Články

přeposlat článek tisknout
CULT OF LUNA, THE OCEAN

CULT OF LUNA, THE OCEAN

  • kdy: 26.6.2008
  • kde: Praha, Rock Café
report_514_px1

Další z nudných hudebních týdnů je za námi. Inu, v neděli měl být Testament, ve středu Dyliny se švédskými blázny, den nato Cult Of Luna a nakonec Brutal Truth. Prostě nuda k uzoufání. Šinu si to do Rock Café s nejistou představou, co od čtvrtečního koncertu očekávat. Po včerejším zklamání mi hlavočerv říká, abych se nechal překvapit a nenechal předsudky cloumat mým majestátem.
Hodilo by se trochu informovat o celé té kauze s nemožností přivézt nový počin Cult Of Luna na zastávky probíhajícího turné. Celý důvod je až trapně fádní: Earache nestihli cd vylisovat & připravit a kluci jedni švédský mají prostě smůlu. Ale co, merch byl tentokrát narvaný k prasknutí i jinými věcmi made in Sweden, takže to cédéčko jistě mnozí oželeli (rozdávali krásný plakát).
Ano, venku parno, slunce, vymetená obloha, ale v podzemí RC severská zima, chlad, emoce vystydlé jako rok starý guláš. Vcházím do sálu o něco později (neřeknu proč) a The Ocean už valí asi druhý nebo třetí song. Právě ho začínají hrát, hrábnou do strun a já protáčím bulvy. Cože? Že by hoši hráli na playback a pustili origoš? Zvuk vybroušený, konkrétní, kytary řezaly hlavy, nechápu. S takovou zvukovou stěnou - to se to potom hraje! The Ocean jsou tak trochu chameleónská kapela. Před nějakou dobou předskakovali vysokorychlostním Rotten Sound a nyní hrají s pocitově přesně opačnou skupinou. Nu což, musím říct, že ta pomalejší polovina jim sedí mnohem více. Když hošani zrychlí, tak jejich tvorba nebezpečně zmetalcorovatí a pokus o navození atmosféry jde automaticky vniveč (viz. závěr jejich setu). Dalším rysem, která zabíjí jakoukoliv originalitu, je uniformní „mačo“ řev; jakmile spustí, tak mám problém odlišit soubor od zástupu podobných. Škoda. Ale teď pozitiva: až na několik nesrovnalostí kvituji povedený playlist – poznávám Ecstasian ze zatím poslední fošny Precambrian (troufám si tvrdit, že zvukově to bylo lepší než na desce), pak ještě poznávám dva vály z předchozích dvou alb (bohužel z hlavy nedám názvy). Koncert The Ocean jsem si užil, a i když z desek tak dobrý pocit nemám (pocitově půl na půl, právě u desek mám dojem, že kluci jsou moc ambiciózní a namazali si moc velký krajíc), tak nelámu hůl a v budoucnosti Němčoury ještě koštnu.
A nyní se dostávám na půdu mentálních hororů a jiných nočních můr, na které bezpochyby vládne kolega ViteQ. Ano, řeč je o Cult Of Luna, u nichž nestíhám první píseň (opět neřeknu proč), ale později se dozvídám, že se jednalo o poslední kus z Eternal Kingdom. Této desce je logicky věnováno nejvíce prostoru, ale vybírají se i songy z předchozích alb. Tak. Jestliže mne The Ocean decentně nalomili, tak Cult Of Luna mne smetli a zaživa pohřbili. Necítím se jako odborník na emo nebo sludge, spíše hledám nové obzory a inspirace tak nějak v rámci motta „decibely, snězte si mě!“. Od Švédů jsem chtěl být konejšen, drcen, přikován, zasažen, zastaven. A přesně to se stalo. Pro seveřany totiž hovořilo úplně vše – dokonalý zvuk, perfektní playlist, hráčské provedení na jedničku, žádné prodlevy mezi skladbami. Ano, úplně vzadu RC byl zvuk konkrétní, ostrý jak kudla, temný jako cikán, všechny nástroje dokonale čitelné. Ale když se později tlačím dopředu (ani nebylo třeba, RC ze dvou třetin zaplněné, prostě tak akorát), taky to má něco do sebe; zvuková stěna je tam silnější, masivnější, člověk se v tom hlomozu úplně rozplývá.
Nu dobrá, přicházím a Cult Of Luna volí ránu na solar s písní Dim. Auvajs, není to však knockout, píseň má nad sebou křehký postrockový opar, postupnou gradaci, která nastává zhruba v druhé třetině a poté se jednotlivé obaly opět rozplývají v éteru. Z desky Somewhere… hrají ještě Finland, která je pro mě asi nejlepší skladbou COL vůbec. Představuje Švédy ve všech polohách, především majestátní riff z konce písně mne doslova ukoval nohy do želez a tak už jen zavírám oči, ať už je konec. Pomoc!
Eternal Kingdom je přehraná tak z dvou třetin, tuším ještě jeden song ze Salvation. Také účel návštěvy koncertu se dostavuje. Pomalu mi totiž dochází, o čem to tady vlastně celé je. Jasně, škarohlídi pasoucí se hráčských výkonech budou cosi mumlat o nudě, ale houbeles, Cult Of Luna je animální pravěká neučesanost, syrovost do morku kostí a maximální intenzita. V kytarových přílivech úplně vidím neandrtálce křepčícího nad zabitým mastodontem. Tahle dávnověce pojatá energie je ale střídaná s úplně intimními momenty; třeba když si kytarista střihne jako intermezzo mezi skladbami sólovou impresionistickou omalovánku nebo když zaslechnu akustickou dekadenci podobnou Nicku Caveovi. Poslední písní vystoupení byla Ghost Trail se stále se zrychlujícím posledním motivem, který jakožto závěr nemohl být zvolen lépe. Co naplat, koncert končí po 75 minutách, jež utekly jako voda.
Tento koncert by mohl prototypem všech koncertů, protože když se do puntíku přesně splní to, co od něj očekáváte, jaký jiný může být verdikt než: NAPROSTO SKVĚLÉ!!! MAXIMÁLNÍ ZÁŽITEK!!!

