CITRON

report

Ano. „Radegast & Plni energie Tour“ je především o Citronu. A taky neplánovaně a nešťastně o Standovi Hranickém, který to tu těsně před šňůrou nechtěně zabalil. Já tenhle večer však běžel do Lucerny hlavně kvůli speciálnímu hostu. Nebo spíš hostici.

Pravdou je, že tento večer byly priority jasně dané. V plánu bylo několik předskokanů. Jména BLACK ROLL a TIBET mi nic moc neříkají a ani letmé bandzonové seznámení se s nimi mne nedonutilo k nějakému úprku do Lucerny. DAN KROB je pro mne o něco známějším jménem. Pravdou je, že zejména díky jeho působení v Kreysonu v době vydání Anděla na útěku a Arakainu na Thrash the Thrash. Dál už jsem jeho tvorbu nijak nesledoval. Nakonec nám domácí meruňkovice nedovolila stihnout žádnou z předkapel, a protože jsme se dík tajemnému blondýnovi ještě zasekli v čínském restorantu, kde musela (pardon musel) jako správný rocker rozplivat rýžové nudle po celém podniku, prošvihli jsme i úvodní vál hlavních hvězd, kterým byl dle mého tušení Radegast. Ale to už jsme přeci jen na místě!

Naštěstí jsme dorazili alespoň na počátek mojí srdcovky Valašský rok. „Ztrácejí, se dálkami hvězd, ztrácejí…“. Z toho vydrnkávání mám pokaždé husí kůži. To bude ta nostalgie. Mikrofonu se při tomhle kusu věnoval kytarista Jura Šperl a moje obavy o vyznění kusů z Radegasta zahnal velmi rychle. Nejen že má tenhle jura neskutečnou řepu, ale taky mu to zpívá a já si to užil spolu s ním. Socha Radegasta se tyčí i na scéně a na Hon na bluda už přichází Fany Michalík. Ani on mi radost z oblíbených hitovek nepokazil. Má úplně jiný hlas než Láďa, ale nějak to nebylo na překážku. Měl jsem co dělat, abych nevypadnul z balkónu a to už meruňka došla.

To vše se dělo při příležitosti znovuvydání právě opěvované desky. Ta původně vyšla v roce 1987 a 12.4.2013 je zremastrovaná a s pěti bonusy ve formě digipacku opět venku. Znovuoživenou legendu přišla pokřtít Tanja. Dodnes mám její černou desku doma a tak nějak jsem na ní mimo jiných vyrostl a znám ji takřka i odzádu (nemyslím Tanju, myslím její písničky). Samozřejmě tu Tanja nebyla jen kvůli máčení kompaktu a tak si hned s Fanym střihla Svět patří nám z desky Vypusťte psy. To je sic tak trošku odrhovadlo, ale stejně to bylo milé. Tanje to pořád zpívá parádně. Pak se už ujala hlavní role právě ostravská rodačka a napálila hitovku Nad hlavou létá rokenrol. Ono je to těžké popsat. Prostě to bylo dokonalé, stejně jako následný duet Kam jen jdou lásky mé (kam jdou, víme všichni). To vám bylo prostě krásný a dokonalý a strašně jsem musel zpívat taky.

Tanja mizí a začíná blok věcí Standy Hranického. Minuta ticha byla důstojným uctěním jeho památky a spontánní výkřik z davu „díky Stando“ v závěru této vážnější chvíle a následný aplaus vyjádřil vše. Potom už zazněla foukací harmonika a bylo odpáleno Ocelové město. Všichni odžískovaní a pupkatí raubíři v první řadě se mohli pustit do hrození. Věčný cizinec klidní tempo, ale kapele to šlape bezvadně a všemu pomáhá taky parádní zvuk. Muzikanti si to taky náležitě užívají. Už víme svý navazuje bez velkých průtahů, Fany běhá po scéně s vlajkama, Jarda Bartoň má neustále nasazenej rohlík a dál jedou kousky Nechoď dál a odpočinkovější Vzpomínky. Plni energie zase pumpuje tempo do rychlejších otáček a je zpestřená recitací basáka Vaška Vlasáka ukrytého pod kapucí gumového kabátu v roli elektrického proudu. Ke konci musí zaznít i „proč bychom se netěšili“ a jeden z chasníků, který neměl Pumu jen na triku, ale sám jako puma byl, se sápe na pódium tak vehementně, že ho musejí jeho silnější kumpáni odnést. Závěr potom patří válu s neuvěřitelným dobovým textem Dej s tím pokoj („chtěla bys blůzu z tůzu, mám z toho hrůzu“) a vše končí Zahradní slavnost s vydatnou pomocí fandů.

