Červencové koncerty 2023

Článek

Červencovým akcím vévodí festivaly. Nejvíce se těšíme na Enter the Eternal Fire, Hradby Samoty a Chaos Descends. 

V průběhu roku 2017 jsme začali vydávat články zaměřené na koncerty měsíce. Jaký je jejich účel? Samozřejmě informovat o koncertech a festivalech. Na rozdíl od Alba měsíce se však nezabýváme akcemi, které jsme již absolvovali, ale píšeme o těch, které nás následující měsíc čekají a proč se na ně těšíme.

Níže můžete najít několik dle kalendáře seřazených tipů, které mají Marasťáci v hledáčku.

sobota 1. července

ON/OFF VOL. 9 (kravín, Hranice u Malče) – FB event

JSt: Lokální akce ve vesnici v kravíně, který aktuálně funguje jako umělecké centrum, s dost příjemným lineupem. Talk=Trouble a Rhizom Fighters jsou moc fajn, Atomic Candy Creeps jsou nějak navázaní na At Bona Fide, ale je to podstatně větší bordel, čekám, že to bude dost zábava. Celkově sympatický podnik.

středa 5. až neděle 9. července

OBSCENE EXTREME 2023 (areál Na Bojišti, Trutnov) – FB event

DR: Svátek všech šílenců milujících grind core a další extrémní žánry. Areál je po opravě a jako headliner se tentokrát v Trutnově ukážou legendární Carcass!

neděle 9. července

BLANCO TETA (Punctum, Praha) – FB event

JSt: Divoký argentinský rock s nowavovými tendencemi a lehce čarodějnickým vokálním projevem, myslím, že by to naživo mohla být velká zábava. Možná trošku latino Melt-Banana

čtvrtek 13. až sobota 15. července

HRADBY SAMOTY XII. (kaštieľ Jablonica, Jablonica, Slovensko) – FB event

Dantez: Experimentální, ve více případech extrémní přehlídka audiovizuálních brikulí v neotřelých prostorách – jak už je pro Hradby zvykem. Z přizvaných jmen letos moc chytrý nejsem, Hradby Samoty jsou ovšem jedním z těch festivalů, kde se vyplatí vyrazit na blind.

mIZZY: Červenec je pro mě, kvůli nedávné operaci páteře, s velkým otazníkem. Spíše tedy s velkým smutýskem než s otazníkem, ale furt doufám, že aspoň některá z plánovaných akcí vyjde. Hradby Samoty jsou festival, který jsem si za hromadu let, co na něj jezdím, hodně oblíbil. A jelikož se dvanáctý ročník stěhuje na novou lokaci, která je opět kousek za hranicemi, zvědavost je velká. A line-up se jmény jako Spiritual Front, BNSU, Maraki, BBYB nebo T'ien Lai je taky super. A pokud to náhodou přeci jen vyjde, budu tam pouštět nějaké satanistické hluky taky.

pátek 14. července

WEDDING CANNIBALS 6TH ANNIVERSARY (Saloon Brandýs, Brandýs nad Labem) – FB event

LooMis: Hopsa hejsa do Brandejsa? 6. výročí svatby přijedou oslavit Mater Monstifera, Bajonet, Hejtman a nesmí chybět Žlába, tudíž tentokrát Shampoon Killer. Jo a jezdila sem autobusová linka 666. Náhoda? Nemyslím si!

pátek 14. až neděle 16. července

CREEPY TEEPEE 2K23 (Klášter svaté Voršily, Kutná Hora) – FB event

Dantez: Rozmanitá zvuková ekvilibristika na kutnohorském dvorku. Z výčtu zaujme noise Puce Mary, elektropop od Alice Glass z Crystal Castles nebo návrat nasraného kytarového industrialu Uniform.

sobota 15. července

ETERNAL HATE FEST VOL. 20 (Areál Pod sjezdovkou, Nýrsko) – FB event

vihkav: Finské double zlo se valí do Sudet, jedno z nich dokonce poprvé. Možná bych se na to normálně vykašlal, jenže Sargeist prostě vidět musím. Potěší i Kalmankantaja

HUSMAN FEST 6 (klášterní zahrada muzea Českého lesa, Tachov) – FB event

bizzaro: Tachovský Husman pořádaný Neurotic Machinery, kteří samozřejmě také hrají, má letos fajn sestavu: Pandemia, Depresy, Infest, Melancholy Pessimism, Translunaria ad.

pondělí 17. července

MYSTIFIER + CRAVEN IDOL (Modrá Vopice, Praha) – FB event

mIZZY: Brazilský black/death kult ve Vopici. Pro ty, co nejedou na Chaos Descends, povinnost! 

