BEHEADED - brodili jsme se fůrou sraček

BEHEADED - brodili jsme se fůrou sraček

Maltští Beheaded jsou na hudební scéně bezpochyby jednou z nejpracovitějších kapel. Tito mravenečci v čele s královnou Steffi již zvládli téměř prakticky vše, co zvládnout mohli, a tak jim nezbývá nic jiného než chňapnout za uši trochu toho štěstíčka a dostat se k nějakému megalabelu, který by je dostal tam, kde jsou a kam patří, tzn. mezi oficiální špici brutálního death metalu. O následný pokec s Cejcou (Davidem Cachiou) se postaralo duo K8 & Bizzaro.

interview_14_px2

Hned vám musíme pogratulovat k výsledku druhé desky Recounts of Disembodiment, nicméně je naším prvním kontaktem s vaší muzikou od Obscene Extreme festu, kde K8 nebyl zrovna nadšen vaším vystoupením. Možná to bylo zaviněním špatného zvuku… už si nevzpomínám...
Je super, že se vaším prostřednictvím můžeme někde objevit. Rozhodně je K8 jeden z mála, kterému se náš výkon na Obscenu předminulý rok nelíbil. Nejspíš jsi byl, K8, ožralej a odpuzenej špatným zvukem, který jsme měli, ačkoli to byla pro Beheaded velká zkušenost zahrát si na tomto zabijáckém festivalu s tak skvělou sestavou kapel.

No, to si vyprošuji, nikdo tam nebyl tak střízlivej jako já, ale buď v pohodě Cejco. Nyní bych se rád porochnil ve vaší historii, protože je dost zajímavé být první death metalovou grupou z Malty…
Beheaded začali v 91ním a vždy jsme zamýšleli být brutální death metalovou kapelou. Prošli jsme množstvím změn v sestavě za ta léta, ale přežili jsme a zůstali věrní undergroundu do dnešních dnů. Krom toho, že jsme byli první death metalovou kapelou z Malty, jsme byli také jediní metloši, kteří se upsali zahraničnímu vydavatelství a také první death metalovou kapelou, která koncertovala až dosud tak daleko.

...která koncertovala dosud až tak daleko. Proč myslíš, že se vám toto vše podařilo? Jakou zásluhu na tom všem mají Mighty Music a vaše manažerka Steffi?
Je mi líto, že musím říci, že to není vůbec díky Mighty Music, ale veškerý dík jde jen Steffi a jejím schopnostem toto pro nás zorganizovat. Náš label nám nikdy ani nenabídl příležitost nebo šanci k tour.

Mimochodem, Steffi je zároveň manželkou Chrise. Jak máte ošetřen vztah manažerka/manželka? Ptám se, protože na tomto dojela třeba Sepultura.
Steffi nemíchá, respektive nemíchala, byznys s potěšením. Je perfekcionistka a stará se o kapelu a její zájmy až příliš dobře. Když to zasahuje do jejího osobního života, ok, ať zasahuje, je to její život. Byli jsme-li na turné, musela makat dvakrát (ještě po večerech, rozumíte, že? heheee..) a používat všechen svůj důvtip, aby zvládala věci okolo kapely a nezanedbávala Chrise a dařilo se jí to docela dobře. Mimochodem.. teď se s Chrisem akorát rozešli, ale už je to dobrý a začíná zase pořádně makat. To znamená, že pokud máte zájem, Steffi je teď volná, hehehe.

interview_14_px1

Beheaded byl založen třemi kámoši - Davidem Bugejou, Chrisem Brincatem a Marcelem Scalpellem, z nichž dva vydrželi až do teď. Kde leží kořeny Beheaded, co vás vedlo k hraní death metalu na Maltě, kde tehdy asi neměl žádnou tradici?
Jak jsem již řekl, Beheaded byl vždy zamýšlen jako deathmetalová kapela a poslouchali jsme tuto extrémní odnož hudby od konce 80tých let. Znal jsem Chrise, Marcela a Davida z Metalových nocí, které se u nás pořádaly před dlouhou dobou. V té době jsem hrál v deathové bandě Biblical Infamy, která se rozpadla. V 93tím jsem se přidal k Beheaded a začali jsme koncertovat a upevňovat naši pozici na Maltě a v dalších zemích.

