Články

přeposlat článek tisknout
Brutal Assault 2016 - středa

Brutal Assault 2016 - středa

  • kdy: 10.8.2016
  • kde: Jaroměř, pevnost Josefov

Málem dva vrcholy, ale "ach, ty hvězdy".

Brutal Assault - středa

BA - první dojmy

mIZZY: Jak již napsal Brutusáček v prvních dojmech, největší novinkou letošního Brutalu byl čipový systém. Vzhledem k chystanému EET, minimálně v budoucnosti nezbytný krok, bylo tedy fajn si vyzkoušet, jak to zřejmě bude brzy fungovat na všech českých festivalech. Pro mnoho lidí byl tento krok naprosto bezproblémový. Nabili si kredit přes internet kartou a díky rychlému placení bez nutnosti hledat promáčené žetony po kapsách, si jej chválili. Našli se však i tací, kteří měli s čipem problém hned od prvního průchodu bránou, která je nechtěla pustit. Větší počty jedinců tedy museli být odvedeni do backstage, kde jim byl čip vyresetován a až poté byli volně vpuštěni do areálu.

Dalším obrovským problémem byly středeční fronty. Já stál naštěstí ve frontě na guest list již od 12 hodin a největším frontám jsem se vyhnul, i tak ale odbavení dvaceti lidí přede mnou trvalo asi hodinu a půl, což je poměrně dost. Ne všichni však měli takové štěstí jako já. Mnoho středečních návštěvníků muselo absolvovat i několikahodinové čekání v dešti před vpuštěním do areálu, kvůli čemuž řada lidí přišla o kapely jako Neurosis a Dying Fetus, nebo i headlinera Mastodon.

Ostatní dojmy byly však již převážně pozitivní. Program byl dodržen bez větších změn, kapely podaly skvělé výkony a zvuk si také držel jistou kvalitu po většinu vystoupení, na kterých jsem byl. Mnoha vizuálních novinek v areálu jsem si nevšiml, došlo však k otevření dalších zákoutí pevnosti, kam jsme se doposud nedostali. Jednou z nich byla třeba „hrobka Lemmyho“. Po loňském úspěchu i letos fungovala Oriental Stage, kde během festivalu vystoupilo několik kapel, úplnou novinkou však byla ambientní stage KAL (keep ambient lodge), kterou měli na starosti především Arkham Productions. Zde se dalo strávit několik velmi příjemných chvil spojených s poslechem ambientní a industrial hudby pouštěné z počítače. Vystoupilo zde ale i několik více než zajímavých interpretů, kteří zpestřili převážně metalem nabitý festival.

Já svůj osmý ročník Brutal Assaultu začal ale samozřejmě metalem, byť pro mě trochu netradičně – thrashem. Díky tomu, jak skvělé album letos Vektor vydali, bylo by škoda je minout. Na něm samozřejmě postavili i většinu svého setu a trefili se přímo do vkusu fanouškům, kteří chtěli slyšet technicky namakaný thrash. Sólo střídalo sólo, místy to bylo až příliš vyhrocené a došlo i na blackmetalovou riffáž. Výtečná první kapela!

LooMis: Lepší vstup do letošního festivalu snad ani nemohl být, jelikož Vektor předvedli parádní hudební i vizuální show. Black metal v minimalistické podobě krystalizovaný v thrash/grind. Rumcajsovsky vyhlížející bubeník Blake Anderson, orientální basák Frank Chin, zpěvák David DiSanto aspirující na nejlepší „dečku“ festivalu a neskutečně precizní druhý kytarista Erik Nelson. Ze tří desek se dostalo pouze na poslední Terminal Redux, ze které padly hned první 4 skladby, včetně neskutečné LCD a instrumentálky Mountains Above the Sun (?) plus Pillars of Sand.

mIZZY: S Tribulation došlo k lehkému zpomalení. Ti, i když začali jako death/black kapela, se dnes pohybují mnohem více v gotických vodách (starší temně metalové prvky však stále zůstávají). Jejich poslední počin The Children of the Night hodně lidí zatracuje kvůli přílišnému vyměknutí, kdo jej má ale rád (tak jako já), ten si jistě v Josefově přišel na své. Hrálo se především z něj a došlo na ty nej songy jako Strange Gateways Beckon nebo Melancholia. Všichni členové Tribulation byli navíc i hezky mrtvolně zmalováni a předváděli fajn divadlo. Možná jen škoda, že divadlo a natahování inter bylo na úkor počtu zahraných skladeb. Takto jsme se dočkali jen pěti skvělých songů.

LooMis: Nevím, jestli se u The Algorithm dá vůbec hovořit o half playbacku, když kolikrát nejde přesně určit hranici mezi tím, co hraje bubeník a co tvoří kytarista přes synťáky a krabičky, a co je předtočené. Z desky se to dobře poslouchá, živě jsem postrádal trochu více lidskosti.

