BLACK BOMB A, STATUS PRAESENTS, X-CORE, LOCOMOTIVE, DISASTER

report

Po nějaké době zas report, kde prostor dostaly české kapely. Hlavní hvězdy Black Bomb A ale nezklamali a stávají se pro mě koncertním černým koněm. Excelentní!

black bomb aPředem musím říct, že nejsem velkým příznivcem „přecpaných“ koncertů. Ideální počet jsou pro mě 3 kapely, ale pak už je těch zážitků prostě moc a člověk si vše ani neužije. Fest patří pod širé nebe a nikoliv do klubu, nicméně poslední dobou, a to platí hlavně pro underground, koncertní line-up tvoří 6 a více kapel. S těmito myšlenkami jsem se vydal, naschvál pozdě (omlouvám se kapele Calidad), na koncert na sedmou hodinu.

Trochu omylem jsem dorazil akorát před začátkem výstupu pražské formace Disaster, která hrála po téměř dvouleté pauze. Musím říct, že mě tato banda poměrně překvapila. Svižný a šlapavý metalcore nepostrádal zajímavé nápady. Podle poslechu na bandzone mě kapela příliš nevzala, ale koncertně nemám co vytknout. První, co samozřejmě každého majitele testosteronního ústrojí uhodilo do očí, byla moc pěkná a sympatická zpěvačka. Zpěvově připomíná českou Candance (Walls Of Jericho), která se nebojí do mikrofonu pořádně zařvat a rozbalit na plno svůj HC potenciál, ale zvládne i melodické zabarvení, které se zde ale neobjevuje tolik, jak je zvykem jiných kapel. (O kterých si řekneme později, ANO, modří už vědí :)). Neustále kolem pohazovala svými zrzavými vlasy a pořádně napomáhala atmosféře. Zbytek kapely se také nemusel za nic stydět. Bicí přesně seděly do konceptu muziky a občas to moc hezky vyznělo. Na závěr proběhlo šampaňské a kapela spokojená s přízní publika odešla do šaten.

Jako další nastoupili krumlovští harcovníci Locomotive. Už jsem je viděl nesčetněkrát, takže jsem přesně věděl, co mohu očekávat. A to jsem také dostal. Jejich set jako vždy nepostrádal těžkotonážní sílu rozjetého tiráku a nešetřil ani diváky v posledních řadách. Hardcore á la PRO-PAIN si za dobu svého působení našel spoustu fanoušků a kluci už byli snad všude. Proběhly všechny klasické songy, na které jsme od lokomotivy zvyklí – Ornament z Pijavic, Sedum, Incest nebo Je čas. Dokonce nás Locomotive oblažili novým songem, který mě skutečně překvapil. Je vidět, že v Krumlově nápady nechybí. Hlavní linka připomíná až motorheadovský podklad, ale na druhou stranu je hodně hravá a jmenuje se paradoxně Peklo :), pak ale samozřejmě přijdou další zajímavé části, které song ještě ozvláštní. Sympatický Rena je se svými dredy vynikající frontman, který vždy zvedne náladu. Taky už to „s touhle smečkou“ táhne už nějaký rok. Vazba Willi za rytmickou kytarou nelítostné drtí vše kolem, do toho mu Rob sóluje a Jouza je všechny podporuje zezadu. Tak to má být. Lokomotiva nás zase přejela!

Bylo mi jasné, že na nějakou dobu máme to nejlepší za sebou. Jako další se chystali Status Praesents. Tato kapela mi skutečně nic neříká, proto je pro mě těžké jí hodnotit, ale pokusím se být objektivní. To, co SP hrají, hrají dlouho a jsou v tom dobří. Hráčsky podali dobrý výkon a publikum z nich bylo skutečně nadšeno. Jejich set měl energii a vytvořili i nějaký ten circle pit. Hrají jakýsi mix crossoveru a hardcoru, do kterého míchají různé další vlivy. Některé části nejsou špatné, občas to docela pěkně šlape, občas však ne. Celkově mě jejich muzika nebaví, ale alespoň je upřímná. Hlavně mi vadí sborové popěvky, kterých je jejich muzika opravdu plná. Snažil jsem se zuby nehty, ale po třech písních odcházím na pivo.