Kdo je u největší Beheadiťák? Či lépe, kdo nejvíc ovlivňuje tvář Beheaded?
Steffi vede kapelu a zaštituje vše od promotion k organizaci turné, koncertů atd. Samozřejmě členové Beheaded maj na starosti výrobu muziky.

Jojojo.. jasně, ale měli jsme na mysli hudební ovlivnění.
David Bugeja, náš kytarista, skládá většinu hudby za pomoci druhého, Omara Greche.

Tyson Fenech (kyt) a Marcel Scalpello (vox) nahrávali demo Souldead a Marcel dokonce i debut Perpetual Mockery. Co dělají nyní, jste s nimi v kontaktu? Byl rozchod s nimi.. řekněme.. dramatický?
Pokud vím, Tyson žije v Kanadě a stále hraje na kytaru a má vlastní kapelu. A Marcel? Nemám vůbec tušení… neviděl jsem se s ním od té doby, co kapelu opustil. Vše, co vím, je, že už se dál nepohybuje na scéně a prodal celou svou sbírku nahrávek… Oba opustili kapelu pokojně.

Čím to myslíš je, že se člověk takhle dokáže sebrat a jít? Zahodit to, co dělal a v co věřil?
Píčou... oženil se.

Hahaa.. je nám to jasný. V 95tým jste nahráli a vydali demo Souldead. Je zde něco neobyčejného, co bys mohl říci o této době, fázi vývoje Beheaded?
Souldead bylo víc než dobrým startem pro Beheaded, opravdu se mu dobře dařilo v undergroundu a bylo také dost dobře podporováno. Demokazeta je nyní vyprodána, ale pracujeme na znovuvydání, takže pokud by měl někdo zájem… stačí nás kontaktovat! Je profesionálně nahráno, 5 surových skladeb v plnobarevném obalu s texty… Je staré, ale dobré!!!

Kolik jste nakonec rozšířili kousků?
Ou, opravdu nemám/e spočteno.

Škoda, protože to demo bylo vidět na každým distru a byl to docela zajímavý příměr k tomu, co se prodává dnes. Co se dělo ve vašem táboře mezi demem Souldead a vydáním debutu Perpetual Mockery? Pokud víme, tak zde byly nekonečné odklady… remastering…
V těchto časech jsme se brodili fůrou sraček. Tím myslím, že jsme měli nového kytaráka Omara a museli jsme ho naučit naše skladby atd… Také jsme měli velké zpoždění s výtvarným zpracováním obalu a když k tomu připočtu zmatky, které byly s naším předchozím vydavatelem X-treme Records ze Švédska, od kterého jsme nakonec za výhodných podmínek odešli (zdar Joelovi a Immersed in Blood!), tak.. no.. na začátku 98mého Perpetual Mockery prostě vyšlo a dosud se prodává.

Právě koncem 98mého přišel do kapely Lawrence Joyce. Musíme uznat, že je skvělý, ale ne tak odlišný od Marcela, který užíval více poloh ve svém zpěvu… Nicméně Lawrence má svůj hlas více.. vypracovaný?
Ano, to souhlasí. Musím však doplnit, že v květnu byl Lawrence nahrazen Conradem Borgem, kvůli nedostatku zájmu o kapelu. Lawrence se pohyboval na scéně celkem dlouhou dobu a jeho vklad do kapely byl vynikající, vokálně to byla kurva zvěř!!! Ale zpět k otázce, Lawrence měl svůj hlas trochu méně proměnlivý, ale byl hluboký, a proto mám stále raději ten Lawrencův namísto Marcelova. Bohužel i Conrad odešel a teď máme zas novýho, jmenuje se Melchior. A zase Borg, hehee...

..takže příbuzný Conrada?
Nene, kdepak, jen shoda jmen. Zkoušeli jsme tak ňák oba dva a nakonec si vybrali Melchiho.

Působil Melchior předtím někde? Jméno zní tajemně...
Jasně, v jedný zdejší kapele Despised.

Něco o Despised? Jméno zní tajemně.. hehehe...
Byli hodně mladou kapelou, která to už zabalila.

Poté následovalo Promo 99, kde se objevila nynější (nyní už ne – pozn. Bzz) sestava. Co znovu zapříčinilo zpoždění (všimli jste si 3tého z?, pozn. Bzz) jeho vydání jako oficiálního nosiče? Bylo to spojeno s hledáním nové nahrávací smlouvy a upravovali jste nahrávku předtím, než ji Mighty Music vydali jako mcd Resurgence of Oblivion?
Přesně tak, když jsme jej nahráli, začali jsme ho nabízet labelům po celém světě. Po nějakém čase jsme se upsali Mighty Music z Dánska, kteří toto promo vydali jako mcd Resurgence of Oblivion.