SadistLooMis: Sadist se drželi v novodobější produkci s minimálním provětráním Crust a Tribe (po jedné skladbě). Trevorův vokál se opět zařezával do uší, oproti poslednímu vystoupení na hlavním pódiu to tedy tady ve stanu zase bolelo, neodpustil si chlapácké objetí svých „metal brothers“ Tommyho a Andyho. Z celkového hlediska tedy žádné překvapení – standardní pracovní, lehce unavený, výkon.

Od Mortal Cabinet jsem dostal přesně to, co jsem si zasloužil. Ne všechno, co dělá Franta Štorm je prostě super. Doufám, že si třeba přišel oťuknout festival? (Já chci Master's Hammer!) Každopádně žádná brutální taškařice se nekonala – tři maníci, který si dělají radost hudbou, a kterou s nimi sdílet nebudu. Nemusím se dívat na Samira, jak pokuřuje na barové stoličce a mezi skladbami ani není vtipnej, Řezníka, kterej je sice stále svůj, ale tím pádem to tak trochu strhává na sebe (nebo to tím pádem musí táhnout?), Franta o kytaru se spíš opírající než hrající a zbylé dva chlapíky, kteří na pódiu něco skutečně dělají (kytarista a bubeník). Odrhovačky s občas světlým zábleskem, děkuji, nechci.

Mortal Cabinet (bizzaro mobil)Kezir: Psát o frontách asi nemá cenu, to udělají jiní. S kapelami to bylo ve středu nakonec slabší, než byl plán. The Truth is out There mi utíkají, „díky, fronto!,“ a tak první koncertem je pro mou osobu až Mortal Cabinet. Očekávání na tuto rozporu plnou sebranku jsou značná. Pro mnohé návštěvníky BA je největším lákadlem to, že by měla údajně zaznít i skladba od Master's Hammer, což se v mé přítomnosti nestalo. A dle těch, co tam byli na celé vystoupení, se tak nestalo vůbec. Škoda. MC tedy odehráli písně z jejich debutové desky a bylo to takové neslané nemastné. Zvuk byl dobrý, ale aktivita na scéně chabá. Na Štromovi je možná znát koncertní nevyzpívanost, bo jeho zpěv byl dost nekvalitní. Jediný, kdo držel koncert v nějakém ucházejícím duchu, byl Řezník. Celkově zklamání!

NeurosismIZZY: Neurosis byli pro mnoho lidí headlinerem celého festivalu. Je sice pravda, že před lety na BA už hráli a sem tam se objeví i v pražském klubu, kde jsem na ně posledně zavítal také, i tak ale patřili k jedné z kapel, na které jsem se z letošní sestavy těšil nejvíce. A hned, když poprvé hrábli do strun, jsem se mohl začít usmívat, jelikož jejich zvuk nakládal hned od začátku. Pravda, tak výtečné jako posledně v Lucerně to sice nebylo (kytary byly lehce nevyvážené), ale i tak skvělé. Start setu v podobě Lost a především druhé Locust Star nakládal výtečně. Žel nemohu říct, že by Neurosis vydržela stejná energie po celou délku setu. Po jejich nejsilnější skladbě se jim už stejné síly dosáhnout nepodařilo. Nejspíše nový song, na který došlo po At the Well, nebyl moc vhodně zvolený. Naštěstí závěr Stones from the Sky také dobře bořil stěny pevnosti, ale po naprosto demoralizující Locust Star ani během finále nezmizel pocit, že by to chtělo ještě trochu víc. Škoda, mít lépe poskládaný setlist, mohl to být vrchol festivalu.

S touhou udržet se stylově na podobné vlně jsem se vydal na zadní stage na Conan. Zde však došlo taky ke zklamání. Jednak po Neurosis působili jako chudý příbuzný a hlavně zjišťuji, že se jejich drone/sludge vyvinul v jakýsi skočný stoner, na což jsem v daný moment fakt neměl náladu. Naštěstí jsem si vzpomněl na to, že v tu chvíli hraje na Oriental stage i King Dude a přechod na něj se ukázal jako velmi dobrý nápad. Jednak jeho hudba sedla do stísněnějšího prostoru obehnaného hradbami velmi vkusně a také se Thomas ukázal jako dobrý vtipálek. Kromě temnějšího neofolku s rockovější rytmikou jsme se dočkali též pobízení k pití whiskey, hromadnému sexu („yeah, let’s all have sex together, that will be a mess!“) nebo narážek na Satana. Velmi příjemné zpestření programu.

