BRUTAL TRUTH - George Bush tuhle zemi zničil

BRUTAL TRUTH - George Bush tuhle zemi zničil

Brutal Truth jsou jednou z prvních kapel, které začaly míchat grindcore s HC, HC punk, noise… Inspirovali tak další pelotony podobných (mladších) kapel a po pravdě už nikdo nedoufal, že by to dali dohromady a že vydají desku. Ale vše toto se stalo a Brutal Truth jsou zpět na scéně, kde pobíhají již bezmála 20 let a vypadá to, že ještě budou. O tomto i dalších věcech si se vstřícným a nesmírně přátelským Dannym Lilkerem povídali onDRajs a bizzaro.

onDRajs: Ahoj Danny, jdem na věc bez žádnejch cavyků…

interview_46_px2

Popiš mi váš rozpad na konci 90. let. Co se vlastně stalo?
No v podstatě jsme měli problém spolu vyjít, vše se ale vyřešilo, a tenhle problém se už znovu neobjeví. Malá nápověda – máme nového kytaristu.

onDRajs: Po rozpadu Brutal Truth jste zůstali hudebně aktivní. Richard Hoak měl (a stále má) Total Fucking Destruction, Kevin Sharp hraje s Venomous Concept. No a ty, Danny, ty jsi vůbec agilní maník, ty hraješ všude ;-) Venomous Concept, Nuclear Assault, The Ravenous, Crucifist, Overlord Exterminator... Jak to všechno stíháte? Nebo jste ostatní kapely uložili k ledu a věnujete se jenom Brutal Truth? Přijde mi zvláštní, že jste hudbu nepřestali dělat a přesto BT skončili.
Haha.. vidím, že jsi pěkně zapátral! No, takže za prvé, Venomous Concept je aktivní, jen když BT a Napalm nejsou vytížený, nebo když jsou na stejném festivalu či turné. Nuclear je už v podstatě minulost, protože z Johna Connellyho je teď učitel na střední škole. The Ravenous je úplně mrtvý, už nejméně pět let jsme nic neudělali. Crucifist je naopak aktivní dost, ale přizpůsobuje se plánům Brutal Truth. Overlord Exterminator byl jen čistě studiový projekt. Takže takhle nějak to funguje…

bizzaro: Když jsi prolezl vším možným, je nějaký žánr, který jsi vůbec nevyzkoušel a naopak ten, ve kterém se cítíš jako ryba ve vodě?
Byla by sranda zkusit si zahrát ve stylu Electric Wizard! Zrovna jsem je viděl na Hellfestu a byli skvělí! V rámci metalu nemám oblíbený žánr, pokud je muzika extrémní, líbí se mi.

onDRajs: Na desce Sounds of Animal Kingdom s vámi třemi hrál ještě Brent McCarthy. Pak se po něm slehla zem. Co dělá?
Plně ho zaměstnávají manželské a otcovské povinnosti. Má dobrou práci a nemůže s ní seknout a jezdit s námi.

onDRajs: Místo něj hraje na Evolution Through Revolution Erik Burke. Jak na něj padla volba?
Erik je dávný kamarád mé ženy. Je to pár let, co v Nuclear Assault na několik koncertů nahradil Anthony Bramanteho. No a když jsme potřebovali kytaristu pro BT, věděl jsem, že on je ten pravý. Jeho hráčské a skladatelské schopnosti kapelu posunuly směrem k ještě větší intenzitě.

bizzaro: Takže Danny, ty jsi ženat? Jak dlouho, kdo další v B.Truth a co třeba děti? Láká tě to? Já jsem po dosáhnutí třicítky nějak „procitnul“ a začlo na mě všechno padat…jak jsi to měl třeba ty?
Jsem ženat od března 2001, Kevin i Erik jsou taky a maj po jednom děcku. Já s ženou o děti nestojíme, tak máme kočky. To je přirozený, čím jsi starší, tím ti začíná spousta věcí víc vadit, čím uvědomělejší se stáváš, tím víc zjišťuješ, jak je svět na píču!