Nemohlo se končit bez přídavku. To dá rozum. Radim Pařízek šel k bicím trochu ztěžka, ale popral se s tím statečně. Chlapi přidali cajdáček Už couvám. Ten chybět rozhodně nemohl a zpíval celý sál. Taky spolupráce s lidma proběhla bezvadně a mohlo se zase vesele nostalgizovat. Rock, Rock, Rock! přišla opět podpořit i Tanja, která se značně protáhla i díky sborovým hrátkám s přihlížejícími. Fany pravil „můžete držet pívo, můžete držet baby za kozy - to je krásné, ale chci, abyste všichni zpívali!“. A oni zpívali! Pražská zastávka „Radegast & Plni energie tour“ se tedy povedla a já bych asi hrozně potřeboval ještě někde vidět Tanju sólo!

Vložit komentář

bizzaro - 18.10.13 00:12:28
Crust - 05.06.13 20:33:10
ty vole, heavy metalové nebe... to se z toho všichni poserem až na záda
bizzaro - 05.06.13 20:24:27
DEMIMORTUUUSI!!! ocekavam petistrankovou recenzi ;-)))))) Nové CD Návrat krále je uloženo v trezoru!!! Obal nové desky Ládi Křížka a kapely Kreyson maluje světový malíř Mark Wilkinson z Velké Británie. Po 18 ti letech od poslední studiové nahrávky Ladislava Křížka a jeho kapely Kreyson, fanoušci očekávají novou desku. Kapela ve složení Ladislav Křížek, Luděk Adámek – basová kytara, Petr Boška a Radek Kroc – kytary a Michal Daněk - bicí natočila nové CD ve Švédsku! Deska je natočena a mix a mastering měl pod kontrolou přímo Andy La Rocqua, dvorní kytarista, skladatel a producent legendárního Kinga Daimonda.V současné době je nahrávka uložena v bezpečném trezoru, neboť ve Velké Británii maluje světový malíř a ilustrátor Mark Wilkinson obal a booklet nového nosiče. Mark Wilkinson pochází z Velké Británie a maloval obaly a booklety pro takové kapely jako Iron Maiden, Judas Priest, Bon Jovi, Marilllion a další. Teď k těmto světovým jménům bude přiřazen také obal a booklet české kapely Kreyson! Obrazy Marka Wilkinsona byly vybrány pro "Nejlepší britskou výstavy“ v Royal College of Art před několika lety a Mark vystavoval také v Dánsku, Německu, Švýcarsku, Norsku, Španělsku, Itálii, Skotsku a USA. „S Markem probíhají jednání velmi dobře. Když jsem mu říkal, že celý koncept desky vychází z knihy Zjevení svatého Jana, bylo mu vše jasné. Jen mne poprosil o nějaký čas na znovuprostudování této knihy - aby odvedl dobrou práci, tak se chtěl četbě alespoň měsíc věnovat. S tím jsme samozřejmě souhlasili“, říká Ladislav Křížek. Kreyson je první kapela v České republice, která pracuje s tímto světovým malířem. Je zřejmé, že nová nahrávka, která vznikla v legendárním studiu ve Švédsku a navíc s obalem od světového malíře Marka Wilkinsona nemá v naší zemí obdoby. Spojením těchto dvou osobností - Andy La Rocqua a Marka Wilkinsona - se Kreyson dotýká heavy metalového nebe! Mark Wilkinson přijede na pozvání Ládi Křížka osobně na promo nové desky a setká se také s fanoušky. Během července a srpna Kreyson připravuje k nové desce dva videoklipy.
DemiMortuus - 22.04.13 22:14:28
nevím jestli nejlepší, ale musím říct, že tu solovku mám taky hrozně rád:) je tam těch hitovek fakt dost a já tam mám navíc osudovku - Oběti slávy:) to je neskutečnost...ale to už by Láda dneska neuzpíval:) heh s tím modlením máš recht, naposled když jsem ho viděl s Kreysonem, měl tam nějakej šílenej halogenovej obrkříž a tam imrvére klečel:)))
Crust - 22.04.13 18:10:58
prej byl pozvanej, ale odmítl... škoda, že po Síle návratů se zas rozešli, to album, i přesto že je to víceméně updatovanej Radegast, mě baví doteď.. a Zlatej chlapec mi btw přijde jako nejlepší deska, co kdy nazpíval.... Najdi to svý já je třeba hit jako vrata :) ale tyhle věci on už asi nikdy živě zpívat nebude, třeba ve Zlatym chlapci se zpíva "nemodlím se, na tom vem jed" a to on se teď asi modlí každej večer, když se obrátil na víru pravou :)
sicky - 22.04.13 14:55:12
Laco Križik nebyl? se teda divim
sicky - 22.04.13 14:52:23
hon na bluda, ocelové město, nj ty krávo! ....jdu na to :-))
DemiMortuus - 20.04.13 17:47:22