Jiné názory


Přispěj do diskuze

zobrazit vše

promo web pro nový ocean a grafika luxusní a ukázky nezní vůbec zle www.theoceancollective.com/heliocentric/

sajze, me diskotavani na netu ma hodne nevalnou kvalitu... ale chce se mi reagovat,i kdyz si to uz asi nikdo nikdy neprecte...:)
milej DR, to s tim rokem, to obdivuju a fakt respekt, pokud mas takovy pristup k vecem, ktere te hned nevezmou. fakt ze ja to mam jinak, vetsinou posloucham kapely, ktere jsem videl, ktere znam a ktere me hlavne oslovuji celkem sveho projevu a tvorby, nejen hudbou, protoze si myslim, ze hudbu nemuzes oddelit od vseho ostatniho-osobnosti tech lidi, jejich pohrouzeni do hrani,pristupu atd. Image je jen vnejsi projev toho, co mi na col proste chybelo. image fakt neresim,je to ale nekdy dobry symbol hlubsich veci. proste tidle kluci delaji rekneme "dobre remeslo", hudba samotna je proste "kvalitni",ale to mi zdaleka nestaci, potrebuju jiny druh kvality, celostnejsi, ktera presahuje jen "hudbu", nedokazu vnimat jen hudbu oddelene. a rekl bych, ze se mi docela i dari podle poslechu nezname hudby odhadnout, jestli je v tom neco, co me oslovi jako cloveka,nejen jako hudebniho kritika a pak kdyz poznam lidi, kteri to delaji, tak zjistim, ze jsem se trefil... a par skladeb mi k tomu vetsinou staci..:) proste za pracne naaranzovanou a vypilovanou hudbou col nevnimam nic dalsiho, je tam prazdno. proste jen hudba pro hudbu... tak sem to myslel... a pokud se pletu, tak sorry...

milej tome, to máš tak - já se dostával do COL zhruba rok; "nějakých pár stažených skladeb" - takhle posloucháš muziku?
a řešit image kapely nehodlám, mě zajímá hudba

Haha představil jsem si to a mohla by to bejt prdel.. Jinak Cult of Luna mě bavili moc, odnesl jsem si z nich větší zážitek než z The Ocean

čoveče já i jo :)))

i kdyz sem kult of kuna nevidel dost dobre chapu toma. nektery veci musi byt dohroceny, jinak nefungujou. neumim si predstavit dobrej brutalni crust hranej starsima panama v kvadrech bez hnuti

takže to měli být starší pokerovaní metaloví psi aby hrali sludge?? a co takovej attila převlečenej za králíčka a co na to jan tleskač? ...nesmysl..

jinak o tom rozpoložení souhlasím, taky jsou dny kdy mě třeba meshu nudí a kdy ne...

no ja si nemuzu pomoct, ale me cult of luna fakt nudili. a ne proto, ze bych potreboval intrumentalni masturbace a nevim co. chtel jsem presne aby me tou svou temnou energii strhli. i kdyz jsem po par doma stazenych skladbach pochyboval, snazil jsem se do toho dostat, a presne-bez predsudku.ale nic. abych rekl ze kapela byla kvalitni, potrebuju videt a hlavne citit autenticky vykon, emoce, onu energii, kterou chce kapela predat, ale nic jsem necitil... Kluci se dobre naucili delat urcity druh hudby a jsou v tom dobri, podle me nic vic... Nerozumim jak muzou nagelovani a vonici svedsti chlapci predavat nejakou "animalni pravekou neucesanost a syrovost"...:) To je prece rozpor uplne v zakladu,ne...? pro me byli the ocean proste lepsi kapelou, prave proto, ze jsem u nich nasel to co jsem hledal. pro me ta chameleonovatost je o tom, ze prave nemaji jednotny styl, ale delaji a vyjadruji ruzne veci, emoce, obrazy... a tak to v zivote byva, ne?? chvilku je depka, chvilku pohoda, chvilku tma, chvilku svetlo...

aktuálně

diskuze