Alice In Chains - JEŠTĚ JEDNOU O MRTVÉM ZPĚVÁKOVI...

Článek

article_907_px2

Hope,
A New Beginning
Time,
Time to start living
Like just before we died
Skvěle vybraná slova na začátek alba, které vypouštíte ze studia po dlouhých 13 letech. Člověk nemusí být literární vědec, aby pochopil, co se pod těmito několika jednoduchými výrazy skrývá. Nejsme tu, abychom se vraceli zpět, abychom dávali starým písním nový háv, abychom žili z toho, co bylo a co stále má sílu. Už nebojujeme se svými démony a nebereme drogy, ale rádi bychom vám zahráli nějaké nové věci, co vy na to?

A i přesto se najdou tací, kteří pánům z Alice In Chains právo na tato slova upírají. Při mém putování fenoménem jménem Alice In Chains jsem narazila na desítky negativních názorů na tento reunion. Zajímavých, podnětných, hloupých, idiotských i naprosto scestných. Přesto nemohu jinak než nenavázat na úvahy kolegy Ondrajse v jeho recenzi posledního alba skupiny.
Argumentace těchto fanoušků je jednoduchá. Layne Staley je mrtvý, a proto již

article_907_px1

ani formace jménem Alice In Chains nemá právo žít dál. Jistě, je to názor a na ten má každý právo. Obzvláště jedná-li se o osobu, která zažila Alice v dobách největší slávy. Nicméně není na pováženou výčitka, že stávající členové žijí ze Staleyho odkazu, hrají „jeho“ písně, těží atmosféru ze skutečnosti, že jim umřel kamarád? Je to nejen smutné potvrzení skutečnosti, že ikonické charisma bude vždy obdivováno na úkor tvrdé práce, která se na úspěchu podílí minimálně stejným dílem. Jako kdyby Jerry Cantrell už/nikdy neuměl skládat, vymýšlet silné melodie či psát silné texty. Možná má řidší vlasy a smutnější výraz, ale tohle umí chlapec pořád zatraceně dobře. Opravdu stále považujeme za umělce spíše toho, kdo tvoří skrze ničení sebe sama? Bláhově jsem se domnívala, že romantismus je věcí 19. století...

Přísloví “nevstoupíš dvakrát do stejné řeky” nabylo za staletí poněkud jiného významu. Nejde o to, že bychom nemohli dvakrát udělat tutéž věc. Znamená to, že vstoupíme-li do téže řeky po 13 letech, řeka už dávno není stejná, protože již hodně vody uplynulo a

There's no going back
To the place
We started from
Nejenže se najdou tací, kteří aktuální sestavě vyčítají, že nezměnili název

article_907_px4

kapely, existují také diskutéři, kteří jí upírají právo na samotnou existenci. A padají takové příklady jako Queen. Pří vší úctě k Staleyho fantastickým vokálním schopnostem a nepopiratelnému charismatu, dodržujme měřítka.
Vokál nového zpěváka (záměrně neužívám slova frontman) je málo temný, málo prožitý, moc popový, nedává kapele ten správný „feeling“…zatímco „Layne uměl do svého zpěvu dát svou duši“…podobných stížností a výčitek najdete na internetu desítky. Včetně rádoby osobních výpadů, že „zdraví“ členové kapely měli před blížícím se miléniem Staleyho proti jeho vůli dokopat do léčebny a všechno by bylo ok. Ano, to tehdy jistě nikoho z nich nenapadlo. Mohli to zkoušet znovu a znovu a třeba by Layne přelezl zdi léčebny a prostřelil si hlavu jako nejmenovaná grunge ikona před ním. Zato na poznámku, že v posledních letech existence v původní sestavě kapela kvůli Staleyho závislosti v podstatě nekoncertovala nebo že (soudě dle záznamů) drogy postupně ničily i zpěvákův výjimečný hlas...na tu narazíte opravdu sporadicky.

