Články

přeposlat článek tisknout
BRUTAL ASSAULT 2011 - středa

BRUTAL ASSAULT 2011 - středa

  • kdy: 10.8.2011
  • kde: Jaroměř, Pevnost Josefov

 
Až na počáteční trable se vstupem do areálu se úvodní - nultý - den Brutal Assaultu povedl velmi.

Brutal Assault 2011LooMis: Další rok je za námi a povinnost přinést zprávu o stavu tvrdé hudby před námi. Brutal Assault patří definitivně mezi etablované evropské festivaly, který pravidelně navštěvuje spousta tuzemských milovníků hudby, ale čím dál více se sem sjíždí i fanoušci ze zahraničí, v čele samozřejmě se sousedy Slováky a Poláky, jak ostatně naznačoval trend ročníků předchozích.

Motto letošního ročníku by mohlo být „bez kelímku ani ránu“ a ne snad proto, že by se tolik pilo. Pořadatelé se jenom rozhodli vykročit (možná i ekologickou cestou), takže veškeré tekutiny, které se dříve točily do plastových 0.5 kelímků byly letos stáčeny do tvrdého plastu. Efekt byl úžasný - zatímco dříve byl každý večer plácek před pódii zasypán horou bordelu, letos se nic podobného nekonalo. Systém vracení byl velmi efektivní a výsledkově velmi efektní, ale kelímek šlo směnit za peníze nebo kupón pouze oproti dalšímu speciálnímu kupónu z programu (celkem 4x). Nevýhodou tohoto principu byl v podstatě pouze fakt, že jste si museli kelímek celou dobu nosit s sebou nebo stále pít. Jinak se žádná další výraznější změna nekonala, kupón byl za 30 Kč, jídel na výběr co žaludek ráčit (ale zase nebyl pompoš), pití taktéž (Gambrinus 10°, Kozel černý, Plzeň 12° a Master 18° a Birell pro řidiče), nechyběly jégrovky, namísto Red Bullu byl Monster.Frontajakcyp, pičo

Marast už má ve zvyku jezdit na BA včas (což je jedna z mála ctností), takže opět středa a MJC/MM kemp, tentokrát pouze s jedním party-stanem a bez grilovačky, ale i tak toho bylo dost, takže úplný začátek jsme nestihli, stejně jako mnoho, mnoho dalších, kteří si museli (opět) vystát nekonečnou frontu (zhusta i přes dvě hodiny), jelikož se v distribuci objevily falešné lístky, takže se nejprve muselo jít na tzv. „ověření pravosti“ a následně jste teprve mohli dostat pásku a byli vpuštěni do areálu.
 
Den 0 – středa 10.8.2011 od 17:00

17:00 SMASHED FACE

17:50 MOMMA KNOWS BEST

18:40 ČAD

19:35 STÍNY PLAMENŮ

20:30 GRIDE

21:30 SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY

22:30 FIRE SHOW

22:50 HERMAFRODIT

23:50 PSYCHOTIC DESPAIR
 
Momma Knows BestLooMis: Akreditace naštěstí fungovaly vstřícně a rychle, takže šťastnější z nás byli schopni stihnout závěr mathcoristů MOMMA KNOWS BEST, kterým asi opravdu nejlépe slouží (bez urážky) nálepka „čeští Dillinger“ - nervní, postupně, gradující skladby s parádním zvukem (lze-li posoudit ze tří posledních). Zrychlení a zjednodušení rytmiky na úplnou dřeň přinesli slovenští ČAD. Základem je thrash metal, přidejte neurvalost hardcoru a okořeňte punkovou veselostí a nadhledem (a milou slovenskou přisprostlostí) a máte o zábavu postaráno. (Súkromná vojna, Varič pika, Posledný z roty)

bizzaro: Já ještě doplním, že díky pořadatelskému lapsu na startu s kontrolou falešných lupenů spolu s hodinovým zpožděním otevření areálu většina návštěvníků cz/sk kapely nestihla. První kapely tak hrály pro pár desítek šťastných, kteří se do areálu dostali včas.

ČADSMASHED FACE nestíháme vůbec, ale na MKB již s LooMisem, který je popsal pěkně, přicházíme na půli setu. K nim bych jen přihodil férovou pódiovku, příjemné vystupování frontmana a zahrání nové skladby Not a Blink. ČAD mě přes jejich proklamovanou kvalitu, tu však nechci zpochybňovat, až tak nebavili - podobnou muziku prostě až tolik nemusím, ale basačka potěšila :) A vzhledem k tomu, že jsem valnou část festu profotil pod podiem, nemohl jsem samozřejmě vynechat ani painty Stíny PlamenůSTÍNY PLAMENŮ v čele s Lordem Morbivodem. Na ty mi poprvé chcípla baterie foťáku, ne že by to bylo tak evil, protože Stíny nejsou jedněmi z těch „zlých“. Jejich show byla spíše konformní klasické kapele, která jen používá corpse-painty a hraje black. Docela příjemné vystoupení s kvalitním bubeníkem v zádech a bez zbytečných póz, i když kytarista v „holínkách“ trošku nahazuje pózy GrideImmortal. To na GRIDE už se i náš zbytek prodral několikahodinovou frontou a mastil v kotli. Co říci ke Gride. Za poslední dobu se s jejich koncerty roztrhl pytel, viděli jsme je i na OEF2011 a pro porovnání.. na BA, i když jsem spíš jeden z mála, se mi jejich show líbila více. Snad díky zvuku, ale jejich fastcore (hardcore/grind) s progresivnějšími myšlenkami prostě vynikl. Samozřejmě zazněly i nové písně ze Záškubů chaosu.