bizzaro: Líbí se tvojí ženě muzika, kterou děláš? Co říká na tvůj (muzikantskej) život, kdy jsi často mimo domov? Kde jste se vlastně poznali?
Moje žena je metalačka! Potkal jsem jí na metalfestu v New Jersey na jednom z posledních koncertů S.O.D.. A na polovině fesťáků, kde hrajeme, ji můžeš potkat se mnou… potkáš jí brzy!

onDRajs: Nevíš náhodou, co dělá Scott Lewis (bývalý bicmen BT – pozn. autora)? Jak se zdá, po odchodu z BT neměl s hudbou co dočinění. Proč vlastně odešel?
Scott teď dělá pro Apple Computers a záměrně už s žádnou kapelou nehraje. Vykašlal se na to, protože už ho hraní nebavilo, což je v pořádku. Myslím, že hrát takhle extrémní muziku by měl jen ten, kdo z toho něco má, a to už u Scotta neplatilo. Teď je šťastnější.

onDRajs: Co bylo klíčovým momentem pro znovurozjetí BT? BT byli jednou z prvních kapel, které míchaly grindcore s HC, HC punk, noise (viz parádní deska Need to Control) a vlastně tak inspirovala další peloton podobných (mladších) kapel (např. Narcosis, Antigama, atd.). Po pravdě, už jsem nedoufal, že to dáte dohromady a že vydáte desku.
Původně jsme se dali znovu dohromady, abychom natočili cover Eyehatedog. Šlo o song pro jejich benefiční kompilaci, kterou dali dohromady kvůli tomu, že jim hurikán Katarina zničil všechno vybavení a zkušebnu.
No a pak už to šlo ráz na ráz – rozhodli jsme se znovu hrát, našli jsme nového kytaristu, když Brent nemohl pokračovat (což bylo vzhledem k našemu rozchodu v 90. letech asi to nejlepší, co se nám mohlo stát) a prostě jsme skládali nový materiál, aniž bychom to nějak obzvlášť rozebírali. Tak nám to klape nejlíp. Prostě se zpukat a dělat muziku. Kdybychom moc přemýšleli o tom, jaká jsme vlivná kapela a co od nás lidi čekají, jenom by to narušovalo přirozený tvůrčí proces.

bizzaro: Pro hodně lidí jste totálně kultovní kapela. Ale vy sami jste taky sami začínali a měli své hrdiny, kdo je kultovní třeba pro vás a vnímáte se takto?
Pro mě byly hlavní kapely, které kdysi inspirovaly Brutal Truth: Napalm Death, Carcass, Dark Angel, S.O.B., takže tyhle kapely jsou pro mě určitě „kulty“.
Co se týká kultovního statutu Brutal Truth…doufám, že to nebude znít nabubřele, ale máme určitě docela velký vliv na celou grindcorovou scénu už skoro 20 let a spousta lidí mi říkalo, že jsme „bozi grindu“, takže jo, řekl bych, že jsme kurva kultovní grindcore.

onDRajs: Myslíš, že je vydání koncertního DVD reálné? Myslím, že toho máte z minulosti dost natočeného. Co ty na to? Mimochodem, mám moc rád koncerty ze „starých časů“, kde se rozdává energie na všechny strany a podařilo

interview_46_px3

se v nich zachytit duch doby a pomyslný genius loci. Live Corruption je pro mne nejlepší koncertní video vůbec.
To je zajímavé, že ses o tom zmínil, protože jsme zrovna vydali naše první DVD a jeho hlavní část je z vystoupení na Obscene Extreme 07 u vás v České republice! Určitě znáš našeho společného kamaráda Čurbyho, že? Je to záznam z pěti kamer z vystoupení před dvěma a půl tisíci grindcorových fanoušků, kteří paří jako blázni. DVD taky obsahuje bonusovou sekci z konce devadesátých let v Austrálii, Texasu a Kalifornii. DVD se jmenuje For Ugly and Unwanted, This is Grindcore a je k mání u Season of Mist.