Taaak… další na řadě X-CORE. Kdysi jsem býval velký fanoušek této kapely. Za časů jejich splitu s Pitbull Diesel, když ještě hráli valivý hardcore s metalovými spodky, byli skutečně originální banda, kterých u nás dosud není mnoho. Jejich koncerty nepostrádaly energii a rodákům ze Znojma všichni HCčkáři zobali z ruky. Ty časy už jsou bohužel dávno pryč. Pak si totiž kapela zřejmě uvědomila, že hráčsky postoupila a vydala se bohužel tou nejhorší možnou cestou. Všechno se zřítilo jako domeček z karet vydáním desky In Hell. S vidinou úspěchu v zahraničí, vyděláním si nějaké té koruny navíc a jak neprozřetelně a prvoplánově tvrdí na svých stránkách „nabrání nových poslouchačů“, nabrali směr metalcore. HC je o testosteronu, zde to ale smrdí spíš estrogenem. Samozřejmě se nezapomínají při každé příležitosti honosit jménem Rolanda Grapowa. X-Core se přes noc stali kopií amerických band jako As I Lay Dying, Killswitch Engage a mnoha a mnoha podobných. Bohužel ještě k tomu kopií velmi špatnou. Přesto musím říct, že i po vydání tohoto alba jsem je ještě viděl za mikrofonem s Ozzym, a nebylo to ještě tak zlé. Pánům toto ale nestačilo a rozhodli se jít ještě dál. Z přeslazeného metalcoru se dostali až do vod jakéhosi „wallet mainstream pop“ metalu. Naprosto odpornou záležitost She’s Magnetic tu snad nebudu ani zmiňovat. Ta táhne X-Core až někam do vod nepovedené kopie Linkin Park. Holt nabíráme ty nové posluchače, nedá se svítit.

Hned co nastoupili, nevšiml jsem si Ozzyho. Celý koncert jsem měl zato, že odešel z kapely. Po koncertě jsem ale zjistil, že tam celou dobu byl, akorát jsem ho v jeho novém šampónovém bravo imagi nepoznal. Zpěvově již vše bohužel kompletně přebral „kluk z plakátu“ George a hned po prvních tónech mám jasno. X-Core hrají sterilní muziku z výrobní linky pro nenáročné posluchače. Chybí tam jakýkoli feeling, jakákoli osobitost. Naprosto odporné, nudné a násilně nacpané metalcorové melodické popěvky v podání George bez problému zadusí jakékoliv kořeny čehokoliv zajímavého. Jeho hlas je tuctový, nudný a nemá absolutně žádnou sílu. Věci jako Anything You Want, In Hell a Between Heaven and Earth znějí všechny na jedno brdo, jsou plné přeslazených riffů a hlavně se nesmí zapomínat na to, aby píseň obsahovala alespoň nějaký melodický popěvek; jestli se tam hodí, je zajímavý, nebo má smysl, to už nikoho nezajímá. No alespoň že šamponi a kočičky pod pódiem jásají. Holt trend je trend. Aby se vlk nažral a koza zůstala celá, povinný Respekt musel přijít. Příznačný název, protože to jediné ode mě kapela opravdu nemá. Stejně jako celý koncert, Respekt byl zahrán naprosto bez energie a nezajímavě. Bylo jen vidět, jak se všichni snaží předvádět a Přéma nám ukázal, jak umí perfektně hrát na dvojkopáky, takže je cpe i tam, kam se to nehodí. Hráčsky nemám žádných výhrad, kluci jsou profesionálové a zahráno bylo všechno přesně tak, jak je na albu. To je ale bohužel trochu málo. Smutný konec kapely, kterou jsem měl opravdu rád.

