodně solidní, klasický gore, vizuál a obaly svých počinů, ještě víc klasickej gore. Proč ne…

„Oukej, kluci vypadaj skromně, moc toho nechtějí, nevidím důvod, proč tenhle hnusnej pátek, neudělat ještě hnusnějším.“

Začíná hurá akce, kdy jsem se koukal na kluby, jak co a kde je volno, co kolem kde hraje, abychom si tady mohli ještě víc lízt do zelí a nakonec mi z toho vyšlo docela dobrý resumé, kdy vlastně nic podobnýho nebylo.

Jo, to zní ještě víc super! Takže začínáme hledat klub. A jelikož jsme nepočítali s nějakou totál extra návštěvností, ale že tak do 50 lidí se vejdeme, Nad Viktorkou to prostě vyhrálo.

Odpověď byla od Dana z Viktorky přívětivá a takřka bleskurychlá. „Máme volno, budeme rádi.“

Tak už nezbylo nic jiného, než vše zveřejnit, protože měsíc do akce není tolik a pak najít support.

Bod číslo jedna, kterej mě teda trochu nasral, bylo, že když jsme už v plný vervě napsali, že máme klub, tak nám přišla krátká odpověď, že už ten koncert nechtěj, protože maj něco jinýho v Německu.

„Super, nic se neděje. Chlapi v pohodě. Ať Vám to dopadne dobře!“ (Samo sebou jsme byli nasraní, protože když už do něčeho investujete čas a myšlení, který asi bolí ze všeho nejvíc, tak byste rádi tyhle věci dotáhli do konce.)

„Dane, tak to prosím zruš, oni si našli něco jinýho…“

Čas plynul dál a nic se moc nedělo…

Pátek 2.9. mi přišla zpráva, jestli bychom přeci jen nemohli udělat pro Deathtopii koncert, že jim ten slavnej německej gig za nesmyslný garance odpadnul.

Takže co, sarkasticky jsem se pousmál, ale smířil jsem kapelu, že moc toho asi nedostanou. Jelikož není ani čas na promo a tak ňák nevím, páč prostě lidi už ty pátky maj jinak rozvržený.

Jim to nevadilo, takže jsme se opět pustili do repete akce. Naštěstí vše proběhlo v pořádku jako předtím a my tedy konečně mohli koncert zveřejnit. A docela za těžkých podmínek. Máme necelý dva týdny, abychom tam lidi nějak nahnali. Ale tak zase gore metal, toho je tady tak málo, že to lidi prostě musí natáhnout. Hned jsem zneužil Čurbyho, jestli by alespoň nepomohl takhle narychlo s propagací, vysvětil jsem mu jaká je situace a ten člověk nám jako vždy s otevřenou náručí vyhověl.

Ještě jednou díky, Čurby!

Moje drahá Lenka udělala plakát a my se snažili propagovat. S Romanem jsme osázeli pár skupin, spamovali v dalších skupinách a našich akcích na sociální síti a nějak se ta akce pomalu hejbala, ale vypadalo to jakože OK.

Pár dní před akcí nám teda moc nepomohla zpráva, že Wombat Café přesunul svoje narozeniny na pátek, zrovna na den koncertu, kdy tohle je koncert pro osazenstvo toho baru, ale s tím jsme si nějak poradili. Koneckonců, zaspamoval jsem většinu „příchozích“, o kterých vím, že by je za jiných podmínek ta akce zajímala. A celkově to byl takovej ten klasickej případ propagace, která šla hlavně přes virtuální modrej svět plnej palců, vzájemnýho pomlouvání a všeobecnýho chytračení.

Vše se zatím vyvíjelo tak, jak má. Takže dobrý.

Dva dny před koncertem nám napsal kytarista z Deathtopia, jestli bychom nezařídili aparáty, aby nemuseli jet autem. Nějak jsem to nepochopil, nebo teda nevím, čím chtěli přijet, jestli na kolech s kytarama na zádech, nebo jak... Nepátrali jsme po tom, ale koneckonců jsme ty kytarový boxy nesehnali, takže jsme jim museli oznámit, že nakonec přeci jen budou muset jet autem. Po celodenním odepisování, když už jsem propadal depresím, nám bylo oznámeno o jejich příjezdu autem a s aparáty. Teda kromě basovýho, ale vím, že je ještě od Viléma z Lupary ve Vopici jeho starý kombo, tak jsme využili to.

Roman mezitím dohodl jako support kalifornské Erectial Dysfunction. Grindcore jak řemen. Pro někoho tuctovka, pro někoho hudební nuda. Pro nás taková zábavná tuctovka. Ale proč ne, Románek aktivně domluvil i kapelám koncert v Jihlavě. Za co bych smeknul, kdybych měl čím.