Kezir: Po Cabinetu jsem měl družící pauzu, a tak se vracím až na krále, vole! Tedy na King Dude a jeho partu. Octagon stage je výborný prostor pro Kingovu tvorbu, která je jakýmsi žánrovým úskokem od klasického zaměření Brutalu. Ale výborným! Temný neofolk v jeho podání mi evokoval atmosféru podobnou té ze seriálu Temný případ a měl jsem chutě si zapálit doutník, do ruky vzít dobré pití a trávit tak zbytek večera někde v klidu.

MastodonLooMis: Mastodon by byli skvělou kapelou, kdyby dokázali ukočírovat zpěvy. Nemůžu si pomoct, ale nejlepším hráčem je dlouhodobě jednoznačně Brann Dailor. To, jakým způsobem dokáže jednotlivé skladby rytmicky ohohacovat, aniž by zacházel do jakýchkoli zbytečných exhibicí a strhávání pozornosti na sebe, je úžasné. Skvěle zpěvově dokázal prakticky sám odtáhnout The Motherload, po konci setu se ještě dlouho loučil s fanoušky, zatímco zbytek, byť se také na pozdrav zdržel, už vesele odpočíval v zákulisí. Třetinu setlistu tvořilo stále ještě aktuální, dva roky staré, album Once More 'Round the Sun, zbytek se vcelku rovnoměrně rozprostřel na zbylé desky, vyjma debutu. Dobré, poctivé, sympatické, ale čekal jsem víc.

mIZZY: Set headlinera vyšel satanužel zrovna na takový čas, že se kryl se švédskými Shining. Na těch jsem na rozdíl od Američanů ještě nebyl, takže volba byla jasná, i tak jsem si ale řekl, že alespoň pár songů Mastodon vidět musím. V roce 2011 jsem je viděl v Praze před Iron Maiden, kde zahráli dost oldschool set, který perfektně odsýpal a bavil mě. Od té doby vydali několik slabších alb, ale že jejich koncert bude takový průser, jsem opravdu nečekal. Docela špatný zvuk a dost marné zpěvy mě znechutily natolik, že jsem během čtvrté věci (Oblivion) raději odešel na black metal. Ach ti headlineři…

Od Shining jsem naopak předem čekal poměrně velký průser, ale odcházel jsem dost překvapen, dokonce možná nadšen. Švédské buzny hrály fakt precizně, všechna sóla vystřihly bez problému (což v té hromadě kouře fakt nechápu), měly dobrej zvuk a dokonce i Kvarforth exceloval. No fakt! Žádná na pódiu motající se, ožralá troska, ale fakt super zpěvák. Jeho vokální výstup hodnotím mezi jeden z nejlepších, co jsem kdy slyšel, a hlavně to jeho „ugh“ bylo perfektní! Jasně, fuckoval sice každého, jak jen to šlo, a přiznal, že jedinou věc, co z České republiky zná, jsou prostitutky, které však miluje, ale jinak si zaslouží palec nahoru. Hráli i dost fajn věci, samozřejmě několik nových, ovšem třeba i na V nebo Submit to Self-Destruction došlo.

Abbath byl po tomhle o něco slabší. Sice má kolem sebe konečně lidi, kteří umí hrát, ale když sám vnímá koncert mnohem více jako komedii než hudební performanci, je to těžké. Navíc oproti jeho koncertu před Behemoth v Meetfactory hráli na Brutalu spíše jako Immortal revival. Songy z jeho debutu zazněly jen dva, zato covery Immortal tvořily 2/3 setu. Abbath byl též o něco více v podnapilém stavu a házel fajn hlášky jako „What the fuck, King has a white bass?“ nebo „My name is Abbath, Abbath!, ABBATH!!!“, která se letos stala více opakovaným heslem, než mnoho let populární „hovnó“.

AbbathLooMis: Abbath si vedl poměrně slušně, pokud jsem mohl posoudit z cca prvních tří skladeb, kdy nejvtipnějším momentem bylo Abbathovo vyvolávání svého jména na tisíc a jeden odlišný skřek. Bylo to natolik sympatické a nakažlivé, že každý další večer se celým kempem nesly desítky Abbathů.

Brutally Deceased měli vzadu ve stanu na můj vkus příliš moc vytažený zpěv, ale jinak Žlababa a Zmetek (poprvé) a spol. předvedli nefalšovanou švédskou deathmetalovou vichřici. (A pak už cesta do kempu, kdy jsem scházel kopec asi hodinu, ale to je trochu jiná pohádka.)

Kezir: Jeho sestra, jak sám King Dude nazval zpěvačku Chelsea Wolfe, zahrála jen pár desítek minut po něm, ale to už bylo na hlavním placu. Před začátkem jsem si říkal, že to nedopadne dobře, že její komorní hudba se tam ztratí. Ó jak jsem se mýlil. Tato uhrančivá zpěvule velice snadno ovládla celou pevnost. A to jí stačilo jen přijít. Nic víc, nic míň. Hutný, hlasitý a čistý zvuk rezonoval uvnitř opevnění, až se mi hejbly vnitřnosti a její hlas odnášel mou mysl někam, kam mé tělo nemělo přístup. Skvělé!