Lásky snad vyšly jen na singlu Tanji s Ládisem a pak taky na Křížkově solovce Zlatej chlapec, ale tam to nazpíval s Annou K. jinak nevím:) Každopádně původně je to myslím její a Křížkova věc, Citron to normálně bez ní nehraje. Jinak máš pravdu, ale zase nahraď Křížka...at už je jakej chce:) Na druhou stranu...jak jsem psal, od těch hitovek oblíbených jsem nic moc nečekal a nakonec mě to současný podání mile překvapilo...na zbláznění to není, ale prostě v poho:) a dík:)
Crust - 20.04.13 17:11:53
Kam jen jdou lásky mé není původně od Citronu, ne? :) a btw podle mě bez Křížka je Citron tak nějak o ničem... jinak report napsanej krásně s nadhledem a pobavil ;)
DemiMortuus - 20.04.13 16:20:00
to měl být částečný účel toho mého slintu:) tak bezva:)
Střap - 20.04.13 15:59:41
Hon na Bluda tim si úplně rozčisnul war metalovou pravdu:-))) Zvednul si mi naládu a to jsem ji neměl špatnou.
DemiMortuus - 20.04.13 15:39:47
když mě baví Hon na bluda stejně jako kdysi dááávno a můžu si ho jít zabékat na koncert, tak to udělám...páč od toho mimo jiné koncerty můžou být...aby se člověk zabavil:) takže pivo, kozy a békáme:))
Střap - 20.04.13 15:32:29
Demič palec nahoru za Citron! Pokud někdo považuje tvorbu pozdějších Darktrhone za ideologicky stěžejní tak to přebiješ jedině Citronem. Radost velká.
Pan Bö - 20.04.13 14:44:09
priste Tublatanka, jo? ;)))))
vopatrně pane s tou tublatankou !! :)
Shelley - 20.04.13 14:42:55
a křížovku sem nedáte? já že bych si to "Překvapení"... pro ženy už nemusela kupovat :-) ...a už mlčim, nebo se toho Penka chytne :-)
DemiMortuus - 20.04.13 14:37:59
že mám doma elpíčko Sing Singu tu rozebírat nebudu:))) páč by se prolátlo kdo tam zpíval:)))) Kámoš tvůj tě neudá pičo:)))
bizzaro - 20.04.13 14:30:05
že bych se smála až bych spadla ze židle
no ja se smal tomu, ze mi posila Demik ty blekmedly hodne a pak posle tenhle obsah vitaminu C :))) a jeste sem na (kulturni) web ;))
a tak:) tady mi přišlo, že by to mohla bejt švanda:)
vsak hej :) priste toto? ;) http://kultura.idnes.cz/michal-penk-chysta-nove-album-dj4-/hudba.aspx?c=A130412_144037_hudba_ob
DemiMortuus - 20.04.13 14:24:55
a tak:) tady mi přišlo, že by to mohla bejt švanda:) abych se s někám hádal stylem "jo je tam energie - ne není tam energie"....na to asi nemám energii:)))) ale tedy polepším se:))
Shelley - 20.04.13 14:23:15
správně kluci, raději warmetaly než srdcovky jako Citron a Tublatanka :-)) stay evil ! PS : já to teda uplně taky nemusim, ale že bych se smála až bych spadla ze židle.....aktuálně kulturně se ten report zrovna docela hodil, mi přijde...když už se (snad) považujete i za kulturní mééédium :-)
bizzaro - 20.04.13 14:22:50
co už se mnou:))
ale jinak nez na citrony a tanju ho tady do diskuze nenazenes ;))
na Tublatanku chodím:))) naposled jsem tam byl kupříkladu s Vladem z Cult of Fire
nj, nejvyssi pekelnictvo :D
DemiMortuus - 20.04.13 14:18:16
no na Tublatanku chodím:))) naposled jsem tam byl kupříkladu s Vladem z Cult of Fire nebo s Móňou:))) sranda to je, ale já bych to zvládl i bez té pálenky:) Citron až tak moje srdcovka není...mám v podstatě hodně rád jen Radegast...ale nijak mě to neuráží a koncert to byl fajn:) chce to trochu nadhledu:) no a desku Tanji mám pořád a nedám na ni dopustit:) co už se mnou:))
bizzaro - 20.04.13 14:12:27
já vás příště taky pozvu na meruňkovici:)))
je videt, ze u tebe ta merunkovice nehrala hlavni roli, i kdyz asi i dost podstatnou, ale me by tam ani veskera merunka sveta nedostala. pridal jsem to jen z prdele, protoze kdyz jsem to videl od tebe v mailu, malem jsem upad ze zidle ;-)) priste Tublatanka, jo? ;)))))
brutusáček - 20.04.13 14:11:23
klíd kluci žádnej výsměch pro Citron..nebo vám tu napíšu brutus :)
DemiMortuus - 20.04.13 14:02:45
ale no tak kluci:))) já vás příště taky pozvu na meruňkovici:)))
Sud - 20.04.13 13:54:46
whatthefuckamireading.jpg
Stick - 20.04.13 13:50:09
Taky si nějak nedovedu představit, že bych to ustál bez újmy... A to mi kapely typu Citron a jejich staré desky vyloženě nevadí. Ale tohle?
bizzaro - 20.04.13 13:22:59
:DDDDDDDDD ani buldozerem by me tam nedostali :D

Zkus tohle