bizzaro: Tak to je paráda…právě jsem se tě, Danny, chystal zeptal, jak vzpomínáš na Obscene Extreme, kde jste vlastně hráli jedno z prvních réunion show a zda jsi pocítil ten rozdíl hrát pro publikum, které přišlo přímo na grindcore, resp. publikum, které přišlo na grindcore na OEF (!), oproti těm shows, které hráváte třeba u vás ve Státech. Zrovna publikum na OE je šílený zvěrstvo, všichni tam jdou za jedním, mají jeden hlavní směr a cíl, desítky lidí na pódiu, převleky…velká nepřekonatelná párty! Nějaký spešl vzpomínky k tomu všemu?
Na celým světě není nic jako OEF, lidi tam jsou totální šílenci (pošuci) a to je nádhera! Hrát pro lidi, kteří přišli na OEF je ojedinělý, víme, že ty lidi sem přišli, aby slyšeli zkurveně šílenej grind a jsme víc než štastní, že jim ho můžeme zahrát. Je to skoro jak hippie festivaly, který jsem viděl ve filmech z 60-tých let, skutečně přátelský a šílený prostředí.
Magorsky přátelský!

onDRajs: Danny, posloucháš nějaké nové kapely? Vždy, když čtu nějaký rozhovor se staršími muzikanty, tvrdí, že poslouchají hlavně své oblíbené klasiky. Jsi podobný případ?
Nové kapely většinou poslouchám, když s nimi hrajeme. Zrovna jsme se vrátili z turné, kde jsme čtyři koncerty hráli ve Španělsku. Tam jsme si zahráli se skvělými kapelami, byly mezi nimi Nasghul, Looking For An Answer, Hindricate a Violent Headache.

onDRajs: Je mi jasné, že New York je obrovské město, ale metalová komunita je všude menší a všichni se navzájem znají, tak by mě zajímalo, s kým se vídáš často...? Navštěvuješ koncerty ostatních kapel jako například Suffocation, Pyrexia, Skinless, Anthrax, Malignancy (přiznávám, že zmínka Anthrax je trochu nadbytečná). Máš tyto skupiny rád? Buď upřímný.
V New Yorku nebydlím už 7 let, žiju teď v Rochestru (NY) odkud pochází moje žena. Stýkám se tady se spoustou lidí z extrémních kapel jako jsou Spoonful Of Vicodin, Sulaco, Warblade, Abdicate, Bludwulf a Orodruin.
Promiň, ale mrkni na mou odpověď :) Všechny kapely, které zmiňuješ jsou fajn, nicméně…

onDRajs: Když se dali dohromady Brutal Truth, je možné, že to zkusí i tací Exit13? Vídáš se s ostatními členy této specifické kapely? Myslím, že podobná kapela s přístupem Exit13 neexistuje.
Čas od času se bavíme se zpěvákem Billem, ale Steve, kytarista, byl tou kouzelnou přísadou Exit13, a s ním se nikdo neviděl už hodně dlouho. Takže dokud se neobjeví a nebude chtít zase hrát, nevím… je mi líto.

onDRajs: Evolution Through Revolution je nějaký ten čas venku a mě by zajímalo, jaké jsou dosavadní reakce…? Co se mě týče, jsem spokojen, nicméně mi to přijde trochu jako sázka na jistotu. Prostě klasičtí Brutal Truth, ale na druhou stranu vůbec není slyšet, že byste měli deset let pauzu. Takže hodně šílené grind album s hodně energií k rozdávání.
No, myslím, že Erikův skladatelský přínos na téhle desce nás docela posunul, ale souhlasím, že je to také klasická deska BT. Zachovali jsme si obecně svůj styl a do receptu jsme přidali pár nových přísad. Hrajeme extrémní grind, musíme zůstat k fanouškům upřímní a dát jim totální brutalitu spolu se zapamatovatelnými rify (pár malých melodií uprostřed pekla).