Chelsea WolfemIZZY: Když konečně přišla řada na Chelsea Wolfe, během pár vteřin svým vystoupením pravděpodobně uhranula všechny, kdo doposud neopustili areál. Spolu se svou kapelou spustila hodně mocný drone/doom metal doplněný jejím andělským hlasem. Hodně heavy koncert, který zaujal i mnoho mých známých, kteří vůbec nevěděli, do čeho jdou. Jeden hutný riff střídal druhý, vazba střídala vazbu, do toho i nějaké industriální samply a především výtečný zpěv Chelesea. Díky tomu, že i staré songy, které hraje sama s kytarou, hrála s doprovodem, jejich pochmurně metalové vyznění bylo skvělou tečkou programu na hlavní stage.

My, kteří nemáme dost, a dění na zadní Metalgate stage nás zajímá ještě více, než hlavní hvězdy, jsme se však museli přesunout v nočních hodinách na další kapely. Poláci Thaw rozpoutali opět své ambient/noise/drone inferno, které místy doplnily black/sludge sypanicemi. Řekl bych, že téměř identický set jako letos v Žižkostele. Možná ještě více ambientní, což je sice fajn, ale na Brutal Assaultu by jistě více lidí zaujali rychlejšími pasážemi. Škoda jen, že byli až moc potichu. Klidně i dvojnásobná hlasitost by jim prospěla.

No a na závěr dne jsme tu měli Slagmaur. Norský avantgardní black, kvůli kterému jsem na festival především přijel. Své kulisy, masky a zvuk si chystali hodně dlouho, a když přišli na pódium, stále to nebylo ideální. Dokonce první song začínali nadvakrát, protože zvukař nebyl schopný pustit levou kytaru, a i když ji pustil, byl to stále děs. Upřímně říkám, že první song byl totální průser, z kterého nešlo slyšet vůbec nic. Druhý už byl lepší, to kromě samplů vynikly trochu i kytary, ale opravdu poslouchatelný byl až třetí. Ten byl zároveň i nejlepší. Zvláště rituálně zaříkávací pasáž, kdy do nasamplovaných klasických nástrojů zpěvák předříkával jakousi modlitbu. Poslední song byl též dost dobrý, ale síly toho třetího už nedosáhl. Škoda zabité první poloviny, tohle mohl být vrchol. Tímto však středa již definitivně skončila a šlo se spát.

Jiné názory


Přispěj do diskuze

Postup skládání Immortal byl zhruba takovej, že Abbath přišel s riffama a pak to dali s Horghem ve zkušebně dohromady v kompletní skladby. Na tom byla založená i jeho snaha usurpovat si značku Immortal pro sebe - že on měl zásadní skladatelský vklad a vklad ostatních (texty, aranže) není pro výsledek tak důležitej nebo je zpochybnitelnej.
Naštěstí to dopadlo tak jak to dopadlo, nicméně v tomhle případě se o krádež podle mě nejedná. Vzal si s sebou jen to, co složil...

Ha, tož jsem se skoro trefil, jen teda At the Well byla až čtvrtá, ne třetí :)

   mIZZY:
AddSatan: A dal bys to dohromady ty ?

Hm, nevím, jestli si to pamatuju úplně přesně, ale...
1. Lost
2. Locust star
3. At the well
4-5. dva nové songy (nebo něco, co jsem nepoznal) u kterých jsem se dost nudil
6. Stones from the sky
  


podle oficialniho playlistu hrali:

1. Lost
2. Locust Star
3. Broken Ground
4. At the Well
5. Bending Light
6. Stones from the Sky

mne to rikali lidi z Norska, co na to maji osobni vazby, ale treba to je blabol.. nicmene mi to celkem zapadalo

Brut: Já už nečtu vůbec nic...

www.metalinjection.net/shocking-revelations/immortal-finishes-its-ne

www.metalsucks.net/2016/06/01/immortal-claim-abbath-stole-material-s

hm, jak to tak čtu, tak asi Demonazovi ukradl a změnil texty a názvy, ale s tou hudbou fakt jako těžko říct (ale to vlastně i ty texty), když to 10 let skládal A., a ještě hůř se to asi dá dokázat... je to možný, nepřekvapilo by mě to, ale dokázat to asi nejde (?), nicméně zase o důvod víc pandy ignorovat...

   anonymous: Díky za Vektor. Já je neznal, zní to hodně dobře...  
nečteš alba měsíce????? :-)