Silent Stream Of Godless ElegyLooMis: Na GRIDE už byl Marast v plné sestavě a občerstvoval se rohlíky s máslem, višněmi (a třešněmi) a mastil to napalmdeathovským grindem. Vrcholem večera ale bylo vystoupení SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY, především s prezentací poslední desky Návaz. SSOGE jsem neviděl živě drahnou dobu, takže o to příjemnější bylo zjištění, že energií mi to hodně připomnělo prastarou sestavu ještě s Petrem Staňkem, ale ještě podstatnější bylo, že české texty fungovaly skvěle i živě a s celkovou poezií tance Hanky (kdypak se bude rodina Hajdů rozšiřovat?) evokovaly slovanského ducha a hrdost na naši zem a krásnou řeč. (Mokoš, Slava, I Would Dance, Skryj hlavu do dlaní).

Následně si na své přišli všichni pyromani a milovníci petrolejových lamp - show s ohněm dominoval zapálený kříž po pravé straně pódií. Pro méně statečnější tímto zahřívací den skončil, zvídavější členové se šli pokochat na HERMAFRODIT.

bizzaro: A mezi ně jsem patřil i já, protože nechat si ujít HERMAFRODIT po tolika letech by byl hřích, když na kapelu jsem před lety chodíval snad co měsíc a i přes uplynulé roky její materiál(y) zaslouženě náleží do cz archivů; nejen pro originalitu, podání (koncepční, lyrické i instrumentální; však kapela na přelomu 90. let ve zkušebně zaznamenávala nahrávky studiové úrovně), ale i vlastně nadčasovost. Takže se vpředu klepu a očekávám, s čím Hermafrodit, tedy Tomáš Zavadil, přijdou/e. Nejdříve jsem myslel, že Tomáš vystoupí jako one-man projekt, nicméně překvapení bylo (i když to Corňák avizoval v diskuzi pod recenzí nového alba), že Hermafrodit vystoupili v kompletní sestavě a to s profesionálními muzikanty; za bicími dominoval Richard Scheufler Jr., nemýlím-li se, ale ani zbytek kapely nijak nezaostával, zejména basák. Dalším překvapením bylo, že jsem Tomáše Hermafroditpo těch letech téměř nepoznal (roky divokého života - bez detailů - asi vydaly za své; skladby uvádí nepodobně Mrázkovi z Ústředny) a že kapela nezahrála nic ze starších nahrávek, což asi většinu přítomných zklamalo. A jak Hermafrodit 2011 zněli? No.. rozhodně ne jako Hermaphrodit (to vypuštění „ph“ z názvu je správné), ale ani jako Hermafrodit. Ne, neklepejte si na čelo. Herm-live-band, ač jako komplet kapela, má rozhodně blíže k pozdější sólové tvorbě Tomáše a kytarové postupy z minulosti se úplně nevytratily, přesto jde o „novou“ kapelu. Celkové vyznění bylo mnohem crossoverovější, úderného charakteru, dost moderní a až tanečního (breakování) rázu. Rozhodně profesionální muzikantská práce, ale i tak prozatím vystoupení nehodnotím (jako s Hrmfrdt se s touto formou smiřuje špatně), počkám si až po Fekal Party 2011, kde kapela vystoupí. Špatné to ale nebylo, určitě zajímavé, jen je třeba přivyknout na zas jiný Hermafrodit. Tentokráte verzi 2011.

U, středu uzavírajících, PSYCHOTIC DESPAIR se nebudu dlouze zastavovat, jelikož jsme je o nich již tento týden psali. PD dlouhodobě potvrzují trend kvalitní živé kapely, která se svým přednesem nemá nejmenší problémy. Jejich death/grind je svěží, nepostrádá nápady a ani potřebnou rytmickou podporu, která rozhýbe každého fanouška.

Marast téměř v HellcomeLooMis: Středa sice nepatřila mezi tak hektické dny jako po zbytek festivalu, ale je vidět, že zahřívací večer přitáhne více lidí, než kdysi konané afterparty a bude určitě zajímavým zpestřením do budoucna a možností pro domácí kapely festivalově se představit potenciálním (zahraničním) posluchačům ve velkém (pokud lidi nebudou zas stát ve frontě :/, pozn. bizzaro). A vhodné je to i pro zvukaře a osvětlovací techniky, aby si všechno vychytali a odladili.

Jiné názory


Přispěj do diskuze

lol jídlo a pití je základ :-(

Tak fronta byla epicka za to hodne minusovych bodu, nastesti kelimky to vyrovnaly :-))) ze stredy samozrejme nejvic Gride. Kafe, noviny a rohlik s maslem! Vic ode me az se vratim z chmelu!

nene, ty časy jsou začátky, zahrnuje to i přestavbu pódia, ale hráli dlouho, 45 minut to mohlo hodit

Gride hráli fakt hodinu?

kuciiii, znate todle? www.HERMALIVE.webnode.cz (starej dobrej hemik95)

trosku jsem zaktualizoval Hermafrodit, fotky zapomenuty doma, galerie bude vecer!

aktuálně

diskuze