NICK MASON'S SAUCERFUL OF SECRETS (Forum Karlín, Praha) – FB event

mIZZY: Do Prahy se opět vrací i bubeník Pink Floyd, který s kapelou hraje hity ze začátků kapely (takže hlavně Barrettovy pecky). Viděl jsem už 2x a vždycky to bylo více než super. Klidně bych šel potřetí.

čtvrtek 20. července

RELEASE PARTY KLADIVO INTOLERANCE: BAHRATAL, RAZE, MÖRGHUUL (007 Strahov, Praha) – FB event

mIZZY: Bahratal křtí svůj debut ve slušné společnosti. Mörghuul jsou mladá black/thrash naděje z Brna, která valí dost zběsilé koncerty, a v Raze hrají lidi z německých Occvlta, kteří jednou solidně rozjebali Chaos Descends. Bude to tedy party jak zmrd.

čtvrtek 20. až sobota 22. července

CHAOS DESCENDS FESTIVAL 2023 (Ferienland, Crispendorf, Německo) – FB event

AddSatan: Dva sety Negative Plane! A k tomu Concrete Winds, Fvnerals, Messa, Spirit Possession, Strid (momentálně i s Vicotnikem a Hatlevikem z Fleurety), Black Curse … a další, mj. Uli Jon Roth se speciálním Scorpions setem :)! Pro mě nejlákavější soupiska minimálně od ročníku 2018, nebo možná i od předchůdce CHD - Hell's Pleasure 2013. Vidím to tak 50/50, že se tam dostanu, ale snad…

mIZZY: Můj nejoblíbenější metalový fest, který jsem od roku 2016 nevynechal ani jednou. S kapelami jako Negative Plane (2x), Ominous Resurrection, Spirit Possession, Mystifier, Grave Pleasures, Strid, Concrete Winds, Black Curse, Messa, Fvnerals nebo Brånd fakt není co řešit. Lístek mám a měl to být můj jediný letošní metalový open air, ale samozřejmě otázka, jestli to zdraví dovolí.

čtvrtek 20. července až neděle 24. září

NAVE (Galerie Rudolfinum, Praha) - event

AddSatan: Nejde o koncert, ale kombinaci výtvarné instalace Jiřího Příhody s hudbou, kterou pro tuhle událost složil Brian Eno. Tudíž pro fanoušky ambientu „povinnost“ (?). Vstup volný.

pátek 21. až sobota 22. července

ENTER THE ETERNAL FIRE 2023 (Koupaliště, Volyně) – FB event

LooMis: Hrozně příjemný formát festivalu – 2 dny a konec. I proto není kapel mnoho, ale aspoň se jeden neuštve. Tradičně se povedlo i české zastoupení – navrátilci Ingrowing (v klubech samá chvála), a Panychida, samozřejmě místní Bohemyst  a nebo třeba mladíčci Destroy! (i když hrají v sobotu v poledne, fakt to stojí za to vidět)! Vrcholem festivalu ale bezpochyby budou Incantation. Osobně ale ještě musím vypíchnout, taktéž v sobotu hrající, holandské tech/thrash hrotiče Cryptosis. Ave Metalu na koupališti!

Dantez: Solidní porce metalů někde v prdeli. Trojlístek Chaos Invocation-Incantation-Darkened Nocturn Slaughtercult na úplný závěr je bezesporu více než lákavý.

bizzaro: Kluci z ETEFu makaj a makaj a letos maj fakt super sestavu s headlinery INCANTATION a DARKENED NOCTURN SLAUGHTERCULT. Zbytek sestavy zajímavý výběr převážně z blacku a deathu.

sobota 22. července

ENDLESS SWARM + CONTROLLED EXISTENCE + ČLOVĚK V PLÍSNI + SPECIAL DELIVERY + RECLUSION (Balada Bar, Praha) – FB event

AddSatan: Skotský power violence/grindcore (zní to fakt dobře) + další žánrové kapely. 

čtvrtek 27. července

WWW (Skautský institut, Praha) – FB event

mIZZY: To jen aby se vědělo, že WWW budou opět hrát za pár kaček v Praze. 