   Sud: nicmene ukrast material na vicemene hotovou desku a vydat to pod svym jmenem, to uz je znamka punku   

počkej počkej to zajímavý :), jako jak jsem psal, je to pravděpodobně čurák, jestli chtěl ukrást ostatním jméno/obchodní značku, což dle toho jak to dopadlo asi jo... ale hudbu ?
co tak vím, tak od 98-99, kdy Demonaz už nemohl ze zdravotních důvodů hrát na kytaru to skládal Abbath, i na All Shall Fall je uvedený jako autor muziky a Demonaz tradičně lyrics... takže jakýpak kradení ?
jedině, že by to složil Demonaz (na compu třeba) a Abbath to ukradl... jako nedivil bych se tomu, vůbec ne, ale jsou pro to nějaký podklady, nebo je to "jedna bába povídala"... já to nesleduju, ty víš pravděpodobně víc, tak se s tím...
jestli to ale složil Abbath a pak to po "odchodu" z Immortal použil pod svým jménem, nevidím v tom nic špatnýho, ani punkovýho... jen by asi bylo zajímavý to nečím podložit... a to jak říkám, nemyslím si o něm nic dobrýho.

ad jméno a pódiová prezentace (i když nevím, jestli se takhle prezentujou Kabát, ty už nesleduju vůbec heh ) - ok :)

Díky za Vektor. Já je neznal, zní to hodně dobře...

kabbath = https://www.youtube.com/watch?v=b6hmEhzfNNs

immortal me nezajimal uz deset let, ale svy ke svemu. nicmene ukrast material na vicemene hotovou desku a vydat to pod svym jmenem, to uz je znamka punku

F. N.: já to pochopil, ale ne ani v přístupu k muzice a "dechu muziky" :) nic podobnýho neslyším/necítím... nesmysl prostě (čistě subjektivně :) )

mIZZY: 2 nový songy po At the Well myslím, že ne, to už jsem tam byl, to by ani nesedělo časově (jeden má mít 12, druhý 8 minut)... jeden určitě, ale dva pochybuju... jinak to asi sedí no.
ten jeden asi hráli dřív: www.youtube.com/watch?v=TLiclyKeHuY
tady část druhého, ten už jsem myslím slyšel: www.youtube.com/watch?v=kMNtZTOqgn0

Nešlo mi o postavení kapely v Norsku, ale o přístup k muzice a k tomu, co na mě z jejich muziky tak nějak dejchá. Ale to je samozřejmě subjektivní, každej tohle vnímá jinak.

celej ten set Neurosis měl naprosto skvělou atmosféru, nebe zatažený až tak divně šedě. Borci si přišli, bez plachty, bez projekce a spustili stěnu. Můžete tu házet jména jaký chcete, lamentovat, proklínat ale prostě nikdo to nedělá líp.

   AddSatan: A dal bys to dohromady ty ?  


Hm, nevím, jestli si to pamatuju úplně přesně, ale...
1. Lost
2. Locust star
3. At the well
4-5. dva nové songy (nebo něco, co jsem nepoznal) u kterých jsem se dost nudil
6. Stones from the sky

mě to přirovnání ke Kabátu taky nedává smysl a to ani u starší tvorby... novější Satyricon s nadsázkou ano, dejme tomu i postavení té kapely v Norsku (což pro Norsko vlastně vůbec nedopadá špatně, v porovnání s náma :) ), ale u I. mi to přijde mimo, dá se jim vysmívat kvůli různým věcem, ale tohle srovnání ani v nadsázce nechápu...

   anonymous: Immortal byli vždycky Kabát norskyho BM a řekl bych, ze tam o preciznost hry nikdy moc nešlo. Jasně, na začátku to byl punk přístup všechno, ale postupně začaly ty kapely hrát líp a brát to zodpovednejc , az na Gorgoroth a právě Immortal, kterým to 'we don't give a fuck' ohledně vlastních koncertů tak nějak vydrželo.  
Tak to bych řekl, že jsi je tak od přelomu milénia slyšel možná z rychlíku. Hlavně Sons Of Northern Darkness teda fakt neni žádnej bigbít...

vtip je v tom, že teď je to precizní, má kolem sebe skvělý hráče, kteří to táhnou nahoru a hrajou na něj, takže on může pandit...

Immortal byli vždycky Kabát norskyho BM a řekl bych, ze tam o preciznost hry nikdy moc nešlo. Jasně, na začátku to byl punk přístup všechno, ale postupně začaly ty kapely hrát líp a brát to zodpovednejc , az na Gorgoroth a právě Immortal, kterým to 'we don't give a fuck' ohledně vlastních koncertů tak nějak vydrželo.