Tak a máme pátek! A to teda byl náročnej pátek. Po nakládání piv pro Ektomorf jsme se pak začali připravovat na večer. Roman šel do práce a já vařil veganskej guláš. Nestíhačka jako vždy, opařený ruce, spáleniny na jazyku, protože nebyl čas foukat. Sbalit se ještě než se pustí ten chcanec a zdrhat směr Žižkov, do nejopilejší ulice Prahy. Do BOŘIVOJKY!

„Jo, chlapi, v pohodě, nebojte, před hospodou se dá krásně zapakovat.“ Tohle přesně jsme jim - jako vždy - řekli. A ona by to i byla pravda, kdyby se, kurva, něco zrovna v ten den a v tu hodinu nenatáčelo a neudělali jí skoro totálně neprůjezdnou. Ze začátku všichni vypadali tak nějak „namachrovaně“, tohle nemám rád. Nakonec, když jsme venku vyhlíželi Japonskou výpravu, která má vlastně už jenom jednoho Japonce, se na nás jeden ze security mlsně usmál, jelikož jsme do sebe rvali jedno pivo za druhým a už začal friendship až nakonec kluci uvolnili i místo na parkování. Poděkovali jsme jim, na koncert je však nezlámali.

Najednou vše začalo sypat dle plánu. Z Vopice nám dorazilo kombo a kapely se sjely (jakože přijely) takřka „na čas“.

Dole se začalo stavět, legendární barman Speedy narazil desítku a my začali prolejvat trubky. Vše bylo zase tak, jak mělo bejt, stavění bylo jednoduchý, kapely si fotili krásnej prostor a my se začali bavit a pomalu vyhlížet lidi.

Erectile DysfunctionVe 20:35 na to vlítli ERECTILE DYSFUNCTION. Možná to bylo tím pivem, ale jelikož ten přechod ze zvučení byl sakra rychlej, došlo mi, že už nezvučej a hrajou, asi až v půlce jejich krátkýho setu. A co k tomu říct. Kdyby to byla kapela z Čech, tak si řeknu, že je to hodně průměrný. Zvuk nebyl špatnej, ale prostě ta kapela mi nic nedala. Kví, kví kví… jednoduchý riffy a chro chro… Všechno znělo jako jeden song. I bicí byly udělaný tak, že to znělo, jako kdyby ten pán měl naučenou jen jednu věc. Po intenzivní monotónní masáži, která vás tak uspávala, jsme byli všichni tak unavení, jako kdybychom stáli dva dny na nohách. Nebylo to hrozný, ale tohle slyšel každej návštěvník hodněkrát. Prostě totální průměr, a pakliže se vyloženě nechci bavit do poblití, alkoholovýho deliria a užít si jednoduchou srandu, tak se takovýmhle kapelám vyhýbám. Jediná věc, co byla ryze americká, je, že kluky byste nepřehlídli. Takže už při tahání věcí bylo v „sálu“ plno. Za mě totální průměr. Kapela stejná jako jedna z dalších deseti tisíců.

DeathtopiaNo a kolem devítky na to skočila DEATHTOPIA. A to bylo jiný kafe. Technicky propracovanější, zvukově jinde. Hodně jsem v tom slyšel Exhumed a Carcass (ještě aby ne, když se tak sami prezentují) a možná vokalista/kytarista Mune si až moc hrál na Walkera, takže mi to přišlo chvílema jako revival. Nebo jinak. Přišlo mi to jako kdyby Carcass coverovali věci od Exhumed.

Byla to ale alespoň hudba, co měla hlavu a patu (oboje samozřejmě oddělené od těla), takže začala 45minutová jízda. Znám od nich akorát ty romantický písničky z youtube a díky překvapivě čistému zvuku jsem poznal i Necro Massacre, kterou jsem si párkrát pustil. A bavilo mě to. Tohle je kapela, která by byla ideální jako předkapela něčemu velkýmu, protože to není žádnej hit, ze kterýho byste si uchcali do kecek, ale je to příjemně zahranej gore metal. A lidi to taky bavilo, takže nakonec skoro všechno dobrý.

Jen teda kdyby nebylo těch 13 platících a nás to nestálo litr. Výpomocnej špás se prodražil, já si schoval penízky na pivo, pár jsem jich tam kopnul a z vesela se šlo domu tím nechutným deštěm a chladnou půlnocí. A co jsem si navařil, to jsem si ještě přitáh domu, protože kapely ani nežraly. Ale co mě teda nasrali, že nepřijeli ani na místo určenýho spaní, který měli zaplacený. Docela by mě zajímalo, jakou nádheru na to obcování, když poměrně dost mluvili, že by si šli vysypat zásoby, za těch patnáct stovek sehnali.

Shrnnutí. Koncert byl lehce nadprůměrnej. Jako páteční zábava pohodový. Věřím, že kdyby přišlo o pár lidí víc, mohlo by se to strhnout v docela zajímavou pitku.

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

aktuálně

diskuze