Album června 2017

Album června 2017

Nedá se svítit, srdce nám tepou ve vysokých bpm, ale atmosférou se rovněž oblažíme.

Struktura článku:
1) ALBA MĚSÍCE: žebříček nejposlouchanějších alb s komentáři Marasťáků
2) AKTUÁLNÍ ALBA: seznam nejaktuálnějších alb (od začátku roku 2017), které nedostaly více hlasů a jsou tedy zařazeny individuálně – výpis dle jednotlivých Marasťáků
3) STAROBY: v druhé části seznamu najdete desky, které vyšly dříve – řazení stejné jako u 2)
 
 
Suffocation - ...Of the Dark Light(4) SUFFOCATION - …of The Dark Light (06/2017)

- dobrá deska standardu hodného Suffocation, přesto mi tu něco chybí. Předchozí desky (nemyslím staré kultovky) mne dokázaly více vtáhnout v podstatě hned od začátku. Tady to chce nějak moc času… (LooMis)

- jak bylo už řečeno, další deska Suffocation, která docela dost trpí na bakelit, ale když se to překoná (na sluchátkách pro mě asi lepší), tak vyleze poctivá práce, co neudělá ostudu kultovním deskám této formace. (brutusáček)

- Suffo dávám třetí měsíc po sobě. Nejen proto, že v této rubrice nesmí chybět BDM, ale hlavně kvůli tomu, že to pořád poslouchám. Schválně si zkuste pustit po sobě novinku a Pinnacle of Bedlam, předchůdce zní skoro jako neškodný metalcore. (onDRajs)

- Parádní nášup té nejhrubější kvality, který není mým šálkem kafe. (kezir)
 
 
 
  

SIKTH - The Future in Whose Eyes(4) SIKTH - The Future in Whose Eyes (06/2017)

- no… asi bych mohl napsat „no nepotěšili jste mě“ jako v onom známém filmu, ale i když SikTh ubrali kompletně nohu z plynu a snad se jim zalíbilo publikum z tourování s Trivium a dalšími, i tak je nová deska fajn. Ale na ňákej top roku to nevidím. (bizzaro)

- Náhodou jsem si po sobě pustil SikTh a poslední Madder Mortem a překvapilo mě, kolik styčných ploch jsem našel. SikTh jsou samosebou techničtější, ale jinak groovy moderní metal s melancholickou atmosférou navrch. Žánrovou kolonku "math" už asi vyškrtneme, spíš si víc vzpomenu na S.C.I.E.N.C.E. od Incubus a další povedený nu-metal z 90. let. (onDRajs)

- tak nám zabili Sikth, paní Müllerová… Musím se přiznat, že jsem napoprvé tu desku nedoposlouchal a vypnul to. No, asi všichni stárnem a Sikth tak přišli s kolekcí fajn skladeb, je to vlastně dobrý, aranžérsky, skladatelsky, jen to už netrhá jako kdysi. (brutusáček)

- Nová deska logicky navazuje na předcházející EP Opacities. Dynamika á la SikTH zůstala zachována, ale dostavilo se i jakési zvolnění. Ta "noha z plynu" vůbec není ke škodě věci. V tom ztlumení agresivity, ze kterého víc vynikne melodie, mám pocit paralely s Between the Buried and Me. (herelson)

ULSECT – Ulsect(3) ULSECT – Ulsect (05/17)

- Nová kapela kytaristy a bubeníka z Dodecahedron. Poměrně fajn technický death metal. DDCHDRN v tom jdou samozřejmě slyšet, Ulsect na ně ovšem nemají.
https://ulsect.bandcamp.com/ (mIZZY)

- tohle asi jen tak neomrzí. Stejně jako minulý měsíc i tenhle jedu Ulsect. (bizzaro)

- no možná je to víc načichlé Textures než bych asi chtěl, ale vybarvuje se to, sedlo si to a zní to dobře. Vlastně ten feel mezi texturami/dodecahedron a lehký kouř Ulcerate si sednul dobře, těším se na podzimní koncert. (brutusáček)
 
  
 
  

CENOTAPH – Perverse Dehumanized Dysfunctions(3) CENOTAPH – Perverse Dehumanized Dysfunctions (06/17)

- Totální brutal death námrd. Na to, že tento žánr už poslouchám minimálně, mě Cenotaph dostali. Více takových kapel (rád si něco nechám doporučit, Gábo)! Těším se na září v Hell’s Bells.
https://cenotaph666.bandcamp.com/ (mIZZY)

- když máte jisté kamarády z Ústí, co už vlastně v Ústí nejsou, tak se vám zalíbí občas písničky o lásce. (brutusáček)

- A hlas dal i Gába.
 