Crust: jo, to je dost možný, taky jsem si pár jeho chyb všimnul, když tam hráli 09, ale ani Horgh mi nepřišel jako kdovíjak přesnej bubeník, 12 jsem je (asi) neviděl, ale prej to byla tragédie... letos to byl navíc jen takovej letmej dojem, i když kdo to viděl, tak ho potvrdil, že s novými členy lepší... ale Kabbáth je mi vlastně celkem fuk, od I. mám rád hlavně 2., 3. a 5. desku, jednou jsem to naživo viděl a bylo to ok a tím to pro mě končí.

brut: Metal, you're not a metal ? :) Ok.

   AddSatan: že zas konečně našel lidi, co umí hrát na hudební nástroje :) ... takže asi ok, ale po těch soudních sporech k němu mám trochu averzi, je to asi pěknej čurák dle všeho... ale jako kdo ví, jak to bylo...  
Tak jestli ti někdy přišlo, že Immortal neumí naživo moc hrát, tak za to může imo zrovna spíš Abbath, než zbytek...On to na koncertech vždycky dost flákal, teď jak jede na vlastní triko, tak se to ale docela zlepšilo. Jinak souhlas, taky si u mě od loňska dost pošramotil pověst: snaha "ukrást" značku Immortal ostatním členům (i když jasně, nikdo do toho nevidíme...), rehaby a nerehaby, slabší sólovka, na pódiu čím dál větší šašek, takovej sebekarikatura - blackovej Chuck Norris...

máš pravdu je to recyklát

metal jsem dal do uvozovek ale chvilku po tom co jsem to postnul a nebyla na to ještě reakce, protože jsem když jsem si to po sobě přečetl nechtěl jsem aby to přímo vyznělo jako metal

brut: je to sice vlastně úplně jedno, "hádáme" se o kravině, ale... vrtalo mi to hlavou a velice zhruba jsem si to zkusil spočítat, podotýkám, že tam dost kapel ani neznám a tudíž nevím, jestli tam už hráli nebo ne, ale z těch co znám, jsem se dostal přibližně k číslu 47 = "recyklátů", z těch o kterých vím, že tam už někdy hráli, některý z nich i 2-3x, možná i víckrát (?), což jo, je to míň než polovina, ale i tak je to celkem solidní číslo, no ne ? Samozřejmě můžu se mýlit, ale nemyslím si, že o moc... Jestli ti vadilo slovo "enormní", tak beru zpět, to bylo bráno čistě v rámci subjektivních preferencí, aneb jádro pudla níže.

mj. slovo metal jsi dal do úvozovek až v nějakým dodatečným editu, viz. moje odpověď níže...

brut: uff... hele co jsem k tomu chtěl napsat, jsem napsal. Jádro pudla bylo, proč mi tenhle ročník přišel slabej/ší - kombinace různých faktorů, z nichž jeden byl pro mě i recyklace dříve viděného v lepším provedení/zvuku atd. Abych si fakt dělal nějakou přesnou statistiku, jestli to některý ročník bylo o trošku víc nebo míň recyklovaný, na to fakt nemám čas ani chuť. Když jsem se na tu soupisku před festem podíval, napadla mě mj. recyklace. Klidně můžeš mít pravdu, v pohodě, nemám s tím problém.

Jel jsem kvůli Neurosis a Monarch! + i trochu Nemesis Divina setu Satyricon. Ten zbytek byl spíš ve stylu "jó, když to tam je, tak se na to kouknu, vždycky totiž byli dobrý / popř. možná to bude dobrý".

add: To jestli to byl nebo nebyl metal nechci řešti ani slovíčkařit, v tom vtipu jsem i to slovo metal do uvozovek…..pak jsem ti dal výčet kapel, který na festivalu byly prvně a ano byť s tebou souhlasim, že ten festival recykluje, nic jiného mu občas ani nezbývá a s předešlými ročníky s tebou budou i souhlasit ale letos prostě nikoliv na to kolik tam bylo letos jmen si to rozhodně nemyslím.

Na co si tam vyloženě jel (krom immo) ?

   mIZZY: Setlist Neurosis blbost. Times of Grace určitě nehráli.  
Tak to jsem rád, díky! :) A dal bys to dohromady ty ?
Mě to, jak jsem to slyšel z fronty a pak uvnitř zhruba sedí (až na tu ToG právě), akorát ta nová skladba (Broken Ground?)
byla spíš mezi At the Well a Šutrama že jo ?

