Bonecrusher fest 2011

report

Dying Fetus zahráli prvotřídní, zhruba hodinový set, kterému se nedalo vytknout absolutně nic; od zvuku až po výkon kapely. Keep Of Kallessin příjemně překvapili - oba headlineři tedy v pořádku. A zbylé kapely? Krom Angelus Apatrida z nich máme víceméně negativní dojem.

bonecrusher festUž podruhé tento měsíc se na Chmelnici odehrál koncert kapel zvučných jmen. Na začátku měsíce to byli Nile, nyní Dying Fetus; a obě skupiny doprovodila řada předkapel.

Angelus Apatrida byli pro mě stejně jako minule Darkrise na Nile velmi příjemným překvapením. Jejich svižný, jinak ovšem relativně standardní thrashík na španělský způsob ale na publikum moc nezapůsobil. Těžko někoho rozpumpujete hned po příchodu, když do sebe ještě neobrátil ani jeden škopek. A to i přesto, že jste zábavnější než Dew-Scented. Já mám co říkat, také jsem zrovna neskákal do vzduchu a jenom „tupě“ poslouchal.

Burning The Masses byli ten večer první dávkou deathcoru, i když v trochu menší koncentraci, než jaké jsem se dočkal později. Jako nejedna kapela se ten večer soustředili na směs rychlých vyhrávek a mohutných breakdownů. Bubeníka si půjčili od Keep Of Kalessin (doufám, že jsem to vyposlechl a posléze jej identifikoval správně), protože…nevím proč. Web BTM nefunguje a na Myspace profilu o tom žádné zprávy nemají. Nejsem zrovna největší fanda deathcoru, ale sem tam nějaký fajn moment se zde našel. Pochválím také vokalistu za to, že sestoupil z pódia a vokálel rovnou u kotle. A také že se mu povedlo vyprovokovat pořádně velký kotel.

Obě první kapely měly extrémně krátké sety. Přesně jsem to nepočítal, ale když řeknu, že jejich vystoupení obsahovalo pět písniček, tak ještě přeháním.

Fleshgod Apocalypse – zklamání. Vystoupení nejde shrnout jinak. Jejich styl se dá jednoduše charakterizovat jako precizní, avšak jinak docela standardní technický death metal plný klasikou inspirovaných vyhrávek. Co myslíte, že se stane, když kapele jako FA zprasíte zvuk kytar a ohulíte bicí? Když neslyšíte většinu z těch opravdu dobrých riffů a vyhrávky nejsou vůbec tak „in-your-face“, jak by měly být? Z Fleshgod Apocalypse se stane Triggergod Apocalypse. Myslím, že žádný další komentář, kromě „umějí to i líp“, není zapotřebí. Menší problémy se zvukem kytar a bubnů nicméně provázely všechny kromě Angelus Apatrida.

Carnifex byli hlavním lákadlem pro většinu kšiltovkářů a polopatkařů (patkaře si s dovolením půjčím od Střapa :)). A že jich tam bylo. No jo no, deathcore je mezi nimi celkem populární a překvapivě i u mnoha slečen. Těch na Nile jich rozhodně tolik nebylo. Osobně na mě Carnifex působili extrémně standardním dojmem. Nic převratného, ale některé klepačky byly opravdu zábavné. Hodně „džn džn“, hodně „pidli pidli“, až si říkám, že jsem měl spíš na zhodnocení zajistit našeho Anaalního experta.

keep of kalessinKeep Of Kalessin byli relativně pozitivním překvapením. Pamatuji si je z alba Kolossus jako jenom trochu umělý, silně melodický, epický black. Slyšel jsem je jednou naživo na BA a moc jim to tam nefungovalo. Tady to bylo o dost lepší. Zvuk kytar se postupně trochu vyčistil a bylo to znát. Trochu mě však zarazily thrashové věci z Reptilian. Tak trochu jsem nepochopil, proč se tímto směrem vydali. Je to něco jako s Trivium, kteří původně vydávali hodně přitroublý metalcore (ne že by KOK byli někdy špatní jako oni, to ani náhodou), a pak se najednou rozhodli pro Metallica-worship. Vůbec to nechápu. Navíc thrashové skladby byly ty horší ze setlistu. Na druhou stranu Ascendant se třeba docela povedl. Výsledný dojem byl vlastně veskrze pozitivní.