Již v dokumentu ze samotných začátků kapely Jerry Cantrell doufá, že hudbou se bude moci živit až do smrti. A od té doby se v podstatě nezastavil, stal se z něj nenápadný profesionál, ačkoli jeho aktivita zahrnující mj. dvě sólové desky zůstávala ve Staleyho stínu. Po pár letech dal kamarády dohromady, našli člověka, který uzpívá starý materiál, dali pár koncertů a bavilo je to. Dali do kupy turné, měli úspěch…a vzhledem k tomu, že se začaly rodit nové songy, nahráli desku. Nicméně během koncertování si musel Cantrell vyslechnout jistě nějaké ty dotčené komentáře, na které mimojiné reaguje tento text. Pak se zavře doma v LA a napíše…

Fading out by design
Consciously avoiding changes
Curtains drawl now it's done
Silencing all
Tomorrow's forcing a goodbye
I když Cantrell působí jako vcelku obyčejný chlap, nikdo samozřejmě neví, co se mu honilo hlavou, když tohle psal. Napíšu nostalgickou baladu a vytřískám z toho nějaký prachy? Možná. Ukážu lidem, že Layne je definitivně pryč, že se s ním loučím a že jdu dál? Třeba. Sám Cantrell tvrdí, že pokud se nějak cítil ve chvíli, kdy vznikla ta a ta písnička, neznamená to, že reprezentuje jeho charakter nebo celoživotní postoj. Ale to, že se z té nálady do druhého dne vyspal, nedělá song o nic méně pravdivým nebo upřímným. A ve finále je to šumák, protože je z toho fantastická balada, a to jediné se počítá.

Jenže stejně si pak někde přečte, že Alice umřela s Laynem a už to nikdy nebude ono. A v jednom rozhovoru řekne do kamery, tak to nekupujte, respektuju váš názor. Ale tahle kapela je moje rodina, tak jděte do hajzlu (nutno dodat, že

article_907_px3

s roztomilým úsměvem). A najde se inteligentní diskutér, který to okometuje tak, že kdyby tohle „fuck you“ viděl dřív, rozhodně by si novou desku nekoupil! Má vůbec smysl se kvůli něčemu podobně intelektuálně hodnotnému rozčilovat?!

Nová Alice na živo šlape tak, až se z toho točí hlava a podlamují kolena. A velké zásluhy je za to třeba připsat právě Williamu Duvallovi. Tak běhá po pódiu, zpívá s publikem, poskakuje s kytarou. No a co? Je to jen rock’n’roll, ale mně se to líbí! Těm chlapům je přes čtyřicet, skládají a hrají v roce 2009. A protože mají všech pět pohromadě, nesnaží se tvářit, že vnitřně stále prožívají to, co před patnácti lety. Na to uplynulo v oné řece, do které se rozhodli znovu vstoupit, příliš mnoho vody. A dovoluji si odhadnout, že Layne Staley by, býti živ a zdráv, v tomto věku nebyl jiný. Nicméně to je jen můj názor. Co vy na to?