Setlist Neurosis blbost. Times of Grace určitě nehráli.

brut: ano, samozřejmě zohledňuju hlavně kapely, který mě zajímají a navíc jsem myslel hlavně metal, z těch kapel co jsi vyjmenovali mě zajímali tak max. Vektor a Monarch!, polovina z toho co píšeš ani není metal, narážel jsi na to, že si neumím užít metal... nový/starý to je v tomhle případě jedno, ale když se podíváš na tu soupisku, tak té recyklace jsou tam mraky... jako jasně, já chápu, že není možný pořád objevovat nějaký nový neokoukaný pecky, ale to na tom, jak na mě ta soupiska působí a jaký si z toho odnáším dojem a zážitek vůbec nic nemění... ale ok, beru to, že pro tebe to až takový recyklát být nemusel, já to tak (z velký části) vnímám.

   AddSatan: navíc ta recyklace kapel byla letos fakt enormní a člověk ty kapely viděl, třeba i víckrát s lepším zvukem a setem...   
mono, animals, plini, vektor, lB, coroner, mutoid man, king dude, intervals, nod nod, iron reagan, mastodon, conan, archgoat (ale to si nejsem jist jestli už nebyli), to samé angelcorpse tam si jistý taky nejsem, monarch... je recyklát? Pak prostě ty kapely maj nový desky tak je přijely zahrát (gojira, textures - snad poprvé s novým zpěvákem u nás, ihsahn (byť ta nová mi ještě nesedla), obscura (nová deska nejlepší v jejich diskografii), black dahlia murder, HE, BD...to chceš chodit pořád na ty stejné sety? Chápu, že tě ty kapely třebas neberou a jdou mimo tebe, nebo si je viděl někde jinde (já animals třeba po 3x) ale zase si myslím že ten "recyklát" je zavádějíci...já si to prostě nemyslím

Císař mě zase třeba nechává vcelku i chladným, jakože, jasně podívám se na něj, né že ne, ale netankuje mě....Ulcky nesmí posrat zvuk a za tmy samozřejmě :D

   brutusáček: nesmíš bejt pořád intoš a taky tyvoe trošku si užít ten metal ;-)   

ho ho hehe... ne.. ani vtipný to není sorry
navíc já si i nějaký metaly užil, viz. níže i jinde (bude), ale holt mě to z různých důvodů (často zvukových) tolik nevzalo... třeba jsem si byl jistej, že třeba Immolation budou zase super a ono ne... na Voivod jsem se taky těšil a jako bylo to fajn, ale...
navíc ta recyklace kapel byla letos fakt enormní a člověk ty kapely viděl, třeba i víckrát s lepším zvukem a setem... takže pak pokejvu hlavou, že "docela fajn", ale o nějakým megasilnym zážitku se prostě mluvit nedá... nicméně, jestli mě příští rok (znova) nesundá Císař a Ulcerate, tak už asi nic :)

   AddSatan: upřímně řečeno ne, pro mě možná nejslabší ročník vůbec...  
nesmíš bejt pořád intoš a taky tyvoe trošku si užít ten "metal" ;-), pro mě osobně to byl letos nejsilnější ročník vůbec
   anonymous: bylo tam vlastně letos něco, co by někoho fakt sejmulo? co jsem zatím četl, tak jsou spíš vlažný ohlasy?  
a od koho?..Za mě: mono, neurosis, gojira, animals as leaders, iron reagan, disavowed, lightning bolt, coroner, vektor, leprous

   anonymous: bylo tam vlastně letos něco, co by někoho fakt sejmulo?   

upřímně řečeno ne, pro mě možná nejslabší ročník vůbec... hodně blízko tomu byli Nod Nod v pátek a jak už jsem psal, to jsem na ně ani po x-tý nechtěl jít, ale ani Šutry z nebe od N. pro mě nebyly tak silný... navíc měli možná nejlepší zvuk z celýho Brutalu (?)

ad Neurosis - teď jsem se znova nasral, že jsem kvůli tý frontě neviděl Lost a Times of Grace, jestli ten setlist sedí
www.setlist.fm/setlist/neurosis/2016/vojenska-pevnost-josefov-jarome
Locust Star taky trochu mrzí, ale ten hráli i v Akropoli... At the Well fajn "popina", nová skladba taky ok, ale nic víc, ještě že ty Šutry nakonec - to bylo krásný :)
mj. taky měl někdo ten pocit, že von Till byl oproti Kellymu o půlku míň hlasitě (jak kytara, tak vokál) ? a celkově ten zvuk nebyl až tak bourací (oproti Akropoli určitě slabší)

Dying Fetus údajně blbej zvuk, čemuž se mi nechce věřit, do kempu (museli jsme se převlíct do suchýho a najíst) to znělo v pohodě - nakonec hráli Praise the Lord a Killing on Adrenaline že jo?

mrzí mě, že jsem nestihl Tholen, viděl někdo? ale třeba Inade v sobotu nic moc, sice to neznám, ale věřil jsem, že by to mohlo být dobrý dle pověsti... snad jen ty trubky co používali měly fajn zvuk, jinak zastaralej, nezajímavej umělej jakože-dark ambient...