onDRajs: Co říkáš na práci Relapse Records? Hádám, že budete u nich spokojení, na světě není podobný grindový label jako tento. Co pro vás všechno dělají - jenom propagace nebo i něco víc...???
Relapse je pro kapelu perfektní label. Dělají to, co dobrý label pro kapelu dělá, pomáhají v propagaci nejen vydáváním alba, i s tiskem obecně, rozhovory, reklamami a tak dále, ale tohle dělají všechny dobré labely, rozdíl je v tom, že Relapse PŘESNĚ ví, koho oslovit s naší hudbou, takže jsme u nich maximálně spokojení.

onDRajs: Co si myslíš o angažovaném umění? Narážím na skutečnost,

interview_46_px4

že jste se podíleli na kompilaci This Comp Kills Fascists vol.1, která byla namířena proti Georgi W. Bushovi. Angažuje se někdo z kapely nějak více? A vůbec, jaká jsou vaše zaměstnání?
George Bush tuhle zemi zničil, takže teď NEMÁM práci. Kromě textů, rozhovorů, ať už formálních nebo neformálních se o tom nijak nevyjadřujeme. Jsem ale přesvědčen, že 99 procent Američanů, se kterými se na metalové scéně setkáš, by se pod tohle podepsalo.

onDRajs: Danny, neodpověděls mi na můj vlezlý dotaz ;-) Jestli to není tajemství, pověz mi, co děláš ty a ostatní v kapele v osobním životě. Mám na mysli práci, koníčky...
Pět a půl roku jsem pracoval jako skladník v obchodě s potřebami pro parties, ale když se ekonomika zhroutila kvůli bezohledným a nenasytným tahům naší minulé administrativy, vyhodili mě kvůli „snižování stavů.“ To neznamená nic jiného, než že společnost nemá peníze, takže musí propustit pár zaměstnanců. Takže teď jsem se znovu učil dělat s Apple Final Cut Pro (software na stříhání videa) a Reason (hudební software), abych se naučil stříhat a dělat soundtracky.
Erik pracuje v tiskařském krámě, dělá trička, čepice, samolepky, Kevin je dodavatel, dělá na opravách domů a Rich se fláká se svou kočkou.

onDRajs: Vím, že vaše texty jsou politicky (levicově) orientované. Myslíš, že jste politická kapela? Jsou texty čistě Kevinova záležitost nebo se jedná o společnou věc?
Větší příklon k političnosti je dán osmiletou šílenou vládou Bushe/Chaneyho. V devadesátých letech, za Clintona, to bylo v tomto ohledu o mnoho lepší, takže tehdy psal Kevin osobnější, introspektivní, sociální texty. Kevin je zodpovědný za všechny texty, ale souhlasíme s nimi všichni a důvěřujeme mu.

onDRajs: Malá technická poznámka ke zvuku. Píseň Turmoil se objevila na longplayi na zmíněné kompilačce. Na kompilačce mají BT perfektní syrový zvuk (ne nepodobný Need to Control), ale na ETR tak nevyzní. Myslím, že zvukový háv poněkud zastírá kvalitu a šílenou agresivitou naplněnou nahrávku. Jak to vnímáš ty? Jsi spokojen s finálním výsledkem (zatím) poslední desky Brutal Truth?
Hej, líbí se ti víc verze, kterou jsme udělali na zkušebně na 16 stop! To je super, díky! Myslím, že produkce na ETR je opravdu dobrá a čistá, ale taky rozumím tomu, proč se lidem jako ty zamlouvá více primitivní verze. Myslím, že jsi stejnej jako já, že se ti víc líbí Darkthrone než Dimmu Borgir (pozn. Vaněna, mee)