 
 
 
  
 

SÓLSTAFIR – Berdreyminn(3) SÓLSTAFIR – Berdreyminn (05/2017)

- ty Sólstafir mě furt bavěj! (bizzaro)

- vše podstatné je řečeno v recenzi, tahle tvář Islaňdanů mi sedí a je mi jasný, proč fanoušci starších desek skřípají zubama. (brutusáček)

- Klidnější, přístupnější a povedené… co víc říci. (kezir)
 
 
 
 
 
 
 
 
  

ORIGIN — Unparalleled Universe(2) ORIGINUnparalleled Universe (06/2017)

- no tak se nám od toho punku z minulé desky vrátili a opět se vesele megatriggeruje a prsty běhají na hmatníku o sto šest, rozhodně nejrychlejší death metal z červencové nabídky. (brutusáček)

- tradičně nasypané bicí, podařený, krásně čitelný zvuk na všech nástrojích, včetně vokálu, takže si můžete opět vychutnat parádní nálož riffovaček, slamů i grindovaček, patřičně nakopnutých hadronovým urychlovačem jménem John Longstreth. (LooMis)
 
 
 
 
 

BROKEN HOPE - Mutilated and Assimilated(2) BROKEN HOPE - Mutilated and Assimilated (06/17)

- i zlomená naděje přidala nový zářez v horkém červnu. Možná nejcivilnější death metal z celé nabídky minulého měsíce. Navíc limitka obsahuje dvd setu z Obscene Extreme 2015. (brutusáček)

- Singly mnohé naznačovaly, tohle je návrat jako stehno! Neskutečně vitální, plné nápadů, přitom věrné chorobnému rukopisu Broken Hope. Wagnerovi se povedlo do nahrávky přenést ducha 90. let. (onDRajs)
  
 
 
 
  

ANATHEMA - The Optimist(2) ANATHEMA - The Optimist (06/2017)

- lepší než Satelity, takový civilnější, byť se pořád umí zabrnkat na tu správnou smutnou strunu. (brutusáček)

Album velice mile překvapilo, neumím říct čím, ale poslech mě bavil. (kezir)

- co bylo napovězeno nejpozději poslední deskou, je zde definitivně potvrzeno. Anathema se dotýká svého kreativního dna, co na tom, že opentleného možná vznosnou příběhovou linií (důležitější asi pro kapelu samotnou víc než pro posluchače?). Přitom podle otvíráku Leaving It Behind by ještě nemuselo být vůbec zle. Jasně, asi už nikdo nečeká druhé Alternative 4 nebo Judgement, ale poloha této skladby ukazuje Anathemu sice alternativní, nicméně energickou a šlapající, nikoliv unylou, kňourající a tápající, jak tomu po většinu zbytku alba, jehož některé plochy dosahují až někam ke sterilitě hudby do výtahů nebo uvítacích melodií, je. (piTRs)

CARACH ANGREN - Dance and Laugh Amongst the Rotten(2) CARACH ANGREN - Dance and Laugh Amongst the Rotten (06/17)

- od pohádkového metalu předchozí desky se nám to malinko posunulo na symfoblack s horrorovou atmosférou. Takový příjemný mix DimmuNight WishBorgir. (LooMis)

- A hlas dal i kezir.
 
 
 
  
 
 
  
 

ICED EARTH - Incorruptible(2) ICED EARTH - Incorruptible (06/2017)

- dobrý standard kapely s léty neměnným rukopisem. Pro kmenové povinnost, potenciální noví příznivci je tímto albem mohou "objevit", nicméně v diskografii bych jim doporučil zejména období 1991-1998. (piTRs)

- už to asi nikdy nebude ono, jako na Burnt Offerings (1991), Matt Barlow je jen jeden a Stu Block to až moc tlačí do speedu, ale jinak to stále šlape a rukopis Jona Schaffera je neměnný. (LooMis)

  
 
 
 
  

   

nová alba 

  

Kuba

AZARATH - In Extremis (2017)
– Polsko je obecně zárukou kvalitního death metalu. Zapomeňte na Vader nebo Behemoth. Po šesti letech přicházejí Azarath a novinka stojí rozhodně za poslech. (YT)

JSt

JUANA MOLINA - Halo (5/2017)
– písničkářství ne vyloženě experimentální, ale zvukově bohaté a chytré. Svým způsobem ideální lék na gotický kýč ve stylu Chelsea Wolfe – přes veškeré jeho kvality je tahle cesta zajímavější a nepotřebuje žádné omluvy.