Vrchol večera je tu! Na koncert jsem dorazil kvůli Francouzům Black Bomb A. Velmi zajímavá, originální a pestrá muzika kombinující v sobě prvky old school hardcoru, metalu a dalších rockových i nerockových vlivů. Vše podbarvené dvěma zpěváky, jeden hlubší a druhý až s ženským nádechem. Původně jsem si dokonce myslel, že opravdu žena je :) Čekal jsem, že budou dobří, ale nakonec se z toho vyklubal jeden z nejlepších koncertů poslední doby. Z jejich vystoupení doslova cákaly proudy energie! Neuvěřitelně živelná show, kde bylo vidět, že kapela zde odevzdává opravdu vše. Potěšili snad každého přítomného. Hardcoristy jejich rychlé pasáže a houpavé části, metalisty jejich valivost a tvrdost. Jemnější pasáže, kde exceloval hlavně Poun, který byl opravdu neuvěřitelný (chvílemi se na pódiu motal až tak, že jsem myslel, že omdlí), zase fungovaly na dámy a umírněnější návštěvníky. Dechberoucí zvraty a burcování publika udělaly z poloprázdné Chmelnice doslova bitevní pole. Zazněly věci z průřezu celé tvorby, hlavně evergreeny jako Burn, Mary, Look at the Pain a A Lady Lazy. Naživo mi hlas Pouna nepřišel ani tak ženský. Překvapilo mě, že to vokalisti nemají pevné zpěvové party, ale občas se střídají v melodii i řvaní. A kromě energie měl zvuk i neskutečné koule! Vše je živě o hodně tvrdší a tvoří ze zážitku neopakovatelnou atmosféru. Navíc vše bylo perfektně slyšet. Zarostlý bubeník nebyl za bicími skoro vidět, ale hecoval, jak se dalo. Členové kapely (hlavně Poun) si neváhali od diváctva zahulit, a to notně. Jejich výkon to ale ještě umocnilo. Co je hlavní, neskutečně (nejen mě) to bavilo! A až tak, že mi přišlo, že hráli snad jen 10 minut. Black Bomb A se pro mě odteď stávají koncertním černým koněm a doufám, že co nejdříve přijedou zas!