čtvrtek 27. až sobota 29. července

FLUFF FEST (Letiště Rokycany) – FB event

AddSatan: A jestli se nedostanu na CHD, tak budu zvažovat čtvrteční Fluff, protože tam překvapivě budou hrát Spirit Possession a Black Curse. A taky Warfuck - nevím, který den, ale určitě se kdyžtak najde i nějaký jiný dobrý sypec. 

pátek 28. července

ALTARS ABLAZE + INFER + DEPTHS ABOVE + REALMS OF CHAOS (Modrá Vopice, Praha) – FB event

LooMis: Povedená Česko-Slovenská death/blacková sestava. AA opět ve Vopici a samozřejmě, bude třeba si přijít na ně posvítit. Ještě stále v diskuzích rezonující, skvěle odehrané, vystoupení Heaving Earth je tak hozenou rukavicí. Ale kdo z nás vytáhne reportérskou tužku tentokrát? ☺ 

DR: Česko-slovenská black/death smetánka ve Vopici. Za pozornost hlavně stojí výteční Slováci Realms of Chaos, kteří vydali naprosto famózní desku The Seed.

SRSS: STEVE VON TILL + INNERWOUD A DALŠÍ (Hrad Točník) – FB event

AddSatan: Steve von Till si dá po 13 letech repete na Točníku. Sice mě jeho poslední deska moc nebavila, ale nejspíš bude hrát i starší věci - před 7 lety v 007 vyzněly některé až překvapivě silně. Na tour ho doprovází (hraje s ním) Innerwoud, který zahraje i sólově svůj kontrabasový drone/ambient/komorní klasiku. A budou tam i další kapely.

pátek 28. až sobota 29. července

POP MESSE 2023 (Za Lužánkami, Brno) – FB event

Dantez: Rozmanitou hudební paletu nabídne na sklonku července i Brno. Pop Messe láká zejména na jména experimentálně-elektronického rázu jako Young Fathers, Hudson Mohawke nebo Dlina Volny.

pátek 28. až neděle 30. července

ARTMANIA FESTIVAL (Sibiu, Rumunsko) – FB event

vihkav: Toulky Transylvánií nejen za účelem rituálního vyvolávání Vlada Napichovače a prozkoumávání horského masivu kolem. Podruhé a dost možná naposledy vidět Porcupine Tree spolu s neméně kvalitním doprovodem v podobě Samael, Tesseract, Haken či Vulture Industries mi přišlo jako tak dobrý nápad, že kvůli festivalu musím oželit Depeche Mode v Praze.

neděle 30. července

DEPECHE MODE (Letňany, Praha) – FB event

Dantez: Gigagoncerty, kde člověk čumí na stage skrze 3 obrazovky, mě serou. Ale Depeche Mode! Evidentně stále ve formě, navíc s více než solidní poslední deskou.

pondělí 31. července

RUSSIAN CIRCLES + CROUCH (Dürer Kert, Budapešť, Maďarsko) – FB event

vihkav: A proč bych se cestou z Rumunska nestavil v Budapešti? Ani město, ani Russian Circles jsem ještě pořád neviděl. Další den si zde dám dokonce opáčko Imperal Triumphant, což jen zmiňuji pod čarou, protože už je to srpen.

Vložit komentář

vihkav - 04.07.23 00:44:02
ad Artmania - Sibiu je pěkný, historický město, k vzývání Vlada doporučuji asi ještě hezčí Sighișoaru, hrad v Hunedoara a hlavně zříceninu Poenari (tam jsem teda nebyl) ... jinak mě pobavilo, že Emperor atd. hrajou na akci sponzorovaný Kauflandem - v Transylvánii se dějou prazvláštní věci :)
dík za tip, sighisoaru promyslím, ale nevím jestli se vejde do programu. hunedoaru mám v plánu určitě a poenari oželim protože je hrozně daleko a údajně už pár let v rekonstrukci, takže bych se tam tahal jen kvůli okolí.
AddSatan - 03.07.23 10:23:50
26. 7. Ingvaldsen/Cremaschi/Chalupa/Wróblewski feat. Procházka v Punctu: free jazz, hrajou vlastní i skladby Ornetta Colemana - 2-3 roky zpět mě bavili dost www.facebook.com/events/3542650429285637/ ad Pop Messe - tam bych vypíchnul i Lankum - irský folk > či < drone psychedelický až rituální, úvodní Go Dig My Grave je i poměrně temná (a nejlepší), trošku jak inspirovaný Swans / Jarboe nebo tak něčím... zbytek je tradičnější, normálnější písničky, byť místy též divnější/psych, závěr poslední až do drone/noise ... (jsem se o té akci dozvěděl přes ně právě) ad Artmania - Sibiu je pěkný, historický město, k vzývání Vlada doporučuji asi ještě hezčí Sighișoaru, hrad v Hunedoara a hlavně zříceninu Poenari (tam jsem teda nebyl) ... jinak mě pobavilo, že Emperor atd. hrajou na akci sponzorovaný Kauflandem - v Transylvánii se dějou prazvláštní věci :) u Chaos Descends zvyšuju pravděpodobnost na 66,6 %

Zkus tohle