ANDREA BELFI - Ore (5/2017)
– Ore není čirý artefakt jako nepřekonatelné Wege, ale prostě výborné album poměrně čitelně kombinující bicí a synťáky. Navíc je to celkem šrumec, protože Belfi zrychlil a přidal hypnózy, takže spokojenost.

ELKHORN - The Black River (4/2017)
– american primitive, rozhovor elektrické šestistrunné a akustické dvanáctistrunné kytary. Žádná velká přidaná hodnota tu není, ale žánrové principy jsou využité výborně.

piTRs

TANKARD - One Foot in the Grave (06/2017)
– sedmnáctá deska za 21 let. Ano, i Tankard se opakují, ale i navzdory dvou-tříletým intervalům mezi deskami zůstávají zábavní a alba nepostrádají dostatečnou pestrost a hitový potenciál, vše podpořené povedeným organickým zvukem. 

mIZZY

URFAUST & WEDERGANGER – Split (05/17)
– Jedna z rychlejších a zábavnějších nahrávek Urfaust. Wederganger se ke splitu s U rovněž hodí.
https://wederganger.bandcamp.com/album/wederganger-urfaust-split

WHOREDOM RIFE – Dommedagskvad (05/17)
– Debutové album další z trondheimských kapel, která se například představila na loňském Prague Death Mass festivalu. Jednoduchý oldschool black s hodně výraznými a melodickými kytarami, který je oproti prvnímu EP i dost chytlavý. Hlavně song Spir vládne.
https://whoredomrife.bandcamp.com/album/dommedagskvad

THE RUINS OF BEVERAST – Exuvia (05/17)
i přes počáteční zklamání nahráli opět celkem slušnou desku. Alexander má v diskografii lepší kousky, jednotlivé songy z novinky mě nějak extra nebaví, a to jak songwritingem, tak i konkrétními momenty. Několik hlušších míst se zde najde, nicméně atmosféru má Exuvia silnou. Uvidíme, jak budou songy z novinky fungovat v říjnu naživo.
https://theruinsofbeverast.bandcamp.com/album/exuvia

SCHAMMASCH – The Maldoror Chants: Hermaphrodite (06/17)
– CD, dvojCD a trojCD vydali Švýcaři konečně krátkou nahrávku. Půlhodinové EP je oproti blackmetalovějším předchůdcům mnohem více doomové a ambientní. Na rozdíl od třetího alba Triangle však novinka poměrně dobře funguje a celkem má sílu. Nahrávka dobře vygraduje, rychle uplyne a celkově dává větší smysl něž hodinu a půl dlouzí předchůdci.
https://schammasch.bandcamp.com/

IMPETUOUS RITUAL – Blight Upon Martyred Sentience (06/17)
– Opět je to tam! V Austrálii dělat odporný death metal prostě umí.
https://profoundlorerecords.bandcamp.com/album/blight-upon-martyred-sentience

THY DARKENED SHADE & CHAOS INVOCATION – SAATET - TA APEP (04/17)
– Dvojskladbové splitko, na kterém Thy Darkened Shade opět předvedli skvělý výkon. Chaos Invocation fajn, ale oproti Řekům poměrně zaostávají.
https://thydarkenedshade.bandcamp.com/album/thy-darkened-shade-chaos-invocation-saatet-ta-apep

bizzaro

EXIST - So True, So Bound (06/2017)
- tyvolealejo! Nová deska Exist je zas supr! Prog/tech death metálek současný doby s nepřepálenejma kompozicemi, vše srozumitelně!

ENFOLD DARKNESS - Adversary Omnipotent (07/2017)
 melo blekoš, progy death, metalcore… prostě homo moderna pro všechny, ale taková, že zabije i ty zapřísáhlý!

GOATWHORE - Vengeful Ascension (06/2017)
 jsou to dřevorubci a maká to!

ANACHRONISM - Demo (06/2017)
 Švýcaři, co maj ve svým čele ženštinu, ale nejen u mikrofonu, třímá tu i kytaru. Neuro tech death.

IN REVERENCE - The Selected Breed (05/2017)
 atmosférický death/blackened deathcore? To je jedno, hlavně že Švédsko a ne plastová Emérika!