onDRajs: Chci se zeptat, co konkrétně míníte názvem poslední desky? Osobně si nemyslím, že revoluce je nejlepší forma evoluce (možná proto, že pocházím ze země, která si prošla dlouhodobou komunistickou minulostí).
Slovo „revoluce“ jsme užili hlavně proto, abychom nasrali pravicové konzervativně křesťanské čuráky tady u nás. Stěžují si, že všechny změny, které Obama zavádí jsou „revoluce“, což je samozřejmě blbost. Obama se jen snaží napravit chyby posledních osmi let, a oni kvůli tomu zuří. Takže jsme použili tohle slovo, abychom je nasrali. Měli svou příležitost, teď můžou akorát tak sedět a držet hubu.

onDRajs: Ohledně současného stavu hudebního průmyslu jsem dost kritický. Velkým společnostem přeji brzkou zkázu. Myslíš, že rozvoj malých nezávislých vydavatelství je reakcí na tento stav? Zdá se mi, že mnoho lidí je podobně zklamáno, tudíž rozjíždějí další a další labely...
To se stejně stane. Čím jsou technologie pro domácí nahrávání dostupnější, tím je pro malé vydavatelství snazší vydávat hudbu, aniž by musela utrácet hromady peněz. Dnes je taky díky internetu mnohem jednodušší a levnější propagovat hudbu, než řekněme před dvaceti lety. Tehdy labely vždycky dávaly reklamy do časopisů, což bylo velmi drahé.
A taky nelegální stahování bolí velké firmy, takže myslím, že dnes už jsou jako dinosauři před vyhynutím.

onDRajs: Co říkáš na fenomén MySpace a dalších věcí spjatých s

interview_46_px1

prudkým rozvojem internetu? Prožils jiné časy (80. a 90. léta), takže předpokládám, že to nebereš tak vážně... Nemyslíš, že jsou dnes lidé víc „zasekaní“ před monitorem místo toho, aby si šli raději pokecat s ostatními lidmi na koncertě?
Je rozhodně pravda, že internet je revolucí v komunikaci, pro kapely je mnohem jednodušší se zviditelnit. Ale existuje taky odvrácená strana téhle mince. Bohužel, najdou se tací, kteří využívají anonymity internetu, různých fór a message-boardů, aby pomlouvali a tahali spoustu špíny, kterou by otevřeně, tváří v tvář, nikdy neřekli. No a taky lidi (včetně mě!) jsou dneska moc líní, aby chodili na poštu. Internet ale nikdy nenahradí ten zvláštní pocit, kdy jsi s kamarády na parádním hlasitém metalovém koncertě s kamarády u páru piveček.

bizzaro: Oukej, v tom se shodneme, Danny, a proto díky za pokec. Něco, co bys vzkázal těm, co netrpělivě čekají na Brutal Truth show?
Nemůžem se dočkat na Brutal Assault, na vaše výborný pivečko až vás rozdrtíme na kousky. Brzo na viděnou!

www.brutaltruth.com
www.myspace.com/brutalfuckingtruth


Přispěj do diskuze

zobrazit vše

brut: Kde by tyhle byly bez Brutal Truth??? ;-)

brut: Kde by tyhle byly bez Brutal Truth??? ;-)

brutal truth je až taková "legenda" jo? mě nějak nikdy moc nechytli já radši nasum, rotten sound.. :)

asi adoptuju nakyho Brutika ;-)

"Já jsem po dosáhnutí třicítky nějak „procitnul“ a začlo na mě všechno padat"

:)))))))))))

smoke a bong, auweys ;-)

Jsem rad, ze jste si vzpomneli na EXIT-13.

There is just no way that legality can be wrong!
It's insane that the fight is taking so long
I'm thirsty and we've reached the point in this song
where it's time to kick back and smoke a bong...

aktuálně

diskuze