Vložit komentář

EmaidamyEncam - 24.11.11 03:28:13
Soon the clothing model moved from producing sales of forty five million Euros a yr to 400 million Euros, a meteoric rise by any standards. This only goes to show how very hot and sought immediately after the Moncler brand has turn out to be given that it initial made its debut around the world phase because the official supplier for that French winter season Olympic group. From Grenoble, exactly where all of it started, Moncler has produced its way to Aspen, The big apple. They are nicely produced jackets. The excellent is in the stitching that is powerful sufficient to resist any tough donning. http://www.ebaymonclers.com/>moncler jackets for men is usually a title understood to be beyond seasonal. It functions nicely in trying to keep the iciness out and trying to keep the wearer heat. The jacket is available in many different bright, daring fashionable colours. They're created of a fluffy internal coating to keep the physique warm and have deep pockets to help keep your arms warm and cozy. The designs that they come in have all been created to help keep according to existing style tendencies. Moncler jackets are readily available in girls and men's designs and different dimensions as well. Any individual can personal a winter jacket that not simply retains them warm but looks fashionable. Instead of holding the traditional style, Monclerslife hired some superb graduates from Istituto Marangoni in 1988, which made it the most well-known brand that winter season. With the part of color, fresh color, such as red, yellow, blue and green were pieced together by the young designers, and the skinniness and coat cloth had been mixed cut, which formed the unusual aesthetical standard of the down jacket. From then on, Monclerslife became the necessaries on the European's, no matter you had been a pop star or a popular individuals, everyone would have such kind of down jacket, which made by Monclerslife. The big shots of style highly praised in succession that Monclerslife had produced the popularity of outside sports activities and leisure down jacket ten years ahead. Style magazines such as ELLE had been scramble to report that Monclerslife was a model needless to pay for any stars because the face, because it was chosen consciously by persons. And clothing sellers all over the globe promptly followed to consider Moncleslife , which created it a dominant power the whole winter season in the earth for its unique charm.
pf - 10.03.11 10:33:47
pravá death metalová kapela
bruth - 10.03.11 08:57:54
zapito ve zlejch
pf - 09.03.11 18:33:25
prokletá kapela, zdá se
Baara - 09.03.11 16:23:38
Tohle už snad ani nebyl herák...prej ho nedávno zatkli, že něco prováděl pod vlivem analgetik kombinovanejch s xanaxem...jedno vyměnil za druhý :-(
DW - 09.03.11 15:53:07
a hlavně zase herák. Taková prasečina klucí asi nevěděj cos prachama
bizz - 09.03.11 13:22:15
par jitrnicek zbyde i na nas..
Adamos - 09.03.11 12:30:30
.... a zase basák :-(
bruth - 09.03.11 10:18:59
Mike Starr RIP
Baara - 19.01.10 15:32:50
no jo, je vidět, že nejsem muzikant :-) to jediný mě zadrželo před nazváním vás ignoranty :-)
CrusT - 19.01.10 14:22:07
a to ani nemusíš být z Teplíííc, viď? :-P
bizz - 19.01.10 13:10:43
baara: tohle prave slyset nemusim, staci mi mnoukani samotny ;-)
Baara - 19.01.10 13:08:07
tak to pro mě je text věc vcelku zásadní. Si, Bizzi, představ, že Masvidal bude mňoukat, jak potkal jednu pěknou holku...vlastně, ehm, kluka, pozval ho někam a byla z toho láska... no fuj, blé a ještě jednou fuj :-)
DR - 19.01.10 11:01:12
Ježišmarjá, pro ty pomalejší: bavili jsme se o depresích, traumatech, drogách a vy přijdete s Mládkem, gospelem a dechovkou....víc k tomu nemám
bizz - 19.01.10 09:54:09
poslechnete tu Magmu, tam zpevy jsou, nema to texty a pritom vite, o cem zpivaj
bizz - 19.01.10 09:51:48
a tim nechci rict, ze nejsou dulezity.. ale proste je vetsinou nectu
bizz - 19.01.10 09:51:26
ja texty oddeluju uplne jednoduse a vetsinou je pro me zpev nastroj a zalezi jen na vyjadreni, text je pro me jen neco jako orig cd oproti mp3 :)
Baara - 19.01.10 09:48:15
A navíc si myslím, že emoce, který ti muzika dává, opravdu nesouvisí s charakterem nebo ohozem zpěváka, o čemž je v podstatě článek...
Baara - 19.01.10 09:28:07
Tak já text (je-li) srozumitelnej a muziku oddělit neumím. Ale třeba Them Bones je docela veselá :-))) Dr. Muzika přece spouští nejen negativní emoce...i ty pozitivní.
CrusT - 19.01.10 09:13:34
Baara 18|01|10 [19:24] tak text je v tomhle pripade neco jinyho, ale muzika je tam hodne pohodova :-)
DR - 18.01.10 23:50:06
přesně, teď sis uhodil kladivem přímo do ruky