MORBID EVILS - Deceases (04/2017)
 brutal sludge? Atmosféra hutná, tóny i riffy rovněž, utopení se v bahně zaručeno!

ESSENCE OF DATUM – Nevermore (06/2017)
 poměrně dost povedený progresivní (death) metal. Instrumentálně, se saxíkem, s přesahy.

MADROST - The Essence of Time Matches No Flesh (06/2017)
 nic světoborného, ale takhle nějak si thrash/death s technickým pohledem dokážu představit. A hlavně ta animalita!

LIVERUM - Discover Your Land (06/2017)
– tuhle desku tu nemám vyloženě jak tip, spíš jako doporučení pro všechny milovníky Gojiry

LooMis

ARCADEA - Arcadea
– jsou muzikanti, kteří umí a Brann Dailor mezi ně patří. Asi občas poslouchá i Jean Michela Jarrého.

KOBRA AND THE LOTUS - Prevail I
– heavy/power metal s ženským vokálem, lepší průměr, poslech neurazí.

brutusáček

MUNICIPAL WASTE — Slime and Punishment
– tak už došlo po letech i na komunální odpad, oblíbená to thrash-crosoverová taškařice. Rozhodně to valí svěžím tempem než letošní Iron Reagan, kteří se drží zbytečně moc ve středních tempech, takže komunálka vyhrává.

ROGER WATERS - Is This The Life We Really Want?
– nikdy jsem nebyl fanouškem Pink Floyd jako takovým, ta kapela jde vcelku mimo mě, byť jejich nejslavnější desky znám a chovám ke kapele respekt. Samostatně Rogera neznám, ale tohle zní a politika samozřejmě nechybí.

DYING FETUS — Wrong One to Fuck With
– Amerikááá aneb Fetus tlačí a tlačí, udupe jak smrtícím kovem, tak i stopáží, která je zničující, ale chutná.

PHOBIA — Lifeless God
– hááá, a že prej grindcore je mrtvý, kulový Nalezenec, kulový!

FLOGGING MOLLY — Life Is Good
– Flogging Molly jsou super, když se ta irská hospoda rozjede naplno, což se na nové desce neděje.

RANCID — Trouble Maker
– obdivuju a respektuju tu zatvrzelou práci a odhodlání táhnout tu káru Rancid pořád dál (23 let), upřímně. Navíc Timovo mustáš je luxusní a vlastně, která kapela nahraje celou desku naživo a vyvěsí to na internet.

KATY PERRY – Witness
– slabý, deska dlouhá jak cesta do hospody a táhne se jak týden před výplatou, rozuměj, žádná pořádná pecka, která by to rozproudila. To je na Katy dost slabý průměr oproti předchozímu materiálu.

MIGOS – Culture
mistři trapu, tahle trojička mě náramně baví a po oceánu solobijců konečně uskupení, které šlape na výbornou.

onDRajs

BARDSPEC - Hydrogen (2017)
– Aspirant na desku roku! Ivar Bjornson po Trinacrii znovu dokazuje, kdo je v Enslaved oním hledačem nových postupů. BardSpec je uklidňující, podmanivý, hypnotický ambient, jehož pravidelné pulsy přecházejí až do techno/house. Místy to připomene new age z 80. let, je tam i trochu z Biosphere. Fantazie.

BELOW THE SUN - Alien World (2017)
– Mám takový pocit, že Rusové na dvojce jen opakují to, co řekli na debutu. Ubylo funeral doomu, přibylo post metalu.

J.A.R. - všechno
– Dlouhodobě jedna z nejlepších českých kapel.

ATROX - Binocular (2008)
– Příprava před novým albem, které má vyjít v září. Vedle těch předchozích desek je tahle spíš upozaděná, neprávem. Pro fandy starších Arcturus nutnost.

RICHARD BURMER - Mosaic (1984)
– Můj objev. Etno ambient v duchu ranného Steva Roache. Nádhera.

GENESIS - Invisible Touch (1986)
GENESIS - We Can't Dance (1991)
GENESIS - Calling All Stations (1997)
– Poslední období Genesis. Kritikové triu vyčítali, že tady v podstatě kopírovali sólovky Philla Collinse. Leč minimálně v případě osmiminutové Tonight Tonight Tonight nemají pravdu. Naproti tomu Calling All Stations je spíš než čistý pop mamutí pomp rock, je škoda, že tak dlouhé a skladby se nesou v podstatě v totožném tempu. Poslední desce Genesis také chybí nějaký jednoznačný hit, co naplat, ať už si o Collinsovi můžeme myslet, co chceme, na hity měl čuch.

