Články

přeposlat článek tisknout
ALLMETAL FEST no.9 > Sacrist, Inner Fear, Galactic Industry, Fatality, Sacbies

ALLMETAL FEST no.9 > Sacrist, Inner Fear, Galactic Industry, Fatality, Sacbies

  • kdy: 17.1.2003
  • kde: Olomouc, S-klub

Tak jsme se pár dní po Novém roce zase všichni pěkně sešli v eSku na pravidelném AllMetalu, zjistili, co nového starého a překvapivého se přes ty zk…ené sfatky komu stalo, a tak. Za chvilu nastoupila kapela SCABIES. Hráli ve třech, ale místy jsem si nebyl vůbec jistý, jestli ta basa je basa a nejni to náhodou druhá kytara (asi nějaké efekty). Zpívali česky – hlavně kytarista, basák mu tam občas dělal backing vox (jednou dokonce i growling). Z kytary byly v každé skladbě vyluzovány zajímavé zvuky, kromě základního core-ového. Kluci hráli veselé písničky, chvilku tak, chvilku jinak, já nevím, co to mohlo být za styl (v popisu práce mají jazz-death). Nicméně nás to naladilo na příjemnou vlnu.
Pak se doslova přiřítila smečka FATALITY. Už ten název dává tušit, že to nebudou sladcí kluci s rozepnutýma košilema, kteří na sebe nechají lít vodu. Chalani od jihu ve složení pěti (slovy 5) lidu spustili svůj death-grind (toho deathu jsem moc nepostřehl) pěkně intenzivně. Občas, opravdu občas se našel nějaký houpavý pomalejší riff, jinak vrcholová olympijská sypačka. Nedíval jsem se, jestli ten s mikrofonem dělá zvuky vrchem nebo spodem, jen jsem doufal, že nebude potřebovat první pomoc. Z názvů skladeb se dala lehce odvodit inspirace vojenstvím a pornografií (klasika). Zvuk byl trochu překryt činely, ale jinak dobrá třepačka. Teda já osobně jsem seděl.
Když nám první dvě kapely vymezily hudební pole, na kterém jsme se měli ten večer pohybovat, objevila se na podiu trojka GALACTIC INDUSTRY. Klasické složení doplňovaly z playbacku klávesy, jež má na svědomí Vlad Kaplan (ex-SACRIST). Většina skladeb byla sice vystavěna ve schématu: lehčí sloka, tvrdší intermezzo a nářezový refrén; ale spousta zajímavých zvuků to halila do hávu jejich space-neo-metalu. {A tak jak sem už nějaký ten pátek chodím a sleduju ty lidi, všimnul jsem si, že je tady prostředí hodně death/grindově ortodoxní a málokdo se nechá strhnout takovýmato lehčíma záležitostma, ale to je jen můj názor}. Teď zpět ke G.I. Abych vám tu hudbu trochu přiblížil – představte si The Kovenant (konkrétně album Animatronic) bez ženských sborů a blackových bicích (i když ten bicman taky šlapal první ligu). Svůj set zakončili megahitem Nas Nědogoňat.
Potom přišli INNER FEAR, tak se plac trochu zalidnil, ale brzo se zase vylidnil, protože zvukař nebyl schopen to nějak sladit všechno dohromady. Klávesy, které byly na kapele nejvíc cyber, hrály opět z playbacku, ale stejně nebyly slyšet. Zpěvák i zpěvačka tvořili opravdové duo – nejen vokálně, ale i po stránce choreografie (to jsme fakt čuměli). Kytara nebyla skoro vůbec slyšet, bicí taky hodně splývaly, takže opět veškerá šou skončila na zvuku. Je to škoda, protože to mohlo být hodně našlapané. Tak jen můžu doporučit poslechnout si jejich poslední CD Thanalogy, jestli chcete…
A na závěr pro všechny zůstavší a pozůstalé zahrála opavská kapela SACRIST. Od jejich posledního CD došlo k malým změnám v sestavě – modul nahradil živý bubeník (to bylo jen dobře) a klávesové party se buď vypustily nebo je hrála druhá první kytara. Vlastně kromě jedné skladby hráli všechno ze svého debutního alba, satanžel vydrželo v eSku jen málo lidí až do konce, tak z toho byli kluci trochu nešťastní, ale i tak odehráli výborný set. Kytary se střídaly v sólech a vedoucích riffech, basa a bicí postavily pevný základ a nad vším se nesl jekot (pro nedostatek výrazů ten zvuk nazývám takhle) z Petrova hrdla. Sice ještě nejsou sehraní k úplné dokonalosti, ale určitě nám ukážou, zač je blacku loket.

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

aktuálně

diskuze