Vložit komentář

666 - 31.03.11 11:51:08
"my mladí máme rádi x-core" Mluv za sebe ichtyle. Měl jsem je celkem rád, ale to co teď předvádí, to je na pěst.
abro666 - 21.03.11 09:49:11
pf, kdyz sme u tehc citatu, jeden z BZ pod profilem kapely henych666: Anthrax666 10. 3. 2011 v 16:34 Nazdar Vlasto,držím ti palce aby vše dobře a aby byla na scéně další dobrá partička jako Hypnos
kot - 20.03.11 22:11:52
teda, tipuju tam lemmika, tohle jsem si zastara uzivali
pf - 20.03.11 21:58:50
"X-core za rok budou známý na každým rohu ameriky" citát roku
KOH - 20.03.11 21:34:30
X-Core prej do ty desky nasypali 400k, tak se nedivim ze to je na plac, kdyz vsichni zjisti, jaka mrdka to je
pf - 19.03.11 23:42:23
hehe, super debata
gába - 19.03.11 19:46:21
pf přiznej se! :-)
bizz - 19.03.11 18:49:25
ja to nejsem :)
DR - 19.03.11 13:47:28
boží
abro666 - 19.03.11 08:17:09
..hm opět moc pěkné,newcorist je Fastner,nebo nééé?!
bruth - 18.03.11 22:24:00
kdopa je newcorist.... abro? střap? :)
agro - 18.03.11 20:12:58
"my mladí máme rádi x-core"...to zní jak z nějakýho komunistickýho pamfletu...ještě že maj ten krásnej web
Mike - 18.03.11 19:52:33
myslím, že tolik bab co maj x-core bysme mohli závidět, tudíž nevím nevím kdo tu bude buzna...typuju na upocenýho zamindrákovanýho vlasáče s malým pérem...vzpamatujte se...
Sud - 18.03.11 19:18:49
to musi bejt nejakej troll, to snad ani nemuze bejt mozny..
annal - 18.03.11 19:01:35
Neewcorist je 100% nekdo mistni
abro666 - 18.03.11 17:34:21
njn, zase Bizz klassik diplomacie az do prdele:)
bizz - 18.03.11 15:21:52
Newcoriku, projdi si tu ty recky a pak neco pis :)
Adamos - 18.03.11 14:32:58
no, konečně to začíná vypadat na rozumnou debatu :-)
nadrom - 18.03.11 14:10:19
abro to prostě dycky rosekne!sám bych to nevyjádřil lépe:)
VQ - 18.03.11 14:06:56
:-D:-D
abro666 - 18.03.11 14:02:17
newcorist je kripl. nic vic. coremusic je tepla mrdka pro kriply. xcore je banda buzen. mrdat, netreba se zabejvat homokladama. du spat debilove:)
Newcorist - 18.03.11 14:01:16
Petr Janda to je Vám podobný! Ovšem mladé muzice tu u téhle skvadry zastydlých pisálků svítit nebude! Bizz jim dělá vedoucího!!!
nadrom - 18.03.11 13:59:42
Až se ti jednou bude zdát, že na světě není láska, že je to jenom pohádka, pohádka pro děti. Já vím, když se dva políbí, že to nemusí být z lásky, a vůbec nic si neslíbí a tak to má asi být. :)
bizz - 18.03.11 13:55:44
Newcorist, me bavis :) za 14 dni uz tady asi nebude web Jakuba Smolika, ale Petra Jandy :)
VQ - 18.03.11 13:53:59
:-D
Newcorist - 18.03.11 13:42:43
Ty dinosaure zastydlej na nějakých agropidlikackach? Vůbec nevvš ,co se ve svete děje! X-core za rok budou známý na každým rohu ameriky, ale ten vaš web bude znát jen pár mastňaku...a co bude za 14 dni? Zatim to tu vypadá, jak na webu Jakuba Smolika! Psát sem stejně bude jen zastydlá metalová spodina!
stana - 18.03.11 13:38:42
LOL
bizz - 18.03.11 13:25:41
Newcoriste, vrat se sem za 14 dni :) a jen tak mimochodem, ty poslouchas jen to, co ve svete frci? te lituju teda..
Newcorist - 18.03.11 13:20:02
takový špindírové jako Nadrom na Sršeň patří do oldschool světa..My mladí máme rádi X-Core. Slyšel tu někdo o Coremusic? Z těch si vemte příklad vědí, co ve světě frčí! A mají krásny web! Ne jako tady, když tu neandrtalci na starém webu urážejí nejlepší kapelu z ČR!!!
bruth - 18.03.11 12:42:20
no hlavně že o tom něco výš kámo ;-)
sršeň - 18.03.11 09:21:32
nejlapčí sú stejně visáčy a eečka vy pyči! Punk poslúchám 10 let, takže o tom trošičku něco vým! metalisti je out, punk pičo!
Boris - 18.03.11 01:04:41
Jo, new image... vypadaj jak borci z bronxu :D Zlati Apostate :)
bruth - 17.03.11 11:07:12
podívám se, džízka na oef je potřeba a na moutrhýd na BA ;-)
nadrom - 17.03.11 10:29:33
bruth - agrometalista.org:)
bruth - 17.03.11 09:49:16
nadrome kde kupuješ džízky potřebuju taky jednu na oef
gába - 17.03.11 09:35:40
super tady zase :-)
Adamos - 17.03.11 09:35:09
Dal jsem She´s Magnetic a ta písnička celkem koresponduje s image kapely :-).
Slawosh - 17.03.11 02:10:38
Jedni do toho víc řvou a druzí se rozpouštěj v růžovým šampunu. Podle mě ještě nepřišel čas na tvrdou hc taneční věc. Mrkněte k seveřanům.
Adamos - 17.03.11 00:30:17
No to minimálně .-)
nadrom - 16.03.11 23:57:22
Adamos - já vim, omlouvám se, já zas něco napíšu, až vydám desku minimálně u nuclear blast:)
Adamos - 16.03.11 22:51:45
Nadrom: Jo vole, cos dokázal, že si dovoluješ napsat svůj názor :-)))
Newcorist - 16.03.11 21:06:58
Taková stará umaštěná metla jako nějákej Nadrom ve vytahaný džísce s našivkama ožralých mániček nemůže pochopit, co mladí cítí při poslechu X-Core! She's magnetic je pecka roku na téhle scéně pánové! Procitněte a dejte mládí šanci!!! X-Core do toho!
Petr - 16.03.11 17:59:51
X_CORE jsou pohodička jen víc, víc takovejch, co dokázal pán co kritizuje X_CORE? silák za klávesnicí:D
Jimbo - 16.03.11 14:19:10
To napíše jen závistivec kterej X-CORE žere..
bizz - 16.03.11 10:49:04
ja je videl pred casem (1,5 roku?) taky na Chmelnici na nejaky akci a slapalo to nahodou. a poslechl jsem "naprosto odpornou záležitost She’s Magnetic" a neprijde mi zas tak naprosto odporny, jen v pripade tyhle kapely je to trosku.. neocekavany? :)
annal - 16.03.11 02:36:34
Ja myslel, ze hrali sracky odjakziva, takze u me si polepsili;-)
Sud - 16.03.11 01:48:43
zorvna tuhle jsem si s nekym rikal, ze ty X-Core by mel nekdo poradne zmrdat a hele ho :)

Zkus tohle