V červnu 2001 jste nahráli materiál Recounts of Disembodiment, který byl ale vydán až v březnu 2002, tři čtvrtě roku po dokončení…
Víme! Znovu se objevily další prodlení ve vydání, ale ty jsou jaksi zanedbatelné, protože jsme v té době silně silně propagovali mcd.

interview_14_px3

Když jste ho tak silně propagovali, jaký je výsledek?
Doposud se celosvětově hodně dobře prodává.

Co dál.. jo! Již od začátku používáte to namakaný a supr logo, kdo je jeho autorem? Něco zajímavého k jeho vzniku?
Nemáme žádnou historku ”z natáčení” okolo toho… Logo pro nás udělal jeden náš dobrý známý, který byl také zpěvákem v kapele, kde jsem byl členem. Namaloval pro nás také celý obal k demokazetě Souldead.

Takže člen Biblical Infamy? Jakej death metal jste vlastně tu dobu dělali a proč jste to zabalili? Tipli bysme, že to bylo více grindový...
Máte naprostou pravdu, byl to pořádnej nášup. Když jsme skončili, šel sem do Beheaded. Toť vše...

...abychom se mírně vrátili, zrovna tak je zajímavý obal posledního dílka… autorem je japonský umělec Toshihiro Egawa, jednoduše Sho. Jak jste se k němu dostali? Bylo to na vaši žádost nebo jste viděli jednu z jeho prací, která se hodila… obal perfektně reflektuje název alba! Také v něm vidíme paralely s některými scénami z Matrixu…
Myslím, že náš kytarista Omar kontaktoval Shoa potom, co viděl jeho úžasný obal pro kolumbijské Internal Suffering (zdravíme naše drtící bratry!) a ihned mu popsal, co bychom si představovali. Sho pro nás udělal děsivou práci a nejspíš s ním budeme spolupracovat i pro další album. Ano, celý koncept obalu odráží název alba… to je jasný!

Jsou pro vás inspirací třeba i filmy, knihy...? A nemyslím jen lyrickou složku.
Samozřejmě!!! Hlavně horory a scifi.

Jako jedna z mála evropských kapel jste nezapomněli na koncertní podporu svých alb ani v České republice. Přitahuje vás k nám něco? Doufám, že stejně tak budete pokračovat i nadále a přinášet radost mezi nás, co žerem kvalitku death metal!
Osobně, já miluji ČR. Je to obdivuhodná země a je zde několik skutečně dobrých kapel. Poprvé jsme navštívili ČR v roce 1998 v rámci minitour s Vader, které bylo organizováno Vláďou z Fleshless. Předminulý rok jsme se představili na Obscene Extreme festu v Trutnově, kde jsme hráli s pěknou snůškou zabijáckých kapel. Taky doufám, že si budeme moci zahrát ve vaší zemi v blízké době.

V děkovačce zmiňujete dost kapel, jmen…, které pochází z ČR (Vláďa & Fleshless, Pandemia, Ingrowing, Jan Čížek, Shindy, Čurby ad.). Co mimořádného pro vás udělali?
Tyto kapely jsme potkali během našich předchozích návštěv v ČR. Jak jsem již řekl, máte zde dost silnou scénu se skvělými deathovými kapelami. Jinak Jan Čížek je náš skvělý kámoš, byl také členem Fleshless… Doufáme, že se již brzy budeme moci shledat se všemi těmito skvělými lidmi!

Před dvěma měsíci jste byli na !5titýdenním! turné po Státech. Zážitky, poznatky, zkušenosti, trable...
Tour bylo dobrý, dobrá návštěvnost. Jediná překážka byla na kanadských hranicích, kde se Steffi dostala na tři dny do basy. Problém byl, že jsme neměli povolení v Kanadě vystupovat, a tak jako manažerka kapely bez povolení k hraní, musela na tři dny do Maison Tanguay v Montrealu, což je státní věznice. Tahle zkurveně dlouhá doba byly tři nejhorší dny v životě kapely!

interview_14_px4

Ale hned poté následoval téměř headlining pátečního Fuck The Commerce V. Jaké bylo vystoupit na takové mega akci před narvaným kotlem?
Fuck the Commerce bylo skvělé zakončení našeho dubnokvětnového tour. Ten nášlap před pódiem byl úžasnej, stejně jako organizace fesťáku. Bylo to show, které bylo jeho úžasným vrcholem. Lidem jsme za jejich nadšení oplatili hodinou a půl na pódiu - díky přídavku... to všechno jsou jedny z našich nej vzpomínek.