piTRs - 18.01.10 23:31:07
takže třeba katalyzátor špatnejch vnitřních emocí Ivan Mládek?
DR - 18.01.10 23:08:03
však jasně, ale viz téma výše...
brutusáčeik - 18.01.10 22:36:04
nemusí být vyloženě špatná že...
DR - 18.01.10 22:25:55
Hudba je obecně katalyzátorem špatnejch vnitřních emocí a je jedno, jestli to evil death nebo nu-metal a grunge, pocity jsou furt ty samý - jde to ven. Tohle jsem se kdysi snažil vysvětlit Kubovi (Mesh ggg nebo jak se teď píše), ale asi marně.
Baara - 18.01.10 19:24:33
It's okay Had a bad day Hands are bruised from Breaking rocks all day Drained and blue I bleed for you You think it's funny, well You're drowning in it too Tak to seš dobrej :-)
CrusT - 18.01.10 14:37:43
Baara: no tak to mame kazdej jinak, ja se pri poslechu Jar Of Flies vidim v houpacim kresle na terase, pri zapadu slunce, s doutnikem v ruce ;-)))
Baara - 18.01.10 14:37:33
Ještěže je to takovej obyčejnej kluk vlasatá :-)
Baara - 18.01.10 13:54:34
CrusT: Jar of Flies je šílená depka, jen na tak zfetovaná:-) já myslím, že ta definice grunge je stejně vágní, prostě pár rockovejch kapel ze Seattlu, no :-) jen některý muzikanti se z těch depresí vykopali a to dá rozum, že tím pádem je jejich hudba jiná... příklad s Korn z úplně jinýho žánru je dobrej. Taky se mohl Cantrell dát na meditaci nebo buddhismus (což je dneska taky svým způspbem "droga") a všechno by bylo úlně jinak :-)))
CrusT - 18.01.10 12:40:33
no prave, ze to podle me byt nemusi, Jar Of Flies taky nebyla zadna depresarna a ma to stejnou atmosferu ty doby jako Dirt...podle me v tom muze byt i radost...Even Flow od Pearl Jam, dalsi priklad...
brutusáčeik - 18.01.10 12:09:15
však všichni opouští tyhle depreseivní stavy-texty-image....korn, manson atd atd...jestli to je příznačné pro grunge a musí to tak být? co soundgarden ?
Baara - 18.01.10 12:04:51
Ono je to vidět i na DVD MTV Unplugged. Staley tam sice sedí a vypadá jako mrtvola, ale Cantrell s Inezem se smějou a bavěj se, protože konečně kurva po x měsících můžou hrát...
Baara - 18.01.10 12:02:22
Já nevím, jak to popsat...asi se to musí vidět naživo :-( Je tam pořád deprese a určitá temnota, ale kde dneska ne? To si k sobě měli vzít nějakýou rádoby emo-trosku??? Hrajou s takovou radostí, viditelnou na každým z nich, že si nedovolíš ani muknout, že se to k tehdejší náladě nehodí...a že už nenosej rozepnutý flanelky :-) to bylo tehdy, dneska je dneska.
CrusT - 18.01.10 11:50:45
:-) proc ne? ze jsou to hezky pisnicky? Come As You Are je taky hezka pisnicka a je to grunge, ne?
Baara - 18.01.10 10:20:37
to už není grunge :-)
CrusT - 17.01.10 10:28:16
grunge :-)
Baara - 17.01.10 09:54:25
u jakýho typu hudby?
CrusT - 16.01.10 17:09:22
tak zpevak je to vybornej, o tom zadna, jen mi proste prijde, ze u tohohle typu hudby zpevak proste musi byt neco vic, nez jen interpret, co to dobre zazpiva, lidi roztleska, ale vic nic...
Baara - 16.01.10 15:54:54
Právě že Cantrell byl vždycky ve stínu Staleyho, ačkoli Staley byl "frontman" jen v začátcích, že? a ačkoli na veřejnosti skupinu reprezentoval prakticky jen Cantrell. Teď je to jasně vidět. Co se Duvalla týče, obecně nechápu poznámky o charismatu nebo vzhledu, kvůli tomu ho určitě nevzali a myslím, že na image už fakt kašlou... ono dobře uzpívat takový Rain when I die nebo Love Hate Love je vážně challange! A on to dává fakt s přehledem!
piTRs - 16.01.10 15:46:54
mně přišel cantrell charismatičtější a jako větší tahoun odjakživa, tedy i v konfrontaci s nebožtíkem. jinak právě na to, jak nová sestava funguje, by na desce na můj vkus mohlo být toho sentimentu a odkazů na minulost klidně o ždibíček míň
CrusT - 16.01.10 14:41:07
taky jsem si u nazvu nejdriv vzpomnel na Majkla :-) zajimava obhajujici uvaha, je videt ze Baara si Alice hodne oblibila, ale je fakt, ze takovyhle pro a proti, nezridka prehnany, se objevujou skoro u kazdyho reunionu a nejen u nich... muj nazor je, ze navrat AIC se povedl a diky za nej, ale ackoliv jsem nebyl na koncerte, tak DuVall na me fakt nepusobi moc jako frontman (nehlede na to, ze se tam moc vizualne nehodi, ale to vem cert, zpiva skvele), coz je u zpevaka skoda, mnohem vetsi charisma ted sala z Cantrella, kterej taky vic na koncertech mluvi, jak jsem si vsiml z videi...
brutusáčik - 16.01.10 13:23:14
prima počtěníčko....ale přiznám jsem že titulek ve mě vyvolal střapovo pokračování legáčka :) add tyto reuniony, to je skoro všude největší flame jsem zažil u sepultura/soulfly ..jsou tací, kteří řikaj že sepultura bez maxe vůbec nemá existovat, všechno složil max a že hraní sepultura věcí u soulfly je v pohodě, zcestný jak mikuláš v létě, nehledě na to že nejvíc naživo u soulfly vládnou sepulturácké songy :)
  • Zkus tohle