BRUTAL ASSAULT 2015 - první dojmy

Článek

Rok 2015 se nesl ve znamení Sahary a permanentní hrozby úpalu. Festival dospěl a v letní sezoně není mnoho kapel, které by si na něm nechtěly zahrát. Fajn, že ho máme v Čechách.

FANSTak je to opět za námi. Jubilejní dvacátý ročník metalové taškařice Brutal Assault skončil. Čtyři dny po strop naplněné muzikou všech druhů utekly jako voda. Už v loňském úvodníku jsem zmiňoval, že metalová kultura za mých pár let festivalové absence ušla kus cesty. A více kultivovanosti jí zůstalo i letos. Pískající a neartikulovaně křičící individua jsou na rozjímavém vystoupení Rusů Phurpa okřikována, také házení kelímků s pivem po lidech jsem viděl pouze jednou. Že by už pravěk skončil?

Musíme si zvykat, že uslyšet češtinu bude na BA čím dál větší rarita. Když jsem v sobotu potkal Tomáše Fialu, říkal mi cosi o tom, že podle odhadů je 65% návštěvníků ze zahraničí. A opravdu, Američané nebo Britové, které byste dříve spočítali na prstech jedné ruky, se na festivalu začínají zabydlovat. S pár z nich jsem prohodil pár slov, všichni se shodli na jednom – festival je dramaturgií ojedinělý a plusové body sbírá za místo konání. Josefovskou pevnost si všichni oblíbili.

hasičiV Ústí máme jednu známou UG figurku, která s oblibou říká, že ten, kdo jezdí na BA, je gay. Letos měl pravdu. Teplí byli úplně všichni. 20. ročník byl zřejmě nejžhavější v celé jeho historii. Zchlazovací koupel v potoce v kempu jsem praktikoval několikrát denně, palice lidem ochlazoval i vůz dobrovolných hasičů z Jaroměře. U umývárek se tlačily fronty lidí a nedostatek vody byl znát. Voda tekla jen z některých kohoutků. Pevnost ukázala ve žhavém pekle své přednosti – kasematy s příjemnější teplotou přes den praskaly ve švech a vysoké zdi i v poledne poskytovaly tolik potřebný stín. Kvůli rozpálenému placu před pódiem bylo možné koukat na kapely až tak od šesti hodin a zřejmě i proto jsem jich letos viděl o dost méně než dřív.

Měl BA tento rok nějakou nevýhodu? Kdosi mi tvrdil, že letos chyběl nějaký výraznější tahák. Potíž je také v tom, že na BA už většina kapel hrála. Poté, co svůj koncert odpískali Mastodon, zmizel i headliner. Headlinery se tak stali ti, co se za nimi tlačili v jedné řadě. Sestava ovšem i tak byla našlapaná a jediné jméno, jehož vymazání ze soupisky zamrzelo opravdu hodně, byli angličtí Sikth.

octagonDvě věci, které loni dělaly lidem vrásky na čele, se podařilo odstranit. Zaprvé, Octagon nebyl jednosměrný, ale průchozí z obou směrů. Pochvala organizátorům také za výrazné zlepšení zvuku na zadním jevišti. Metalgate pomohlo, že se z něj stal otevřenější pivní stan. Přepálená hluková koule z loňska byla tatam. Celkově vzato to letos bylo zvukově v pořádku, kolaps Napalm Death byl ojedinělý. Doby, kdy nešlo rozeznat klávesy od bicích, jsou zaplaťpánbůh pryč. Ale stále je co zlepšovat.

Čtvrté pódium uprostřed pevnostního komplexu byl určitě dobrý nápad, ale provedení pokulhávalo. Když je na place celkem 18 tisíc lidí, lze očekávat, že se aspoň část z nich bude chtít kouknout na Cult Of Fire. Jenže náměstíčko jich pobralo jen několik stovek. Ještěže ochranka během koncertu pouštěla dovnitř vinný sklep/čajovnajen stejný počet lidí, který z prostranství právě odcházel. Jinak by se tam všichni ušlapali. A ještě jedna věc. Na festivalu se stále řeší jeden problém – kde si sednout. Pivnice v kobkách nabušené, všechna místa obsazená. Chválím sedátka vyrobená z palet, pořád ovšem ve mně přetrvává pocit, že jich je málo. Výzva pořadatelům?

Suma sumárum. Rok 2015 se nesl ve znamení Sahary, oblaků prachu a permanentní hrozby úpalu. Festival dospěl, každý rok přináší změnu a hudební překvapení. V letní sezoně není mnoho kapel, které by si na něm nechtěly zahrát. Je fajn, že ho máme v Čechách.

Vložit komentář

Ramses444 - 26.08.15 19:17:09
Fakt už snad chybí jen bazén. Nejlíp někde tam na tribuně ať se dá čachat ve vodě a zarověn koukat :D
SV - 13.08.15 21:28:06
afaik byla letos fronta u akreditaci max 30 minut..
pf - 10.08.15 16:37:16
ad kapely: palec dolů: MONUMENTS, KATATONIA, MAYHEM, ENSLAVED (hlavně zvuk, ale obecně tomu chyběly koule) palec vzhůru: SOLSTAFIR, PSYCROPTIC, DEMILICH, SKEPTICISM, DEATH DTA, DHG,TDEP, SUNN O, VIDLJARTA top: AT THE GATES, ESOTERIC, RATOS DE PORAO, DEAD CONGREGATION, VICTIMS, SEPULTURA, CANDLEMAS, ASPHYX
SUK - 10.08.15 16:11:03
Brutal urcite super. Myslim, ze uroven velmi vysoko, headlinerem bych si klidne predstavil minimalne polovinu kapel. Jeste neco udelat s trapnym 80's divadlem ala kytarovy bedny na ozdobu, po zvukove strance brat ty metály jako trosku vic "art", myslim, ze muzika, i metalova, se da delat bez toho, aby mi silne zkomprimovanej kopak (hlavne leva stage) urval hlavu, basovka roztrasla veskere organy a kvuli vysoke hlasitosti mi snad i usni bubinky zkreslovaly vnimany zvuk. Zazil jsem i tiche rockove koncerty a fungovalo to.
LooMis - 10.08.15 16:05:11
dobrý sumář zažitého, i já, jakožto tchoř minulých festivalů (skoro vždy nemytý, štafetu jsem ale tímto před mladším :-) ), jsem se každý podvečer vycachtal v potoce, což mi přišlo praktičtější, než si užívat 1x za odpoledne střik od hasičů. Taktéž počet shlédnutých kapel mám opět nižší než minulý rok, ale to mi přijde v pořádku, většinu jsem totiž viděl a to slunce prostě bylo pekelný. Těším se na BA vol 40, až bude nad plochou zatahovací střecha a v Octagonu římské lázně, pak to bude dokonalý brutal wellness :-)
pf - 10.08.15 15:59:31
mně se líbí ta fatální neschopnost pořadatelů něco udělat s frontou u akreditací. pro mě pravidelně festival začíná hodinou až třemi v ní, letos to bylo jen třicet minut, ale prostě obraz festivalu začíná právě tady.

Zkus tohle