Byli jsme velmi překvapeni zpěvem – konkrétně rýmy, protože není v death metalu zvykem, mít slova ve verších… k tomu velmi propracované frázování a precizní artikulace zpěvu. I tyto odlišnosti vás dělají velmi přitažlivými. Mimochodem, slyšíme vliv SuffoFranka!
Ano, Suffocation mají velký vliv na naší hudbu, stejně tak jako na texty i zpěv.

Ve skladbách Inherited Plague a Fed Upon Odium jsou slyšet dva druhy zpěvu, je to stále Lawrence? Jestli ano, proč nemění zpěv častěji?
Já jsem nazpíval veškeré doplňující zpěvy na Recounts of Disembodiment a v nových skladbách jsem slyšet ještě častěji…

Tak to je super! No... myslíme, že toto by mohlo stačit, poslední otázka. Cítíte se stále Evropany, když ležíte mimo kontinent; na pustém ostrově? Hehee...
Malta je evropský stát, takže jsme se vždycky cítili jako Evropané, obzvláště teď, když vcházíme do EU. Stačí? Hehee..

Jojojo.. ovšem. Cejco, samozřejmě ti díky za pokec… určitě se zas uvidíme.
Vám taky díky... za všechno! Zůstaňte věrní, podporujte ug´ brutalitu a doufám, že vás všechny uvidíme již velmi brzy! Kdokoli by měl zájem nás kontaktovat, může tak učinit na následujících adresách:

BEHEADED, c/o David Cachia, 83. Pellegrinagg street, Cospicua, CSP04, Malta - Europe
BEHEADED management: Beheaded

BEHEADED files:

Line-up:
Melchior Borg – vox
David Bugeja – kytary
Omar Grech – kytary
David Cachio – bass
Chris Brincat – bicí

Matro:
Souldead, MC ´95
Perpetual Mockery, CD ´98 X-Treme Rec
Resurgence Of Oblivion, MCD ´00 Mighty Music
Recounts Of Disembodiment, CD ´02 Mighty Music


Přispěj do diskuze

zobrazit vše

Louďa má samozřejmě DICKCHEESE teriéra.

2 Milda: Souvislosti uz ti snad dosly... Tj. napsal jsem recenzi pro PAYO, kterou dle me preprznila Pussy a ta se zjevila v predposlednim cislu, na rozhovor mi neodpovidali, protoze byli na turne v USA na 2 mesice, zrovna kdyz jsem to poslal tak ta snura byla na spadnuti... Pak to biZZi dotahnul - tzn. odpovedi od Stefky + me otazky na zpovidaneho Cejcu.
Docela bych ocenil kdyby se tu angazovala i Pussy, pac jsem tu o ni cetl moc ruznych informaci, asi ji to doporucim!

co máš za psa Loudo??

králičí detektivové jsou BOB a BOBEK, já je jen organizuju.
P.S. Jinak Ti přeju příjemné venčení. A nos sebou igelitové pytlíky.

diky za snahu mi "udelat" dite....ja si ted poridil psa a uplne mi to staci....:)))) jinak doporucuji kralikovi, aby pecliveji studoval payo...treba by mne zajimalo, proc si dal rozhovor s beheaded v payu do souvislosti se mnou? no asi vi neco vic, nez ja....dalsi mistr sveta na obzoru.....normalka, ze? jinak "debaty" o K8, urovni rozhovoru, Payu, spolehlivosti, kvalite, mjc atd. jsou vdecne tema a nikdy nekoncici folklor. skoda casu...jinak jestli mate nekdo pripominky k rozhovorum, tak v payu jsou uvedeny e-maily na kazdeho redaktora a skoro kazdy (kralik asi ne) dokaze vypatrat, kdo ktery rozhovor spachal, takze neni problem dotycnemu primo napsat a nehonit si ego na forech o "nicem".

hele a co hnědej padák?

Kejt nedostane "zlatej padák", ale "zlatej d隍" od Necrococka.

ne, ale tenhle bude bolet ;)

Tagy:

beheaded

aktuálně

diskuze