Chelsea mě z nahrávek moc nebaví, není to špatný, ale... (a K. jí vyloženě nesnáší), ale i tak jsme jí šanci dali a první dva songy dobrý, měli dost zajímavý zvuk kytar/basy... pak už to začalo být moc popina, + mě štvalo to kvílení, byť jinak vokál má ok...

Thaw souhlas s mIZZYm - dobrý, ale mohlo to být o dost víc nahlas... mj. mlhy měli, že by jim i SunnO))) mohli závidět :) ... většinu setu vlastně ani nebyli vidět, až jsme je podezírali, že tam nejsou a je to puštěný z mp3ojky :)))

Slagmaur mě srali ještě než začali - 4x pohádkový intro (ok jednou za to nemohli, ale museli ho fakt pouštět znova?), namachrovaný, ještě než začali... ale první dva songy ok pomalej hypno-black, mě ten zvuk nepřišel až tak strašnej (asi ze 7-8. řady?), špína jo, ale linky tam slyšet byly... naopak ten třetí mi přišel nějak bigbeatovej a byli jsme už utahaný, tak jsme to zabalili...

a ABBATH! ty vole ta poslední noc v kempu - to byla fakt prdel :))) (pak i mutace na Kebab, Kabáth, Tome? apod. :)) ), znělo to jak kuňkání black metalovejch žab :) ... mám i takový podezření, že jsme to peklo tak trochu (spolu)rozpoutali, ale jako nevím :))) ... mj. kapelu jsme viděl jen když jsme pomalu korzovali okolo a přišlo, že zas konečně našel lidi, co umí hrát na hudební nástroje :) ... takže asi ok, ale po těch soudních sporech k němu mám trochu averzi, je to asi pěknej čurák dle všeho... ale jako kdo ví, jak to bylo...

(Shining můžu potvrdit, že alespoň v klubu dobrý a Kvarfoth ty vokály dává skvěle, znám teda jenom V, VI, VII, dál už mě to nebavilo, ale moc jsem tomu popravdě nedal)

Vektor fajnej (moc!), ale strasne tezky na poslech, moc napadu, moc zmen, to samy co posledni deska. Tribulation me nak zasadne nebavili, ale nesrali. u Sadist je fakt problem Trevoruv zpev, strasna pila a ani nak sympatickej typek a jeho podiovka, kdy zvladne max "dat kravatu" spoluhraci.. navic vyber skladeb... ja nevim, ne zly, ale nic zasadniho, ale atmosku to furt ma. Devildriver me nebavi na poslednim albu a ani zive ted nak nic, Mortal Cabinet ne snad blbost, ale to je jen kapela pro senzaci, nevim vlastne, proc to delaj, ais maj cas. Neurosis jsou na me uz vymekli, skoda, ze jsem pro MC nestihl Locust Star, hrali pekne, ale me to nak uz nepohlcuje (vecna debata se mnou ;)), je to na me zvukove uz moc post, o dost min temny, spis heavy. pak kousicek Fetus masaz a Mastodon nahodou docela dobry. zpevy ne tak zpevny, spis zpevne odmluvene tlaceny, takovy sevreny, uz vybrouseny hrdla, ale zas takovej pruser podle me ne (cimz snad odpovidam Gorthovi), poznat tam jde vse, ale nejlip zpiva Brann za bubnama. ABBBBBBBAAAAAATH :), paradni kapela (novej bubenik killer) a dobry show a Chelsea hodne hlasita, hodne dominantni basa, hlucny, minimalni pohyb, krasna zena, bosorka, aj lajk it/hr.
zvukove bez problemu, pivo mega otresny, takze pak uz jen Kobka nebo do zadni hospy backstage (v Bastilonu) pro Primatora, nebo ven Tambík 12 ;)

solidní rychlost, jen tka dál;)

upřímně by mě zajímalo, jak moc je posedlost zpěvy Mastodon jen posedlost a nakolik to reálně ruší.. přijde mi, že se před několika lety vynořila nějaká fáma, kvůli které teď všichni chodí na M jen si poslechnout, jak špatně to zazpívají (což se mi zdá, needless to say, pointless)

Chelsea Wolfe je čím dál větší a hudba už pár let roste s ní, tam nebylo ptořeba se bát ztráty intimity, tímhle tempem to bude za chvíli na stadiony:p

Shining jsou profíci už několik let, nevím, proč se bát průseru (viz třeba moje starší reporty, ty koncerty byly super)
ovšem tu hlášku s prostitutkami dával k lepšímu už před lety v Brně (resp. tam to byly pornoherečky)

bylo tam vlastně letos něco, co by někoho fakt sejmulo? co jsem zatím četl, tak jsou spíš vlažný ohlasy?

aktuálně

diskuze