Herelson

DREWSIF STALIN'S MUSICAL ENDEAVORS – Anhedonia (06/2017)
– Tenhle mladý prog muzikant už nějaký ten čas kličkuje mezi hudebními škatulkami a i nyní je v tom skvělý. (bandcamp)

HYBREED CHAOS - Entombed in Dark Matter (06/2017)
– Kanadský střednětempý hutnící válec. Už jen samotný zvuk je bez debat makabrózní. (bandcamp)

PSYGNOSIS – Neptune (05/2017)
– Instrumentální atmosférická podivnost, kterou diktuje cello společně s elektronikou a hutným DM podkladem. (bandcamp)

STIGMATIZED - Campos Carmesí (06/2017)
– Jihoamerická odpověď na odpočívající Twisted into Form? Nikoliv, ale jejich fanouška by mohla zaujmout… (soundcloud)

THE OUTBORN – Seven (06/2017)
– Motto sedmipísňové kolekce zní: zpět do školních škamen na hodinu katechismu aneb sedm smrtelných hříchů jest - The Outborn, Hightempo, Progressive, Technical, Death, Fucking, Metal. (bandcamp

THRASHING MACHINE - Disease Called Human Mind (06/2017)
– Debutní plnohodnotná deska hlásající progressive thrash obsah, která do sebe vměstnala i skladby ze 3 roky starého EP Insight. Osobně mě více zaujaly "prog" pasáže než "thrash" základ. Jsem zvědav, kam pokročí další hudební vývoj. (bandzone) 

Kezir

NOUMENA — Myrrys (04/17)
– Prozatím desku považuji za to nej, co jsem v dané kategorii slyšel…

IGORRR — Savage Sinusoid (06/17)
– Dobrá slátanina něčeho, co se skoro slátat nedá a přesto to skvěle funguje, bravo.

Gába

BIRTH OF DEPRAVITY - From Obscure Domains 
 
 

 

starší alba 

  

Kuba

EMBRIONAL - The Devil Inside (2015)
– po dvou letech oprášená deska a mazec jako při prvním poslechu. Posaďte je na polský deathmetalový trůn! (YT)

CROOKS UK - Are We All The Same Distance Apart (2015)
– trochu neobvykle post hardcore, nicméně vskutku skvělé výkony všech zúčastněných. Ale je to hodně mňoukání a hraní na srdíčko. (YT)

THE KILL - Make´em Suffer (2012)
– když grind, tak jedině The Kill. Kulka do palice nemá takový účinek jako Make´em Suffer! (YT)

FORGOTTEN SILENCE - Kro Ni Ka (2006)
– krácení času před novou deskou. Czech masterpiece! (YT)

APOCRYPHAL DEATH - Hybrid (2006)
– vzpomínka na základní školu - nostalgie. (YT)

JSt

RICARDA COMETA - s/t (2013)
– jak jsem psal před koncertem – no wave kytarové skřípání a latinskoamerické rytmy dekonstruované do totální hypnózy. Referenční body: This Heat, Radian, Andrea Belfi, Jon Mueller…

JULIA WOLFE - Antracite Fields (2015)
– jakože moderní klasika, postminimalismus, ale zároveň solidní postmoderna, takže se do toho prolínají nějaké hornické písně nebo dokonce rockové vypalovačky. Solidní zábava. Bude na Strunách podzimu.

GASTR DEL SOL - Upgrade and Afterlife (1996)
– devadesátkové takypostrocky. Tzn. odvážné, cca rockové experimenty, často poměrně náročné.

 BOXHEAD ENSEMBLE - Dutch Harbor (1997)

bizzaro

PLAGUE PORTER - Don't Let Them Breathe (2016)
 tvl, jsem si tu desku zas dal a nechápu… je škoda, že nemaj na koncerty bubeníka, páč pak by tu horko těžko hledali konkurenci. Deathspell Omega hadra!

brutusáček

PRIESSNITZ — Beztíže (2016)
ALICE IN CHAINS - Black Gives Way to Blue (2009)
ALICE IN CHAINS — The Devil Put Dinosaurs Here (2013)
LEPROUS - The Congregation (2015)
LEPROUS – Coal (2013)
LEPROUS – Bilateral (2011)
MASTER'S HAMMER — Vracejte konve na místo
NEUROSISvše
KING CRIMSON — The Power to Believe
FALLUJAH - The Flesh Prevails
CESHI - Broken Bone Ballads

aktuálně

diskuze