Pak už nastupují headlineři a papínci všech deathcorových a „džn džn a pidli pidli“ kapel Dying Fetus. Na rozdíl od nich si však DF pořád drží deathmetalovou podstatu. Jejich alba mě nikdy moc nebrala, páč mi přišla zahraná bez nějakého většího nadšení, prostě suchá. Možná také protože jsou relativně předvídatelní. To však neplatí o jejich koncertech. Ty nejsou ani náhodou nudné a osobně považuji jejich vystoupení na BA 2007 (viz níže) za nejlepší „nářezový“ koncert, který jsem kdy zažil. Tenkrát trumfli i o den dřív hrající Suffo. Zprvu mi přišel jejich výkon překvapivě trochu vlažnější, s přibývajícím odehraným časem však vystoupení gradovalo. Není se také co divit, když hráli Homocidal Retribution, Grotesque Impalement, Praise the Lord a další hitovky. Navíc se objevilo i pár písniček, které už delší dobu nehráli (aspoň dle nich) jako třeba Intentional Manslaughter. Jejich poslední album, které je zároveň jejich první, které doposlouchám až do konce, aniž bych usínal, se na pódiu tváří stejně tak dobře jako na placce, a to mě moc potěšilo. Jako finální bonus zahráli jejich komediální hymnu Kill Your Mother, Rape Your Dog.

Zkrátka a dobře, šlo o precizní sekáček na maso, i když jeden menší kiks jsem u Gallaghera zaregistroval. Ten se v reakci na něj okamžitě zamračil na zem. Lepší než Suffo minulý rok Dying Fetus nebyli, ale takový standard jako Suffo si zvládne udržet málokdo. Odcházel jsem spokojen a s myslí posedlou jednou vyhrávkou z Shepherd’s Commandment. Hádejte, kterou asi.. :)

Vložit komentář

Black_Hand - 04.03.11 19:53:11
jo z tech co koupit v delvite rozhodne jo :).
DW - 04.03.11 19:25:56
no takovej procházka taky bodne když je špatně:) ale dew to drtí celý z těch eurowhisk/koňaků:))
Black_Hand - 04.03.11 18:52:46
kecas! ja myslel ze to byl honza prochazka!
DW - 04.03.11 16:56:21
tak borci tohle byla vopravdu důležitá informace ze který si všichni sednou na prdel! Za bicíma vlastně seděl Jack Daniels pyčo.
Black_Hand - 04.03.11 11:48:08
no co, aspon rika neco k veci. jestli si toho bizz nevsimne a neprida to k nasim reportum tak mu sam napisu. a to ze rype? proc ne? prece se z toho nesesypu. znalec: jmeno jsem v jednom pripade preslech a druhem...zapomel, nez jsem vytahnul mobil, abych si to zapsal. moje chyba. a pokud jde o generalizacni prohlaseni typu "vsichni co se pohybuji," tak ty nechavam radsi bez komentare. a jestli si to cely myslel s nadsazkou tak, pak gz, moc pekne si to napsal. (nick mnohdy k odhaleni nestaci :))
pf - 04.03.11 10:30:39
chytrátor z core music ruluje
bruth - 04.03.11 09:59:41
who is fucking jack?
Coremusicznalecmegatrue.cz - 04.03.11 00:25:51
Tak borci asi 2x bylo řečeno během setu, že za bicíma sedí Jack Blackburn....všichni co se pohybují v moderním death metalu a deathcoru nebo jak že to tomu říkáte vědí, že Jack je podepsaný jako bubeník Enfold Darkness ze Summerian Records....zdravi ultra mega core music man !
bizz - 01.03.11 10:31:21
vole :D to by mozna mohli Maxovi vytrhnout trn z paty :)
gába - 01.03.11 10:22:10
...nebo si člověk koupí dvoustrunku a jde hrát s Carnifex
bizz - 01.03.11 00:58:13
DW, at cvici a hraje, ale hned to nevydava ;-) jj, Raclavskej vali (kurna, uz mu to taky musim nahodit :))
DW - 28.02.11 23:24:45
ja stál vpravo hned u Johna a tam byl zvuk tak nějak v rámci možností oukej. čorny: káždému co libo - já byl vždycky docela hodně zaměřenej na technickou muziku takže pro mě je to, že si borec koupí sedmistrunku a pak jen cvičí tempo naprosto v poho:)
Filipismo - 28.02.11 23:24:19
Já stál vzadu až u baru a DF naprosto vražda!!!!!!!!! I CARNIFEX tentokrát super!!!
joh - 28.02.11 22:41:59
kurva kde jste stali vy co tvrdite ze DF meli dobrej zvuk?? fakt by me to zajimalo
Black_Hand - 28.02.11 22:30:53
Wajt: ano hrali dve :).
čorny - 28.02.11 22:15:07
no já djentu moc na chuť nepřišel, respektive mi tyhle djent a math metaly nevadí, pokud mají hlavu a patu, ale jak sám říkáš, moc to hlavu a patu občas nemá. Většina novejch projektů je spíš o tom, že si borec koupí osmistrunku a doma si drtí riffy 3-5-4-6-7-2-3-4-8-6-1-4-5-6 a to je všechno... každopádně třeba takovej Tomáš Raclavský z Teplic alias Modern Day Babylon to dává moc fajn http://soundcloud.com/perryk-1/the-unknown-guest
bizz - 28.02.11 22:09:47
Čorny dik DW :)) djent dobrej, ale to, co posledni dobou vychazi nema hlavu ani patu obcas, jen sekacky a skladba nikde
DW - 28.02.11 20:26:48
já spíš doufám že móda djentu odezní a zase budou v tom žánru vycházet spíš kvalitní a svojský věci. Byla by docela škoda djent zabít, když se zahraje dobře, je to paráda poslouchat. Radši ať děcka zůstanou na deathkóru.
čorny - 28.02.11 20:22:47
Carinfex byli do super, docela mě překvapili, že hráli celkem dost věcí ze starších alb, zvuk byl parádní a když pustili tóny tak to vraždilo. Oproti tomu BTM byl hroznej průser... ale co se může člověk divit, když z původní sestavy tam zbyly jenom kytaráci a basáka měli půjčenýho od Carnifex, bicmena od KoK a zpěváka našli někde na koncertě :D myslím, že mládež se teď spíš zlomí na djent než na matiku, protože ty nejlepší počtáři už to mají pomalu spočítaný
Wajt - 28.02.11 20:20:00
bizz: jasný, však taky nic proti tomu ;) Mám pocit, že DF hráli na dvě kytary na BA 2007? Na velkym stage na lonškejch buřtech mi to přišlo prázdný, ale v klubu peklo.
Black_Hand - 28.02.11 18:58:07
tu druhou kytaru u DF by to chtelo...
bizz - 28.02.11 16:26:31
jj, vsak je Tereza napasana i pod clankem, pane Wajt :)
Wajt - 28.02.11 16:23:09
:D koukám, že jste si půjčili fotky od mojí ženský. Report v cajku. Jen FA podle mě zvuk v pohodě, ale stál jsem dost v předu, takže jsem slyšel dost z nástrojovky. Ad. druhá kejtra u DF - já jsem neskutečně čuměl, jak jim to na tu jednu kytaru táhlo, zvuk podle mě zabíjel, asociace se Suffo na místě
bizz - 28.02.11 15:14:27
Čorny bod! ;-) ale i t amladez se casem dostane treba do podobnyho zlamanyho (to jako mathcore poloha) stavu :)) jinak Čorny, Carnifex byli jaci? cajk? hod sem nazor nekoho, kdo to ma jinak, pls. dikes
čorny - 28.02.11 14:49:10
True na tý bejce fakt neni, "true" měl akorát na triku Darkthrone borec, kterej usnul během dying fetus zlomenej o podium... tak to alespoň nezkresluj... a teď kdo je horší? Mládež, kteá chodí na koncerty a paří nebo vylitý metly který celej koncert stojí nebo se v deliriu motaj a nebo házej kelímky?
Adamos - 28.02.11 11:52:29
.... měli jste jít na Mindwork a Pessimist do Kainu, tam byl zvuk v okejce :-)
VV - 28.02.11 11:11:09
je fakt, ze si toho obcas dovoluji dost :-D DF mam rad, ale ....
DW - 28.02.11 10:17:42
vole nevim jestli Carnifex nakopali Fetus, to bych si vopravdu tvrdit nedovolil. Z dc byli lepší než BTM, to je jednou jasný.
septim - 28.02.11 09:03:26
Nemuzu si pomoct, ale u DF mi pri zivem vystoupeni porad chybi ta druha kytara. Bez ni to nema takove koule.
VV - 28.02.11 08:59:04
Fleshgod byli bombovy...ale nevim, do jake miry muzou za ten posranej zvuk. Jinak podle me Carnifex to nakopali vsem, a to je vubec nemusim...celkove deathcore
lesik - 28.02.11 01:27:12
proč všichni tak haní Fleshgod Apocalypse? Měli prostě blbej zvuk, ale hráli príma ;)
nadrom - 28.02.11 00:19:58
jj, dost to teď drtim, hlavně purification má dobrej remaster:)
annal - 28.02.11 00:18:06
Fetus ted vydali remastery prvnich ctyr desek. Infatuation a Purification to dost zvedlo.
nadrom - 28.02.11 00:14:36
celkem by mě zajímalo, co fetus hráli za ten první song:)

Zkus tohle